A győztesek nem a történelmet írják. Csupán a történelemkönyveket.

zsarnoksagezschillingarpadzsarnoksag.jpg

 

Vidnyánszky megjelenéséig A Falak Között a Jóság,a Szépség és a Haladás. Zsarnokság Ante Falak. Vidnyánszkyval jön a zsarnokság. A fiatalok csinálják meg.Támogassátok őket abban.Ne engedjék be.

Pedig már:

zsarnoksag.jpg

 

Valamint a törtélnelem a seggnyaló idióták nevét is feljegyezné,mi? Akik elébb mondják ki, mint átgondolnák azt, hogy mit is.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr4616198452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2020.09.12. 12:32:06

Fogadnék egy vaníliás fagyiban, hogy Schiller "A színház, mint morális intézmény" című írását nem tanították a neves intézmény falai között. Pl. az van benne, hogy számos emberi fogyatékosság van, amit a büntető törvénykönyv büntetlenül hagy, a színpad viszont jól be tudja mutatni, és ezzel javítja a közállapotokat. Továbbá azt is írja (az esztétikai levelekben), hogy a gonoszt is művészien kell bemutatni, és hogy sem az érzékiségnek, sem a didaktikusságbak nincs helye a színpadon. Az első a hálószobába, a második az iskolába tartozik.
A mai színház ellentétes utat jár többnyire.
De arról is pl. Háy János irodalomtörténetéből kellett értesülnöm, hogy Schiller már elavult, és a morálnak nincs helye a művészetben. Sajnos erről a klasszikusok még nem tudtak.

Schilling Árpád Faust rendezését 10 perc után otthagytam, nem bírtam nézni az ocsmányságot. És utána végig arra gondoltam, hogy a fiatal színészek, akik játszottak benne, komolyan elhiszik neki, hogy ez a művészet??
Szóval innen nézve némileg érthető Vidnyánszky. Onnét nézve nem, hogy a balos korszellem se jó, de a jobbos állami ideológia se túl produktív.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2020.09.12. 12:36:54

Amúgy J. Peterson (aki most hirtelen sokak szemében hiteltelenné vált a gyógyszerfüggősége miatt, de ettől még zseniális és jelentős faszi) is írja, hogy a modern embernél milyen gyönge lábakon áll a moralitás, ugyanis ha komolyan veszi a saját (természettudományos alapú) világképét, abból se moralitás, se értelem nem következik, se semmilyen támpont arra nézve, hogy mit tegyen. De az emberekben mégis van morál, és morális elvek szerint (is) élnek, viszont ezt a világnézetükkel nem tudják alátámasztani (mondja Peterson). A modern színházcsinálók ebből láthatóan annyit értettek meg, hogy "nincs moralitás", kész.

Wildhunt 2020.09.12. 22:25:22

@Dinamuki: JP telán legérdekesebb gondolata az, hogy nem vallásos, de úgy él, mintha az lenne az abból következő személyiségi előnyök miatt. A szivárvány szürke masszába olvadását jobban írja le amúgy mint a bloggazda...
Más. Vidnyánszki típusát sajnos ismeremés sajálom is, segíteni rajta nem lehet. határontúli magyar, aki agy álom miatt költözik Magyarországra. Aztán csalódik, és megpróbál legalább valamit kihozni a helyzetből. Sajnos ebbe bukik bele, mert fel/kihasználják. Mindig ez a vége. Az meg, hogy idealist volt, vagy csak ügyeskedni akart, az eredmény szempontjából mindegy is.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2020.09.12. 23:38:01

@Wildhunt: ezt a nem vallásos részét spec nem egészen értem, de akkor biztos félreértettem vmit. Nekem mindenből amit mond, az jön le, hogy meggyőződéses vallásos.

Wildhunt 2020.09.12. 23:58:28

@Dinamuki: Megpróbálom megkeresni (nem ígérem, hogy sikerülni fog, inkább olvasom mint hallgatom). Volt egy riport vele, ahol természetesen megkérdezték, hogy elmaradott vallásos bigott-e. Amire azt válaszolta, hogy Istennel kapcsolatban leginkább agnosztikusnak nevezhető, de tapasztalata szerint a vallás gyakorlása annyi előnnyel jár, hogy erős vallásosként él. És ezt javasolja másoknak is.

