>>Nem az a baj, hogy automata mosógéped van. A kérdés mit csinálsz az így megtakarított időddel. << Dr Mezei Ottóné, Klári néni, a magyarországi biokultura anyja jómondása.

fogyasztóitársadalom – a fagyasztóitársadalom vágytávlata. A fridzsiderszocializmusban elektromos [Cаратов холодильник] hűtőszekrényre már tellett. Előtte „elavultjégszekrény volt, aminek tárolórekeszébe a jegesembertől vettek jeget, aki meg jégvermekből vásárolta azokat, amiket meg a Duna, Balaton, nagy tavak s folyók téli jegéből vágott téglányokkal töltöttek meg. Hideg a lábod, mint a jégverem .

De jó lett volna fagyasztószekrény is: hogy a csirkéket, vágó’vá érvén ne kelljen a drága csirketáppal tovább etetni. A fogyasztóijellegű társadalom lényege ugyanis ez: egyre inkább boltban kell megvenni mindent. A tyúk valaha orozva is költött. Kazalba, farakásba, padlásra. Röpült, mint a fácán. A kiscsibe nemhogy nem pusztult el +12 fokos tavaszi frisslevegőn, de fürge volt, eleven. Igaz, hogy kéthónapos korában még aligha érett vágó’ra, ámde az egyéves fiatal tyúk húsa gyönge és finom volt. (Lásd a biotyúkot, amit háromszoros áron a sekélyesedett picsoid-ra kötnek a bioboltban.) A fogyasztóitársadalom elpicsásodásának műszavaival: azelőtt a pipike bio módon táplálkozott. A hybrid gyári húscsirke azonban a tartási technológia leglényege, a takarmányozásitechnológia előírásai nélkül megbetegszik, elpusztul, a táp állandó alkotórésze a penicillin. Ízfokozók. Fehérjék, húsliszt, csontliszt, vérliszt.

A fridzsiderszocializmus Magyarországon a gorenjekorszakban lobbant alkonyi búcsúragyogásába. Évente egyszer Nyugat-ra lehetet utazni, pl Bezzeg Ausztriába, Erre az alkalomra hosszú haldoklásában a nagymama még egy szivességet tehetetett a családért: odahagyhatta nekik a valutakeretét. A gorenjekorszak igazi bulija azonban a gépkocsiok magánimportja volt. Ehhez a trabant-tal járképes nagymamát ki is kellett utaztatni, a hathetes csecsemőnek is volt valutakerete tehát őt is a családi Wartburg kombival.

A fogyasztóitársadalom veddmeg-használd-dobbdel alapú. Valamit nem azért dobnak el, mert elkopott, elromlott, hanem mert divatjamúlt. A legbűnösebb anyag és energiapazarlás éppen a 'ámítástechnikához kötődik. Ezt másolja most a „televíziók” marketingje „Ez azért olcsóbb, mert már tavalyi modell: látszik ezen a másszínű csíkon itt!” A korkövetelményeknek nem felel meg.

A sajtónyelvben a gorenjekorszakban jelent meg pl a környezetszennyező roncs kifejezés. A sok felelőtlen -és az Állami Szervek, amik elnézték ezt is felelősek voltak ám- nyugatimádatában ócska, roncstelepre való autókat is behoz Nyugatról. Az nem volt baj, hogy a Szovjetúnióból ahhoz képest vadiújan is környezetszennyező, ép állapotban is roncs autókat importáltunk. Vedmegdobdel autó Nyugaton is is előfordult, hiszen a fogyasztóitársadalomban különböző autóépítési koncepciók vannak. A francia autókat régebben nem valós tulajdonságaikkal, hanem a fejlesztésben a látszatra gyúrva [=maimarketing]„szalonból adták el”. Vagyis puha ülés a vásárlási döntést meghozó anyu popsija alá –amiből 100km után apu hátfájással görnyedten szállt ki. Űrtechnikájú kapcsolók és 24 visszajelző lámpa –amik javíthatatlanul tönkremennek hat év alatt. Gellérthegynyi halom franciaautót azéert dobnak hulladékba, mertbár semmi baja, de az elektromosvezetékeinek szigetelése tönkremegy, beázik, gyújtás és kompjuter over FIN, gaspillage dangereux. A világon egyedülálló, tűgörgős csapággyal csukló hátsófutómű, aminek a javítása oly drága és lehetetlen, hogy ha a porvédőgumi kihasad s a csapágy elrozsdáll, az egész autót el lehet dobni miatta [Peugeot 406 Break].

De kis hozzáéréssel, vagy ha a sógor kamionos volt és nem ájult be egy szemre csícsás , zöldmetál, bronzüveges, plüssbelsős vagy belül űrhajószerű francia autótól, hanem tudta, hogy ezek állva halnak meg és szemre tökéletes állapotban szoktak a présbe kerülni, talált egy D-Kadettet, 1980-as évjáratút 26000 schillingért (bezzegosztrák pénznem a juró’csatlakozásig) , ami azért, mert damenfahrzeug 15%-kal kevesebbe került , egyébként feleannyiba, mint egy zsírúj Lada Samara, aminek újkori gyáriállapotbani károsanyagkibocsátása magasabb is volt, mint a D-Kadetté és az a 250ezer km, ami a D-Kadett életében az első komoly szerviz, a kuplungcsere , a Samara éltében a hosszú haldoklás, az 1992. utáni évjáratoknál a totális bekrepálás futáshatára.

Az autók, amiket a nyugati fogyasztóitársadalom levet, egy átlagos német vagy bezzegosztrák családnál öt év alatt 300ezret futnak, ha két autó van a családban és mondjuk három jogosítvány, akkor 200ezret. Harmadáron lehet megvenni ezeket az autókat, amik egy átlag magyar családnál, amelyik 10ezret autózik évente, karambolmentes állapotban tíz év alatt a 100ezrét gond nélkül megteszi egy fékbetét-garnitúra s lágyfékcsőcsere a komolyabb a kopó-és szervíznél kötelezően cserés szűrőkön satöbbiken kívül. Azonban rongyrázországban, ahol felül az ernyő, bár alul a csupasz vázon ül a paraszt, vagyis az autópiacon a túlvásárlás a jellemző [miniszterelnöki szintig] az ügyes Felnőtt Bácsik a hitelbőlbehozott autókra mért ne cuppantanák rá lakosságieladósodást turbósítva az ergyának lenézett hülyenépet! Kettős adósságspirálba az ország imígyen is sodródott. Annyira nem fogyasztói társadalom a miénk, hogy egy átlag magyar családnak a hárommilliós autójába harmincezret [első szerviz…] belehajtva másfél milló Ft-ot kelljen az AutóHitelek Nagy Fekete Lyuk-ába elnyeletnie úgy, hogy az autója már csak másfélmilliót ér, és a kétmilliós töketartozása törlesztésébe még csak most fog bele…

pervolmedzsiket. A k’k’kéjeurópai nő keserűen vagy jellemzően nőcis antiszolidaritással gúnyosan mosolyog. A nyugateurópai nő, -tudományosan gondos lekérdezéseik alapján készülnek ezek a drága reklámklipek- nem is érti, hogy az ostoba, nyilván faragatlan ossie nők mit kuncorásznak ezen. Az ossie nő elavult módon a kifacsart citromokat vízbe áztatja s ennek levével (variatio: ecetes lével) takarítja el a "levakarhatatlan foltokat", a fogyasztóitársadalom picsoidja viszont ugyanezt biotakarítószerként szif-sziff flakonban emeli le a bio-osztály takarítószeres polcáról, PE-flakonban, persze annyi esze nincsen hogy az ecets/citromos vízzel újratölthető. A sekélyesedett picsoid fáradság nélkül a beépített porszívórendszerrel portalanít, szif-szif és magátólminden, aztán petyhüdött izmait meg fitnesszteremben s Kegel-tornán edzeti.

A fogyasztóitársadalomtól sújtott picsoid nő jelképe a hajfestés. A népek európai kevercsmedencéjében sok-sok nő régi szóval magyarszőke, azaz szöghajú. Ez az, amit a picsoid nő seszínűnek lát s könyöröghet aztán az a hűűlye picsa anyja térgyen is, hogy ne fesse be, az istenért! A Szabad Akarat Századában élünk már, amikor az ember nem a vallásielőírásoknak felel meg, hanem a maimarketinget szopja be deep throat. A férfi (elpicsásodott társadalom pasi ill hűűűlye fasz! -Lásd az Izom Tibor című hoaxális paródiablogot) imádja a selymes női hajzuhatagba fúrni arcát, a tergo ejtvén meg a nőt, reá-reá hajol, vagy pedig a nő cirókálja lovaglás közben a mellkasát-arcát vele. De nem a picsoid! Az, mint öt seggrészeg pasi invitálásának egy SL Merciből vagy streetfighter design II-es Golfból "ingyen" hazafuvarra, bedől. Elkezdi festeni a haját…

Az elavult banyaalapú nőitársadalomban a rómaikor asszonyai setét s akár fekete hajukat is a Nappal fakíttatták, addig nedevesítevén szárogatták, míg veressesra avagy szőkére ki nem fakult.

