In memoriam Parti Nagy Lajcsi

"A lapszerkesztés nem demokratikus folyamat."

/Réz Pál/

Parti Nagy Lajos-nak un " történelme" van nálam. Kezdő Esterházy-buzi koromban Esterházy Péter számított a szemtelenül fiatal-ba,mintegy bitliszbe olytott Arthur Rimbaud-szerűen kölyök  24-27éves író és Dongo Mitics apjaként 26 éves...bele merészel ebbe gondolni egy mai Felelősen Kihaló kékharisnya? Valakinek az apukája kibulizza? - hogy az elsőszülöttkéntmindhaalálig kivételezett kisfia vállalatimatematikus tudjon lenni,mert az,mint Witold Gombrowicz a Buenos Aires-i bank fiókjában [úgy értem: Gombrowicz íaz íróasztala fiókjában tartotta a füzetét,amibe a Fredidurké-t firkálta és persze munkaidőben] és már apa is ... Esterházy Dóra néni és műfordítő 45 éves

Nehéz lesz elképzelni a korszakot,amiben a 27 éves országos hírű íróra a pomogácsok kis takony fiatalként tekintettek,de megvan?

Namost Parti Nagy Lajcsi pedig igazi menő folyóiratnál szerkessztő volt 23 éves korában, amikor már Esterházy Péter is 26 és apa.

Itt...meg kell álljak,mert történelmi visszatekintésben Réz Pál volt,egy vörös,kócosszeplős és a XXI.századi  Uj Péternél valamivel nagyképűbb és arrogánsabb , ráadásul a Rákosi korszakban,amimég rakásra teli volt valóban isművelt emberekkel,maga Rákosi ispolhisztorként voltamagyar humor nagyágyúja Révai Józseffel.

23éves,leküldi a nála 23 évvel idősebb Kolozsvári Grandperre Emil...kispolgári-egzisztencialista osztályidegen elhajlót,direkt kibaszásból, termelőszövetkezeti riportra Mezőtúrra... Úgy beszél,fentrőllefelé Réz Kolozsvári G.E-lel,ahogy félévszázaddalkésőbben Uj Péter Rangos Kati nénivel, csak udvariasabban és nem,mint egy ostoba kutyuskával.. 

KGE és a fotós csaj felszerelkeznek  és másfélnapig nem esznek a túra előtt azzal,amivel a Hal a tortán vacsoracsaták sztárjai szoktak, hogy most aztán egy hétig zabálni kell,és a számukra ekkor derülhet ki, hogy Budapesten több a..krumpli, azt hagyjuk.

Boldog olvasó [irodalmi megszólítási formula a Horthy-korszakmagyar irodalmában]  már nem tudod,mi az a zsirzó,illetve azt hiszed a relatíve gazdagnak vélt szókincsedből, hogy egy pumpaféle,amivel XIX-XX.századi gépészek pl tankok tengelyeit zsírzózták a zsírzószemekbe nyomva, közben a XX.sz.végén még a teherautógyártásbólis kivezették a zsírzószemet,mert a zsírozható kardántengely-kereszt vagy felfüggesztőcsapágy nem 5000 km-ként lesz cserés, sokszor 200-300ezer km-t iskibir, ha csak minden tizedikre zsírozzák be... [nyomjákbe zsírral (gombnyomás a cockpit-en) a központi zsírzóból]

Fiatal könyvbuziként Parti Nagy Lajcsi volt a reményem arra, hogy mire kölyök zseniből 23éves felnőtt leszek (akkoriban a 23 évesek már felnőttek is voltak...) 23 éves koromban leadhatom a kéziratomat egy Igazi Kiadó-nál és akkor mindössze 33 éves koromban elsőkönyves igazi író leszek.

Amidőn Parti Nagy Lajcsi igazi szerkesztő lett Réz Pál és Domokos Mátyás fiatal,mégis már befolyásos szerkesztőknek számítottak a maguk 46 ill 48 évével.

Többször elsütöttem már azt a hamuban sült poent, miszerint Ungváry Krisztián bácsi apukája, Rudi bácsi volt a Föld irodalomtörténetének egyik legidősebb fiatalírója 49 évesen,de a Rendszerváltásnak és Sík Csaba vállalkozónak köszönhetően a Nagy Könyv Booom idején elsőkötetes fiatalíró is lehetett 52 évesen.

