Mindig van mit tanulni a jóoldali, politikailag megfelelő, haladó  csatornamunkásoktól. Átnevelőtáboromban tátott szájjal iszom magamba ezt az iskolapéldát is. Semmi sem számít, ha a jó cél a buta nép emlékeztető jellegű felvilágosítása.  Tessék, kultúr rovat, gyász -az index címlapjának balfeső ficakjából [ a napszak kiemelt híre kommentárral] .  Okulván a 2009. május 19-i mozgó "Bajnai riport" esetéből, gyorsan lementem első, eredeti verziójában:

Kultúr: Gyász

Elhunyt Szalai Annamária

  • MTI/Index
2013. április 12., péntek 07:10 | |

"Hosszan tartó, méltósággal viselt súlyos betegség után elhunyt Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke" - közölte pénteken az NMHH. A Fidesz egykori médiapolitikusa 51 éves volt.

Az NMHH honlapján közzétett életrajza szerint Szalai Annamária 1961-ben született Zalaegerszegen.Tanítói, népművelői és pénzügyi felsőfokú végzettséget szerzett. Dolgozott tanítóként, újságíróként és filmforgalmazóként is. A kilencvenes évek elején lapszerkesztő volt vidéken, 1997-től 2002-ig a zalaegerszegi Városi Hangverseny és Kiállítóterem igazgatója volt.

1998 és 2004 között parlamenti képviselő, 2004-ben és 2008-ban az Országos Rádió és Televízió Testület tagjai közé választotta. Az NMHH elnöke 2010 augusztusában lett, a Médiatanács elnökévé 2010. október 11-ével választotta meg a parlament. Megbízatása elvileg kilenc évre szólt, az új, sokat kritizált médiatörvény értelmében utódját már a miniszterelnöknek, Orbán Viktornak kellett volna kineveznie, de a törvényt nyugat-európai nyomásra pár megváltoztatták, így a jelenleg érvényes szabályozás szerint a köztársasági elnök nevezi ki az NMHH új elnökét. Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára ugyanis úgy vélekedett, hogy az a gyakorlat, miszerint a miniszterelnök egyedül tesz javaslatot a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének személyére, nem felel meg az európai sztenderdeknek.

Szalai Annamária évek óta súlyos, elhúzódó betegségben szenvedett. Bár politikai körökben ez közismert tény volt, erről csak akkor értesülhettek a hazai médiában, amikor a bécsi magyar nagykövet 2012 februárjában a magyar sajtóhelyzetről és több hazai újságíróról szóló diplomáciai levele itthon is nyilvánosságra került.

Az elmúlt két évben többször felröppent a hír, hogy a betegség miatt Szalai otthagyja a médiahatóság vezetését, ezt azonban Szalai többek között az Indexnek is cáfolta. Nyilvános szereplést az utóbbi hónapokban nem vállalt, környezete szerint azonban még az utolsó napokban a kórházban is végezte hivatali teendőit.

A Fidesz-frakció, a KDNP és az MSZP is részvétét nyilvánította.

Beleírták az alkotmányba is

Egy 2010-ben vele készült interjúban azt mondta az Indexnek, hogy az NMHH elődje, az ORTT csak pártérdekeket szolgált, nem úgy mint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. Az új testület egyébként az egykori ORTT és a Nemzeti Hírközlési Hatóság összevonásával jött létre.

Kinevezése után Szalai Annamária kijelentette, hogy új fejezet kezdődik a médiahatóság életében, folyamatos, stabil működési környezetet szeretnének. Az akkori közmédiarendszert pazarlónak és fenntarthatatlannak nevezte, és azt mondta, hogy hatósági oldal is megújításra szorul. Az új médiatörvények megalkotásában is részt vett, sőt, egy alkotmánymódosításnak köszönhetően az NMHH elnökeként akár a törvényhozásba is beleszólhatott, hiszen rendeletalkotási jogkörrel ruházták fel.