Wildhunt 2020.09.13. 00:11:12

@Dinamuki: Így belegondolva ez azért is érdekes, mert az agnosztikus a hívő szempontjából hitetlen, az ateista szempontjából meg hívő. De csak azt a riportot találtam, ahol azt mondja "Nem szeretem ezt a kérdést". A kereszténységnek része a hitvallás, szóval ez a fenti állítást bizonyítaná.

Frick László Intézet 2020.09.13. 04:43:11

@Dinamuki: Nagyon köszönöm ezt a kommentet.Nem gondoltam volna azt Háyról,hogy ilyent írna. A színházlehet bármennyiremodern,korszerűmeg jövőbevezető... szerintem Meyerhold, Brecht korszerű,modern jövőjében vagyunk....ha márkiírod,szinház,márpedig ennyit azértki kéneírni...nem?...az morális alap,haa szinpadom magam közé ültetemabe fogadót (nem tud nézni,mert bekötöttema szemét) a szituáció morális.

Szerintem a szinház nem képesújat. Volt az emberiségnek egy korszaka a mai páviánok és a csimpánzok kultúrája között-hogy az ember annyira fejlett tudjon lenni,mint egy orángután,kizárnám. Buddha vagy plJézus tűzhették ki célil,hogy az ember..ha mást nem,de legalábbaz orángutánt..."szociálisan"...beérje. Az orángutánok nem szerveződnek bandákba,mint a csimpánz,az ember vagy a páviánok. Anya-alapú családilazaközösségek hálózata az orángutánoké,fogsz egy orángutánt,most csakavégétmutatom,állatkerteben született ésazt itt nemrészletezhetőmunkávalmegtanítottad a vadonban megélni. Amikorúgy érzed,vége, kész.. az oránutántkiviszed a vadonba.Nem,az orángután nem a csimpánz,akik huhogvarázza,izgatottan a ketrecet, az oránután ül és nézi a lakatot,amíg a lakat fent van a helyén,mit ugráljon,attól nem lesz nyitva a ketrec.

A csimpánz, az ember vagy plapávián territoriálisállat. Territoriális állat...még a lajhár is. Améghecskkőröket,állítanak és napraforgópermetezésidejében vannakolyan kivételesen szerencsésméhecskék,akik hazatalálnak, csak egy kaptárralmellé,őtfogjákésaz őrök megölik,mert nem annak a kaptárnaka dolgozója,mit keres ott,hogyan képzeli,hogy kintről csak úgy bejönne.

Az orángutánt elviszed a mamárutolsóésegyetlen nagy orángután populációhoz és kiengeded. Soha nem látták még ezt az orángutánt, ránéznek az orángutánok,megállapítják,hogy egy orángután.

Pla macska vagy a kutya semmit nem hisz a szemének,nagyon sokan vásárolnak ezeknek az állatoknakolyannakkinéző valamit,plegér alakűműegérkét vagy kopasztott döglöttcsirke alakú valamit,a macska vagy a kutya ránéz ésmi azt hisszük,hogy most azt hiszi,ez egérke vagy csirke,nem.
Az elefántok igen közelállnak ebben a kérdésben az orángutánokhoz, csak a magányos elefántnak először meg kell halnia.

Élőelefántokközött alegnagyobb ésmessze földön ismert sztár hímeklehetnekkivételek,amikor megérkeznek a Nagy Anyá-t meghágni.Amikor azonban végzett a hágással,akkora nőikar ünneplés keretében.. elkiséri a terület szélére és szevaszviszlát alegközelebbi folyaathatnékja idején a Nagy Anyának, illetve a jelentősebb anyáknak.

Az orángutánok ránéznek az idegen orángutánra, szevasz,egy orángután.

Az orángután nem mérlegel,a mindene az eddigi gondozója és szolgája,de az erdőaz más,azonnal belohol az erdőbe, nem olyan,mint egy ember vagy egy oroszlán,tigris vagy nyúl,megáll,visszaint a gondozójának,aztán továbblohol,mert itt jóformán csak azok a fajta falevelek vannak,amiket szeret enni,és mérhetetlenülsok és ezela többi orángután is pontosan így van,jött egy orángután,akirőlmindössze annyit tudnk,hogy orángután.

