magyar-magyar szótár 2010.04.21. 06:59

ovi

 

Az oviban jó. Az oviban az élet nem bonyolult, a rendszere azonnal átlátható. Az ovit dolgozó néniknek találták ki, hogy legyen hol tartaniuk a gyereket délután. Ott legalább alszik. Legalábbis az összecsukható, bikkfakeretre feszített nyersvászon táboriágyacskákon alvást tettető gyerkek jól teszik, ha kussolnak, különben a dadusnéni elpicsázza őket úgy, hogy megemlegetik. Engem még berakhatott az oviba az anyukám hét óra előtt is, hogy odaérjen a bulgárkertészetbe időben, de én már a gyerekekemet nem vihettem fél nyolc előtt oviba, mert a dadusok nem fogadták a köszönésem és direkt bokán loccsintottak a felmosóronggyal. Úgyhogy ez az ovi, amiről itt alább írok, még a régi ovi, amiben én voltam ovis. Azidőtájt a fiatal csinos, szépóvónéniről azt pletykázták a csúnya, kövér óvónénik, hogy meztelenbálakon fácántollal a picsájában jár négykézláb. Ma, mióta már partvisnyéllel takkarítás közben véletlenül be lehet kapcsolni a nagyfiú szobájában a vidijót, kikötözőset játszik a túl csinos és rendszeresen elkéső [fiatal házas, na...]  óvónéni plüssbilinccsel. [ Íme viszont egy másik eset, ebben az óvólány annyira csúnya, hogy azért aztán tényleg föl kell valamivel pözsdítenie egy idő után a punnyatag nemi életüket a férjével]

 Az ovi korai, valamennyire még a gügyögésen inneni, indokolható nyelvipestizmus , rm.: kisdedóvó (ami bölcsöde is volt) Mozi, klassz, mászëk, cuki, bugyi ...és ovi , isi, suli, cigi

A picsa érdekelt nagyon, annyit sejtettem, mert anyám is elpicsázott engem párszor, hogy az az ülőrészünk. De azt is sejtettem, hogy inkább lányoknak van. Amikor a részeges néni  budapestjét megláttuk, akkor Panni néne azt mondta: "a picsáját meresztette az égre a Julis!" A barátom kishúga aztán megmutatta nekem a picsáját, amiben volt valami nagyon fényes, ahogy a műhelyablakon betűzött a nap, rubintosan csillogott. Szépet mutatott és nem értettem, hogy mért mondanak ilyent a nénik nénikre és sok nyálat köpködve úgy, mintha csúnya lenne.

Most majd szépen megtudhatjátok ám kedves olvasóim, miértis-miértis fázom én annyira a jógyerekektől.

 

A dadusnéni az vagy a tanácstitkár bácsi keresztanyja vagy a tanácselnök néninek a húga, aki nem járta ki a nyolcosztályt. [ A mai vidéki dadusnénik kiterjedt, nagy családok asszonyai sok szavazóval, akik majd a derék pógármesterbácsira fognak szavazni azért, mert munkát adott a rokon[y] asszonynak...]

Az ovisok  egyfelől két részből állnak, a jógyerkekeből és a rosszgyerekekből. A jógyerek szépenül, szépenáll, szépen pisikélik, a lányok külön és ülve, de lehetőleg ketten-hárman a kukucskálható zöld deszkaajtó mögött a sötétben. V[e]éccének mondják ezt, két cö-vel. A fiúknak pedig nem ám, mint otthon, ki a gatyaszár bugyi alól a pici-t és srrr, hanem be kell menni a büdösbe és a falra pisilni ami direkt ezért feketére van kátrányozva. A dadus néni letöri ám a derekát annak és hazazavarja az anyjapicsájába, aki távolról pisil. Pedig aki közelről pisil, annak a térdét meg a combját összecsapkodja a pisi. de honnan tudná ezt a dadus néni, aki Felnőtt és a Fehér Köpenyesekhez tartozik akik nem is pisilnek, bár odabent van óvónénivécce, ami tilos.  Télen a bentivécét kell használni, ami nagyon büdös hypószagú és elég gusztustalan, mert mindenki megláthatja benne a kakáját, úgyhogy vagy kiszökünk az udvarira vagy addig tartjuk vissza, amíg el nem múlik vagy bekakálunk, mint Lajcsika, a hülye.  Csak a tanyasiak látják meg a kakájukat, mert nékik budijuk nincsen, hanem a kutya eszi ki a popsijuk alól a tanyamögén. [Tapasztalat tanyasi mamánál 1967.] Mindennek hypószaga van, a folyosónak meg a konyhának, amiben pedig nem is főznek, oda viszi Jocó bá’ a nagy büdös alaménijom kondérokat a nagyon büdös ételekkel. Amelyik gyerek nem eszi meg ezeket a büdös ételeket, az rosszgyerek és úgy elpicsázza a dadusnéni, hogy maga is megbánja.

 

Az elpicsázás az az, hogy jól elfenekeli.

 

Vannak tehát a jógyerekek. A kislányok mind jók, őróluk kár is beszélni. Ezt az óvónénik szépen el is magyarázzák és mindig a kislányokkal bezzegelnek, akik pl angyalok, vagyis ők eszik meg a büdöslevest legelőször. És csak a fiúk harcolnak A Piros Bögrékért. Tomika meg is tudja számlálni a bögréket, mert őnéki az anyukája az igazgató néni az iskolában. Azt is Tomikának az anyukája tanította meg, hogy mindig először üssön, de a fejre nem szabad, hanem gyomrost adjon és amikor a rosszgyerek visszaüt, akkor leszorított karokkal és óvónéníííííí -kiáltással szaladjon közel az óvónénihez és szépen emelje föl a kezét és úgy mutassa meg a rosszgyerket, aki verekedett. Így Tomika viszi mindig Az Új Kék Rollert a játékszobából ki, ővé A Piros Bögrék közül az Új Piros Bögre. És ő Ájvenhó az ájvenhózásban. Az ájvenhók lekardozhatnak bárkit, az oviban levegő a kard, de az utcában már az ájvenhóknak igazikardja van. Zolika legjobb barátja Lyacika, akinek az apja bognár, de nem a neve, hanem az a munkája, hogy fákkal dolgozik. Az ellenségnek meg csak botjaik vannak meg léceik, amiket az anyukájuk szögel össze rosszul kard alakra és így az ájvenhók győznek, mert nekik pajzsuk is van.

A jógyerekek beárulják azt a hülyegyereket, aki az orrát piszkálja és a fikát az asztal lapja alá feni. Ők pedig a fikól bubust gyurmászolnak és belefricskázzák a jókislányok levesébe, de mire az óvónéni odanéz, már jógyerekülésben ülnek és angyal pofival. A hülyegyerekek a saját bugyijukba nyúlkálnak bele, a jógyerekek meg a kislányokéba, de csak ha nem látja őket az óvónéni. (Gatyában csak a cigány meg a parasztgyerekek járnak már csak oviba, egyéb kisfiúknak is bugyiban muszáj, csak a papánál meg a mamánál rohangászhatnak glott[klott]gatyában. És majd az isiben tornaórán.)

A jógyerekek is szoktak ám rosszalkodni. ( Mai blogoszferiálisnak nagyjából, ha képileg, akkor a Puruttya blog szeplősgyerekarcát hoaxálnám össze az über-rosszcsont Bede Márton fehérkeretes napszemcsis face-ével.) Tóta nem rosszcsont, csak stréber. Török Vidor a huncut jókisfiú példája. A jógyerek úgy rosszalkodik, hogy pl ha az óvónéni véletlenül valamiért mégis hátra menne a gyerekek közé játékidőben[lásd "játék kezdeményezése" címszó az óvónőképzős jegyzetekben] és meglátja, hogy az ájvenhók megint le akarnák húzni Csilla bugyiját, akkor a Szabika elkezd bohóckodni, mintha csak játszásiból emelgetné Csilla szoknyájának hátulját, de hasraesik és elhemperedik. Ilyenkor az óvónéni odainteget: Szabika-Szabika, te rosszcsont, tee, hátrkötöm a sarkad! Azt még a felnőttek se tudják megmondani, mi a sarkaknak hátrakötése, hogy kell azt, miféle büntetés. Afféle játszási. Csak mondják, de nem csinálják.

 

A jógyerekek közül a másik legjobb gyerek a Szabika, A Téeszelnök Fia. Őt néha takszival hozzák az oviba. A téeszé a takszi, de Szabika mindig azt hazudja, hogy a takszi csak játszásiból a téeszé, mert az apukája azt csinál a takszival, amit akar, oda megy vele, ahová csak szeretne, már voltak Budapesten is az állatkertben és a Vidámparkban, ahol minden nap búcsú van, de tízszer vagy százszor akkora mint a mi búcsúnk. Szabika, ilyen név nincs is másik az oviban, csak Tibik, na, azok vannak rengetegen.

