A Marci a Czeizel baby-boom-ban [1975-1982] viszonylag értelmiségiek kedvenc neve volt, elképzelték az édes kis babu totyogócskát, ahogy Marcinak szólítják az ismerősök, az óvodában és az isiben, a Marci annyira cuki név, pl Bede ~ is így kezdte. Likó mindamellett, hogy Marci , ráadásul a fennköltebb Marcell [-> Esterházy ~]

valami poenos helye: Arra gondoltam, hogy Esterházy ~ nak a ~-ba egy linket rejtek el a művészúr alkotásaira mutatóan, de még most is röhögök, mert Esterházy-ra, ~ apjára gonosz tekitettel, de ártatlan pofával köröztek annakidején  egy XIX. századi anekdotot, amiben egy akkori kis Esterházy fogott egy hatalmasnagy üres könyvet, a családi könyvtárat, egy ollót és az értékes metszetekből ollózott, majd ragaszgált a könyvébe, melynek címe: Műveim.

még most is gon. röh és kiaka. de poen, az így nem lesz...

Ha valakit Kovács-nak hívnak és a gyerekének Szabolcs vagy Csaba nevet választ, nincs hallása (ízlése sem) és soha nem hangoztatta össze a neveket, hanem, mint ahogy valaki öltönyhöz edzőcipőt stílusban vesz a VW Passat-jára alufelnit, nem látja össze a kerekeket az autóval. A Kovács névhez, ha egy skála a Jánossal és Istvánnal nyit, akkor a másik végén a Milos, a Gottfried, a Kende, a Hunor, a Boleszláv húzódik el, át az Ósönön a Júeszébe, ahol Empiriocrticism is lehet[ne] akár...

A jóritmusú nevek, névlelemények értelmes szülőre vallanak, a Likó-hoz az István vagy Sándor unalmas=rossz, a László elmegy de köznapi, a Marcell ritmikailag is fasza.

20vadfruttikgyulanelkullegjobb.jpg

Következtetés: Likó művészúr kb úgy lakótelepi proli származású, ahogy Illyés Gyula, a hosszúnadrágos uradalmi gépészúr fia paraszti: látott olyanokat, pl Likóék ltp-n éltek.

5 komment

Címkék: Marci

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr2914159043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.08.03. 11:41:45

Ez nem ilyen egyszerű. Én csak ősmagyar nevet adok a gyerekeimnek, így akárhová megy, marad belőle egy darab magyar.

Frick László Intézet 2018.08.04. 06:42:17

@nagyjoco: ...és azt nem lehet lefordítani.

Frick László Intézet 2018.08.04. 06:45:50

@nagyjoco: Gyűjteményem éke az a schwoob, aki eőshmagyar náci (azaz a jobbiktól jobbra áll, neki a jobbik nem eléggé radikális... mármint a békebeli Jobbik abból az időből, amikor Gyurcsány idején a bíróság 11 hónapos lassítottmenetben gondozta a Jobbikot egy náci jelmezes attak után, feat. Für Lajos. És a gyerekének rác [rooc] nevet adott.

2018.08.04. 10:26:56

@Frick László Intézet: Nagy Magyarországos Daciákkal volt tele a legjobbikosabb hajdúsági település. Az általam ismert nácik közös jellemzője a fennálló rend forradalom általi elsöprésének vágya, tipikusan baloldali módon.

Frick László Intézet 2018.08.05. 07:40:11

@nagyjoco: Ezt mutattam már, a szerintem apokrif Goebbels napló -ból jól kiolvasható, hogy A Doktor pldaképe volt Sztalin.
A másik: Alfred Döblin zseniális regénye, a Berlin. Alexanderplatz 1929-ből. Kérdik a hőst, mér' arul náci újságot, arra hivatkozik "ezek is rendes szocialista munkásemberek, nem?" A kortársak kb az antiszemitizmusban láttak némi különbséget, a nemzeti jellegben. De B. nem antiszemita, sőt. Sok zsidó sem vette komolyan a koranáci-veszélyt. No meg, amit szajkózni szoktam, a náciknál minden "nézet" csak egy dolog. A náci filozófia gördülő... "átértékel" és "dialektikus"

A kommunistáknak is vannak hasonló vonásai. Kádár, mint igazi kommunista hajtotta végre a barátja és harcostársa likvidálását, de ha Kádárt jelölik ki, akkor Rajk hajtja végre ugyanúgy.

Gerő ugyanazt igérte (volna) Hruscsovnak, amit Kádár. gerő gondolkodás nélkül leszámolt volna Rákosival és fordítva. Vagy A Négyes bármelyik tagja bármelyikkel (magázták egymást!!!)

Magyarországon az éghajlat nem jó a náciknak, nálunk fasiszták teremnek és ha náci akar lenni, [szerencsére] akkor sem képes kinőni a fasizmusból.

Ugyanígy a magyar éghajlat a kommunistáknak sem jó, a legtöbb kommunista szájaló ha kispolgári szocialistaságig eljutott. Kommunista nem lakik elrekvirált budai zsidóvillában. Mint ahogy Aczél György vagy Horn Gyula sem voltak ilyesmire hajlandóak.

A magyar nagyon sokat szájal. Ilyen a cigánygyűlölete, szájalja.. de a gyakorlatban messze nem annyira cigányellenes, mint egy fejlett angol vagy német vagy francia. Ugat a magyar, de annyira nem harap.
süti beállítások módosítása