"Az ember néha író, de legtöbbször nem az."

/Ottlik/

"Az ember lehessen író, ha nem is ír."

/egy neves ottlikozó agszakal a 90-es évekből/

 

 

Lehetelen feladat egy papírtereken már járatlan netokratív irodalmárnak  elmagyarázni azt, miért nem küldheti be Korunk Móricza Korunk Nyugat-jához [Holmi] ímélben korunk Hét krajcárját. Korunk Illyésére nem távíratozna rá korunk… Babits, az ma nincs… korunk gellértjei meg pitiáner figurák. Szóval nem lehet csak úgy.

 

De azt megértené korunk netokratája, hogy azért egy nick-et csak úgy a lakásába ő sem engedne be. Szeretne előtte ismerkedni vele blogtalin. Fussanak össze valahol. Az Élő Húst szeretné előbb, mintsem.

 

Én például szerkesztőként  kovacsne-től mit se félnék . Van szövegein mit fésülni, pl a hogy-ok ritkítása (nálam is gond..)   kovacsne az, akivel nem szükséges találkoznom.  kovacsne nagyszerűen , tisztán ír, lehetne ott lánykori nevén, ahol Váncsáné Molnár Erzsébet. Kurvajól ír, hiányzik ez a női hang, amit kovacsne képvisel. Elmagyaráztam neki magánlevélbe, hová, mikor menjen, de az órát és percet pontosan, éshogy kit keressen. Kiderült, késő. Ennek a nőnek helyes az önértékelése, tudja, mit ér, már kéretlen jótanácsom előtt fogta, legépelte, borítékba tette és elküldte munkáit, abba a a szerkesztőségbe, ahová én küldtem volna őt. Csak nem annak az embernek címezte, akit illet. És nem volt hajlandó pofafürdőre, nem értette, miért kéne kitennie magát annak a fölösleges negyedórának, a procedúrának, az udvarias hemmegésnek és már mehetne is… A lényeg ugyanis az: lássák, hús ő, vér (és tényleg nő)…

 

A papírszerkesztőségeket az elmúlt 30 évben annyit szopatták írók, hogy iszonyúan félnek, leginkább akkor, ha az írás jó , ha az író tehetség-gyanús. Gondoljunk csak a Csokonai Lili -szopacsra. A lányírót látni akarják, a nő, ha túl jól ír,gyanús, lehet férfi is.

 

Tehát már eleve van egy alapjárati félelem a papírszerkesztőben, ha pedig az internetről csak hallott, a legrosszabbat, hogy ott fórumozósbeteg őrültek ámokfutnak, fikáznak, gennyeznek, őrjöngenek, az juj neki akkor, ha az ő rovata egyébként a fáy-szerű sókriticizmus hawájja, és abban a korszakos, a névadó   kottaanalfabéta zenekritikus , meg szobabiciklista motokorosszítészek pifi-pufu-pofozzák szakterületük látazatát anélkül, hogy a lényegét egyáltalán felfoghatnák. Ugye, nem mindegy, hogy melyik felülete a miénk a szopóálarcnak. A lyuka szolgál nekünk, vagy a mi fejünkön van és a szánknál a lyuk.

 

A "papírterek üldözöttjeit" szoktam arra is figyelmeztetni, hogy a papír sokkal kegyetlenebb, mint a HTML hártya. Alapszín (fehér) és betűszín (fekete). Papírról ő se akarna 10-12P-s arielt olvasni, ugye... Nyomtasd ki papírra, olvasd el... Sajnos néha még könyv is születik papír nélkül, a gépből egenyest a nyomdai gépbe küldvést

Továbbra is mindenkit, aki teheti, óvok az "internetes irodalomtól" és felületektől, ha jót is akar magának.

 

Darvasi László Szív Ernő maszkjában, tehát Esti Kornél-nak a magahelyén mellékes oldalági spleenes "cinizmus"-át utánozva visszaszívható komolysággal, de nagyon is kikezdhetetlen lényegét megmutatva beszélt a pénz szerepéről: ha ingyen írsz, nem vagy író. Ez akkor, a Szöveg-Szöveg irodalom mágikusreálizmustól ígézett alkonyán , amikor hiv. áll. tám. még azt kellett tudni, hogy a mű elmetszi magának a helyet, kimessi magának az Űr-ben a vanságot, azaz egyetlen példánya is a Nagy Regénynek létezik és mindentőlfüggetlen, ez a parxisban baromság, az ingyenmedve (=> állatnak van ingyen kedve) az ingyenségtől esztetikai minősítést kap (mint bárányhimlőt, nincs gazdája...)

 

Több Onagy Zoltán szöveget tanulmányoztam az Irodalmi jelen felületén, ezek internetalkalmas könnyű-gyors ítéletek, van, amelyik kétszer csíp, egyszer a szemem, pl a Karinthy Ferenc ítélet (a Móricz Virág ítélet mellé könnyűképzzel odacsomizva). És még egyszer, bosszantóbban csíp, ha végig is gondolom és nem vagyok képes megemészteni ...  Rémülten ismerem föl Onagyban a saját betegségem tüneteit, ahogy itt a „saját mezőm”-ön kicsinyes bosszúkat állok sérelmeimért. Onagyot az menti föl, hogy sajtátnevén műveli. Onagy a magyar internetes irodalom úttörője –és seholsincs.

 

Onagy Zoltánnak a Mindenhatoooo szerint még többedik oldalon sincsen fajsúlyos komoly említése  olyan forrásból, ami papírtereken számít [Fajsúlyos PapírOrgánum online változata vagy ilyesmi, litera stb) BENNE  lehet ilyenekben, egy literá-val való vitámban technikailag hozzmvághatnák, hogy a magyar internetesfelületi irodalom úttörője és egyik nagy alakja IGENIS szerepel náluk is, de ez  jurátus fogás, a bíróság előtt érne tán valamit. A katedra alatt azonban nincsen ügyvéd, a tanszékvezető docens  úgy ítél (és ítéltet), ahogy akar...