 

Amikor az ustor a divatba jött, minden gyereknek csinált az apukája vagy a papája csapót a kis ustorára és azzal lehetett csattogtatni. Szabika apukája nem ér rá ilyesmivel szarakodni, hanem Debrecenből hazafelé megálltak a Hortobágyi csárdá-nál és vettek igazi karikás ustort, amit nem szabad uval mondani, mert úgy csak a parasztok mondják. Ez titok volt és csak Szabika barátai tudhatták. Szabika mindenkinek azt hazudta, hogy a papája csinálta a karikásostort. Szabika akármit hazudhatott, mindenkinek el kellett hinnie, külöben lefogták az ájvenhók vagy meg lett mondva óvónéninek.

 

Ha rosszgyerek akart megmondani valakit az óvónéninek, akkor a jógyerekek vezényelte kórus rámondta az árulkodójúdást. A rosszgyerek rendszerint bőgve, morcsos arccal vagy ordéjjva rohant oda az óvónénikhez. A jógyerek azonban szépjárásban [testhez szorított karral, enyhe térdemeléssel] illedelmesen megkérdezte az óvónéniket, hogy szabad-e mondania valamit és akkor halkan beszélt majd egyenesen rámutatott arra, aki nem volt hajlandó négy ájvenhó rábeszélésére sem átadni a rollert.

 

Vannak például a parasztgyerekek, akiket mindenki útál. Ők nem akarnak óvodába járni és nem játszanak, hallgatnak a foglalkozásokon és nyitott szemmel fekszenek délután a kiságyon. Csúfolni sem lehet őket, mert semmin se idegesednek be, csak ülnek és hallgatnak. Csak nagyon soká állnak föl a kisház mögötti farönkről, ha az ájvenhók csipkedik és csiklandozzák őket. Hülyén beszélnek, pl haggyá mosmább, mer' o'at ütök. Arra se szólnak semmit, ha Szabika tanyasi parasztnak vagy kuláknak mondja őket. Egyszer aztán az egyik felállt és ütött egyet, a legerősebb ájvenhó Ferike elesett és nem játszásiból volt olyan, mint aki meghalt. A dadusnénik vizet hoztak és megmosogatták az arcát Ferikének, aki nem is sirt és nem is tudta, mi történt. Aztán jött egy furcsa bácsi kalapban és nyáron is csizmában,  kézen fogta a tanyasi bunkót és elvezette, nem lehetett többé ovis.

 

Az oviban az is jó, hogy csak két évszak van, a nyár és a tél. Nyár az, amikor kint lehet játszani és a tél, amikor bent kell lenni a büdösben. A cigánygyerekeket például már nyár elején [márciusban] cipő nélkül is engedi az anyukájuk oviba és amikor rákiabál az óvónéni, azt mondja: "Már nyár van, nem?"

 „Leszel a barátom?” – ha valaki barátot akart az oviban, ezt megkérdezte attól, akit barátjának akart. Mindenki Szabika barátja akart lenni, mert őnéki szabad is volt játszani a távirányítós-világítós autójával, nem úgy, mint Boltos Öcsikének akinek az anyukája hozzányúlni se engedett, jógyerekülésben kellett maradni az asztalnál, amire rátette Boltos Néni a távirányítós világítós autót, de nem engedte Öcsikét se hozzányúlni, mert tönkre mehet és akkor az Isten se javítja meg. Ha valaki a kérdésre azt válaszolta, hogy „Leszek barátod” vagy „Legyünk barátok!” akor szépen, komolyan egymás mellett sétáltak, de pl egyszer megsajnáltam Hülye Ivánt és azt hazudtam neki, leszek barátja, de ő nem bírta ki és elkezdett nevetni, amikor így járkáltunk, ez semmi, még hempergett is a porban, úgy nevette. Elevenen [eleve] ilyen névvel, mint Iván, biztos ruszkikatona csinálta, ezt möndta Baba néni, Karcsika mamája.

