Volt függőként időnként oldalról,a szemem sarkából,a látómezőm szélén meg pillantom a függés ördögét.

Miközben az anyagból ma már azt a minimálisat sem vagyok képes bevenni, amit még... szavam-járása-szerűen emlegetni szoktam.

Krumplibogár-méreg szerűen szüremlik föl bennem az anyag,undorodom tőle-és összefut a nyál a számban.

Cefrekészítőmester is vagyok,pálinkát az alkoholizmusom legsúlyosabbb szakaszában sem ittam, csak ha nem volt más és  a hívás meg annyira erős. Az elmúlt tíz évben pálinakultusz alakult ki Magyarországon, amiről azonnal megállapítottam, hogy elsősorban a szokásos magyar betyárpoétika megint, Poözisch Der Puszta , Unkoorische Bedjarenavangarde , csodálatos neveket adnak cukorcefréből főzött szesznek, amit Szerbiából hozatott aromákkal ízesítenek. Ezért olyan körlmányekközött,amiben közeli hozzátartozóim, barátaim komolyabb üzletfeleim [üzletben nálam a partner alkoholizmusa kizáró tényező] pálinkát inni kénytelenek,meg szoktam szagolni a pálinkának nevezett folyadékot és ha azt tapasztalom, hogy a legújabb szokások szerint még a rézelejét sem öntötték ki, javaslatot teszek arra, hogy hagyják a picsába -aztán vagy megisszák vagy nem. 10év alatt a magyar pálinka marketing odáig züllött, hogy már láttam IV-V.fázisú idült alkoholistát is, aki a A Hívás csúcsán nem nyelte le,hanem kiköpte,pedig állítólag részegen már mindegy.

 

Egyszer egy a pálinkátólmár meglehetősen beállt nyájajuhásznak és birkapörköltfőzőművésznek okoskatörpösködtem pálinkaügyben, azt mondta, hogy hagyjam már az ő faszába tényleg,hát mit képzelek 2019-ben, hogy van még bárki,aki vacakol ott a cefrekészítésnél szilvamosással vagy sárgabarack magolással vagy körte-birsalma darálással? Akinek még lenne gyümölcsöse, se szarozik már cefrével,meg nem is talál rá, nincs az a pénz ebben a rettenetes mélyszegénységben, hogy valaki összeszedje a cefréhez szükséges gyümölcsöket.

Úgy értékelem:Lehetne olyan csapás, tragédia... valami fordulat,ami miatt visszaeshetnék.

Azon az állásponton vagyok,hogymivel... szerintem... az egyik legsikeresebben "lejött" vagyok...az alap és kötelességem, hogy bárkinek ezzel álljak, akinek csak alkalmam adódik, előadjam.

Jelentős Művész pl ugatva-csaholva,mint egy kutya esett nekem. Mi közöm hozzá,mit szólok bele.

radics-bela-a-beatkorszakban_1965.jpg

Radics Béla NDK-gyártmányú Musima gitárral  19 évesen egy fél sört sem akart meginni még.

A minap Radics Béla története jutott az eszembe,tinédzserként nem ivott, később,amikor eröltették,kihányta. Hajnóczy Péterhez hasonló rom és roncs volt 38 évesen ---

Sok küzdelem történetét ismerem. Az egyik reménytelen út, amikor ciklikus függővé válik...teljesen absztinens szakaszok között egy fél délután visszaesik,de akkor mindent bepótol.

A védekezés egyik akadályaa sok hőstörténet, meg az emberek konfliktuskerülése.

 

Az anyag csicska szolgájaés hőskéntmutatjamagát, aki "képes kezelni" a problémáját.

Nem iszik a zenekar, a roadmanager annyi piát köt ki a kateringbe, hogy ha azt a sofőröket is beleszámítva meginnák,kb 4-5 ezrelék véralkoholszintig jutna mindenki.Ja és a sofőrök persze hazalopnak pár szatyorral.

Látom a zenekar arcain, hogy nem kell a pia,nincsenek hozzászokva, fanyalognak,egy kupica, de egy centet szürcsikélnek. Kérdem, miért itatja őket, mondja, hogy ezt így szokta, ez egy szokás,miért,mi közöm hozzá,mit ugatok bele.

