Kamaszkoromban honvágyat éreztem a képen átható táj iránt:

blickausreichenhall.jpg

Rend és Szabadság uralkodott ezen a tájon. Kimentem a határba, természetesen jó messzire elkerülve az efféle látványossságokat,mintt ez itt a képen. Névtelen Feld-ek névtelen tengerszemei mellett sétáltam. Felfoghatatlan csendben. Augusztus volt.Szálltak a nyárfapihék és érett a ropogós cseresznye. Csönd. De milyen csönd. Még egy denevér sem hallott volna semmit. A tengerszem vize kristálytiszta. Egy béka sok -még vízinövények sem voltak a vízben. Akkumulátorvíz tisztaságú volt. Egy madár sem az égen. Semmiféle állat. A hat hattyú a főtó vizén díszlett, ez a tengerszem nem érdekelte őket.

 

Jártam tehénistállóban. Aznap éppen nem volt légy, de az Onkel eldicsekedett, hogy tavaly több legye is volt.

 

Így aztán nem háborodtam fölannyira,anikor bő 15 éve az Ónijós Normák -hoz igazodás-ban Magyarországon is védettek lette a vadgalambok meg a verebek.

Honnan tudhatta volna azt egy Ónijós Bio Norma-ötletelőember, hogy a nemigazi későncsatlakozott Másodosztályú Tagállam nemhogy galambokmeg verebek, de még akár legyek és szúnyogok,őzek, nyulak fácánok,szarvasok és vaddisznók is lehetnek.

2000_ben, ha elindult egy kamion Barcelonába nyáron, Letenyéig 17-szer kellett a bogarak miatt szélvédőt mosni, de pl Padová-tól Ventimigliáig összesen hat bogár tapadt a szélvédőre.

Négy éve végleg hazatelepülő sohamár ismerősöm búcsúzóul Darmstadt mellett egy mellékúton őzet gázolt. E60-as BMW esetében (az autó járképes maradt,a hűtővíz nem folyt el) ez feketén maszekolva 500000 Ft-os kár,€-ban kifejezhetetlen, az autó kuka. ledöbbentem:Nyugat-Németországban őz a határban? -szabadon?

Több Kelet-Németországban dolgozó sohamártól hallottam, hogy ott már a 90-es években lehetett vadakat látni a határban,őzeket és nyulakat.

parlagi.jpg

A képen ugyan nem vadgalambok (gerlék) láthatóak, csak visszavadult házigalambok, galambtenyésztő szakszóval parlagiak. De nagyjából ugyanez a helyzet a vadgerlékkel: már az Ónijós Normához Igazodáskor hülyeség volt agyatlanulátvenni a Zónijós Védelműket.

 

Most a Zónijó Ötletemberei eljutottak végre a szúnyogokhoz. Fejlett-és Bezzegisztán visszaéledő ökoszisztémájába ugyanis feltélenül szükséges a tápláléklánc helyreállításában a szúnyog.

1987-ben cseresznyeérlelő augusztus közepén München és Hamburg között, ha nem kapott el az eső.. sokszor 4-5 bogár is a szélvédőmre tapadt. ma már ez a szám felugorhat akár 20-30 db-ra is!

 

Alig várom, hogy a Zónijó kötelezze már Magyarországot a cseresznyelegyek augusztus közepi cseresznyeszezon alatti védelmezésére. 

 

Szájmaszkban kell locsolnom a kertem - különben 20-30 szúnyogot lélegeznék be.

Nagyon bízom abban, hogy az idén a Zónijós Normafelelős,aki megvédte a szúnyogainkat, a fideszbárókat fogja hízlalni a Balatonnál.

Meg a szúnyogokat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr9215990788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása