dobzódás - a dob az emberi tánczene egyik legkorábbi hangszere. A magyar  dobzódás szó alapja a dob [hangszer]. A féktelen mulatozás ricsajából a dob  és a lábak dobolása   hallatszott messzire. "Három nap s éjtszakán dobzódtanak fene rákóczizásaik közepette az nímötgyulaiak." Aztán, ahogy a fogalom köre tágult, aaz első d hang t-vé torzult egyes tájegységekben, aztán a Nemes Academia urai úgyan döntöttek vala, hogy a tobzódás a helyes és a dobzódás pedig az elvetendő alak. Aztán az értelmezőszótárban még a dobásból is megpróbálták kimagyarázni, hogyugyebár a féktelen múlatozásban  múlaták    ugyanis az üdőt pl a legínyek és össze-vissza dobáltak mindenfélét, csakugye ez se volt eléggé heljess).

4 komment

Címkék: dobzódás

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr524498495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.05.09. 15:42:05

tapos, topog, topánka, toborzó, toporzékol

én inkább ezen a környéken keresgélném a tobzódást a dob helyett

a dob a dübben, dobban hangutánzókkal állhat kapcsolatban

szerintem

magyar-magyar szótár 2012.05.10. 06:02:35

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Az a gond, hogy XVI. századi nyelvemlékekben még rendesen a dobzódás az, ami. Ezek tapos, topog, topánka, toborzó, toporzékol kb 50 lépésre se hallatszanak el, de kastélyból le mértföldekre avagy faluból el a hetedikhatárra semmiképpen sem. Aztán az értelmi facsarodás a dúskál felé vitte el.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.05.10. 10:38:51

@magyar-magyar szótár: nem tom, lehetséges

csak a józan eszemre meg a tótfalusira tudok támaszkodni, mert ölég kevés otthon a XVI. századi nyelvemlék:)

magyar-magyar szótár 2012.05.10. 12:46:21

@A Hannibal Lektűr-attitűd: A józaneszem alapján pl én is azt TALÁLTAM ki, hogy a süveg az olyan föveg, aminek a tetejibe tenyéréllel beleSUVASZtottak vagy kurucosan félre lekonyul, pedig csak a nyomdászok lustasága nyomán terjedt.
Azzal tetejezték be pont az academicus urak a' nyelvönknek romlásit, hogy valamiféle egységes logika szerint kezdtek el húznivonni s így persze a múlatozást ma rövid u-val kelletik írandni.
süti beállítások módosítása