Talán ez lehet az oka annak, hogy ma Lajos bácsi a nála egy évvel fiatalabb Závada Peti apukájánál [Tudjátok,a ,a Závada Peti !4!4!4!,a 39 éves kölyök költőzsenííí és cukkancs] 10 évvelis idősebbnek látszik. És Réz Páltól, aki a mestere, főleg a nemszerénységet tanulta el, az már más tészta, hogy Réz Pálnak a saját nemszerénységére.. volt is némi alapja.

Mégpedig az, hogy Réz meg Domokos...tudom, hogy eztma senki nemfogja nekem elhinnimár... .. de... Elolvasták a kéziratokat! Eddig csaak háromszormutattamrá: DomokosMátyás gyomorfájós ember volt,akinekmárfájt a hasa,az elhiszi nekem, hogy a hasfájás a buddhisták és DomokosMátyás eseteitkivéveáltalábanképes determinálni az emberekvilágnézeteit,pl ha fáj a hasuk,akkor minden más ember undorító,aljas és Orbán Viktor.

Parti Lali korszakában már Korszerű Modern Jövőbevezető Felelős és Zöld elvek mentén szerkesztettek:

(Mivelnemvolt internet és vidéki falvakból, ha Budapestre telefonálni akart sima politikailag egyszerű eset, tehát az USÁ-ban már a retro BetárcsázósInternet korszakában a postán sorban állást követően kellett jegyeztetni a számot, vett az ilyen áron is annyira telefonálni akaró egy Füles-t,leültél fejteni,ésmiremegfejtetted, az interurbán Mátrix-ban a jegyzés már a megyszékhely telefonközpontjában állt sorba.

Még hol volt az internet korszak, de felelős szerkesztő Parti Nagy Lajcsi feljövetele idejében is,  le nem írt volna semmi utána reá vissza is olvashatót,ezért telefonon kellett biznyíthatatlanul elszállnia annak,amit csakúgy valami vidéki,tehát dilettánsnak mondottapl kézirata sorsáról.

Bárhonnan Pécsre, le csakúgy lehetett telefonálni, hogy az interurbán kérelmek először Budapestre állták a sort-és természetesen azt Esztergomban is úgy kellettmondani,hogy föl,Pestre.

Tehát a XX. sz. utolsó harmadában Réz és Domokos olvastak kéziratokat,pedig a maguk szakmájában nagyon híresek voltak,úgy képzeld elmaiolvasni képes,mintha Puskás meg Hidegkuti, akik szemben az Isteni Nyíl-lal,aki az 5-ös környékén várta általában a gólpasszokat ill Táncoló Törő,aki biciklicselezni látszott részegségében...

Korszerű Modern Jövőbevezető,pláne taknyos kis 23éves szerkesztő fogta a borítékot és megnézte,kiküldte. Nem maga a műszámított, hanemaz, hogy kicsodáé. Fernando Pessoa a maga négy nevével külön-külön is sikereslehetett -de magyar név persze azok közt sem volt 

 

Nem volt szabad leírni a névsorokat,hanem fejben kellett megjegyezni,

 

és nem Garaczi Laci nevének a megjegyzésével volt a baj,még csak Kukorelly Endre nevével sem annyira, hanem Németh Gábor,de melyik . Ezeknek az embereknek nem volt szabad leadni a kéziratait,viszont írni kellett nekik valami szép levelet. És ekkor még ezek a levelek,nem úgy készültek,ahogyan Grecsó Krisztián csinálja ma az Élet és Irodalomban, hogy vannak a tiltó listán lévő vállalhatatlan nevek,aztán a neccesek és a kétféle visszabaszótükörben csak a neveket kell kicserélni,mert nemhogy internet nem volt, de számítógép sem.

A Stasi talál[tat]ta fel a Robotron-t,amiben egy magnószalag volt a memória,ha a Stasi ügynök az egyszerhasználatos szénszalagról nem tudta volna kibogarásszni a kémkedése közben a levelet. Akkor a magnószalagot átfűzték a Stasi céges Robotronjába (20 kiló volt egy ilyen Robotron ) és legépeltették vele az imperjialiaista ügynök levelét és már el is tudták olvasni.

