FILOZÓFIATANÁR: "Ön materialista?"

SZIGORLATOZÓ DIÁK: Nem, tanár úr. Objektív idealista vagyok. Ám igyekszem!

FILOZÓFIATANÁR: "Jól van.Akkor húzhat egy tételt!"

/filozófia szigorlat a szocializmusban egy főiskolán/

a Világ pulzál, de egy másik hasonlatban meg a négyütemű Otto-motorhoz hasonlítván: szív, sűrít, gyújt és kipufog.

Az Otto-motorokban,kölönösen a nagyon-nagyon fejlett környezetvédelmi MUTATÓ-jú motorokban eléggé csúnya esetek tudnak előfordulni, amik pl az egyhengeres stabilmotoroknál, amiket a szokkici büdösz szárgákok hol a rizsfődeken szivattyúzásra, hol a nikecell halásztutajuk meghajtására használnak, viszont nem tud előfordulni.

hungarocelltutaj.JPG

 

A Nagyonkorszerű Jövőbe előrevezető Euro VI. modernmotor egy német mérnöki precizitással előre megtervezett Beépített Hiba működésbe lépése után  minden üteméhez annyi üzemanyagot kap,amennyit csak bele tud nyomni a magasnyomnású üzemanyagszivattyú , pl kipufogás közben. Ebben az esetben a motorhoz illesztett és környezetvédelmi-nek fölhazudott szisztéma a meghibásodás füstjeleit addig tünteti el,amíg a motor az állandó pangóégés következtében szét nem fő és szét nem robban. Tíz-és tízezer kilométeres súlyosan környezetszennyező lassú halódásban.

Arról ne is beszéljek, hogy a legújabb szisztem szerint a DPF szűrő kényszertisztítása odafecskendezett üzemanyaggal történik,amitől félig elégett üzemanyagot FÜSTÖL MINT EGY TRABANT ez a korszerűautó. Magyar változat: 10 millája van egy proccos majdnemújnak látszó 300ezret futott, tehát önmegsemmisítő fokozatban álló autóra a magyar-nak, de tankolni már nem marad pénze, 5000 Ft-omnként tankol rá az üresre. Ha túl kevés az üzemanyag a tartályban, attól a DPF-tisztító ráfecskendezés plug'n polay csak úgy szottyanásból beindul.

Szó-szó, mindennek ellenére a pulzálás nem tud megállni, és a történetek kényszeresen meg tudnak ismétlődni, az,ami megtörtént a Római Birodalommal, más birodalmakkal is meg tud ismétlődni,

mint ahogy a Pekingi Alumíniumifjúságban a japánok iránt érzett undor ellenére a tipikus japánidiótizmus hasonlóalakúan.

Marxék egy permanens-lineáris kétdimenziósgeomteriájú koordinátarendszerben akartáklátni az emberiség fejlődését...mert annak a korszaknak a mechanikusmaterialista ipariforradalmi(a gyakorlatban elviselhetetlen kőszénfüstös széngázas) levegőjén nem annyira volt csoda

A Verduni Csatamezőnek volt egy pár focipálya nagyságű szűk területe, ahola sár a néhány esőtlen napon sem tudott semmit sem szikkadni, mert a feltalaj 10-20%-a emberi hullarothadmány volt a csontszilánkokkal, néha pl meglepően fehér fogak vagy sárgásabb fogak de állkapocs szilánkban vagy egy rózsás koponyalemez.

Az ember Verdun UTÁN azt hihette, hogy mindez már soha nem történhet meg, de aztán jött Drezda, ahol szakemberek néhány negyedóra után rájöttek a megoldásra: a hullákból rakott máglyákat épületacél gerendákból ésvagy villamos-sín töredékekból hálósan összerakott emelvényekre kell feltornyozni, hogy alulról az égéshez szükséges levegű föláramolhasson.

dresden_1945_1.JPG

Pár hónappal korábban pl Párizsban kopaszra borotválták azoknak a nőknek a fejét, akik kenyérjegyért vagy bármi más érdekből kúrtak-szoptak a német megszállókkal, viszont 1945- és 48 között 34000 néger-félvér német kisbaba született az Amerikai Övezetben. Nyilván szovjet-német keverékek is születtek a Szovjet Zónában, de ezekről n.a.

