Tettesd A Hülyét Ha Jót Akarsz Magadnak Mozgalom -önkéntelen népmozgalom az érvényesülésért Magyarországon a múlt század '80-as-90-es éveiben. A generációs kérdések váltások stb-k létét is tagadó, a politikai és gazdasági hatalmat a kezében tartó Nagy Generáció (1946-1959. között születettek, különös tekintettel a Legendás 1954-es évjáratra) a következő un. Lyuk Nemzedék-et apríjjotta, mint répát, mint laktanyában a gumi-nemzedék a kopaszokat (a középidőszak az újoncokat).

Kopasz vagyok -mindig szopok

Gumi vagyok -geci vagyok

Öreg vagyok -beleszarok

Persze az öregek beleszarása relativus: Amelyik öregnek jó dolga volt újonc korában (gyógyegér volt) az a leggecibb öreg. És az a kopasz, aki gumikorában is szopott, takarított (bár motorosfókával) az meg öregen megengedő, beletörődő, a fiatalokkal (kopasz sivár állatok) engedékeny, sőt, atyáskodó. Az elagott öreg katona (21 éves aggastyán) képes volt akár maga a saját kiskezével egy pohár vizet kiönteni a kancsóból, és többnyire a poharába. Míg a geci gumik inkább a linóleumpadlóra s kopaszért ordítván, fókázza föl a sivárállat a mocskot.

A Nagy Generáció, akik a 90-es években vágtak bele az ötödik X-ükbe, a náluk 6-7-10 évvel fiatalabbakat le-kistakony gecizték, szemtelenülfiatalosozták és ott tettek keresztbe nekik, ahol érték, az olajszőkítés frontjaitól egészen a szépirodalomig.

A Lyuk Generációból (1959-71 között születettek) csak akkor érvényesülhettek, ha  Amleth* ógermán királyfi (A Hamlet-mondakörből ismert alak) módjára hülyének tettették magukat a veszélytelenség látszatáért. Ez az érvényesülési technika az olajszőkítéskémiától egészen a szépirodalmig bevált.

A Nagy Generáció a Lyuk Generációra következő vágás  az 1971. után születettek, a Romankovics-nemzedék, akik már az 1978-as oktatáslepusztítási reform után "tanultak" olvasni az olvasásképtelenségre oktató , "kitalálós -totózós" [szóképes olvasástanítási módszer, ami nem ragozó típusú nyelveknél beválhat] , a Romankovics-házaspár nevéhez köthető módszerrel, vagyis lényegében szakmai-félanalfabéták, csak szakszövegükben bagadoznak, de ismeretlen, bonyolult mondatszerkezetű szépirodalmat olvasni [befogadni] képtelenek, viszont az ilyen szövegeket leértelmetlenesezik. A Nagy Generáció, amit ütött, vert, rúgott, harapott és mart el a Lyuk Generációban, az Olvasásképtelenek generációjában dicsérte.  Az a minimál [amerikai] novella, amiért Hazai Attilát ostorozták, Maros András felvezetésében ma ünnepelendő tünike cukiság . Pedig Hazai is a ~ tagja...

A magát hülyének tettető szép, korai példái a kókler kópék a világ-népmese köreiből.  Ulenspiegel/Eulenspiegel. Jaroslav Hasek saját magáról is mintázta, idealizálva persze, Svejket, a derék katonát. Hasek a Vörös Hadsereg egyik poltisztjeként csinált kariert: ebben is szép példája a ~nak.

Aki cukipofa annak nincsen szüksége a hülyeség tettetésére, normálüzemmódban is érvényesülhet, különösen, ha Felnőtt Bácsik jelenlétében hallgatag és figyelmesen kedves tud lenni. 