Olyan liberálisokkal fordul elő,mint Orbán Kérlelhetetlen Belső Ellenzéke,Anikó néni, hogy ért valami művészethez és ezért megvásárolja Nagy Kriszta tereskova festményét, amihez a festészethez sem kell már érteniük indexesek ettőla vásárlástól azt tudják hinni, hogy Nagy Kriszta fideszes.

Beh furcsa is ma,az Internet vagy pedig a Facebook korszakában analóg politikai megfelelőségek vizsgálata közben visszatekinteni a Rákosi vagy a Kádár korszak bonyolult és digitálispolitikai megfelelőségi listáira.

A zene jó és nekem is tetszik a Cenzúra [Táncdalbizottság] átengedi,lesz lemez.

A zene jó és nekem is tetszik a Cenzúra [Táncdalbizottság] azonban nem engedi át, attól  lehet lemez.

A zene rossz,de nekem tetszik és a Táncdalbizottságnak is, lesz lemez.

A zene jó, nekem nem tetszik, a Táncdalbizottság átengedi,lehet lemez.

/Dr Erdős Péter zseniális összefoglalója az Aczéli Esztetikáról,részlet/

S.NAGY  Ferikém,bazmeg,készen van a demó??

FERI Készen,persze,Pistikám,de hogy a faszba gondolod, a Táncdalbizottság? ...ilyen szövegeket? Úgysem engedi át!

S.NAGY A Táncdalbizottság [=Cenzúra] én vagyok,baszod!

Kolozsvári Grandpierre Emil a Rákosi korszakbankispolgári jobbos elhajló-gyanúsba számított,de pedálozhatott. [->Lovasi a renoméját próbálja,XXI.sz.] Réz Pálvisszadobta a riportját azzal, hogy szar -de utalványozott neki két takarítónői havi fizetést. [Fölértek,vissza Nagy-Budapestre a fotós csajjal,dagadra zabálták magukat nokedlis kispörköltekkel, zónában 4Ft-20f]. Majd a Kádár-korszakban ezt a történetet Kolozsvári Grandpierre novella szerűen megírta és Réz [és Domokos ]  átengedte.

Esterházy Péter meg főleg osztályidegenbe számított, annyira, hogy még a KISZ-be sem engedték belépni.

Nézzünk csak bele a mai Táncdalbizotság íratlan listájába,mert listázni csak a rohatt Bolzanáró nácicigány Varacskos Maradóna szokott.

 

Mintha Parti Nagy Lajos írta volna a vicceskorszakában két Test Angyala között,szendvicsben:

TILL ATTILA - Baszni kell,mert a TV2 fidesztévében műsort vezet.

MAJKA - Nerm szabad baszni,mert van annyi esze, hogy  időnként politikailag megfelelőeket nyilatkozzon, bár a TV2 fidesztévében a fidesznyik Till Attilával vállat vetvén vezeti a mísort.

SÍK ZENEKAR (vezetője,Marci ) Csá,Marcikám. Akárhogy nézem a listát,próbáltam Féjerfoxmeg Króm is,deshogy se találommagunkat rajta.

TÁNCDALBIZOTTSÁG  2019 ( slapajja, Marci) Nem is, baszod. nagyon sajnálom,éntőlem már fent is voltatok,még szerencse, hogy a Kinga felküldte átnézetni:Meg akartatok szopatni, bazmeg???

SÍK ZENEKAR Micsoda? Ki? Én? Mi?

TÁNCDALBIZOTTSÁG  2019 Pusztatahajjafalvva,2017, falunap,rémlik? ( Hernádi Judit szemeket meresztve) Fa,lu NAP! Érted? Falunapon!

SÍK ZENEKAR Mit akarsz, geci,emlékezzek? - amikor néha fellépni se tudunk, annyira beállunk.

(Youtube bejátszás)

SÍK ZENEKAR (diadalmasan, a győztes lenéző mosolyával) Nem emlékszem,még jó, hogy valamelyik vidéki paraszt lekapta telóval.(énekli,halkan) Viktórr, bazdcigányanyádat Viktórr,akurva ge cíbee, Viktórrr.

TÁNCDALBIZOTTSÁG 2019.Igen,de milyen szinpadon léptetek föl?

SÍK ZENEKAR Mit tudomén,bazdmeg, te láttad a videót, szerinted hány szinpadot állítanak egy tanyaközpontban?