…festi a haját a picsoid, amíg műanyagraffiahatású nem lesz. A maimarketing ekkor kapcsol másodikfokozatba és revitalizáló hajbalzsamot köt rá a szerencsétlenre. A reklámműfaj egyik legpofátlanabbik hoaxálása, amihez keresenek egy bajuszkás, természetesállopátában köldökéig pincsis, gyapjaslábú, tehát rendkívülien dús hajzatú mediterrán nőt, epilálják, mosható ideiglenesfestékkel kicsit hamisítanak a hajszínén, hogy a reklámzabáló picsoidnak tessék, majd megetetik vele a revitalizáló hajbalzsamot, ami annyit ér a festéstől halott hajszálainak, mint halottnak a csók..

Ehhez kontráznak és basszusoznak a fogyasztóitársadalom gazdaságfilozófusai ( szakállas pulóveres bácsik ezek…), akik még el is hitetik egyetemi előadásaikon a jógyerekekkel hogy ez az élet rendje, muszáj termelni, eladni, körforgás, satöbbi…

Személyestörténet: Cigánytanító koromban a környezetismereti munkáltatótankönyvben volt egy régen-és-ma ábra, miszerint régen az emberek nádfedeles elavult kis házakban laktak, bezzeg most modern lakótelepeken, ikszeljétek be, melyik a helyes! A gyerekek –a metódussal szemben- mind a kis takaros házhoz ikszeltek, és kacagva hagytuk jóvá, helyes. Az egyik lyányom [elavult tanítói szleng, tanítvány leányka, vö. gyerekem/gyerekeim] pedig a következőt mesélte: A titászok kikapcsolták náluk a villanyt. Jött az este, de az anyja kibaszott a titászokkal! Hogy? Tatarral világított: kiszedett a ruhájából egy cérnát, megsodorta, fogott egy kanál zsírt, belenyomta, a végét meggyújtotta s mint a gyertya, világított vele: tatar. [zsírmécses]

Azonképpen, ha a zúúristeny lehajítana egy sivatagba, s könyörögnék, hogy évául valami nőt is dobjon hát, és ha magasankvalifikált diplomás, szexuálakrobatikusan  kulturált <<öncenzúra>t dobna nekem, akkor este már cepelhetném a hátamon, ellenben ha egy putritelepről valami tizenháromévesasszonyt, akkor este tűz is lenne, eleség is, megélnénk akaármely robinzonádban vagy vándorlásban, jó, néha biofüldugót [két mutatóujjamat] kéne használnom, hogy ne ordéjja le a fejem, de hát felesége nélkül az öreghalász még mindig fatörzsön lovagolván szigonyozná a halat, s nem Izom Tibor-szerű fallisztikusidolként dzsetszkizne szőkenő -bankkártyabukszát-dobogtatóan a Tisza-tavon. A fogyasztóitársadalom szimbólumai nem csupán kukitoldalékok, de jelentősen  pucsogtatják  akár szárazkurvák tanganyergeit is.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr16915435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.01. 09:05:18

a számítógép avultatása nem feltétlen rossz dolog. én gamer vagyok, vagyis max kétévente komplett külső-belső csere, addig csak toldozgatás.
viszont amikor jön a csere, akkor a régi, teljesen működőképes és hibátlant odaadom valakinek, aki nem gamer, és netezésre meg szövegszerkesztésre hasznánlá, ha tudna venni egyet, de nem tud, mert nincs rá pénze. ja, és én ingyen. ruhával ugyanez.
a csirkét viszont filézve, tálcásfolián veszem, és kurvára nem érzem, hogy kapirgált vagy kannibál.
a tévém meg nagyon sok éves, de van rajta tetris, és nem kell másik, se plazma, se hd.
a hajfestegéstől én is kiakadok, de a pincsitlenítéstől nem, az alap.

egyszer láttam egy reklámot, tizenéves picsoidtanoncoknak: valami krém, az egészségesen természeteshatásúan csillogó arcbőrért. azt nem merték odaírni így őszintén, hogy kiccsaj, 7 éves korod óta nem volt a bőröd 5 percet szabad levegőn, és belerodthadt-olvadt a smink a pórusaidba? vegyed meg ezt, ettől úgy néz ki, mintha semmit se költöttél volna magadra! most csak 5000 a 10 mili!

magyar-magyar szótár 2009.02.01. 09:46:26

bs395 'ámítástechniki időléptékben is hónapok (3 nap egy eszetndő) választ el bennünke a gitarheroes típusú sex[genital FUCK]-Tube-tól, amikor már konkrét sex sem kell.
És akkor majd be lehet tőteni a Tube-ba valami krémet, ami természetazonos hatású lesz.
Muschiflutsch (mesterséges) már évtizedek óta van.

magyar-magyar szótár 2009.02.01. 09:47:43

A gond az, hogy az ~ámtek vaak egy jórésze még ne a recyklingbe megyen. ÉS a bevit elpocsékolt energiát (ami a köbükunokáinké lenne..) nem lehet újra kinyerni...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.01. 10:25:12

@magyar-magyar szótár:
az, hogy ki hogyan hasznosítja, az egyénen múlik. az embernek meg megtiltani nem lehet, hogy hülye legyen. max ha példát mutatsz, talán lesz pár, aki követ.

aki meg robotot akar dugni, annak úgy is kell. több nő marad nekem :-).

ibusibus · http://stirlitzblog.blogspot.com 2009.02.02. 16:55:39

A fogyasztói felfogás talán messze legnagyobb problémája, h maga az ember, az emberi élet és értékek is termékké válnak benne.. = embertúltermelésről is beszélhetünk manapság. És joggal.

