A háziorvosok átlagéletkora ma Magyarországon kb 55-56 életév.

A falusi* paógármesterek többsége, nyugodtan írhatok 1000 települést/körzetet, a háziorvost ma már úgy próbálják fogni, hogy a kártyapénz összegét külön, feketén a zsebébe is tennék. Egy átlagos körzet kártyapénze 1,6-2 millió Ft. Tehát ez azt jelenti, hogy a paógármester másfél millát feketén a zsebébe tesz a körzeti orvosnak. Ehhez még ismerni kell a falusi 'iszonyokat: Természetesen a Doktor segge alá önkormányzati fenntartású,pályázaton nyert autó van téve sofőrrel, és a természetbeni kiegészítéseket hagy ne soroljam már, ételre, italra, karbantartásra, leápolásra nem kell költenie. Nyilván a legális kártyapénzből is jut is, marad is.

Nem számítom tehát túl, ha azt mutatom, hogy havi 2 millió Ft-ja maradna tisztán a körzeti orvosnak, ha lenne.

 

Ennyit arról, hogy az orcvoshiány megoldása a jobb fizetés. haziorrvos.pngforrás: index.hu

 

*természetesen az un "városok" paógármesterei is bennevannak e kategóriában.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr2913513339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.12.20. 07:44:44

Semmit nem lehet megoldani csak fizetésemeléssel. Az elvándorlást sem.

lac1 2017.12.20. 09:30:38

3-4 éve egy gyakorló körzeti orvos írt egy gondolatot, amit a fizetését, illetve annak mértékét firtató kérdésre adott.
Nem találom, de a lényege az volt, hogy nem kell neki az átlagot messze meghaladó pénz csak a végzettségének megfelelő, de akkor nincs H-P 0-24 állandó telefonügyelet, nincs, hogy szüret közben vagy a nyaralás alatt vagy a szülői értekezlet alatt özv. Kovácsné nyavalygását hallgatja, 16 órakor lelép a "gyárból", a felelőssége se legyen több, mint aki esztergálás közben elront egy csavarmenetet, ne várják el, hogy mindenki vérnyomását a fejében tartsa... és a többi
Tudom, van olyan orvos, pont esetleg az erre válaszoló körzeti orvosa, aki részeg, meg össze-vissza rendel, meg gomba elleni krémet írt fel a bélpanaszokra, de ezt most hagyjuk, nem róluk beszélünk.

lac1 2017.12.20. 09:31:58

Bocsánat, én nagyon felületesen fogalmaztam, jó lenne elolvasni az eredeti szöveget is, az lenne az igaz, mert valóban, első kézből származó indokokat lehetne megismerni.

Frick László Intézet 2017.12.21. 08:02:17

@lac1: Pont erre gondoltam. Hivatásról van szó, az orvosi is hivatás.. a háziorvosi pedig külön az. A levesből csak a húst akarják kienni.

Az orvosról mindig Mihail Bulgakov jut az eszembe. Ő született orvos. Író volt, íróként élt meg, de akkor is orvos volt és attól jó író, hogy valójában orvos.

Én ezt soha nem értettem, elmegy valaki péknek és panaszkodik a melegre, elmegy postásnak és a kutyákra panaszkodik, ez ilyen magyar szokás, eláll pincérnek, a sok büdös vendéggel van baja.

Leteszi a nőgyógyász szakvizsgát, de a sok büdös meg gusztustalan pina és picsa. De a pénz, az kéne.

Hivatalnok koörömban gyakran kellett óvodai dadusoktól, néha óvónőktól is hallanom, hogy nékik idegen gyerekek szaros seggeit kell törölni. Megálltam, ujjaim összefűzve rimánkodtam a dadusnak: 32 asszony szeretne dadus lenni, menjen el az óvodából, az isten szerelmére, nehogy idegen gyerekek szaros seggét kelljen törölgélnie!

Olyan körzeti orvos panaszt is hallottam, hogy ha végigmegy a falun, feszt köszöngetnie kell.

Mért nem megy el patológusnak, kórboncnok hiány van, több a pénz és nem kell köszöngetni.