A magyar médiatörvény, pontosabban az abban foglalt, az online tartalmak szabályozásával foglalkozó, így a sajtószabadságot veszélyeztető passzusok az EU országaiban visszatetszést váltottak ki, szinte mindenki tiltakozott az internetes tartalmak állami befolyásolásának szándéka ellen. Az NMHH 2011-es évét értékelő sajtótájékoztatón erről azt mondta, hogy nem igazolódott be a törvény hatályba lépése körüli hisztéria.

Ennek ellentmond, hogy a Der Spiegel és több más, jelentős európai lap elítélte a médiatörvényt, amiről a kormány egészen 2013 elejéig kénytelen volt folyamatosan egyeztetni Brüsszellel. A Die Welt például „Führerstaat”-ként írta le az Orbán Viktor vezette Magyarországot, ezekre a kritikákra a törvénytervezetet tető alá hozó NMHH nem reagált.

Szalai Annamária szerint az internet szabályozása az emberek érdekeit szolgálja. Az általa 1991-ben szerkesztett erotikus lapot húsz év elteltével már 16-os karikával látta volna el, némiképp ellentétesen a médiatörvényben meghatározott korhatárbesorolásokkal.

Azt is megjegyezte az Indexnek adott interjúban, hogy Burmában a nyilvános terminálon internetezőket megfigyeli az állam, míg nálunk ilyesmi nem fordulhat elő. Azt is kilátásba helyezte, hogy amennyiben szükséges, az állam utasíthatja az internetszolgáltatókat a hazai szabályozás szerint jogsértőnek vagy veszélyesnek minősülő külföldi oldalak központi blokkolására is.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr695218816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.04.12. 23:14:05

Nem fogják megváltoztatni.

magyar-magyar szótár 2013.04.13. 02:33:16

@nagyjoco: hát ebben lehet valami, mert ma már robotpilótaüzemmódba kapcsoltak át, segédmunkások kupálják a sablonokat meg kliséket a már mezei bloggerek között is közhelyesen ismert kompilációs móccerokkal... Ott, ahol létezik vad és kemény liberális újságírás, úgy szokás ezt megoldani, hogy elválasztják a hírt [MTI] szárazon a fikaözöntől és frisshullagyalázástól , úgy, hogy a valamelyik ficakban ott vigyorog még a portréja is a bátor újságírónak, nem csak a neve.

kikoránkel 2013.04.13. 09:52:39

@magyar-magyar szótár:
Az már egyértelmű, hogy te több pénzt keresel az indexnek, mint én! :)

magyar-magyar szótár 2013.04.15. 08:07:33

@kikoránkel: sőt -dehiszen ez a lényege a netokratív spekulalizmusnak: a sikamikában bárMERRE is tolod*, egy erőt szolgál[hat]sz

A Kis Hajtány Elv - emiatt nevetséges és önellenhatóan ostoba Orbánék "kommunikációja"

2013.04.18. 15:26:49

Aézrt azt tegüyk hozzá, hogy a csaj - antalli örökséget folytatva - halálos betegen vállalt országos feladatot, a Szisztemet pedihg elvből - és persze szép vezetői fizuért - szolgálta ki, vag Nemzeti Együttműködésch mesés, csodálatrméltó, isteni sugallatra épült rendszerét.

Hadd idézzek a wikipédiáról egy konzervatív szellemű, ajrópai értelemben vett mondatot:

"Az NMHH elnökeként egy közös európai értékeken alapuló médiaszabályozás kialakításán fáradozott és a 21. századi médiakultúra létrehozásán, amely a felnövekvő generációk védelmét szolgálja. "

Ugye mennyivel jobban hangzik, mint a mocskos cenzura?