@bs395 Oké, hol vannak a robotcsajok? Jöhetnének már, mert lassan kipusztulok, ezeknek a maiaknak a ketyegése meg nem tud érdekelni, de olyan szinten nem tud érdekelni, h kicsit sem. És sajna mindig kell beszélni hozzájuk eksön előtt... - ők meg utána alkarnak beszélni...

Hol vannak már a robot csajok???!

Ja igen, azt hiszem, lenne annyi eszem, h nem kérnék társat a lakatlan szigetre, mert tartok tőle, h egyszerűen elásnám azt a nőt, aki velem ordítani mer, aztán megint ott lennénk, h "hát őrizője vagyok-e én a másik emebernek? E." Hát nem olvastátok a Marsbéli krónikákat? vagy már ennyire zúz a maónyikasaó?

ibusibus · http://stirlitzblog.blogspot.com 2009.02.02. 17:39:44

..nem kell mindjárt az elején olyan Asimovos mesterséges intelligencia, elég egy sima MI is (de nem mikrofos! - az semmi esetre, akkor inkább egy hús-vér...), és az sem zavar, ha az első változatban még érezhető, hogy melegített szilikonból, vascsövekből és drótokból van. Elvárom viszont, h én tervezhessem meg a küllemét, az alap egyéniségét is én választhassam ki pl. filmkarakterek alapján, és programozható legyen. Valamint, ha akarom, úgy egyéniséget adhassak neki.. stb. stb. stb.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.02. 22:34:45

@ibusibus:
műpunci műlével már van.
minek köré műnő?
olyanok is vannak, csak nem robotból, viszont nagy a műanyagtartalmuk.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.02.05. 14:51:49

spec a hajfestés kb egyidős az emberiséggel

a fogyasztói társadalom meg nem

magyar-magyar szótár 2009.02.05. 16:52:39

Hanni'! Az biohajfestés volt, természetes anyagokkal tetvek, élősködők ellen.
A higanyos hajfestés meg (XVIII. sz-tó) rákot okozott, ezek a modernek meg überalles .

Intizar 2009.12.04. 23:28:18

Valamint ebben a csodálatosan ősi társadalomban szokás volt a szláv rabszolganők haját ilyen célokra "kölcsönvenni", na zágson, illetve, ha már sehogyan sem sikerült a dolog, akkor az úrinő szőke hölgyet látván így kiáltott: flava coma, ami szószerint annyit tesz, szőke haj, lényegileg azonban ribancot jelent.

magyar-magyar szótár 2009.12.05. 06:26:30

@Intizar: Igen az irígységből fakadó frusztráció: Szerintem ennek köszönhetjük a fákról való Lejövetel -t. Ha a faszokon múlik, még mindig a fákon hawájjzunk.
Pl az osztálytársadalom ut-jára való fejlettlépések elseje volt azu, amikor az egyik horda nőtagjai a másik horda nőtagjainak nyakán böngészsé közben (a hordák az emberiség eleve gyilkos természete miatt kb maimértékben 500-700 km-es szigetekben éltek, de akkoriban az emberek a csapásokon fél-futva közlekedtek és egy böngésző túra pár napjában akár 200-300 km-t is megtehettek... ) Hazamenvén pedig az ősnők kurvárannagy hisztit csaptak, mi lesz, ha holnapra nem lesznek nekik is olyan áttetszó barna köveik. Mit lehetett tenni, a faszok fogták a motyót, elmentek, éjszaka lemészárolták a szomszéd hordát és összeszedték ezeket az áttetsző köveket. Közben megérkeztek az asszonyok.. amit a sok hülye fasz kapott! A nők ugyanis nemispecifikálódozottan empátikussak, veleérzők, felkarolják az elesetteket és a még életjelenségeket mutató dedeket emlőjükre vonták (minden évben szültek, úgyhogy tejük feszt volt...) a még életjelenséget mutató nőtársaikat ápolták és rabnőikké tették, miközben a férfiakat mindenféle durva baromállatnak lebaszták, hogy nem álltak meg a lábukon.

Vagyis ambivalenciák vannak, kettősségek.

Tehát még annál csúnyábbat is mondott a szőke picsákra, viszont nyáron napokon át feküdt kint a Nap alat vizezett hajjal, hogy kifakuljon...
süti beállítások módosítása