Újságíró mizantróp: Para K.Imre videóblogriport pályázaton kurvasok pénzt nyert és panaszlotta, annyira undorítják az emberek, nappal is leeresztett redőny mgött sörözik. bassza meg, mért nem ment el csősznek?

lac1 2017.12.21. 08:17:32

@Frick László Intézet:

A mutter 43 évig volt körzeti orvos mellett nővér. Mondjuk nem is, mert a kórházban kezdte a pályafutását pár évig. Érdekes dolgokat mesélt. Az bizonyos, hogy a hivatástudat évek alatt megkopik. Valakinél 5 év alatt, valakinél 25 év múlva. Azt tudom, hogy a kivégzőosztag vezetője délben már idegesen lesi az óráját a 100. sortűz után, hogy ebédre vajon végeznek-e? Abból az emberség megy ki, az orvosból (is) meg minden egyéb.

Frick László Intézet 2017.12.23. 08:20:20

@lac1: Minden hivatások közül talán a balerinák meg az orvosok élete a legrövidebb. Az orvosnak nemritkán nincsen is élete. A háziorvosi hivatásra születni is kell. Én ismerek pár született orvost, ők lubickolnak a körorvosi sorsban. Jó orvosnak lenni szerintem cigányok között a leghálásabb. Mindegy, mekkorák egy hivatás nehézségei, ha a hivatásának élő lát benne köszönetet.

Szerintem alapvetően ott kezdődik a baj az orvosi hivatással, amikor a rákészülő tehetséges fő indítéka a reménybeli sok pénz.

A SOTÉ-n sok-sok kiváló orvostanárt láttam. Akiktől meg lehetne tanulni a hivatás lényegét. Akik példaérték-emberek.

Hellanéni 2017.12.23. 08:28:18

@Frick László Intézet: Pliszeckaja közel 90 évig élt, Mojszejev, igaz, ő férfi pedig megérte a 100-t.
Csak úgy mondom.

Szép karácsonyt!

lac1 2017.12.23. 11:06:52

@Frick László Intézet:

A vidéki orvosokra szerintem ez fokozottan igaz. Az egykori orvos ismerősöm, aki visszajárt közénk amatőr röplabdásnak, még ott sem tudott teljesen kikapcsolódni, mert ha már ott volt, természetesen ő lett a helyi "sportorvos", akár valakinek otthoni problémája volt, akár esetleg sportsérülése lett. Persze ez valahol természetes, mert ki más, de jól jellemzi, hogy az orvosnak nincs megállás. De még ez is érthető valahol, mert a betegség és fájdalom nem szűnik meg 16 óra után, de amit szemtelenül elvár a társadalom, arra én vagy 15 éve kitaláltam egy fogalmat:

kötelező altruizmus.

És amikor erre az orvos nem hajlandó, inkább világgá megy, akkor jön a jelzős szerkezet a véleményekben. Persze az, hogy az orvostól elvárt viselkedéstől milliomszor egyszerűbb életmódszerű viselkedés sokat lendítene a problémamegoldáson, az nem megy. Gondolok itt a fogmosásra, rendszeresen persze, a zsíros kaják elhagyása, se cigi, se alkohol, kis mozgás és efféle huncutságok. Nem, inkább lebasszák az orvost. Persze az élet igazságos, az orvosról egy idő után lepörög, de a sok nyomoroncról a sárga föld már nem, legfeljebb az elején a koporsó és sírgödör közti résbe, de az egy perc kb. És addig is fáj neki jó esetben.

Hellanéni 2017.12.23. 12:12:42

@lac1: egyetértek. Amúgy ez más segítő szakmánál is megvan, én egyszer egy nyálas P-t, egy újságírónőt küldtem el a fenébe, aki arról cikkezett, hogy ismer egy tanárt, aki szabadidejében, saját pénzéből viszi a hátrányos helyzetű gyereket színházba, meg az ország másik felére versenyre...stb. Nem igazán akarta megérteni, hogy nekem is van munkaidőm, ami korlátos, és nem tudom az oktatási rendszerben lévő pénzhiányt sem megoldani a saját fizetésemből.

lac1 2017.12.23. 18:14:17

@Hellanéni:

Nagyon egyszerű, máskor az ilyennek mond meg, neked az oktatás a feladatod és nem a nevelés. Az az anyjának- és apjának a feladata.
süti beállítások módosítása