bazsevál - cigány zenész kasztbéli szó [-> bashaval]. Amikor a zenekar már fáradt, a paraszt részeg, oszt úgy se figyel vagy zabál, gyantázásra (pihenés, zaba, sörözés a zenészek asztalánál) nincsen lehetőség, a zenekar a hangnemre ügyelve "improvizációs" nanananaá--nááá-nááá "asztali hallgató*"-kat kezd játszani, nanananáá-nááá-nááááá hajdeteremburaaa-daa-naa--hojtekeszükaszóóó-laajj, danadana, táá tá nyjem, táko míse rodá te szíííí. Közben a zenészek pihennek ...

Pl amikó meggyüttek a cocjológijus bolonpestiemberek, megkérdezték Fíkót, hogy"És hallottál kicsi korodban valami érdekeset, idegen nyelven énekelni a nagyszüleidtől?" A tanítója, egy egzaltált vidéki baromarc, lefordította neki, mit jelent a nagyszüleid, Fíkó szeme fölcsillant: "Hogya faszomba ne hallottam vóna, a papóm gyímántú ínekelt, hogyaszongya:

       Ájdenetee, ráá szokáme nyejáááá
       Sízsdempúlá szakeeereeesz!
       Szopjá búlá gecimejee nyete
       Ájre májré szóóó vááá

Öröm volt nézni a cucjológijusok meghatott tekintetébe bele, abba! Ja, a hangnem, az B-moll volt. Igazi bazseva**.

Dzsesszben ez a hűű, de improvizálunk már! című játék, B-molban össze-vissza nyomkodva a billentyűket afféle free hatású micsodát trükközhetünk..

Pl a posztmodern irodalomban is van bazseválás, akár 20-30 oldalon is keresztül, ilyenkor az olvasó is pihenhet. Joyce nagyon szerette az ilyet, sőt, van egész regénye is, ami bazseválás.

 

*olyan, mint egy jazzy-funk-techno szám rádióbarát változatának 35 perces instrumentális beach remixe.

** Áná riversz óf bábilony!
     Aáj keny tú széj
     Ajdá náj nááá!
     Áná riversz of bá bilony!

/ismeretlen tisza-közép vidéki cigánytanító olvasóm gyűjtése, köszönöm!/

3 komment

Címkék: bazsevál

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr841378344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.10.14. 13:48:17

tudtommal a bazseválás alapesetben zenélést, hegedűlést jelent

súlyosbított esetben asztalnál pénzért zenélést

a fenti tapétazenét nyomatni jelentés (csak) egy harmadik értelmezés

tudtommal

(deugye én bolonpesti vok:)

magyar-magyar szótár 2009.10.15. 03:52:34

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Ööö.. kórházi ágyszomszédomtól gyűjtöttem ezt rég, aki 14 éves koráig (régi zenészcsaládból) prímásnak készült. Az apukája nevezte bazseválásnak azt, amikor nem kasztbéli (alsóbbrendű) alkalmi (teknyős) cigányok zenélgettek (sikerrel, ők voltak az éttermi banda!!) ill amikor azt csinálták, amit odaföl írok. A bazseválás mindenképpen eltávolodott eredetijelentésétől is ilen "pihengetős" nananázóssá züllött. Eleve zenészkasztbéli szájára cigány szót vagy kif-t pej. értelemben vesz.

Az magántréfám, rendes bevett jazz-zenésztől halottam, aki haknizott egy vidéki kultúr'ban a bémollozást -hogy itt a kettőt összemessem, de lényegük -szerintem - egy. Kitöltés. Van erre "komoly"zenei műszó is, hátha kisegít valaki... Haydn-nek annyit kellett melóznia, hogy a zenei harmónia ötleteivel rendszerint takarékoskodott, egy egész szimfóniát kisütött egy fülbemászó dallamfrázisból.
süti beállítások módosítása