 

1974-ben egy "friccek fattya" francia énekes "Miért, Anyúúú" címmel nyervákolt arról, hogy az anyukája miért tartott picsát a fricceknek.

1945-50-ben Németországban az összes zónában katasztrófaszintűen magas volt a tripperesek száma, miközben fasza szoúszperkes szóviccet is lehetett gyártani , ha a felszabadito-megszállást tripperary-nak mondták angolul.

Vagyis Marxék is csak gondoltákmagukat materialistának és mint a materialisták 99,9084207 %-a, valójában & ténylegesen csak ideálisták maradtak. magukból indulván ki, miszerint ha ők tudtaak tanulni a történelemből akkor majd az emberiség is tanul a saját történelméből és a valóságban is permanens lesz a fejlődés. .

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr915400290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szorgalmas Gyémánt 2020.01.09. 13:59:53

Klasszikus nyugati problémakör ez. A történelem A Kelet szerint ciklikus, ráadásul végtelen idők óta tart, így minden megtörtént már, és semmi úőj nem fog történni - így a történelmet fel sem kell jegyezni. Persze a megvilágosodtt lények elhagyják a körforgást, de mivel az érző lények végtelenül sokan vannak, a folyamat végtelen ideig tart.

Nemrégo lvastam egy 1900 körül alkotó tibeti feltalálóról. Feltalálta többek között az ágyút és a karórát. Találmányait azonban megsemmisítette, mert úgy vélte, még kaotikusabbá válna tőlük a világ.

Frick László Intézet 2020.01.10. 04:11:28

@Szorgalmas Gyémánt: A Páncsátántrá-ban gyermekgyógyász szakorvosról olvashatni, a könyvet,midőn összeszerkesztették, a mai fejlettnyugati gyermekorvos generációk ős-ős-őselődei az elejtett medve bőrét azon nyersen húzták magukra...

bár az igaz, hogy előtte elnézést kértek a Medve Testvér szellemétől és vadászügyeszségüket is az Erdő Szellemé-nek köszönvén.

Gyerekkoromban az iskolában két alapdologgaligazolták a Múlt menthetetnlen fejletlenségét, az egyik a haladásellenes népi butaság arról,miszerint:
"Nincs új a Nap alatt."
a másik a vajákos kuruzslás,amit a felülfertőzéssel való immunrendszererősítés ősi fogásaival szemléltettek. Pl a fecskendő feltalálása előtt ezredévekkel a pásztorok a dögbe esett nyájjal az első elhullott állatok felaprózott belsőszerveit és húsát etették meg, természetesen ez a móccer messze-messze-messze nemannyira hatékony,mint a szérummal való injekciózás, csak a nyáj 20-30%-a tudta ezzel a fogással megúszni a kórt.

Mint már említetettem párszor,a földrajz és a történelem tantárgy kiiktatása az alapiskolai oktatásból a leghasznosabb, ha egy társadalmat abban a hitben szeretnél tartani, hogy mindenidők netovábbja a hajdefejlettségében és az Emberiség Csúcsa is, főleg a demokráciájának tutultatós kesztyűjét tekintvén.

Egy ilyen rendszerben Tibet-ről elég annyit tudni, hogy megszállták a kommunisták és elnyomás alatt tartják.

Szorgalmas Gyémánt 2020.01.10. 10:28:42

@Frick László Intézet: Hát ha elég egy több, mint 1 millió négyekilométeres országról annyit tudni, hogy megszállták a "kommunisták", hmm, akkor mi lesz azokkal, akik azt is tudják, pár éve megváltozott a kínai Tibet-politika, szövetséget kötöttek a kínaellenes és a kínabarát erők és Kína hajlanadó endgedni a buddhadharma korlátok nélküli gyakorlását,és ráadásul... ááá mindegy is. Frííítibet!