 

Az internetes művelés egyre fakítja a papírtereken egykor talán dicső, nem, bocsjav, valamennyire ismert nevet. ( BDK –internetes tevékenysége -> poszthumusz író)

 

Ha Spiegelman Lajóss (a fasz és béneje, akik a Laurát írták) , ha papírterek felől tekintvést outsider vagy centrifugális feminimopicsoid , akkor kiáll maszk nélkül. Most ezt nem ragozom. Spiegelmann Lajóss mindent tud az internetes, de a papírfelületek íratlan törvényeiről is. Okos ember, aki sokmindenből okult, Csokonai Lili hoaxától kezdve a mai papírterek öregtörökjeinek irgés-morgásaiig.

 

Az irodalomtudományi illem szerint minden Név megítélése a jó művei szerint kéne míveltessék. [baszogattassék] Karinthy Ferenc nem apja hulladékaiból dolgozott (hulladékhasznosítás:  Kosztolányiné aki a családja jövőjéért aggódó halálosbeteg ura tanítása és füzetei alapján néhány értékelhető Kosztolányi-novellát is írt és Összes Művei a Kosztolányi Mű hulladékban is pompás maradékai). Karinthyt egész életében csúnyán [és nyíltan a szemébe] baszogatták közepessége nem elég tehetségessége miatt, ő maga meglepően őszintén és nem a Naplóban beszélt arról, hogy egy szekrénnyi a selejt a félbehagyott a vacak a még szerinte is gyönge írása. Mégsem lehet Karinthy Ferencet agyonvágni, összesen egy vékonyka novelláskötet meg talán még egy-két könyv, ennyi, de ezek magukjogán értékesek. Számít valamelyest, mekkora hekatombé árnyékában, de akkor is.  

 

A Szoba Van Kiadó egyikfelén még inkább megfigyelhető az internetes felület „korlátlansága” miatt kialakuló elszabultság tourette-s kórjainak minden tünete. A másik felén is valamiveltalán  rejtettebben. Az SZVK  másikfelét az egyikfele bosszúálló vagdalkozó, dúló rohamai miatt jelentősebb papírtörökök megkeresték (Onagy kommentben emelt kifogást). A kiadóhoz kapcsolható két személy más és más, de persze globalicce egy. A kiadó másikfele tehát médiumként [közvetítőként] volt kénytelen viselkedni, mert magán a felületen az érintettek nem jelentkeztek, a snassz , az etikett, hithű papírtörök vét az Iratlan ellen , ha kommentiálisan sorompóba állván tételszerűen kifogásol. 

 

szün.: Papírtereken már százévvel ezelőtt (pl 25 rendeséve..) volt "kommentelési lehetőség" vagyis a szerkesztőség, ha akarta, közölte az érintett (a sújtott..) levelét, pl utánrúgással... Éppen ezért aztán egykor jelentős publicisztikai avangárok attól tartanak, hogy ma már az internetes szövegtulajdonosé az utolsó rúgás.. ha főszerkesztőként kellemesnek tartotta, hogy ő rúgja az utolsót, persze hogy nem szeretné, hogy őt lehessen utánrúgni...

 

Már a papírtereken sincsen szerkesztő vagy pl éppenséggel, hogy az van, bizonyos sávokban honoráriumra már nincs pénz (Futottunk MÉG! –kiadó, az efféléktől óvva intek mindenkit, de Szlengblog Józsiéknak is hiába beszéltem arról, hogy egy hét az nem szerkesztési idő és nem betagozott elfogadott kiadónak ne adják oda a „kéziratot”.

 

Súlyos gondokkal jelentkezik a paracsizmaváltás, de sem a papírtereken sem az internetes felületeken nem foglalkoznak a témával. Az internetes szféra nem merész szembenézni papírfelöli nemlétezésével. Le is szarja az innovatív netokrata a papíralapú öregtörököt, de ez a leszarás is le van szarva, mert a papírtörökök  az ignorálást, mint jógyerekműveletet, már többszázéve ismerik.

 http://www.litera.hu/files/article/elohivas_nemeth_gabor_0.jpg

 Egy öreg török agszakal. Már 20 évvel ezelőtt is vén kerékkötő  reakciósnak tartottam.

 

 

 

 

 

 

Uj Péterről jóoldali politikaimegfelelő  papírtörökök mint mifiunkról beszélnek, egy jópofa srác, aki közülük való ("tanította" az agszakal...)  és internetes cuccal is foglalkozik. Afféle ez, mint amikor a kisvárosban megállítanak, hallottam-e, hogy ez Fyxw is egy író. Mondom állj, az ő esetében nem írogatgatásról van szó, nem egy valamilyen író, hanem mondjuk az első öt között van. ÉS akkor néz a kisváros tanára rám, hogy: Mi van? Na, valahogy ilyen vidékitanárbácsisan nézdegélnek Uj Péterre: sok zsíragyú régi papírtöröknek fingja nincsen (és már nem is lesz...)  a jelentőségéről.

A litera-pont-hu a papírterek áll.tám.hiv elf. és a tanarak által is (mármint helyesebben a tansegek által ) megengedett orgánum. Aki literát olvas, mintha egy papír áttekintést olvasna. A papírkánon, a papírízlés - nem véletlen, hogy a versmetró botrány után Németh Gáborra bízták. Van „amatőr sávja” a literának, de még zöldfülű netenlógó koromban lebeszéltem onnan bárkit is, akiről megtudtam, minek. A litera olyan, mint valaminek a Sátra a Sziget fesztiválon, kipakolunk , „szigetelünk” (=> internetezünk, persze pályázunk pénzekért) de ettől még a „szigetelő” szervezet az marad, ami. Ki lehet pipálni,   szigeteltünk is , van ilyet próbált szekciónk. A szigetelők bemennek a sátorba, megnézik és meghallgatják, mi van ott és mennek tovább egy sátorral. Amikor a focivébé volt, valakinek eszébe jutott Wirth Imre, mert ha fociról van szó, akkor szokás a nevének észbe jutni. De pl Szamárfült senki nem hívta még oda vagy más jelentős internetes tevékenységet végzett, ámde nem bevett ember-t. Vagy nem tudom, ne legyen igazam, ó bár ne lenne, ó, ha lenne tíz, kizárólag internetes felületen nick-et szerzett, akit ezért beengedtek a literára…

 

A literával szemben internetes irodalom valóban internetes (és minden jellegében is az!) felülete, a Könyvesblog (az index vállalat leánycége, pénzügyi vállalkozás is, tehát a Darvasi-morál szerint elvileg nemamatőr…) A Könyvesblog a papírkanonokok által alig észbevett szekta. És az észbevétel és észrevétel között nem valamiféle archaizálás vagy akadémiai helyesírás szótár előírása a különbség. Az észbevétel be-ragja nagyon pontos: Tudom, de nem látni hogy észre is vettem volna…

 Létezik egy másik internetes irodalmi forrás, a Prae. Legjelentősebb, kanonizált papíralapú ifjútörökök is mívelik. Pályázott pénzekért az alapítógárda, valamelyes megélhetést biztosít nekik, de a papír agszakal-ok meg sem említik. Úgy, ahogy a litera működhet, a Prae nem létezik. Magyaroszág nem az a hely, ahol kettő lehet valamiből, mondjuk egy bevett [kanonizált] s alternatívá-ja. Általában a piac méretére szokás hivatkozni és nem a liberális lelkifitnessz alapszükségletére, miszerint jó lenne egy másik nézőpont.

 

A litera-pont-hu nem másikat, hanem az öregtörökök Nagymecset-jének nézőpontját kínálja.

A Prae pedig egy másiknézőpont, amit a Nagymecset ignorál, ha kisebb dervisek át is járnak.

Az Irodalmi Jelen szabálytalan papírlap , ami a papírtereken is lényegében ignorált felület, internetes ágazata internetes (lásd, amit odaföl Onagy internetesbetegsége kapcsán írtam). Az Irodalmi Jelen sokkal elszabadultabb internetes folyóirat, mint a litera.  

 http://www.irodalmijelen.hu/files/u1/Image015.jpg

 

 

Papírorgánumok internetes változatai nem az internetes változatok, csak másfelületi archívumok. Az Élet és Irodalom es-pont-hu változatát azért pécézem, mert kiválóan szemléltet és mert az ÉS főmunkatársa Váncsa István 10 éve még a magyar irodalom és újságírás egyik legnagyobb számtech’ arca volt, sokat tudott vala. Az ÉS archívum, a tervszerűen pusztuló, módszeresen tüntetik el a múltból „kevésbé fontos”-ság és „avulás” miatt a nemmegfelelő címeket. Ma már egy kommcsiszakos alsótagozatos ha van angoltagozatos bölcsi, gondolom komccsiszakos is…) tudja, hogy két fillérért hat ÉS ÖSSZES ÉVFOLYAMAI MINDEN PËTTYEL tárolhatóak le. Most pl a sajtószabadság elvesztésével sok nebuló számára hasznos lenne a múlt, amikor még, a mai fehérorosz állapotokkal szemben csak részben volt korlátozott Magyarországon a sajtószabadság, hogyan tükröződött ez az ÉS-ben, miként jelentek meg az akkori diktátorok és elnyomók az ÉS papírfelületén a Hosszú Harc alatt… Nem, hanem az ÉS archívum egy gondosan ritkított előre úszó folt Az Összes Művek Ósönén. Pompás a h-lista vizsgálatára, Bwyxz fent volt, ma már nincsen [„tárhelykapacitásra mutató ócskahivatkozás”] ebből azért már valamit sejteni, pl Bwyxz neve szégyelnivaló.

 

Győzni az internetes irodalom fog, de a Zárt Tartály elv miatt ez mitseszámít. Hivatkozhatnék Tatjana Tolsztaja Kssz!-ére, ami nemhogy az irodalom, de A Könyv [a papírterek] örökdicsőségének bizonyítéka, nem spekuláció, nem teória. A Zárt tartályban azonban Tolsztaja egy könyve annyi, mit száz. Tolsztaja teóriáját fizikatudományilag, szociológiatudányilag is be lehet bizonyítani, egy elektromosenergiaforrás nélküli medmekszben kétségtelen tényszerűsége. A Zárt Tartályban bármelyérték egy vagy nulla, de Egy = Nullával. A termelődő energia „kívülről” hasznosul. Az energiatermelésbe a fogyasztó is bekapcsolódik, nem csak a blogíró termel A Vállalatnak, de a blog olvasója is. Az óegyiptomi vallás rendszerére hasonlít, csak a pyramid szűkebb és hegyesebb, csúcsa elvesző. Az egyiptomi pyramid csúcsa is kiállt az emberek elé. A fáraó ugyanazt a kenyeret ette, mint a paraszt. De két (sőt több) tudás volt, egy népszerű, egy tudományos és egy titkos belső valódi, ki tudja hány szinttel. A papság felsőtudáskörének titkos csak hangzó, nem leírt beszédében egy Isten létezett, A Fény azokban a hónapokban, amikor az Eknathon reform híveit mészároltatták. 

 

Az internetes eflületen is két tudás van, egy a büdösparasztnak és egy titkos a papságnak. Még a magamfajta HTML-analfabéta vidéki büdösparaszt is átláthatja a működés lényegét, de info-ja értéke egy vagy nulla. A GoldenFos marketingkampány gyalázat és botrány, papírtéren még nem lett volna megúszható, ma  oda se rántanak a  felháborodásra, ami a „Török Gábor Elemez” blog korrupciója miatt kialakult. Internetes felületen á lá matulizmó bármit szembe lehet röhögni, de méginkáb ignorálni.

 Jellemző, hogy azok az internetes jógyerekek is tüntetnek a sajtószabadságért, akik blogjuk moderálják. Ez a fogalom, a moderálás nemhogy nem tisztázott, de súlyosan tévértelmezett a magyar internetes szférában. A moderálás valójában és szinte mindig nyom nélküli törlés. Egy-két jógyerekblogban láttam azt, hogy becsületesen ott maradt "fehér folt" -szerűen a törölt komment üreshelye.