 A jógyerekülés az az, hogy egyenes háttal ül az ember az asztalnál szépen és nem beszél, komoly arccal és az asztal alatt meg jól megrúgdossa a rosszgyerekeket, akik vagy mégrosszabbak lesznek vagy elkezdenek bőgni és akkor még anyám asszonykatonái is. Anyámnak csak a tanyasiak meg a cigányok mondják az anyukájukat.

Mivel budapesti , tehát eredendően jó jógyerkek is olvassák ezt, gyorsan odaírom, hogy a bunkó vidékiek papának meg mamának csak a nagymamájukat meg a nagypapájukat nevezik. Az anyukájukat nem maminak mondják, hanem anyunak és az apukájukat pedig nem papikának  vagy faternak hanem apunak.

 

Tóth Tibi apukája minden nap Budapesten jár. Tóth Tibit akkor viszi el Budapestre, amikor csak akarja. Budapesten hűűűderengetegminden van, óóóriási házak, A Duna száááázszorakkora, mint a Tisza, az egyik partjáról alig látni át a másik partjára, ha igaziból ott áll az ember és A Parlament is az égig ér. A debreceni úton egész nap nem megy annyi autó, mint  Budapesten egy kis utcában is. És a gyógyszerészék is elmehetnének ott a vacak rönókocsijukkal a kurvaannyukba, mert ott rönőkocsiból is annyi van, mint a szemét és folkszvágen meg opelkocsikból rengeteg. A pályaudvar akkora, mint a konyhaasztal és hozzá a vonatok, mint Szabika igazi játékvonata, ami villannyal magától megy és jó igazi szikraszagú. És ez csak az egyik páélyaudvar és van még másik meg harmadik. Szabika persze a legnagyobban is volt, az Északi Pályaudvaron, ami olyan hatalmas, hogy a másik három belefér, az apukáját vitték oda takszival, amikor a Szovjet'be utazott.

A kurvát senki nem hajlandó megmondani nekem, mi az, ezért azt gondolom, hogy kellemetlen szúróspulóver érzés, ami útálatos kocsikenőccsel van lekenve. Zolika azt állítja, hogy kurva, az az ő anyukája, aki pénzért baszik a bácsikkal, viszont az a baszás, az szerintünk csak kitalálás, mérgükben mondják, hogy csúnyát beszéljenek, a felnőttek, nem lehet olyan, hogy egy felnőtt bácsi  a pisilőjét Zolika anyjának a micsodájába beledugná, annyira büdös Zolika anyukája és mindig részeg.

 

Szabika rögön a kamionkiabálás [ka-mi-nyon!ka-mi-nyon!]után odajött hozzám az oviban és azt mondta, legyünk barátok. Különben egy sunyi alak volt ez a Szabika, de én a jó szikraszagra gondoltam, amit az unokatestvérem majdnem igazi, csak ruszki villanyvasútjából szagoltunk. Szabikának pedig nyugatnémet villanyvasútja volt. Azt mondta Szabika, most nem ér rá elmenni a kisházig meg vissza az óvónénikig, akik a napos oldalon szoktak cigizni és elzavarják a rosszgyerekeket, ha odamennek.   Kivéve, ha legyünk barátosak, mert akkor olyan hangosan szoktak kérdezősködni, ahogy süket öreg dédimamikat szokás, hogy igazából nem kíváncsiak, csak játszásiból és azt gondolják, hogy dédimami hülye. Hogy tényleg barátok leszünk-e és hogy akkor majd ovi után nagy villanyvonatozás lesz, ugye? Szabikát ilyesmiről is kérdezték: "Anyukádnak jó sok ruhája van ugye, meg tudod mondani, hány szekrénnyel?" Meg ilyent: "Szokott nálatok lenni az állatorvos bácsi a fekete nagy motorral, amikor apukád nincsen otthon?" Az ilyen kérdések után suttogni szoktak valamit Szabika anyukájáról, de csak a picsa, baszos és kurvannya szavakat lehet jól érteni.