Megmondom őszintén, Hegelt én egyáltalán nem értem, azt meg főleg nem, hogyan jutott arra a mai napig zavart okozó következtetésre, hogy a fejlődés egy egyenes vonalú egyenletes felfelé ívelés. Azt meg végképp nem értem, hogy akár csak az előző század általános iskolai szintű történelemanyagának ismerete alapján ogyan gondolhatja ezt heyltállónak bárki is 2020-ban.

Serény Vélemény 2020.01.10. 11:19:01

Marx nem volt materialista. Az a fintor a sztoriban, hogy zsír sátánista volt, beleértve klasszikus sátánista szeánszokon való részvételt, stb.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2020.01.10. 15:04:13

@Szorgalmas Gyémánt: ha jól emlékszem Hegel olyat mondott, hogy a történelemben a negatív események azok, amik számítanak, háborúk, konfliktusok, forradalmak, és a békés napok azok üres lapok a történelemben. Meg olyat is mintha mondott volna, hogy a történelem magába visszatérő kör és nem az elvont végtelenbe vesző vonal. A fejlődés célja, hogy a szabad szellem az emberben öntudatra ébredjen, megszűnjön a sokat emlegetett "elidegenedettség" - ami Marxnál külső tényezők által meghatározott, Hegelnél többnyire belső állapot (= a gondolat nem veszi észre, hogy ő alkotja a külső valóságot)

Frick László Intézet 2020.01.11. 06:25:24

@Szorgalmas Gyémánt: A minap a Mandiner-Pont-Hú-n jelent meg egy kimásolt kollázs Szingapúr gazdasági összeomlásáról.

De mutattam ezt márKínával kapcsolatban is... vagy ott van ugye a "kommunista" Vietnám esete.

A mai hyperkommunikációban,amikor bárki készíthet helyszíni felvételeket.
De nem kell felkecmeregni a tabletező kerevetről, csak rákeresnimondjuk a Mai Világ 10Legnagyobb Építkezési projekt-jére,azokból mennyi köthető ojropidokhoz.

Kétségtelen az, hogy ha az ember az angolszász gazdasági recepciós sajtó által 10-15 éve folyamatosan majd jövőremár gazdaságilag összeomló területeken találkozik nagy Fehér Túristákkal, azoknak a szalonnás, behízott arcábóla lenézés a szokkici szárga meg "mocskos barna" (bangladeshi és sri lankai meg dél- és kelet-indiai vendégmunkások) iránt... Beláthatja az ember, hogy nem mindenki lát, aki néz ki a fejéből.

A ma már régmúltnak számító... azt hiszem... 2012-es vagy 13-aspekingben járt Winkler Róbert és lenyúgözte az a közlekedés,ami a Jutyúbon poenvideókon káosznak bruhhahhaháztatik.

A Dél-Kelet Ázsiai térségben 4 év... elképesztően hosszú-sok idő, amit 4 éve láttál, azt azóta felülírták kétszer és nem minuszban...

Csinan városáról hír az, hogy betiltották a Pekingi Bikini-t depl nem láthatsz képeket azáldozatiszalagoktólpirosló Buddha tan -zarándoklat hegyéről,mert nem illik bele a "Komnyista Kína" -képbe.

Mindemellett pl nagy divat a katolikus templom építés isKínában.. meg persze más keresztény felekezetek sem restek.

Szingapúr - képzelj el egy New York szintű multikulturalitástmínusz alkoholizmus,mínusz hajléktalanok,mínusz retek és szenny és mocsokmeg drogosok és bűnözés nélkül úgy, hogy a bangladesi vécépucoló,építőipari meg egyéb segéd-vendégmunkások szabadidejükben este a Szent András templommögött ülnek a járdán és beszélgetnek és senki nem szól rájuk.. esetleg, ha ojropid azzal az imperialista-gyarmatosító buwana nagy lenéző tekintetével, mint ugye de genetice liberálisdemokrata is :D

Amúgy meg a városállam az indiaiak bevásárlótúrizmusától zsezseg,minden jelentősebb plázában Prada és Cartier meg effélék tumultóz jelenetekkel,mint nálunk az Árkádban kuponnapon.