Legtöbb küzdelem valóságos börleszk,a függő mármindent elkövet az égegyadta világon,pl megházasodik és gyerekeket csinál,megpróbál felelősapaként viselkedni, vidékre költözik és farmot alapít (Elvis Presley egyik kisérlete...)nehéz fizikaimunka,sport,edzés,kihajtjamagát,a félmaratoni távig felküzdi... auztán féldélután visszaesik. Otthon nemiszik,de A Szituációban ( hétvégenként feketén dolgozó csőszerelőbrigádban...az őszi turnén... ...meglátogatja idültalkoholista szüleit,akik tönretettékaz életét,deakikhez mégis ragaszkodik... régi művésztárs... Az Ördög pl azt etette be vele, hogy a művészetéhez ez kell,a bátorságát összeszedni,pl pornószínésznő és másképpen nem megy.

Üstökös,a zenekar imádja (majd,amikor meghal,nem is lesznek képesek többé más embert kisérni...) ,amikor kérdezik,miért nézik-szemlélik ezt,vonogatják együgyü mosollyal a vállaikat,ez a természete,ő ilyen,nem szólhatnak bele,nem akarnak cirkuszt,általában nincs is probléma,na jó, egyre több a botrány, de ők így szeretik,nagyon ügyesen hány bele a nejlonszatyorba, variáció, a ridiküljébe..

A legborzalmasabb látvány a Magyar Frenk Czápa ... egy géniusz... Már nem  képes a tudata belső felével berúgni igazán,miközben a korpusz külső,látható fele egyre kevésbé bírja.

A józanon maradt fél dróton rángatja a részeget, száj, nyíljál meg,torok, gyöjjék belőled a hang, ajakak artikuláljatok! - egészen szépen nótázik, gyerekkoromban a részeges bácsik,ahogy hazafelé danolásztak, bennük egy nótaénekes veszett el... Összepisálja magát a szinpadon,egyszerűen beereszti a pisát, bár kifelé, amire koncentrálni tud, A Műsor, az színvonalas.

Mint köz-nem-tudomású,A Bandi Bácsinak apja ez a Feri bácsi és Bandi bácsi már majdnem ott tart,mint az apja,még pár év és össze fogja magát pisálni a szinpadon,illetve részterületeken már most abban az értetlen fázisában van,amilyen értetlenek csak ezeka kettéhasadt tudatú,a belső felükkel színjózannakmaradóIV.fázisú idült alkoholisták tudnak.

Feri bácsi a tiszta, jóminőségű pálinkára esküszik, ami azt jelenti, hogy ha a művésznevén szólítják azzal, hogy igyon velük, akkor is elutasítja ha az Alkohol Hét Ördöge ül a nyakában és parancsolja, hogy IGYÁIGYÁIGYÁÁÁ ...Én magamláttam, hogy a közönségre köszöntötteaz idegen,tehát veszélyes pálinkát,majd "bedöntötte a gallér mnögé" s aztán leguggolt s mintha lettené csak az üreskupicást,kiöntötte. Pedig A Hívás fázisában volt.

Bandi bácsi technikája a borivás,a tiszta, jó,minőségi (saját termelésű) bor ivása és szódával.

A Vég-ben néha semmi szórakoztató vagy izgalmas.Milehetne efféle az egyre értetlenebb részegesben,aki már képtelen belátni, hogy a baj nem a gitárja hangolásával van. Amai korszerűtechnikamellettki nem képes behangolni egy gitárt. Jimi Hendrix (szintén mindenféle & súlyosan függő) játék közben odakapott és hangolt.  Bandi bácsi már kétszer hangolt, hangolva teszik oda neki a gitárját,  felveszi, valamit játszik és aztán bejelenti hogy most hangolni fog, hangol és mégrosszabb lesz. A mélypont a Fishing, a születésnapi koncert,egyszerűen leveszik a sávját, deő leguggol, csavarász és a ródotodainti, hogy csináljon valamit.

Az értetlenrészeg a hozzátartozók és közelállók agyát felbassza -én sírva el.

Vége a koncertnek,a két gyerek utasítja az egyik sofőrt, hogy külön autóval azonnal vigyék haza az apjukat, a bepisált részeg Feri bácsit.

Apa, egyik karján a karonülő gyermeke, a másik kezében üveg rozé, ó, csak egy üveggel, persze,s agyermekeülte karja kezében a cigaretta füstöl, arcán az egyik jópofája. A mikrofon,abba beszél.