 

Szabiék utcájában már csak mentem, de addig futottam, így is lihegtem, de Szabi már kint volt az utcán és hatalmasakat durrogtatott az igazi karikás ustorával. Persze gyerek karikás volt, mert a felnőtt karikás nyele is akkora, mint egy ovis karja. De minden igazi volt rajta, csak kicsiben. És ami arany villogott, az a tiszta új réz csapója. Szabika integetett nekem, gyere csak, gyere, jóbarátom! Amikor elég közel értem, így csinált az ustorával és meleget éreztem a combomon: a réz csapó csinálta. Akkor jó hangosan kinevetett Szabika és előbújtak az igazi barátai az orgonabokorból, ahol az ájvenhók egyik, a nemtitkos vára volt. Erőltetve nevettek, mint a filmeken szokás, hogy hahaha, hahaha, és lehülyéztek, mert elhittem, amit Szabika csak játszásiból mondott nekem. Folyt a piros, meleg vérem a térdemen le és én sírtam mert féltem, hogy az a hurkám. Ha valakinek a sebe mély volt és nagyon vérzett, akkor a felnőttek az hurkának mondták: „Ki van a hurkád, te gyerek!” Akinek a hurkája kifolyik, az meghal és én nem akartam igaziból meghalni. Az ájvenhósban úgyis mindig ellenség lehettem csak, gyorsan meghaltam és elmentem homokozni. Néha az ájvenhók a roszabb rollerekből otthagytak párat és akkor rollerezhettem, amíg meg nem láttak. Mert különben a jógyerekek stipi-stopi foglalták le a rollereket is meg a piros bögréket. Pl Szabika sose verekedett a piros bögrék miatt, csak szólt a barátjának, hogy foglaljon neki piros bögrét.

 

Arra emlékszem, hogy kijött az utcára Szabika anyukája, akitől féltünk A Félős Szemüvege miatt. Az egy olyan szemüveg volt, amin nagy műanyagból szemöldökök voltak. Nem is volt igazi szemöldöke Szabika anyukájának, mert mindet kiszedette Budapesten és rajzoltatott magának azzal a nénivel, aki Vááááradi Hédi néninek vagy Csákányi Lászlaúúúú bácsi feleségének is rajzolta. Maszekban! [ VH Inci, CSL Foxi Maxi magyar hangja volt –a szerk. megj.] „Mit bömbölsz itt te kis majom? Tünjél hazafelé innen, ne csináld a fesztivált!” –ezt monda Szabika anyukája.

 

A fesztivál a tévében volt benne, Kovács Kati ordított és ez a zsűrinek nem tetszett, ez volt a fesztivál. Még nem volt mindenkinek tévéje. Voltak nem irigy emberek, akik megengedték a jó ismerőseiknek, hogy náluk nézzék a filmet. Gyerekeknek az Ájvenhó, a Szebasztián vagy a Bors ment, meg a Tenkes kapitánya. Felnőtteknek pedig Az Angyal, a Szájmon Templár és a Klossz kapitány. A négy páncélos és a kutyát pedig volt anyuka, aki engedte nézni a gyerekének. De aztán az ismétlésben bárki is láthatta, mert már délután is bemutatták.

 

Megérkezett a papám biciklivel. Mosolygott, nem kiabált és csendesen beszélve kérdezte meg Szabika anyukáját, hogy szerinte milyen dolog az, hogy réz csapós karikás ostorral a gyereke megcsapja az ő unokájának a lábát és még nekik áll feljebb? „Takarodjon büdös paraszt, mert szólok az uramnak és egy életre elintézteti magát !” –ezt mondta Szabika anyukája és még a kapuból vissza is szólt: „Terikézze a jó kurva anyját, azt! Tahó!”

 

Amikor elállt a vérzés, mérges lettem. Kimentem a műhelybe a papámnál és elvettem egy köteg méhészdrótot, az igazi drótvágóval elvágtam és a kisüllőn kikalapáltam élesre a végeit. nem volt igazi az ustorom, de azért rákötöztem és kipróbáltam, már majdnem durrantottam is, amikor a papám elkapott és piros fejjel kiabált velem, hogy nem szabad ilyet csinálni, meg ne próbáljam Szabikának visszaadni, amit kaptam. Mért nem tudok szépen játszani Csabival és Karcsikával meg Pityuval a mi utcánkból. 

