>> Boldog téliszünetet kedves felsőtagozatos és középiskolás szülők!<<

gyalázka törött kaszából készült, dudva, gaz, muhar, csalán[y] vágására is alkalmas nyeles L alakú mezőgazdasági kézieszköz. Nádaratásra alkalmas, sarló formában:

 kép forrása

A kasza többi részéből más vágóeszköz, pl ződ vágására (=aprítására)alkalmas, készül.

Példamondatok:

"Ugyan, eriggyé mán le kislyányom a part alá oszt vágjál a kacsáknak egy kis ződet! "

"Ugyan fiam, gyüssz hazafelé a téeszbű, a rípafeődeknél egy kis ződet, vagy egy zsákkal, típjé mán a jószágnak!"

"Úgy eszik ezek a ződet [kislibák] öröm nézni!"

"He, osz ingyír, potyára vannak odaki [Linz Európa Kulturális Program, magyar szekció] a Kisztijék, Rómejójék semmivel fizetik őköket?" "Dehogyisse, te barom, hogy lennének potyára, lukszusalbírlet, lukszuskaják, viszik neki a friss vágott ződet minden nap!, tízhetente szabi, mennek a Fosonyba, ami fér az ótóba, megvehetik!"

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr831448969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.12.28. 16:33:33

Van olyan gyalázka, amit direkt annak csinálnak: a sarló. Viszont, ha törött kaszát javítunk kalapáccsal, az lesz a gyalázka. Vagy a munkásmozgalom, egy a vége. :)

magyar-magyar szótár 2009.12.29. 06:11:03

@efes: Dolgozván sarlóval és gyalázkával is: a sarló az erősebb szárú dudvát nemigen állja.A gyalázka nyele hosszabb, mint a pengéje s ezért, ha jó éles, a burgyinban eredményes, de pl csalánvágásban (a csalán szára nagyon erős) is job, mint a sarló. Hanem van egy ruszki sarlóm, azaz ferdén fűrészfogasra rovátkolt, ami igen hatékony.
süti beállítások módosítása