Frick László Intézet 2020.01.11. 06:27:25

@Szorgalmas Gyémánt: Hegel számomra, mint a Tan-ban a fatörzs,ami jó a folyón átkelni: belekapaszkodva.De AZTÁN amikor átért az ember..már perszehogy nem cepeli az erdőben tovább. Mókszék esete más,mert a mókszizmus máig hat a társadalmunkban. Naéstehát annyit kell tudnunk -szerintem-Hegelből,amennyi Mókszékhoz szükséges...

Frick László Intézet 2020.01.11. 06:42:22

@Dinamuki: A gondolat reflex és kényszer,az ember nem tehet mást, az érzékszervei korlátosak, azokat a sugárzásokat használják,amikre alkalmasak,a képnema szemben keletkezik, hanem a tudatban... az ember annyit tehet azért, hogy a tudatát igyekszik fejleszteni.. igyekszik a testén uralkodni...
Ha kétségbesetten keresek egy 13-as csillagvilláskulcsot,akkor a kétségbeesésem miatt egyretöbbminden kezd 13-as csillagvillásnaklátszani,, az még hagyján,amikor otthon a garázsban,de amikor a sivatagban döglött be az autó és a csomagtér rumlijában.

Meg lehet tanulni a Harmadik Nézőpont felvételét.. ebből az ember sajátmagát is elidegenedve látja.Pl álmodik sajátmagáról,mint harmadikszemélyről.

Szoktam mutatni ennek a nézőpontnak a veszélyét idült alkoholistáknál,akikúgy tudják, hogy nem is alkoholisták -amíg először nemébrednekmagukat összeszarva részegségükben,itt aparaszt és az irnok élete kettéválik,a tanult,értelmiségiirnokmegkoncepcionálja a beszarva ébredését és vedel tovább,míg a paraszt fogja a borjúkötelet és felköti magát a padláson a kémény mögé.

Az életben persze nem minden ilyen eset annyira látványos, vannak egészen más esetek,amikorpl a nagyhatalmú tekintélyes irodalomtudósa rákhalála árnyékában,már a törökbálinti tüdőszanatóriumban revelál úgy.. a pályájára visszatekintve és rádöbben, hogy...jobb lett volna verseket írni.

Gyakran találkozom pl un "orvosok"-kal,akik jótanulók voltak,meg is szerezték a papírokat meg a Dr-t a nevük elé és a semmibenhívésüket cinizmusnak hiszik egészen addig, amíg... végülők is bele nemkerülnek a lecsőba és a nővér, aki a napi munkáját végzi,emelt hanon, ahogy szerinte süketekkelmeg értetlen öregekkel kell beszélni, rászól, hogy meddig trónol már a budin, tessék végezni szépen! Meg papikának nevezi,ha nem tudja, hogy a neve előtt Dr. Bár ennek mellékszálán meg néha a Nyelvtudományok Doktora tud egy kis előnyhöz jutni :D

Tehát a történelem[tudomány]ban is megtanulhatóa harmadikNézőpont felvétele,amiben a tudós nem német... vagy angolszász... vagy pláne: francia...
de még csak akár nem is ojropid.

Akadály is az ember tudata,deplkis edzéssel... utazhatsz a kozmoszban is, az egyik feled lesül még itt a Nap közelében,mint a zsírszalonna,amásik üvegtörékennyé fagy, itt a Földön elképzelhetetlenül éles fény/sötéség sziporkázás, miben a porszemnélkisebb a Naprendszer már... és... ONNAN és AZTÁN visszagondolni a Földre,meg a történetéres abban azokra a vérengző majmokra...

Frick László Intézet 2020.01.11. 06:48:12

@Serény Vélemény: @Dinamuki: Mókszra és engelsz-re szerintem igen találó Hamvas-nak a lelkiismeretfurdalásos gyárosfi -ja

Mókszékról szivesen elfelejtik azt, hogy írásaikat szerették volna szellemesen,mintegy publicisztikusan is megfogalmazni és ehhez különböző eszközöket is bevetettek,mint pl a jellegzetesen bede mártoni indexes ökörködéseik a proletár kifejezéssel. Marxék időszakában virágott fel az újságírás, pl Dosztojevszkij is edzette magát a műfajban vagy a mi Kossuth-unk.