magyar-magyar szótár 2013.04.21. 05:14:28

@nagyjoco: Ez egészen más tészta. A rák elleni küzdelemben pl jelentős támaszt ad a betegnek, ha nem változtat az életén, folytatja a munkáját. Sok beteg azonnal kapvakap a lehetőségen és folyamatos táppénzen tartózkodik, ami a betegség elleni pszichés küzdelemben erősen gyengítő. Én Dr Antallt nem kedvelem, egyik fő felelőse szerintem a rencervátás elbaszódásának, a kormányát rendesen amatőrnek és baélfasznak is vagy összefogélalva "úriemberkormánynak" szoktam pécézni, de ez nem érinti a betegéségét. Pl alig vett magához fájdalomcsillapítóka a végén... szerintem semmi gáz nincsen abban, ha a rákos dolgozik, esetleg fiatal csajpoknál szoktam nehezményezni, ha paróka nélkül tüntiznek - a rákosztály ambulanciáján, amit nagyon nem kéne. Egyébként tüntizzen csak, lényegében a beteg ne korlátozza magát különösen.

A rák eleve nyamilja a pszchésen gyöngét és mint pl a szívbetegség is, a beteget pszichésen is gyöngíteni igyekszik (pl a halálfélelemmel)

Különösen szemforgatónak és aljasnak tartom azt jóoldali rinyálást Szalai távozása körül, hogy ezt felróják neki hogy még a kórházban is melózott, miért is ne melózHATott volna?

Ha az éjszakai országúton gyalog kóborolván azt kjezdem magamba szuggerálni, hogy minden bokor egy rémek és minden fa óriás útonálók, akkor bizony minden léptemre bokrok fognak elémugrani és a fák földighajpolnak pénztvagyéletet lihegve.
Sokan a kemó utáőni nehézidőszakra gyúrnak rá azzal, hogy hűdeénmennyirerosszulleszek,l ahogy momndták jojjdeegyaligtudokmajd talprtaállni és akkor úgy is lesz. Mások pedig leszarják és az első két nehéz nap után a harmadikon már bemennek melózni és igyekenek nem reá koncentráln a roszullétekre, hanem el-figyelni, nem pedig ODA... ez eléggé gonoszul meg kegyetlenül hangzik, pedig a küzdelem szempontjából fontos, hogy "lefekszem-e a kórnak" vagy nem engedem magam, mnem hanyatlok...

Eleve a jóoldali sajtó, mint A Cenzor-tól búcsúzott Szalaitól, elmennek a jó kurva anyjukba, abba. Most divat ez a jó nagyot mondás, mintha ezeknél az időknél már nem jöhetne roszabb. De ha Szalai cenzor volt, akkor abban az országban, ahol cenzúra van, minek nevezik a cenzúra működtetőjét? Sőt, Szalai cenzorsága idején nemhogy politikaibátporságokkal jöhettek szabadon (sőt: karrierjüket építve azáltal) a jóoldali csatornamunkások, de sima morális aljasságokkal is, ha egy politikai ízlésnek a gecizésük cuki volt. Sok xcsatornamunkás nem is igazán politikai meggyőződésből gecizte Szalait, hanem inkább nagyon is praktikusan a szakmai karrierje érdekében.

magyar-magyar szótár 2013.04.21. 05:18:12

@nagyjoco: Eleve a szori az európai nagy médiajogi harmonizációval kezdődött, amit 10 tagállam, többek között magyarország nem vagy csak felibeharmadába hajtott végre. belefogni belefogtak, még gyurcsány alatt, pl az interneten nem lehetett többé regisztrálatlanul kommentelni, de persze az indexres gecik azért juhhogtak , sőt bezzegamerikai példával jöttek, ahol működhet még szolgáltató szabadkommentelhetőséggel.

Tkp egy fasza kis csapda volt ez, ezek a balfaszok az úniós elnökség előtt [tévesen] úgy láttk,. hogy akkor most be kell fejezni az úniósharmonizációt médiaügyekben is. Onnan kezdve aztán kapcsolatitőke kérdése volt, pl Cohn-Bendit bácsinál simán kibukott, hogy a mi jóoldalijaink mennyire trehányul hazodoztak össze neki mindent vagy ő volt túlságosan bedrogozva, amikor a magyar jóoldali panaszokat hallgatta?
süti beállítások módosítása