Ugye, ne is mondjam, hogy Csabi, Karcsika és Pityu mind rosszgyerekek voltak az oviban. Én viszont csak az óvodában számítottam rosszgyereknek, az utcánkban csak hülyegyerek voltam. Volt egy másik fiú, a Jenő, szintén hülyegyerek, az Óvodában Bambának csúfolták az óvónénik is, és ezért inkább mi játszottunk együtt indiánost. Jenő különben, ha nem Jenőnek hívják, akár jógyerek is lehetett volna, csendes és tényleg jó fiú volt. Vagyis mamlasz. Akinek megalszik a tej a szájában, bamba. Jenő akármikor vehetett volna el a piros bögrékből, az ájvenhók a válláig értek. A törzsben a neveket én adtam és ezért Jenő a Nagy Medve nevet kapta, hogy legalább a törzsben ne kelljen ilyen név miatt szenvednie, mint a Jenő vagy a Bamba. Én saját magamnak a Négy Szem nevet adtam, mert négyszemű is voltam, azaz szemüveges. Jenő húgát, Katinkát is bevettük a törzsbe, mert azon kívül, hogy volt igazi picsája , mindenben olyan volt, mint egy fiú, tudott  állvapisilni, nem kifordított csuklóval dobta a röget, amikor megostromoltuk az ájvenhók titkos várát, tudott nyilazni meg focizni is,  és Jenő Pajtás biciklijén biciklizni, ami pedig fiúbicikli volt.

 

Aztán iskolások lettünk, ahol persze voltak jógyerekpadok meg rosszgyerekpadok, de nem volt már dadus néni, így elpicsázás helyett kokit kaptunk, persze csak mi a rossz (meg hülye...) gyerekek... A jógyerekeknek előre megvette az anyukájuk a kéknyakkendőt, de mi izgultunk nagyon, lehetünk-e kisdobosok. De ez már egy másik történet [ - >szocialista embertipussá nevelés]

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr781930779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2010.04.21. 10:34:02

klassz
(szerintem felesleges bele az aktualice)

magyar-magyar szótár 2010.04.21. 11:09:16

@A Hannibal Lektűr-attitűd: oké leveszem
Az óvónéni az olyan, mint a jógyerekújságírónak a nyugatiközvélemény. Tojik az óvónéni a gyerekekre nagyívben és a jógyerekek meg a dadusok interpretációi alapján alkot véleményt. Nem ám részlehajló, hiszen megfeddi ő akár még a Szabikát is, lásd fent.

nyaaasssz!!
Ne mongyá má annyira csúnyátot, hogy az Oviné fial, mongyad ki szépen, mint Szanyi Tibi bácsi, hogy ellik. /Kata mama, dadus/
Ne mongyá má' ujjan csúnnyát, hogy bukszaszájú óbbánycigány! Mondd ki szépen, tisztán, hogy Ovi! /Tinike néni dadus/
nyusssz!

Morbus_Hungaricus 2010.04.21. 14:34:42

A hortobágyi csárdánál én is kaptam egyszer ostort. Bár az csak valami gyerekjáték példány lehetett, mert műbőrből voltak a díszei és sima rafiából a vége. Nagyapám persze ezzel is hatalmasat tudott cserdíteni.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.04.21. 14:40:23

Nálunk a Dózsa György úti óvodába' ilyen nagy, színes, falécből ácsolt vonat volt, melyhez járt indítótárcsa is, ami arra volt jó, hogy fejbevágtam vele a Tasy Józsit, pont a választékánál, mert az már akkor is volt neki, mint minden jólszituált zenészcigány jógyereknek. A büntetésem kegyetlen volt, nagyon megvertek az árokparton, sőt másnap fel is akartak akasztani, a dadus mentett meg. Tasy Józsi később az általánosba' már a legjobb haverom lett.

OVI - Orbán VIktor, becézve.

Barát József guru 2010.04.21. 17:39:28

Úgy tűnik, nekem szerencsém volt az ovival, teljesen normális, olyan aranykeretes szemüveges, nagymama szerű ovónénim volt, aki szerette a gyerekeket.
A dadus néninek meg nem osztottak lapot:)

Barát József guru 2010.04.21. 17:41:37

Kis szerencsével egy rossz gyerek is csinálhat az oviban karriert, aki amúgy SOHA nem alszik délután és nem eszi meg a répafőzeléket.
Anyák napján derült ki, bárányhimlős a főszereplő, meg mások is, és csak Józsika tudta fejből az összes szerepet, így látványos beugrással megmentette az ünnepséget:D

Barát József guru 2010.04.21. 17:55:11

..."Mivel budapesti , tehát eredendően jó jógyerkek is olvassák ezt...."
Már intézzük a lakáseladást, hogy én is emberszámba legyek véve:)