Az internetes jógyerekek az ignorálásukkal semmi újat nem tesznek, ez az észre sem vétel (a titkos észbevétel mellett) . Nem kell regálni a maszturbativ fikatroll kommentjére, előbb utóbb (ha nincs meg az élvezete) lekopik.

 

szün.: Fájdalmas lesz ez a példa, de van: A Stahl Vállalat papíron képes olyan terméket létrehozni, ami internetes (intermediális) jellegét megőrzi. Az ember azt hinné, hogy valami modern, korszerű művészeti papírorgánumot, irodalmi periodikát lehet bemutatni szemléltetésre, ami papírterek és internetes felületek közös halmaza, de nem, hanem egy "médiapicsa" outside terméke jóformán az egyetlen ismert, ami alkalmas is. Ez pedig a Stahl magazin. Elismert bloggerina működik közre benne és valami zseniálisan  papírizálódik lapjain a jutyubista romantikus netokrácia.

 

Most kívánják összekeverni a televíziózás és az internetezés fogalmát, már kavarják is, de még nem beszél róla senki eszteta. Itt, a szemünk láttára basszák széjjel a magyar televíziózás minden értékét már több, mint tíz éve, most még kegyelmen is döfik a maradékot, de nemtéma.

 

Elvileg tehát elképzelhető az Élet és Irodalomban egy olyan forradalom, amit középkorútörökjei  a téeszirodahangulatú fűtetlen Széchenyi utca 1-ben még elkezdtek  és ami azóta sem változván mára korhatag birodalmi málladék. Teszemazt a 167 éves György Péter eszteta bácsi is publikál benne, akinek  internetes félretájékozottságán már jujjongtam eleget. Nincsen neki egy diákja, aki félrevonná szemináriumon, hogy ne égőzzön már tanárbá'...?  Furcsa, de igaz, ma lehet még valaki papíralapon médiaeszteta úgy, hogy halovány vajszín lövellete nincsen  az internetezésről. Valaky mondta György bácsinak, hogy Tótát letiltották az indexről és ő ezt elhitte...

Gyakorlatilag semmi sem menti meg  az Élet és Irodalom agszakal-jait önmaguk egykor még eredeti változatának faragóvilmosizálódásától [ Az ÉS-sel kapcsolatban szabad főnévből melléknevesíteni, az előző súlyos sajtóelnyomás és diktatúra idején kedvenc és megengedett műveletük volt gyöngéden, mint töreket  agyagba, taposván általánosítgatásokkal... -szerk. gon. röh.& kieg.] pedig Megyesi bácsi már százéve erről dönögött valamit..

Ha vektoriale & trendicsek megképzem , Az Élet és Irodalom szerkesztősége a múlt század '90-es éveiben számtech' úttörő volt, az első szerkesztőségek egyike, ahol búcsút mondtak a legendás nyomdai beírónőknek, gépben szerkesztettek már 93-ban is, tehát ha ezt trendként veszem föl, a mai Élet és Irodalomnak közvetlen zsilipkapuval kéne legalábbis kapcsolódnia az internetes irodalomhoz. Egy mai Harmadkor nem stencilezvén, hanem interneten terjedne... Megfelelő szűrővel, ugye. (Annyira nem lennék gonosz, hogy internetes szakembereknek is eláruljam, meddig mióta nem változtatnak a látszat lényegén. Netokratív törvény, hogy az internetes termék (oldal, portál, mittomén) képének lassan (kb  háromhavona) némi újulást mozgást kel mutatnia, az már részletkérdés, sikerül-e ezt "fejlődés"-ként elhitetni.. 

 

Interneten 3 év az már százév. 3 nap egy esztendő. 

 

A papírterek öregtörökjei csak sejtik a működést, néhány fiatal dervis beszámolójából. Nincsenek illúzióik –csak a nyugdíjig akarják kihúzni.

 

Testvérbarátom biztat, nosza, a jövő az interneté. De nem. Furcsa, de amint egy tárhely külméretéből (légköbméteréből) mire sem következtethetünk virtuáltömegére (a Mindenhatoooo hogyan értékeli) úgy tökmindegy, hogy mekkora lesz az internetes felületek győzelme.

 

Egyébként is most már, a paracsizmaváltás (a forradalom) győzelme után az összevonás következik, immár terhes a szélesedés, most a lenyúlás szakasza dekreatív, a kreativitás tárhelyigényes, gyere, add ide a kapcsolatrendszered (kik a barátaid, levelezélistád) , szopj és fuss! (-> faszbúkizálódás) Papírtereken az afféle népszopatás, mint a faszbúk, soha nem valósulhatott meg.

A faszbúkizálódás személyeskapcsolatitőke hálókat pénztőkévé konvertál -THX EMILY 

 

A dekreativizálási vágy ellen hat a jutyúbizálódás. Ettől félnek a papír öregtörökök. Mutass egy közepesen író, de jónevű papírtörököt és mutatok neked egy internetes gyaurt, aki jobban ír, még szerkesztői segítség [spatli és gereblye]nélkül is. Ha Korunk Osvát-jával leültetem pár napos kis útbaigazítást kap, jobb író lehetne papíron.

 

Valamennyire azért ártatlanok agszakal-jai a papírtereknek, mert az őstehetség súlyos gond volt kétszer is a XX. századi magyar irodalomban, de ha a kardos G. Gy. veteményt is számolom, akkor háromszor is. A zsurnálizmus hajnalán az őstehetségondozás vidéki arszlánokat csalt föl a fényesfővárosba (részletekért olvasd Krúdyt)... Most tehát az agszakaljaink fasza is tele van az őstehetség gyanújával is... Nemhogy sehol nem is zsezsegett Mikes Lajos savanyúcukorkás zacskója (amiből a kezdő Gelléri Andor Endre is vehetett) de a múlt században jelentős papírorgánumokban a szerkesztő e szavakkal beszélt az őstehetség arca mellé: "Íróavatással nem foglalkozunk" (és akkoriban Radnóti tanár úr mit is mit is tanított, mit legyen a sorsa az egy helyen viasszadott kéziratnak? )

 

Ezért is  rettegnek a papírtörökök az internettől. És ezért ignorálják az internetet, mert  a ciffrafosás fogja el őket a gondolattól is, ami a jutyúbizálódásban fenyeget.  (A  Spiegelmann sztori egy hoaxális jutyúbizált izé, van ilyen zeneiparilag is a jutyúbon, az ipar már használja a "népi illúziókat", aknázza ki [alá...]) Spiegelman Lajóss veterán internetező, aki papírilag is elismert (jóldekorált). Lajóss létezhetősége erre a cáfolhatatlan bizonyíték. Meg van egngedve Lajóssnak a létezés. 