Szorgalmas Gyémánt 2020.01.13. 09:14:48

@Frick László Intézet: Első benyomásaim a filozófiával kapcsolatban rosszak voltak, örömtelen emberek életidegen spekulációának éltem meg. Nem segített előítéleteim leküzdésében, amikor megtudtam, hogy Platon soha nem mosolygott. Rossz források és rossz tanárok lehettek az oka: Démokritosz egyik neve "Nevető Professzor" volt. Azt jelentheti, nemcsak az atomizmust tanulta el Indiából, hanem az életörömüket is.

A filozófia, mint önálló szaktudomány akkor kap hangsúlyos szerepet, amikor az emberek már nem a teljességükkel, hanem csupán az intellektusukkal akarnka tljes megértést. Az Élő Átadás úgy tudja, a tanítás megjeleénse után 500 évig marad meg a tanaítás közvetlenül elérhető, romlatlan formában. A következő 500 évben már meditálni kell, ezt követi az intellektus megjelenése, itt alakulnak ki a filozófiák, a gyakorlók azt gondolják, az írott szövegek fontosabbak, mint az Élő Átadás, kommentárok kommentárjai és filozfiai viták alkulnak ki, majd eztuán következik a kiszáradás, az üres rítusok gyakorása különösebb cél és megértés nélkül, majd jön a legvége, a teljes pusztulás, amikor már ez sincs, a Buddhadarma "tanítói" polituksnak és a bűnözőnek állnak, a Dharma szétrohad és eltűnik a világból. aztán majd, nagyon soká, amikor a feltételek megengedik, újra jön valaki, aki átadja a tiszta tanításokat,és az egész kezdődik előről.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2020.01.13. 09:23:14

@Frick László Intézet: Hegel erénye, hogy magában a gondolatban képes meglátni a metafizikai elemet, a szentséget, ahogy még a görögök is képesek voltak. Ehhez olyan gondolat is kell. Nem a dialektika mentén, hisz a filozófus is több, mint amit leír. Ennek a meglátása mellesleg jó érzés is, ez is azért kiderül Hegelnél.

Frick László Intézet 2020.01.15. 04:24:42

@Dinamuki: Hegel ideje a könyvnyomtatás -és kiadás első booooomja volt. Mellékszál: ez a zeneirodalomban is nagy ugrás volt a mennyiség tekintetében... ésmivela tömeggyártott kottákat tömegek vásárolták,természetesen azt is figyelembe kellett venni, hogy városi polgárkisasszonyok meg vidéki nemesleánykák fogják dalolgatni meg énekelgetni,ez az oka annak, hogybár Rossini másolta Mozart-ot, de azért Mozartnál nem annyival gyöngébb, amennyivel a w124-es Mercedes lett a w123-ashoz képest.

Vagyis a kétségtelenül jóbácsi Hegel,én is csak a csupa jót tudom róla írni.. Hegelmegengedhette magának a bőséges-bőséges-bő alaposkifejtést.

Azért Hegelt mégsem vihetem úgy elmagammal, mint Buddha beszédeit.

Jézus 12 mondata viszont egy noteszlapra is felfér,pláne, hogy az ilyeneket,mint"Mi a közöm ehhez az asszonyhoz?!?" vagy a "Vedd el Uram tőlem ezt a kelyhet!"
fölösleges felírni.

Én Hegel vagy Nietzsche olvasásávalúgy voltam,mint mondjuk egy Toyota Carina vezetésével. Ezért értékelem nagyra a blogbarátságdat,mert te nekem mindig szépen összefoglalod a lényeget Hegelről vagy Nietzschérőlés nemkell annyi szövegnek megint nekiállnom.

Köszönöm.

Végiggondoltam már párszor .... és te? ...mit mondanánk Hegelnek vagy Nietzscének a korszakunk új sötétbutáiról. Akiknek ha az ő szövegalkotási képességeik szerinti 120 oldalt összefoglalom 120 karakterbe, annyit böfögnek oda, hogy tl dr. vagy: "Mit tolsz haver,küldj nekem is!" vagy "Elgurult a gyógyszered?" vagy "Orvos már látott?"