Barát József guru 2010.04.21. 18:00:31

@magyar-magyar szótár: ja, és arra emlékszel, hogy nyomják Krahácsot? :DDD

na, eldugultam

Barát József guru 2010.04.21. 20:14:42

Pesten még az ovikerítés is kolbászból van.
egyszerűen annyi minden jut eszembe a témáról, hogy nem bírok leállni:))

magyar-magyar szótár 2010.04.22. 07:57:02

@Barát József guru: Fuhh, én olyan ovit , belbudait láttam a Stahlban, olyan óvónénikkel, azt a Stahlt óvónőképzőben lehetne vetíteni. Beszélt is az óvónéni vagy hat Stahl-ban, mitnemondjak, ittam minden szavát. Amíg a szülők neonfényben legelik a datolyát, a gyerek vagy szín-angoloviba jár vagy kétnyelvűbe, már úgy értem, hogy az angol mellett német vagy francia is.

Bezzeg a tunya falusi lyukasmackós, zsíroshajú fiatalasszonyok nem hajlandóan visszamenni a munka frintjára, inkább szülnek még egyet, szintén érdekes jelenség, hogy a 40-43 éves falusi mackógatyás bundáskenyérszagú taplónő ahelyett, hogy elvégezne valami OKJ-s tanfolyamot, hogy jobb eséllyel szerepeljen a munkaerőpiacon, szül egy kései, falusitahóul vakarík-ot.. Az76 ostoba alfődi istenhátamögén rakásra látni 43 éves kismamákat. Főleg a póletárrjátuss asszonyait.

magyar-magyar szótár 2010.04.22. 07:58:02

@Barát József guru: Sőt, nemsoká újra hallani,majd a jógyerekújságíróktól, akik kurvára el lesznek nyomva a sajtódiktatúrában megint.

easykarma · http://easykarma.blog.hu/ 2010.04.22. 09:49:20

@Barát József guru: szerintem ezen elegánsan sikoljunk át (vagy hogy)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.04.22. 16:09:28

@magyar-magyar szótár: Hát, lehet, hogy némileg azért sanyarúbb sors jön majd rájuk, mert Dagobert bácsi ma már nem fog annyit pergetni a szólásszabadságba, meg más amerikai nagybácsik meg már meghaltak. Pénz nélkül meg nehezen megy... NEKIK! Hahaha.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.04.22. 16:12:07

@Barát József guru: Az óvónénivel nálunk sem volt baj, csak a gyerekek voltak szociológiailag túl deszegregálva :P

Azt mondom azonban ma már, hogy ez kurvára nem baj: igenis, lakva ismerje meg egymást az oláj cigány a belvárosi értelmiségi gyerekkel, a gazdag gyerekkel a dombról meg a kínai, meg az értelmileg korrepetálásra szoruló, stb.

Frick László Emlékzenekar 2010.04.22. 16:15:53

@efes: Á, szóval te nem hiszel abban, hogy Győrffy , aztán Krizsó puszta elhivatottságból nyomta vissza a válaszmondat kezdő névelőjét a gaz ordas Varga Mihály torkán és nyalt alázatos kérdéseivel Szegény Feri alá. Ingyen is megteszik ezt, hiszen a magyar demokrácia sorsa múlik majd most ezentúl a súlyoselnyomást és részlegessajtószabadságot (= cenzúrát) szenvedő sajtómunkásságon. Ott van pl a Népszabadság, eddig is ők voltak a legmerészebb kormánybírálók és majd ezután is. És viadalozni fognak a jobbratolódott index-szel.

magyar-magyar szótár 2010.04.23. 03:22:09

@efes: A domb lakói igenfejlettudatúak, csakhát a földrajzi távolság, járatnák ők akár a nap utcai általános'ba is majd a gyereket, csak túl messze van. DE elméletileg nem zárnák azt ki, hogy a tornaöltözőben egy nyóckeres csicsákó gyereke legyen a fogasszomszéd. Legföljebb Nix-et is tartatnak a házvezetőnővel a vegyszeresszekrényben.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.04.23. 11:42:59

@Frick László Emlékzenekar: Hát, a kockafejű Győrffy bácsitól én már nagyon semmit nem várok, Szilvike pedig vérprofi, úgyhogy ő elsősorban állást keres. Arra céloztam, hogy Soros bácsi már nem támogatja a sajtó- és szólásszabadságot, mint tette azt volt anno. Pénz nélkül meg maradnak a kurázsi civilek, mint azt az újabb posztban posztolád kiválóan. De azok csak ilyen bloggerkedéssel tudnak beszólni "nekik", mert pénz az nem lesz arra, hogy hangosabban is lehessen. a bloggolás meg azért bolhafing, ha forrradalomról van szó, valljuk be.