Az embereknél csak-csak, a páviánoknál meg a csimpánzoknál ez kizárt. Az embereknél léteznek szempontok,ésmegegyezések,alegfejlettebb emberi társadalmi formárakiírják, hogy Nyilt Társadalomés ha nem orosz vagy vagy kínai vagy gazdag fehér ember és betartod a szabályokat a reptéren,pl nem bujkálsz át a szalagkorlátokalatt meg oilyesmi, rendesen végigálod a sorodat,nem úgy nézelki,mint egy terrorista, hanem úgy nézelki,mint a jóltáplált, rendszeresen sportoló,jókat evő-ivő nigériai fiatal vállalkozók,akik szegény emberekete szeretnének csicskáztatni meg kurvákat futtatni ,akkormegszeghetsz szabályokat, nemkellútlevél, vízum,munkavállalási engedély, bizonyosmennyiségűpénz vagy szállodai cím sem.

Azt hiszem,a Donaucshwoobn-öket mármutattam neked, az utolsópéldányok halnakki,akikkisgyerekek,karonülők vagy csecsemók voltak vagy a menekültekputritelepén születtek,amiket ezek auz emberek a bombázások romjaibólépítettekésjelenleg is abban a közmegítélésben,amirőlnem szabad a német sajtóban írni vagy ha írsz, cenzúrázzák,ezek az emberek disznóba, azonbelül is külföldi disznó-ba számítanak.

Amikor gyerek voltam,a tanárnőm ingyen nyaralt Erdélyben... vagy pl az orosztanárom az OSZSZK-ban. Eloindultak és este, ahogy ma az már csak a népmesékben lehetséges,szállástkértekés az emberek szivesen láttákőket, az itatás,nos...az Oroszországban súlyos eset...nem,mintha Erdélyben nem,de Erdélyben egy tanárnőnek voltlehetősége csak néhánykupica pálinkával megúszni az estét.

Az orosztanárommég egy trükköt alkalmazott a benszülöttekközött,amikormegkérdeztékkicsoda-micsoda,kiféle,többekközött apiszatyel varázs-szótmondta kiés ettől azonnal rendkívüli tisztelet övezte,innentőlkezdve a településpárttitkára semvolttekintettel az előírásokra,amik külföldivelszemben a Szovjetúnió állampolgárait köteleztékvolna.Piszatyel,az más.

Frick László Intézet 2020.09.13. 04:46:51

@Dinamuki: Szinházban lehetetlen újat előadni-csakolyantlehet előadni,amimárvolt,esetleg a módja-formája lehet új.

Mint már eemlítettem,tegnapa színházi avangár netovábbja a szövegnemtanulásvolt.Azaz a rögtönzött szöveg (Shakespeare atl dr-jeivelelmehet az avoni kurva anyjába,jabba) A szókics összezuhanása alapján arra tippelek,hogy a jövő szinháza a pantomimlesz. Vagy egy algoritmus,ami megmozgatja a bábokat a bábszinházban, amikert a színészekkönnyű,otthonrólvégezhetőinternetes munka kereteiben otthonról bioneuronvezérelten "mozgat"-nak.

Frick László Intézet 2020.09.13. 05:08:23

@Dinamuki: Elárulok neked egy titkot. A "jobbosállami ideológia" magyar változata a számomra...olyan,mintha egy műkedvelő családanya ésháziasszony,aki lánykorában mégaz átlagosnálműveltebb lehetett.. találnáki. Ülotthon a konyhában,el-eljárkulturális eseményekre, szinházba,ilyesmi,meg templomba.nagyon jólnevelt kislány voltaz un nemzetikonzervatív keresztény értékrend szerint neveték a lelkére kötve, hogy az iskolában errőlhallgasson, legyen jókisdobos,úttörőmeg KISZ tag,különben nem veszik föl az egyetemre.

Pl ha ezt a családanyátés háziasszony megkérdezem,az egyházi iskolát tartja a legmagasabb színvonalúnak.
Katolikusnak neveltek,nemzetiségi szempontból nyitottan, ugyanis a családom olyan környezetből való,ahol akkor,amikorők szocializálódtak,a felmenőim,un "nemzetiségi béke"honolt,amitma ésújabban gondosan nem tanítanak az egyetemeken, hogy úgy nézzenki,mintha a Nyitott Társadalommaikeletűlenne ésplaxV-XVI.századimagyar királyi városok nem lettekvolna nyitottak -azzala hibával, hogy amikor egymagyar kir.városba egy román jelentkezett lakosnak,akkor alajstromba a neve mellé odaírtrák, hogy Olah.

Naszóval,ministrálni szerettem volna,mertnagyon tetszett a maskara,meg a csengettyű,amit ráztak. Az orvosék kéttepedelem fia volt egyébként mindig a ministráns. A nagyszüleim szerint abbólnekem bajpm lettvolna, ha ministrálok,apolitikaimegtélésemnek,azonban az orvosékraapárttikár semert rászólni, hogy engedhetik a gyerekeiket ministrálni.
Amikor a nagyobbik kölykük nyolcadikos lett,megkeresték az országkétpiarista gimnáziumátazzal, hogy mennyibe kerülne az nekik, ha piarista gimnazista lehetne a gyerekük,közölték velük, hogy hacsaknem az érsekatya rokonságának tetszeneklenni, simapüspökök unokaöccseinek a gyerekei sem reménykedhetnek,akkora a túljelentkezés,nyilvánvalóan szín jeles egyébként a kis gyermek,akineksoksikert kívánnakaz életbe. Így történt, hogy a reformátusgimnáziumban viszont létezett az a pénz,amit boritékba téve...

Tőkéletesen egyet is értek ezzela nemzetikeresztényértékrendet védelmezőnagy aszonnyal az egyházi iskolákról valóvéleményéveladdig, hogy az addig lehet igaz,amíg fél tucat van belőlükúgy az országban, hogy az egyházakhoz hű,mélyen vallásos tudós tanbárokbólmeg vagy egy tucat iskoláraa való,annyi tanári kar itelne belőlük. Hogy:egy piarista gimnáziumkémiatanári állására ötmélyen vallásospaptanárkémikus jelentkezne.

De 54 katolikus gimnáziumbamég sima kémiatanár semjelentkezne egy tucatnál több. Még muszlim sem. Hogy minimálisan legalább ha,akkor egyistenhiten legyen a Jézust tisztelő vallásból.

Szerintem amai kormányzat un "nemzetikereszténykonzervatív" értékrendjévelmindössze annyi a baj, hgy politikailag amatőr és szakmaiatlan elképzelés. nem értapolitikához,akiszeretné, hogy Magyarországon ilyen legyen.Történelmi reátekintésben pl Horthy Miklós, valljuk be.. egy politikai balfasz volt, egészen részletesen plaz egyikminiszterelnöke Bethlen IStván pedig mindössze seggfej.
Kállay Miklós és Teleki Pálértettek apolitikához ...plKállayMiklóspolitikaimódszerét utánozza Kurz osztrák kancellár valamint az osztrákkül-és belpolitika már vagy 40éve.

Frick László Intézet 2020.09.13. 05:58:30

@Wildhunt: @Dinamuki: A sokat idézett Ligeti riport:
RIPORTER :Ön vallásos?
LIGETI:Nem.
RIPORTER:Akkor ateista.[pont]
LIGEWTI:Nem-hiszen annyi lehetőség van még!

Sokan egészen bizonytalanok.Azt nemmerikkijelenteni, hogy nincsen Isten,de azt sem hogylenne.Zappa "legjobb tudomása" szerint nincsen Isten. Gyakori az, hogy valaki a szülei,az ősei emlékéreegy vallásbólkülsőségeket követ,plkóserétkezik éskipáthord, vagy disznótorokat rendez ugyan a harmadik emeletzi lakásában a zsidónegyedben,viszont gójnak a Talmud-ot nemadja oda. Tovább megyek:nem adjaki. Megjelenik az antikvárium készletében,megérkezik okoseszközére azértesítés, gyorsan leteszi a lacikonyhában a disznókolbászt és lefoglalja, nehogy egy gój elvigye.

Az én álláspontom tiszteli az ateistákat,de nagyon kényelmetlen,óriási figyelmet igényelő életformának tartja az ateistáét. Én akkora egy hülye segg vagyok hogy néhány óráig semlennékképes az ateista álláspontot ratnai,elkalandozna a figyelmem és ideálista kijelentést tennék.Ott tartok, hogyleteszem a Hsziao Mi tollam éskb 2 mpmúlva nem emlékszem,hogy hová. Imígyen ateistánaklenni eddig sem voltkilátásom,mameg márminek,egyre több olyan baleset fenyeget,ami egy ateistátpróba eléállít,akar már a fasz a hátralévő életében ennyi próbát,elég volt nekem ennyi is.
süti beállítások módosítása