 

Egyébként készül az internetes Spenót [telejes magyar irodalomtörténet 1945 utáni folytatással), papírkanonizált, felkent egyetemi műhelyben, de nem fog már számítani. Teszemazt, folytatja valaki internetes felületen Szerb Antal munkáját, kezdi József Attilával. Ferencz Győző Radnóti-könyvét csak kivonatolni kell. ÉSígytovább, helyére kerül mindenki, nem csupán Márai, de Illyés Gyula is. Nem fog már mibe se számítani. A tanár, amikor mai szokás szerint gugliztaja a házi feladatot vagy amikor ő felkészülvén a Mindenhatooo lábai elé borul információért nulla vagy egy értékű infokat fog kapni és Nulla = Egy és Egy = Egy … és így tovább. Amit a papírtörökök még  aktív középkorukban elmulasztottak, mára, a paracsizmaváltás után a Zárt Tartály-ban elsummad. Megy az elektronikusSpenót is a levesbe. 

 

A moly-pont-hun is tanulmányozható: az internetes Zárt Tartály elv kicsap a maradék papíriparra, a könyvek értéke egy vagy nulla, netokratikusan egymásmellett azonosértékkel (ötcsillag) szerepel Suckye Bitch (Zákány Rita) ezüstdomborbetűs budipaírra nyomott bugyiizzasztó lektűrje , egy potboiler, valami irodalom meg Dovlatov. Lehet, a  netSpenót majd közvetlen a tartályban az Amatőr VidékiKöltőnők portál mellett  szapulódik el...

 

-35%

 

Az viszont jól belátható, hogy a könyváruházak kínálatának 80-90% nemirodalom, és legalább 40%-a egyszerhasznosítható papírhulladék. Kisvárosi   ÁFÉSZ a könyvesboltot a

 

 

Játék és Ajándék egyik polc-sorába telepíti, de itt a szemét között érték legföljebb a képes könyvek, talán művészetinek tekinthető album, „gyermeklexikon”.

 

Ha irodalmat keresek, internetes áruházhoz kell fordulnom, az a biztos. A könyvtárakból leselejtezik a régi könyveket válogatás nélkül, de a kereskedelem egy darabig   feltermel  még a múltból elveszettnek hitt könyveket.

 

Azt a munkát, amit napiérdekekből a rendszer formai változása és a lényegébe való élet/halál kapaszkodás közepette nem végeztek el, ma már fölösleges, holnap hiábavalóság elvégezni. Agyon lájkoltathatom (ami a lájkoklásnak majd akkor megfelel) Az Igazi Spenótot, E-könyvileg már végképpen egy könyv is nulla vagy egy lesz.

 

Az Élet és Irodalom szerkesztősége nem menekülhet, hamarosan az Összes Művek digitalizálva lesznek és bármelyévfolyam akármelyszáma elérhető lesz és lapozható -és ugye a pirate tevékenység tapsikáznivalóan jóoldali megfelelő és „liberális”- ha én nem tudom leszedni a leszedhetetlen felületről, akkor behívom a hétéves unokám és leszedi nekem. 5-6 év és a netes újságírók a török vidor féle szelektív keresőjükkel  annak a papírorgánumnak az archívumát (a teljeset) szűrik, amelyikét akarják és úgy, ahogy beállítják előtre azt a szűröt (aszerint, amit bizonyítani szeretnének).

 

Egész nemzetek valamennyi papírértéke digitalizálható, sőt megfelelő mértékegységgel kiszámítható a tömege. A globális elérhetőséget biztosítani kell. Csillagászati léptékkel is mérhető nagyságúnak kell lennie annak az egyetlen dugasznak, amit kihúzván a konnektorból előbb-utóbb „megsemmisíthető” lenne [egy medmekszben] ez az össztömeg.

 

Az biztos, hogy az Einstein vázolta IV. világháborúban , amit fabunkósok meg kőbaltások vívnak, már ki lesz húzva a dugasz (=> Tolsztaja igaza…) Viccelhetnék, hogy a harcosok majd nem E-könyvekből raknak tüzet pecsenyéik sütögélésére éshogy a papír ipariháttér nélkül egyre növekvő milyenigényeket mint fog kielégíteni (=> Tolsztaja cáfolata)

 

[itt a szerző belebassza a Fender gitárját a Marshall ládájába, görögtűz, akusztikus gitárt ragad és:   ]

 

 

Most élsz

/S. Nagy Isván verssora, Máté Péter ismert dalában/

vagyis most élek, hálisten és nem akkor, amikor a kőbaltás koballalák partra szállnak Kelet-Franciaországban, hogy a fabunkós hmmdé-k polietilénbányáiért vívjanak...

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr472589395

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Levendel Júlia - MÉG A KILINCS IS 2011.02.13. 11:29:15

Ország Lili | PanaszlevélELKÉPZELEM, HOGY ELKÉPZELIKínos jelenet: József Attila pénzt kér Babits Mihálytól. Persze nem „közvetlenül“, nem lesi meg a lakása vagy a szerkesztőség előtt, kalap levéve nem áll elé, nem beszél hozzá, de úgy képze...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2011.01.21. 08:29:19

papír itthon azért létezik (és érdemes kepeszteni benne), mer a pénzek felét az állam osztja el, a másik feléből meg azt kell megvenni, amit az államnak kéne kifizetnie, de nem teszi.
a minőségről, értékről vagy bármiről semmit se árul el, hogy hol, mennyiért jelenik meg. ezért is ábrándultam ki a szépirodalomból az első kötelező olvasmány után (aztán a mindenféle "ezt olvasd el, ez nagyon jó!" könyvek után még párszor), de teljesen.
inkább nézek filmet: tömör, oszt ha nem tetszik, 2 perc után kikapcsolom, és nem fog ott éktelenkedni a polcon, mint a világ telibebaszottságának örök mementója.

magyar-magyar szótár 2011.01.21. 08:47:38

@bs395: Ez igen pornográf témakör- Ugye a sajtószabadság 1998-2002. között azzal az indokkal volt részlegesnek interpretálva a
fejlettnyugatiközvélemény felé, mert az elnyomók a pénzcsapokkal játszottak. A sajtómunkások különböző PÉNZ-ekért politikaimegfeleltek, és persze, mivel összesen egy garnitúránk van, ezt simán el is nézték maguknak. Ugyanazzal a kezükkel, amivel a pénzcsapokról írtak, írják azt, hogy mely csúnya is az a társadalmiosztály (icc kádárista) amelyik állami pénzekből akarja magát eltartatni.

A "vállalkozási" médiamunkásság eredetitőkéje is az államéból van elkommunizálva ugye.

Aztán a szelektív sajtószabadságfigyelés, ami csak akkor van, ha nem a mi barátaink kormányoznak.

Namost, a fűrészt se lehet a végtelenségig húzni, néha tolni szükséges. (Ha tudsz barkácsolni, tudod, hogy a fűrészelés műveletében melyik a "hasznos ütem")

magyar-magyar szótár 2011.01.21. 08:51:05

@bs395: Talán kevéssé ismered azt a pornográf hard XXXXX sávot, ami pl a "könyvkiadás állami támogatása) Beszednek 80 könyvre 50ezer t/könyv pályázati pénzeket és támogatnak 20 könyvet 300-300ezerrel. Ezt csinálták a termelőszövetkezetekkl a 70-es években, jógyerekújságíróink máig abban a hamis hitben élnek, hogy az állam valaha is dotálta a mezógazdaságot. (A jó téeszek képezte tartalék egy részéből pénzelték a rossztéeszeket, de szövegszinten ez "állami támogatás" volt)

Hát még a filmtámogatások. Most egy szomorú eseményre kétszememmel kacsintgatok, ahogy a tettes apukája szokott...

magyar-magyar szótár 2011.01.21. 08:53:20

@bs395: El foglak keseríteni, de a legjobb filmeknek van egy papírra írt (fehér alapon valamilyen szín) alapja. Sőt, és egyre inkább a jól megírt lesz képileg is a jó film.

Valamint Jókai filmíró is volt. Hát még Cervantes vagy Cyrano de Bergerac.

magyar-magyar szótár 2011.01.21. 08:54:32

@bs395: Sok papírnélküli, kameránál rögtönzött film annyira kormodoros, hogy negyedszázadot (a kormodor elmúltát) nem éli túl.

RomBold! (törölt) 2011.01.21. 09:44:36

Fura, de a filmre sosem tudtam úgy tekinteni, mint a könyv modernebb formájára. Nekem is van egy olyan érzésem, hogy jó filmet csak jó könyvből lehet csinálni. Sőt! gyakran a jónak kikiáltott, vagy inkább kasszasiker filmekről kiderül, hogy azok az ismerőseim, akik előtte papíron már látták, azok fanyalognak, akik meg nem, azok istenítik. Sőt, még tovább merészkedek: Néha a főszereplő szinészi képességeinek méltatását hallván felhorgadok, hogy frászkarikát jó színész... csak tetszik a nézőnek az általa megformált figura... amit ugye egy tollforgató álmodott meg...

A könyv nekem valami olyan dolog, hogy a szavak megpendítik a fantáziámat, és akkor mi ketten (író és olvasó) összerakjuk az egész történetet. Film bámuláskor passzív, unatkozó, döglött gólemnek érzem magam.

Valahogy a zsigereimbe érzem a papír-világ elmúltát, de szeretném, ha a könyv túlélne valahogy. Ezért kacsintgatok a netes olvasnivalók és a hangoskönyvek felé... de ha Bradbury GuyMontagjává válok, azon sem fogok meglepődni...

Azok fényében, amit leírtam, kissé bizarrnak tűnik, hogy kedvenc filmemet még nem találtam meg papír-eredetiben... (Apocalypto, MelGibson)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2011.01.21. 09:52:04

@magyar-magyar szótár:
filmnél inkább az un. storyboard fontosabb, mint a forgatókönyv (amit, ugye, izére-darabjára zednek, nem is hasonlít arra, ami végül rákerül a műsoros hordozóra). a storyboardot meg egyelőre kézzel rajzolják, de nem nagyon írják, tekintve, hogy a film képi műfaj.
lehetne egyfajta kétkezes fűrész, amin két fogsor van, egy-egy mindegyik irányba, de itthon valamiért két húzási fázis helyett inkább két toló fázis van.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.21. 10:22:37

@magyar-magyar szótár: Egy vicc, aminek voltak zseniális változatai (dán Dogma egyes darabjai, a Születésnap, vagy az Idióták pl.), de főleg blöffök születnek így. Emellett, ma már túl sokba kerül. Ma már csak egy filmben belüli szituáció, jelenet megoldására lehet egy alternatíva a kamera előtti szabad improvizáció.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.21. 10:28:16

@RomBold!: Jó irodalmi alapanyagból gyak. lehetetlen jó filmet csinálni, mégha az olykor sikerül is (Kubrick-Ragyogás, Menzel-Hrabal filmjei, Mihalkov-Csehov, akkor pl. a 22-es csapdájának hollywoodi változata is tök jó szerintem), de általában ezek mindig kudarcok. Vö. azt mondja azt hiszen André Bazin, de lehet, hogy Truffaut-ék, hogy egy film sztorija akkor jó, ha két bővített mondatban leírható. Vagy Altmannál: miről szól a film, van rá egy perced. Ennyi.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.21. 10:30:07

@bs395: Simán. Ahhoz, hogy egy forgatókönyvből film szülessen, jobb helyeken legalább 10szer átírják, különböző írók, ráadásul, úgy, hogy a végeredményre rá sem ismer olykor az első írója.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.21. 10:31:42

@bs395: Mondjuk, a storyboard elsősorban az animációs filmre jellemző, mégha némely grafikusan túlfejlett alkotó használja normál filmek esetében is.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2011.01.21. 10:40:30

@efes:
mel gibson mesélte, hogy a forgatás alatt marokszám tépték ki az oldalakat a forgatókönyvből, mert nem volt rá se idő, se pénz. közben a végső vágásba bekerülő verzió jelentős mértékben eltérhet a végső forgatókönyvtől, mert a színész éppen máshogy gondolja, maikor forog a kamera, a rendező meg megkajálja.

RomBold! (törölt) 2011.01.21. 11:32:31

Lehet, hogy amit írtam, azt nem az eszem, hanem az izlésem diktálta?

(szeretek olvasni, és unatkozom a TV előtt, moziban rettegek)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2011.01.21. 11:41:35

@A Hannibal Lektűr-attitűd:
a film az irodalom következő lépése. az internetes film meg aztán még!

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.21. 13:30:57

Mondjuk, az olvasás lényegesen absztraktabb agyi tevékenység, hiszen ott a leírt szövegből te magad alkotod meg saját olvasatodat, vagyis képedet (ezért is nehéz jó filmet csinálni jó irodalomból), míg a film ebből a szempontból "kész picsa, meleg málé". Csakhogy: egyetlen filmkocka több információt hordoz, mint mondjuk a teljes Háború és béke, leírva, és nemcsak matematikai értelemben. Ez van a másik serpenyőben.

Az irodalom egyenes ágú filmes következménye szerintem inkább a tévésorozatok lennének, melyek szerkezetükből fakadóan kiválóan alkalmasak áradó cselekményű történetek elmesélésére, az említett vizuális alapú információtöbblettel, ráadásként. Persze, itt is inkább jobb-rosszabb ponyváról van szó, és klasszikus példa, hogy Proustot, Joyce-t, Esterházyt (persze, ott van Gothár...) vagy Pinchont lehetetlen megfilmesíteni.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.21. 13:56:16

nekem a legjobb, mert én sem a filmhez, sem az irodalomhoz nem értek, így mindenféle előzetes magammegerőszakolása nélkül nézhetek bátran amerikai vígjátékot, ha akarok, és olvashatok fantasyt, ha olyan kedvem van. Az előbbi ritka, az utóbbi gyakoribb, amúgy:)

magyar-magyar szótár 2011.01.21. 14:06:20

@efes: Lehetetlen nincsen, max filmrendező. Valamilyen fogást majdnem minden irodalmi művön találni lehet. Lásd a Szindbádot. Erről már beszéltünk, Mike Nichols jól vette a Catch 22. A magyar szappanoperák förmedvények, hányinger papíron mind. A színészek zsenialitása tartja fönt a két fost, a Jóban rosszban még fosnak is gyönge. Sajnálom a nagyszerű színészeket...
Szerintem Pynchonnal is el lehetne boldogulni.
Tarkovszkij, Koncsalovszkij, Kuroszava vagy mások akik képesek [voltak] arra a roppant munkára...

magyar-magyar szótár 2011.01.21. 14:14:10

@efes: A pátrbeszédekkel nincs mit tenni, meg kell írni... még ha esetleg forgatás közben ötletszerűen variálódik, akkor is az író adja föl a labdát. A dramaturguiat alapot is meg kell írni. Nem azt állítom, hogy irodalomesztetikai elvárt-remeket kell írni, de dramaturgiailag el kell találni. Nálunk a szappanoperaírók olyan mértékben szarnak a nézőkre, még szerepidegen szövegeket is beleb.. szóval vasvillával dobálják a szerencsétlen színész arcába... Egy csuda néha, mire képes Szőke Zoltán egy Berényi Mikitől tökidegen mondattal. És van ott a háttérben valami tökfilkó, aki a belga eredetit adoptálja.. erről beszélek, amikor azt állítom, hogy szétbasszák a magyar televíziózát: A belga Retek tévései arra nem méltók, hogy kábeleket húzgáljanak magyar tévések díszletei mögött... nemhogy "adoptáljanak"

magyar-magyar szótár 2011.01.21. 14:16:39

@bs395: A fasirt akkor is papíron születik. Az persze a mesterség, a felesleges vonalakat elhagyni. Na, mondjuk egynémej K,L vagy M kateg Mel Gibson film lényege egy kindertojásba is belefér, tényleg kár vót a papírért.

magyar-magyar szótár 2011.01.21. 14:20:12

@efes: Te mit szólsz ezekhez a számítógépesjáték színvonalú félfantasy-áltörténelmi (díszletes jelmezes) filmekhez? (Az erdő persze tele koboldokkal, meg tündérekkel és manókkal). Ez a film "internmetes jövője?

A tube korszak (nemsoká csőben fekszünk , nem kell billentyűzet (betűk meg főleg nem) művészete ez lesz? Gitarheroes módon részesei leszünk királylánykiszabadításoknak meg Thorang Földje visszaszerzésének a gonoszerőktől?

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.21. 14:26:49

@magyar-magyar szótár: Ma Tarkovszkij nem kapna pénzt filmre, vagy ha igen, ő sem csinálna olyan filmeket, mint annak idején. Huszárik se, vagy ha igen, megbaszná keresztbe az internetes indexes siserehad.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.21. 14:28:49

@magyar-magyar szótár: A tévésorozat alatt nem feltétlenül a szappanoperát értem, hanem itt most a Lynch-féle Twin Peakstől eredő igényesebb folyamokat. vagy az Abigél, Egy óra múlva itt vagyok, stb-t. :)

RomBold! (törölt) 2011.01.21. 14:39:34

@efes: Esterházyt olvasni is lehetetlen.