Aki hátrahalloázott a backstage-be,de ő egy percíz ember,mint Frank Zappa volt, egy mérnök ember, ezért ő nem csinál olyant, hogy otthagya a szaharrajhahhaháját, utasítja a saját ródját, hogy amit hátrarókázott a backstage-be, takarítsa fel.

A sírás határán voltam,egy fényes elme,a Magyar Frenk Czápa, az immár ismeretlen jazzy szaxofonos [50:20-50:50]...

 Az ember, talán akkor,amikormég az alkoholizmusa a 2-3.fázisban van,és a vodkát narancslébe önti,mint a neuraszténiás kismamák a gyes-szindróma idején... az Ördög azt hazudja neki, hogy különben képtelen lenne fölmenni a szinpadra és előadni... A borivást elutasítja azzal, hogy a bor rossz,ennek az oka az a képtelen szituáció,amiben a magyar vagy az izraeli gazdaság is iskolapélda. Csak a magyar és izraeli gazdaság esetében a magas árszínvonalhoz képest a ráfizetés a nonszensz,főleg a túristaiparban.

A magyar borászatban meg az, hogy túltermelés van kiválló minőségű borszőlőből, ennek ellenére a borok zöme hamis pancs. Tegyük fel azt az ezreléknyi esélyt, amiben a vodkanarancsivót rávesszük, hogy igyon bort, elküld egy ródot borért, az hoz neki ésmegmondom az őszintét, talllálom-hajj-ra az a bor reduktív küvé és persze pancsolt lesz, nagyon érdekes néven és színvonalas grafikájú cimkével.

Az egyik rossz,amikor a függő  virágja-tehetsége teljében hal meg,a másikmeg az, hogy ha annyira túléli magát,mint Feri bácsi.

Fhúú,jólenne ide a végére valami boldog vég,ismertem egy teherautósofőrt,aki 2,5 millió km-t vezetett részegen és koccanás nélkül vagy itt van Keef,akinek mit se tett az 50 kiló jóminőségű kokain,amit eddig életében szippantott.

keef.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr1716179534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2020.08.30. 17:54:24

Magyar borok....:) jol irod, pancs a legtobb.

Frick László Intézet 2020.08.31. 04:56:38

@Burgermeister: Sok borgyártó már nemis a szőlőt, hanem a mustot vásárolja fel...kb a lóhúgy árán,100 Ft alatti öszegről van szó. Nem tudom,mibe fájhat egy élelmiszeripari fémtartály elmosása -fahordókat mostam már, az elég nagy munka... kénezni stb... úgy képzelem, hogy a borgyárak tartályainak elmosása is valami félautomatikus gépi.Najó,apancsot hűtve kell tartani,mert megromlik -úgy értve, hogy max +2 C, tehát "pincehidegen" a pancs megromlik.

Igen gyakran,évente legalább 6-7 alkalommal kéne kényszer-innom, amikor nem szeretnék alkoholt... odajön a pincér, bor? rendben, ennyit kell csak kérnem: ne rozé, ne csavaros-kupakos és ne küvé. Az, hogy ne küvé legyen, sok pincérnek adja föla leckét mert a küvével büszkén jön,talált valamit, ami nem csavaros-kupakos.

Ennél is szomorúbb,amikor apincér azonnalleveszi, hogy miről van szó,megint egy sznob seggfej,hátrafeszíti a nyakát, terrrrrmészetesennnn, ajánlata Gere portugízer.

A vallásom tiltja, hogy az boportót portugízernek mondjam."Jól van,akkor legyen szives egy deci oportót." Erre a pincér ajakat fityeszt térül,fordul és őszi napforduló táján kihoz egy darabban a pult fölött szilveszteróta rohadó oportómaradványt. Vagyis röviden:a fasznak se kell a pl száraz vörösbor.

Más.Amióta tudom, hogy száraz vörösbort egyenesen történelmileg is főleg büdösparaszt és tahó fuharosok,piaci kofák ésmartalócok meg csehülő és falásó betyár fajzatok isznak,azóta olyan ételekhez,amikhez fehérbor illik vagy pláne desszertbor, azokhoz is száraz vörösbort kérek.
süti beállítások módosítása