TÁNCDALBIZOTTSÁG 2019. (lárva arccal mattol:) És utánatok kettővel pedig az Ismerős Arcok.

SÍK ZENEKAR Bazdmeg, nekem tudnom kéne UTÁNUNK kik lépnek föl arra a kibaszott szinpadra? Arra igen is ügyelünk,hogy az Ismerős Arcok-kal egy napon se lépjünk fel.

TÁNCDALBIZOTTSÁG  2019. Magyarázkodol? Tudod,hogy nem én döntöttem.

SÍK ZENEAR (felpattan,elvonási tünetek,dűt,borít stb) ...és a Quimby Tusványoson?

TÁNCDALBIZOTTSÁG  2019.És Bandi bácsi is Tusványoson. Na,szevasz.

SÍK ZENEKAR Azt hiszitek, hogy én is seggeket nyalni meg faszt szopni fogok,mint a Lovasi, hogy visszadógozzam magunkat? ( tör,zúz, stb)

TÁNCDALBIZOTTSÁG  2019. (kocsmaajtóból,vissza)A Lovasi Kossuth díjat kapott ezektől!

( függöny, touchée,sötétség)

(hatásszünet,szünet, gitár feedback felúszik)

KŐZEPESS LAJÓSS Kérlek, vedd le a nevem a szerkesztőbizottságból.

SZERKESZTŐBIZOTTSÁG MÁSIKFELE Egyedül legyek szerkesztőbizottság?

KŐZEPESS LAJÓSS Nem kérdeztél meg és Vállalhatatlan Név kéziratát betetted.

SZERKESZTŐBIZOTTSÁG MÁSIKFELE Neked nem küldte meg? Azt hittem,láttad.

KŐZEPESS LAJÓSS Nemolyan korban élünk,amiben csakúgy hiszünk szépen.

SZERKESZTŐBIZOTTSÁG MÁSIKFELE Azt hittem...ööehh..khrmm...úgy tudtam, barátok vagytok.

KŐZEPESS LAJÓSS Micsoda? Még csak az kéne! Nekem azóta családom van, gyerekeim! Meglátják Vállalhatatlan Név-et a repertóriumban,összenézik a szerkesztőkkel,nekem annyi!

SZERKESZTŐSÉG MÁSIKFELE ...najó. De... megnézted?  Gyenge?

KŐZEPESS LAJÓSS Nem, gyengének,azt nem... eeee... olyan közepes.Tölteléknek elmegy,de most nem erről van szó. Ez elvikérdés: A megkérdezésem nélkül szerkesztetted be. És a Kortárs-ban is publikált! Valaki meglátja a szerzők névsorát, gyorsan megnézi,kik szerkesztették,meglátják a nevem... érted?

/szerkesztőbizottsági szkájp,2020./

 

"Manapság újra nem mindegy,mit gondolnak az emberről politikailag."

/Ördög Bakulya Zoltán politológus; Kőzepess Lajóss igazi író, szerkesztő,műfordító,politológus 2006./

Nézem a képet,amin PNL  a Závada Peti apukájával látható. Závada Peti apukája nem annyitól áll csak az ellenzékiség jóhírében,mertő a Závada Peti apukája, hanem a sajátjogán is.Mégsem annyira népszerű=ismert,mint PNL. Rögtön rá is vágnánk, hogy PNL a népszerűségét csak Sas Kabaréjóskabácsi szerűen elkötelezett és Hadházi Lászlóra jellemzően kíméletlenül politikai szolgálatos humorának köszönhetné. 

De ekkor bevág azemlékkép a Petőfi irodalmi Múzeumból,amidőn még fogta a ténta a PIM nevét és ott Parti Nagy Lajosnak egy estet tartottak és úgy lett annak az estnek,még a fészbúk sehol és Uj Pter szerint akkor majd soha senki nemlesz akkora kocka,hogy telefonról nézzen filmet,úgy lett Parti Nagy estjére 13 ember kíváncsi, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum dolgozó voltak és a főnök beterelte őket a nézőtérre. Ekkora peont még Sárbogárdi Jolán is kihúzna, ráadásul az arányérzékére hivatkozván, ha szerkesztője lenne valamimai amatőr költészeti portálnak.

 

A valóság szegényház.

/Kosztolányi Dezső társadalomkutató, szociológus 1927./

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr3816488980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása