kolbászolás –rokon tevékenysége: bogarászás. Másszóval ténfergés. Magyar dógozónak a korai Árpád-kor óta  virtusa a tevékenység (pl robotolás) tettetése. Ma is, Óccsó Nagyáruházban [-> fosony, treszkó] megfigyelhetünk kuruc dolgozókat, amint magukat a legnagyobb veszélynek kitéve a kevésbé bekamerázott sávokban áruknak látszólagos ide-oda tevése közepette pletyiznek.

Sokan lenézik ezt a tevékenységet, pedig nem egyszer -és főleg folyamatában!- fárasztóbb, mint maga a munka. Irodisták a számítástechnika elterjedése előtt, fiókból, vagy az eléjök terített hatalmas ívek alól újságokat, folyóiratokat [Rakéta regényújság -hetilap] olvastak. Majd passziánsz, pornó-nézegetés, felsőbb vezetői szinteken kaszinó.

Rendszergazdák tudnák megmondani, miminden –főleg az internet elterjedése után!  

Labanc dógozó, amikor a jószármazású [-> munkásparaszt] és megfelelőhitű [->szocializmusba vetett hit] kuruc elkapja és például a tagi viszony (1966-1996) megszüntetésével, egyszerűen kirúgással fenyegette meg gyalogmunkását,  a céltalanul kolbászoló  büdös sváb kulákot, az bátran szembefordult és hígmagyarass hetykeséggel vágott vissza: Nu, lass toch, was, és, legföljebb elmegy az ipar valamely területére vagy a Vaterland-ba emigrál, ahol az 1975. körül már drámai demográfiai helyzetben nem számított, csak a jó név a későnvisszatelepülő esetében, ha akármilyen schwoobis dialekt 30 szavas készletével imbecillisen is... Bezzegóperenciában nem szaroztak annyit, hogy honnan  csak települjön az idegenben bestye némettye... Sőt, a ma bezzeg Bezzeg, akkor még Búrzsójjá Németország vásárolt szászokat Csau'tól. 

Ma már, főleg, ha a munkanélküli járulékhoz összejöttek a hónapjai, mert azt mondja, hogy a járulék +havi tíz nap napszám még több is, mint a minimálbér, amit a magyarországra a zigeuner átláthatatlangazdaság miatt visszatelepült  labanc munkáltatótól kapna.

Ethimologiailag a ~ származása a bóklászásból van, ami nem csak hangulat, de enyhén képfestő is, ugyanis a ténefergő lábai is meg-meg bukkannak s erre feje is bókol. A kolbászolásba a lábak lágy-kolbász-szál szerű harangozásának népies ábrázolatja is bennefoglaltatik. Vagy tetik.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr492046815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elsevero 2010.06.14. 09:02:38

A Viharsarokban jelenleg 400Ft/óra a napszám, akár 5 rugót is meg lehet keresni per nap, a sok eső miatt nagy a lemaradás, mosmeg dógoznak mint atom. Ezzel nem tud versenyezni a közmunka, hiába lassabb és egészségesebb a munkatempó(vö.kolbászolás). Plánehogy, ha bejelentett munkád van, azonnal elkezdik belőle vonni a köztartozásokat. Márpedig köztartozás az van, a napszám meg nem bejelentett. Így aztán győz a versenyszféra, nade, nem ez a cél?!

magyar-magyar szótár 2010.06.14. 09:20:55

@elsevero: Most vetik felénk a lassan felszáradó (nem árvíz, hanem még a télvíz s aztán az esőzések) fődeken azt a héjnélkülitökmagnakvaló tököt, amit levisznek a Viharsarokba s ott előkészítvén rajtunk keresztül, már marzzsal visznek föl BezzegBeneluxxiába focimeccsen rágicsáltatni a barmokkal...

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.06.14. 09:40:56

Mikirályunknak erre vonatkozó megoldásjavallatai nekem tetszenek is - már, ha így is lesznek.

magyar-magyar szótár 2010.06.14. 09:52:00

@efes: Gondoltam, hogy berakok egy kóbásztőtőset már csak címlapmarketing okokbó, úgy ahogy a zuschlagvigyort, ezt is simán meg lehet szerelni egy enyhén fotoshoppingolt Békéscsabai Kóbásztőtő Rémállat képpel..
Lehet, hogy úgy lesznek Őfenesége javallatai, de az se lesz jó, de mégjobb ha nem lesznek, mert az se lesz jó.
süti beállítások módosítása