RomBold! (törölt) 2011.01.21. 14:45:02

Gyűrűk ura szerintem nagyon halvány film.

Annyira tele voltam csodavárással, hogy még egy pár füldugót is vettem, és haverok társaságában elcammogtam egy űberfasza plázamoziba. (füldugó nélkül a mozi hangereje számomra elviselhetetlen)
20 perc múlva kijöttem. Lehet, hogy mielőtt bemetem meg kellett volna inni még két unicumot, és akkor jó lett volna?

RomBold! (törölt) 2011.01.21. 15:01:59

@magyar-magyar szótár: Valódi fantasyhoz ugyanolyan kevesen nyúlnak jó érzékkel, mint valódi történelemhez. Világviszonylatban nem hiszem, hogy igaz, de kis hazánkban egyre nő azok tábora, akik a történelem hitelességét, tényszerűségét kétségbevonják. (lehet, hogy én is?) Ebből következően a történelmi filmek átcsúsznak a mesefilm kategóriába. Aki ilyeneket néz, az csak habkönnyű délutáni cukrosfánkot akar, némi sörízű böfivel.

Helye van az ilyen filmeknek a jövőben, de a fő csapásirány nem ez lesz.

Netes nemzedék egyre inkább rászokik arra, hogy nézem, két percig (fél percig) és ha nem tetszik kapcsolok (esetleg bepöttyentek egy új keresőszót.

Én rövid, tömör, hatásvadász, egymondatos filmeket vizionálok a jövőbe. Persze ütős effectekkel, zúzós zenével. Hosszabb filmek esetleg olyanok lesznek majd, mint az általad mutatott számomra eddig ismeretlen Virtus... Személyre szabott filmek... monitorozzák az izlésedet, és ugynazt a sztorit, amit én megnézek vörös hajú, szeplős, tenyerestalpas főhősnénivel, azt neked lenyomják barna karcsú lánykával... én lehet, hogy jó kis bombás-lángolós módon ölömmeg a főgonoszt, Te olajbafőzöd, vagy karóba húzod inkább... Lesznek filmek, amik hozzám el se jutnak, mert úgysem nézném meg... de lehet hogy több levelet kapok...

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.21. 15:57:41

@RomBold!: Ez annyira tipikus. A csodavárók mindig annyira várják a csodát, hogy észre sem veszik, amikor bekövetkezik. A gyűrűk ura egy igen tisztességes feldolgozás, ami Tolkientől benne maradt sztori szintjén az ott is van, betűhűen, másról meg nem érdemes beszélni, merthogy Tolkien bácsi nem volt egy nagy író, mármint művészileg. Amúgy ha egy film csak unikummal megy, akkor igen valószínű, hogy nem a filmben van a hiba.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.21. 15:58:45

@RomBold!: Szerintem lehet olvasni Esterházyt, helyenként, és főleg régebben kifejezetten szórakoztató.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.21. 16:03:33

@RomBold!: A történelem sohasem hiteles, vagy tényszerű, legfeljebb ábrázolása lehet ilyen vagy olyan. A történelem az a múlt idő, és annyi olvasata van, ahányan visszaemlékeznek rá. A régészet, és a többi történelmi tudomány alkímia, illetve csillagjóslás. Eleve csak minimum másodkézből való, így már eleve erősen beszűkült megközelítésből feldolgozott információkból vonnak le következtetéseket, legyen az "hiteles" történetíró, régészeti lelet, bármi.

RomBold! (törölt) 2011.01.21. 16:07:05

Unikumra a tömeg miatt volt szükségem.
Ha túl sok körülöttem az ember, akkor az nagyon zavar.

Később próbáltam megnézni DVD-n is... saját fülemhez igazított hangerővel, egyedül a kanapén, de úgy se tetszett.

Persze ettől még simán igaz lehet, hogy a film jó és bennem van a hiba. Mindenesetre amikor olvastam, akkor sokkal élőbb volt az egész...

Persze az is lehet, hogy a film és én egyáltalán nem vagyunk kompatibilisek :(

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.21. 16:10:35

@RomBold!: Lehet:) Nekem kb egy az egybe volt az élmény, de mondom ezt, nem tartom sokra trilógiát és Peter Jacksont, egyaránt. Nekem ez is, az is gyermekmese.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.01.21. 16:12:06

@RomBold!: De pl Harry Potterhez vagy Tolkien könyveinek kortársához, a Narnia krónikáihoz képest a Gyűrűk ura című film/könyv egy magasabb osztály.

RomBold! (törölt) 2011.01.21. 16:17:58

Amikor azt írtam, hogy: "egyre nő azok tábora, akik a történelem hitelességét, tényszerűségét kétségbevonják" akorra a történelem szó alatt a tudományt értettem, nem azt, amivel a tudomány foglalkozik.

RomBold! (törölt) 2011.01.21. 16:25:58

Na jó, Mr Pottert hagyjuk...
Angolul nem tudok többet a "Good morning" "Fuck You" "Yes sir" "Thanks" "please" szintű kifejezéseknél. Képtelenség, hogy elolvassam. A magyarítása meg állítólag elég silány...

Budai Hella · http://holgyekorome.blog.hu/ 2011.01.21. 21:51:18

akkor ha jól értelek, netre ne, papírra ne, írjuk ki, hogy megszűnt az irodalom, és kész?
voltak ennél rosszabb átmeneti korszakok is már a világtörténelemben
majd te is kitalálsz valamit, merre tovább, mert legalább már elkezdtél gondolkodni rajta, igaz, most még a tagadás fázisában vagy, hogy semerre, de majd kialakul:)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2011.01.21. 22:22:28

@magyar-magyar szótár:
lószart, mama! a fasírt régebbi, mint a papír! kend is csak olyan újhullámos avantgard, aki szerint egy magától lebomló izére pingált ákombákomok jobbak, mint a barlangrajz! a progresszív mindenit!
süti beállítások módosítása