 

http://www.mtv-sales.hu/repository/images/23011A hülyeség egyik legrokonszenvesebb apostola Január Herceg, Baksa-Soós János, volt, a KEX zenekar szövegmondó énekes költője,  ma képzőművész is. Persze Január Herceg szépidejében más volt a hülyeség tettetése, mint Alföldi Róbert szinikarrierje kezdetén. Alföldi mára persze, mint a Nemzeti Szinház igazgatója, alakváltáson [ávátárá-cserén] ment át. Mégis a ~ legszebb példa-alakja. Pályája hajnalán nyálfolyós hülyének tettette magát, SZTK-szemüvegben heherészve ment ki első pályadíjáért. A Nagy Generáció nem látta veszélyesnek, ezért adtak már le  "hülyének" egy kis melót. Amit persze a műhülye nagyon is profin csinált meg. A  Durov kutyája-elv alapján minden uralkodó generáció a konkurrens generáció egy-egy tagját fölengedi a szinpadra, hogy a többiek lássák, ennyire gernyó a nemzedékük, ám A Nagy Generáció kegyes is. Nem csak vérgeci. (A Nagy Generáció tagjai, ha nem borotválkoznak, akkor a pofájukat burkoló mangalicaszalonnát [Fiala-pofa] slankítják lustaszakállal, amit időnként azért nyírni illik. Ígyhát tükörbe is néznek. Vagyis még a Fókusz című tévéműsor stábja is etet egy évben egyszer hajléktalanokat is..., nembeszélve a TV2 Napló stábjának önlélekápoló szemétgyűjtési akcióiról. Szeméttel a szemét ellen. Szemétnek is ócska A Pimasz de hasznos, amikor az illegális szemétlerakók ellen küzd. stb)

stréber-ben egy másik alakját is fölvázoltam, a speciális nyalinger [harapva-nyaló] típust, ez azonban generációfüggetlen alak.

A hülyeség tettettésével karriert építőre politikai példa is van. Ha valaki merész még emlékezni arra, milyen önfeledten röhögtünk a Medgyesy kormány "sportminiszterén". Fordított példa Deutsch  -egy időben Für-is- Tamás, aki, ha már úgyis mindegy lett neki, lemegy boxzsákba a hülyeség tettetésében, mintegy másolva a mai polprop trendi  követelményeit. (Lásd Tóth Károly szerepét az MSZP-ben, akinek műcikizése a pártsemlegeség látszatát keltheti a mai korszerű agitprop lángfáklyaoszlopaiban. )

A mozgalom önkéntelensége abból áll, hogy kizárólag egyénileg valósítják meg, semmiféle közösségi szervezkedés nem jellemzi őket, mindenik magának kapar, minden magát a kellő hülyeségben tettető elsősorban a saját karrierjére koncentrál, akinek tegnap a seggét nyalta, máma annak a fejére hág, holnap lehet, el is felejti. (stréber le is csulázza, köpi azt, akinek a vállára lépett még tegnap az érvényesülésért. A ~ tagja azonban ismer  tiszteletet, hálát, megemlékezik elődeiről. Vö.: Alföldi véleménye Gobbi Hildáról, Major Tamásról... apropos, Major vagy Gobbi nagyon sokszor a hülyeség tettetésével tudott érvényesülni.. vagy megmenteni valakit...)


A már színleg sem hülye

 

*http://www.britannica.com/EBchecked/topic/20886/Amleth

2 komment

Címkék: műhülye

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr27830979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

heki 2008.12.21. 01:11:02

Melyik az első, az először született, a citerás írás vagy ez?
Érdekelne a honnan hova. (Zárójelben jegyzem meg, jók. Min2. Üdv)

magyar-magyar szótár 2008.12.21. 07:04:04

Természetesen a citera-béli az első, de van annak egy slight return (rövidebb és keményebb) verziója is.
Ha a hülyének tettetést a gaukler -ektől (Mátyás Markalfja és Ulenspiegel) egészen Barta Bandikáig (nálam November Herceg) kerítjük, és alaposan, az már kitesz egy könyvet is... A magát hülyének (hülyepicsának) tettető nő külön fejezet lenne abban.

Weöres Sándor (a díványon a Nobel-bizottság képviselőjével) pompás epizód.

Köszönettel és üdvözlettel én is.
süti beállítások módosítása