stratégiai gyermek -Gyenei Márta egy kis, zömmel cigányoklakta, a médelyákok-tól teljesen elkoptatott nevű kis faluban végzett több (6-7) éves kutatásai után közölte dolgozatát a szegényebb cigányok gyermekvállalási szokásairól és motívumairól. Gyenei kettős szorításban dolgozott. Odafönt, a felmagyaroknál a dolgozatát rasszista beállítódásúnak minősítették le. Gyenei szakmai karrierjét szinte tönkretette ez a gyűjtése. Míg odale, a helyezet jólismerők, a védőnő (isten nyugosztalja) és a lenti tanétók közül Gyeneit páran strébernek, megalkuvónak tartották, aki nem meri megírni az igazat, amivel pedig nap-mint nap szembesül.

A ~ lényegében: pénzért vállalt gyermek. A kismama megtagadja az AFP-vizsgálatot arra hivatkozva: az a jó, ha sérült lesz a gyermek: több segéd [segély] jár utána. Nagyjából, amikor Gyenei lekerült először a faluba, tört ki a botrány. A Nyémák [Beszédhibás család, hallászavar miatt. Hallókészüléket szántszándékkal nem engedtek használni a gyerekeknek, hogy nyémák, belgák  maradjanak...] mozgásírűtt segídet kaptak. [Pozitív diszkrimináció -a nyéma család beszédképes tagjai addig-addig jártak a hatóságok "nyakára", amíg a pozitív diszkrimináció jegyében nem kaptak végre mozgássérülteknek adható rendszeres szociális segélyt. Ez precedensként szolgált aztán más családok nyémáinak segélyhezjutásához.]

Durst Judit igen keményen cáfolja Gyenei állításait tételről -tételre. Létezik ugyanis egy meseszerűen szép szociolegenda arról, hogy a gyermekvállalás motívuma ezeknél a szegény családoknál lelki szükséglet. Újságíró, aki néha egy-egy délelőttre vagy délutánra lerándul a "terepre" készpénznek vesz mindent, amit hall.

Durst, azt hiszem nem szívből & igazán, hanem inkább stréber megfelelésivágyból, nem hiszi el, hogy a 12 éves fiatal cigány nő kész életstratégiával hál el. Más kérdés, hogy aztán végzete anyja sorsát teljesíti be rajta.( Én-e? Tá'néni, nekem két gyerekem lesz meg legfeljebb egy lyány, oszt kabát! ÉPn annyit szülök, amennyit rendesen fel tudok nevelni!" -mondja Bolon'Tá'néninek, akit anyjánál joban szeret..)

A másik maszatolás a stratégiai gyermek etnikai hovazatrozását cáfolja a közhelyszerű urbanlegend -nek megfelelően. Szemet hunyva  a tény fölött, hogy a szegény magyar családok nem részesülnek a pozitív diszkrimináció áldásaiban. Vegyesházasságok vagy egyszerű bemondás alapján ("én is cigány vagyok!nekem is aggyák a segídet megfeléé-e-je! "-kis irodaasztal-sarka emelgetés, magas C, sikítozás...) Vagyis a leszakadó rétegek alső széle-közepén nem érdemes már visszakapaszkodni a kispolgári küzdelembe..

 Számoljunk csak! (XX. századi matematika:)

Szegény Családból apa, anya elmegy a jászfényszarui Samsungba dolgozni szalagnál. Napi 3 óra (másfél+másfél) az utazás, 11órás műszakok, nettó 90ezerért. Az összesen 160ezer. Apa és Anya váltják egymást a buszon-munkahelyen. Vagyis annyit látják egymást, hétköznap, amíg buszra fel-le találkoznak. A faluban sok a munka, napszámra senki nem áll, 5000 Ft zsebbe egy napi napszám +kaja+pia cigi is. Rabszógáztató [munkaerőkölcsönző] pest*re is felviszi ennyiért, ha kényelmesebben, nem parasztná' akarna dógozni

 *"Ócsa, picsa egyre megy, pest az mind!"

Vagy pedig Anya és Apa stratégiaigyermekeket vállalnak, segélyeket vesznek föl, családipótlékot. Durst, mint újságíró beveszi a mesét arról, hogy sok gyerek, több költség: dehogy! A ruha ingyen van. Miért kellene több fűtőanyag az egy putriszobában (háromszobás cocpoltházban is egy szoba lakott, a többi körül a közfalakat is eladják a használtípítőanyagbótba') ?Az rendben, hogy a minisztérijomban olyan bolon'pestiek ülnek, akik elhiszik, hogy a papíron ötszobás kétfürdőszobás cocpoltházat majd be is lakják egészen! Deee, maajd! Hoogyne! Durst ujságíró -de a bokáját cocpoltházba még nem húzta be, ha azt esetleg tudja, hogy a falu hullámpalával fedett tákolmány házai azok!  Ha három, ha nyolc gyermek van tizenhat négyzetméteren, egy a fűtés. Ráadásul a spórhétt nem sok  gallyat [felmagyarul biomasszát]  eszik meg! Gallyat pedig asszony is szedhet, ha a fahordásban az ember akadályoztatva vagyon.   Az iskolázás ingyen van. A természetbeni segélyek jórésze eladható. A családipótlék töredékét sem költik a gyermekekre: A stratégiai gyermek TERMELI a pénzt a szülőknek már születésével: A szülés segély az első, ami jár. 

 


 

Igen idős, 88évesnek látszó 66 éves cigány öreganyók még emlékeznek a putri-korszakra. Amikor még szőre nyövéséig a gyerek [fiú] és 7-8 éves koráig a lyány ruhátlanul járt nyáron (nyár: március végétől november elejéig). Igen, de a gyermekek orrát nem ette a takony véresre, mint manapság sokszor!  Nézzétek meg olvasóim ezt a kislyányt, a takony ette ki az orrát, a piszok a pofiját: és ez nem cocijálisfüggő. És aki eztet nem hinné, amit ide leírtam, az járjon utána!

Ajánlott olvasmány citera.blog.hu/2008/12/02/petrone_es_a_cocijalisok

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr100799108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.12.02. 13:41:34

én imádom, amit csinálsz, meg olvasom, ahogy bírom, de nem tudnád több napra szétdobni? a franc se győzi idővel.
meg nem ártana némi formázás neki, ha már.
de mondom, nekem tetszik, mert nem pécé, meg náci, csak igaz.

magyar-magyar szótár 2008.12.03. 03:50:24

A szótárt azért találtam vóna ki, hogy korlátozzam magam a szövegterjedelemben. Hát, izé, így sikerült, bocs. Majd törekszem tömörebbre venni.

magyar-magyar szótár 2008.12.03. 03:51:52

A szótárt azért találtam ki, hogy hátha így tömörebben kényszerülnék írni... hm.. nemigen sikerült :)

magyar-magyar szótár 2008.12.03. 03:54:37

A szótár-formát azért is választottam volna, hátha leszabályoz a tömörség felé.. ennyire sikerült :)

dr. Wilbur Swain 2008.12.03. 10:26:42

ne legyen tömörebb, jó ez így - legfeljebb fennáll a veszélye, hogy elkések mindenhonnan, ha otthon kezdem el olvasni :)
egyébként szenzációs a blog, rendkívül hasznos; remélem napi kétmillióan olvassák

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.12.03. 12:51:11

nem tömörebben, csak ne egyetlen nap rakj ki 8 bejegyzést, hanem oszt el, napi 1-2 (posztidőzítés).
persze a te blogod, én meg próbálok felzárkózni :-).

Zigi 2008.12.03. 13:24:20

Ez a bejegyzés is fasza.Na nem is lesz kint az Indexen.

magyar-magyar szótár 2008.12.03. 15:45:21

bs395 -úgy lesz.

Zigi -bezzeg a kurvaszótár kint volt. "Kell a jó cím" -meg az első és az utolsó modat legyen erős. De ez már a papírtereken is így ment.
süti beállítások módosítása