...éspersze a Mesterséges Intelligencia hívői.

Buddha keresztül-kasul járta az Ismeretlent.

Hegel, Nietzsche és még jó sok lángelménk akkora hosszú-széles beláthatatlan határokat tartott az Ismeretlennel,amekkoa az orosz vagy a kínai birodalomnak lehetett.

Ezek a mai netokrata csávók akkora határokat tartanak az ismeretlennel, hogy kinyújtott karjaikkal körbeérintik.

Ha érted a különbséget.

Frick László Intézet 2020.01.15. 04:26:44

@Szorgalmas Gyémánt: Bocsáss meg,amit Dinamukinak írtam, az neked is szól, csak elfelejtettem hozzákattintani a @-d.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2020.01.15. 11:32:36

@Frick László Intézet: Hegel a "Hit és tudás" c. jénai írásában panaszkodik arról, hogy bár az ész nagyon le akarta dönteni a trónról a hitet, az összes kortárs filozófus azzal foglalkozott, hogy leszögezze, hogy a hit tárgyai mennyire nem közelíthetők meg az ész számára. Hegel számára ez elfogadhatatlan volt, szerinte már a feltételezés is, hogy az alany, a tárgy (beleértve bármilyen metafizikai "tárgyat" is) és a megismerés egymástól különálló dolgok lennének, csak a mindent feldaraboló értelem műve, nem a szintetizáló észé. Az ember kapcsolata a metafizikaival Hegelnél a benne működő ész. Ami a világot működteti, összetartja, az ésszel felfogható, leírható, nem csak a felszínen, hanem a legbelső velejéig, mivel rokon az ésszel - ő így látta. Persze ehhez olyan gondolkodás is kell. Ez olyasmi, mint a kagylóban a gyöngy. Az igaz, hogy Hegel azzal nem foglalkozott, hogy a gyöngy hogyan jön létre. Neki volt, kapta. - De itt eredetileg a történetfilozófiájáról volt szó.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2020.01.15. 12:11:32

@Frick László Intézet: azt, hogy hogyan lehet bárkivel megértetni bármit, nem tudom. Élőben talán könnyebb. Mallász Gitta könyvében van olyan mondat, h. "Legyetek olyanok, hogy aki rátok néz, felébredjen", vagy vmi ilyesmi. Gitta:
www.youtube.com/watch?v=rp73ZXKTN-E&t=589s

Frick László Intézet 2020.01.16. 07:23:42

@Dinamuki: Ismerős tájban utazván.. nem vagyok képes elúnni a látványt, snéha úgy nézem, az asztallap sima mezőta szürkemarhákkal,amitől az a mezőennyire sima tud lenni: az: hogy 400 éve még fertő volt.

Néha bele is szagolok a mocsárgőzbe, a madárzsivaj mai fül számára szinte elviselhetetlen.

A fertő szélén emberek kosarakkal,megmeritik s a kosárnyi csíkokat hordják föla disznók elé.

Frick László Intézet 2020.01.16. 07:29:02

@Dinamuki: Több élményem is van szóbeli megértetésről.De erről is beszéltemmár itt.
Két gesztus kell, így csinálok,látoid? a mellkasom elött az egyikkezemmel s ehhez a szemöldökömet kissé felvonom.
És figyelem.... keletkezik,de nem tudom,mitől,pedig tőlem eredő,miattam lett... Innen persze még további készségek és képességek kellenek.

Egyszer nagyon piszkos..rongyos ruhában dolgoztam az utcán és akkor jött valaki,akivelrégen sikerült valamit úgy megértetnem,mögötte a gyereke,megálltak a biciklivel és a szülőrám mutatott:
"Ez a tanétó!"

Elpirultam, mert azt nem sikerült rögzítenem benne, hogy emberre nem mundjuk a tárgyimutatószót.

Tehát valószínűleg... látás kérdése is és az a sejtésem, hogy a modern oiropid picsaember látása.. nem lehet valami jó...
süti beállítások módosítása