pl a bor. Itt az ideje az edények tisztításának. A hordómosásnak, kénezésnek. A szőlődaráló, a prés ellenőrzésének.

 

Szokták mondani: a tehetség kiforrja magát - hát nem! A must  forr ki, murci, majd újbor lesz. De ahhoz, hogy kiforrja magából a szennyet, az edényt színig kell tölteni. Sokan-sokan azonban a magyarok közül, Géza és Jósti bácsik, akiknek a mama megengedi, hogy otthon bort csináljanak, mindenféle nem alkalmas, pl műanyag edénybe is töltenek mustot és persze. amikor látják, hogy az erjedő must kiforrja magából a szennyet, úgy érzik, leendő boruk megy pocsékba s nem pótolják a kiforrott mennyiséget s így a szenny az edényben marad, majd leülepszik.

 

 

 

Joli mama nem szereti a borcsinálást, minden tele lesz muslicával. Muslica kell a borcsináláshoz inkonkretto (Lali papa szerint) a muslincák kakája kell a borhoz, az indítja meg a folyamatot, a must forrását... Joli mama harcol s lefújja kemotox-szal a muslincákat, ne piszkolják össze a gödi telken a veranda meszelt falát. Egykor szines újságkivágásokon régi színésznők és színészek kéklenek, Tordai Teri, a Fabulon  Csaj [Pataki Ági], meg Bárdy György és Klosz kapitány fekete-fehérben.

Különben Joli mama is iszik a borból, de kólát önt hozzá, mert nem elég édes, mellékíze van. Géza bá' meghallgatja ugyan Lali papa tanítást, de esze ágába nem áll pocsékolni a leendő borából még többet... igazából ugyanis Géza bácsi nem is szereti a saját borát sem, de ez legális és ingyen pia. Joli mama  minden napra engedélyez pár pohárkával és a sajátpancsolmányú lőre bűze elfedi a feleseket, amiket aztán Géza bá "a faluba" menet bekap Karesz bácsinál, a bögrecsárdásnál. Itt leginkább "eperpálinkát" kér az öreg, a magyar háztáji eperpálinka az   cukorcefréből főtt s azért mondják "epernek" mert a penetráns élesztőbűze talán az odakozmált szederfa "eprével" ízesített cukorcefréjéhez is hasonlítható, főleg, ha már amúgy is piált előtte az ember.

Joli mama sejt-amit-sejt, Géza bácsi estére csúnyán becsiccsent, lehellete égettgumiszagú, eleinte nehéz vele, mindenféle disznóságot akar pl az öreg, meg nyúlkál, de aztán gyorsan behörpöl még két-három bögrével a borából, ami végülis ingyen van (a kannákat még egykori munkahelyéről szerezte Géza bá szocialista reláció-ban...)

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr253159357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

l60 2011.08.17. 22:47:09

A muslinca az élesztőgombákat zabálja, ahol meg van gomba ott alkohol keletkezik. Gondolom ezt szagolják ki, de kétlem, hogy ez kellene a borhoz :-).

Szederfa meg nincs. Tudom, hogy nagy zavar van a téma körül, de már sikerült kinyomoznom a megoldást:

A fát eperfának kell hívni, a termését epernek.
A szeder a málnához hasonló növény, bokor.
A földieper csak a köznyelvben létezik, kertészetileg szamócának hívják. Ilyen tárgyú szakkönyvben sosincs földieper megnevezésű objektum.

Mármost egyszer hallotam egy szinkronizálatlan német filmben, hogy a "földieper" kiejtése (leírva: Erdbeer) "eber", de inkább "epa", "eper".

Gondolom a németek hozták be hozzánk a genetikai szörnyszülött szamócát, amilyet még nem láttak a magyarok. Erre megkérdezték, hogy mi ez, mire a válasz "eber" volt. Mivel ismerték az epret, ezért lett a szamóca eper. (Az eper szó nagyon régi feljegyzésekben szerepel)Persze ez egy általam összetákolt elmélet. De szederfa nincs, ez a lényeg.

magyar-magyar szótár 2011.08.18. 05:11:55

@l60: Viccelődtem a szederfával, mert bizonyos nyelvészek szerint eperfa nincsen.
wikicopy: Az eperfa (a Dunántúlon szederfa), latinul Morus, egyfelől az eperfafélék családjának Moreae nemzetségcsoportjába tartozó növénynemzetség, melybe mintegy 100 faj tartozik, másfelől két, e nemzetségbe tartozó, Magyarországon is gyakori fafaj hétköznapi elnevezése. Mindkét faj Európa legnagyobb részén elterjedt. A fehér eperfa (Morus alba) Kínából, a fekete eperfa (Morus nigra) feltehetően Közép-Ázsiából származik. Régebben mindkettő az egész országban, majd minden parasztháznál megtalálható volt, manapság (különösen városi környezetben, hulló termése miatt) kevésbé népszerű. Termése a faeper vagy eper. Az eperfát egyes vidékeken szederfaként ismerik, gyümölcsét pedig szedernek mondják.

magyar-magyar szótár 2011.08.18. 05:14:39

@l60: Van meddő, dísznövény eperfa, a Morus Alba Fegyvernekiana, báró Orczy Lőrinc [költő]nek tulajdonítják kinemesítését. Ez nem "pocskol" a termésével.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2011.08.18. 06:50:44

@l60: Akkor már legyen muslica, ha a posztban jól van írva, s később válik csak muslincává az autentikus hatást erősítvén.
Ami kertben terem az a földi eper, ami meg az erdőben az az erdei szamóca.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2011.08.18. 06:53:50

@l60: Ha emlékeim nem csalnak, a kertészet szakma alapjait lefektető Csáky-Csider-Cselőtei: Kertészet könyvében is földieper (legalábbis tanulmányaimból ez rémlik.) A szerzőhármasból, a rossz nyelvek szerint az egyikük a párttitkár volt, azért került a szerzők közé.
süti beállítások módosítása