magyar-magyar szótár 2010.04.24. 07:14:50

@efes: Abban, hogy mi a sajtó ma már, legföljebb csak rbán & Co tud jó nagyot tévedni. A fideszmilliárdos Széles hány indexnyi pénzt ölt eddig a Magyar Hirlapba? Milyen színű tévétársaságot kell megvenni kilóra, hogy a televíziózás mint műáfaj halálának évében jó 12 éve elavult médiaháborús eszközként bevethető legyen?
A fideszkommunikáció ott tart: "Konzervatív ember papírról olvas"
Milo SorosBinedr nem arról híres, hogy lejárt papírokba feccöl. A hagyományosrádiózás kuka, televíziózás kuka, papírsajtó kuka és még ezekben a műfajokban is az NB II-III a szintje a fideszekeknek.
A digitális tévézésben .. bocsánatot kérek.. olyan faszomhiradók lesznek, mint amit most a retek meg az excsiga nyom, hogy Meghalt, leesett, kigyulladt, kisiklott, üldözték KAMION ÜTKÖZÖTT VILLAMOSSAL az utolsó harmad előtt az izlandivulkán, a repterek, A Fidesz Őszöde, aztán még egy lapátnyi kisszines időjárás...
Nem csudálkoznék, ha Krizsó ezentúl a magánszférában kamatoztatná az egyébként brilliáns, úniós színvonalú, káprázatos tehetségét. Még Nagy Tündét tudom ilyen sokra becsülni, mint őt, azt hiszem "egy suliból" is kerültek ki.

magyar-magyar szótár 2010.04.24. 07:21:15

@efes: Csakhogy ám a sokegyenlő blogger közül egyesek egyenlőbbek.
Képzelj már el légy szives egy kis politológ kombattót, akik off-a-maipolitikaiélet egy Lehet Más is Ám a Politika blogot nyitnak mondjuk 2007. első heteiben. Mennyit lettek volna fönt spontán "címlapon"

Ez afféle, mint az antikapitalista geek, akit nem ismersz föl az étteremben, max az lesz a gyanus, hogy a harmadik 50ezer Ft-os szusiadagot hozatja már ki , de egyébként meg csak a szemcsije geek, különben bobo. Közülünkvalónak látszik és nem érdeklik a hatalmas kapitalista mammutok, neki annyi kell csak, amit az iszáknak látszó butikzsákjában elhord. nem szarakodik szakszervezettel, termeléssel, kvótával, fizikaipiaccal, meg brazil időjárással ...
És csetelni is lehet vele, egy Zuckerman pofi!

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.04.24. 19:15:21

@magyar-magyar szótár: Lehet, hogy nem is lenne rossz, ha semmi más nem lenne, mint bulvárhíradó. Hiszen ha nem hall a nép a politikáról, akkor nem érdekli - ha nem érdeklődnek iránta, elveszti a ma kissé felturbózott jelentőségét, és helyére kerülnek a dolgok. A háttérelemzések, politikai kommentárok is visszatérhetnek a bloghu címlapjáról oda ahova valók: a kocsmapultra, fröccsök mellé vagy eldugott okostojásblogokra, néhány okostojás faszméricskélésévé. Esetleg folyóiratokba, ami szintén rétegműfaj.

magyar-magyar szótár 2010.04.25. 05:46:31

@efes: Nem tudom, nekem hiányzik Bombera Krisztina Nú Oak-ból. Nem szenvedhetem az amerikanyalást... de Bombera zseniálisan-értelmesen tudott 10 takarékos mondatban nagyon bonyolult dolgokat értelmezve összefoglalni és ez magamfajat szófosónak üdítő. A bulvárokoknak a tudósítója Hollywoodban székel s illeti át popsiját azután a bidére.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.04.25. 09:17:41

@magyar-magyar szótár: Hát ez itt azért el van ferdülve, mert Amerikában a bulvár része az oknyomozó újságírás, amt azért ott igen magas színvonalon művelnek, és nem azon filóznak, hogy miért szart gömböckét Kustánci Lia kutyusa, hanem borigatják a bilit ezerrel. Mint ilyen ott a bulvárújságírás a demokrácia egyik alappillére. Bomberával nincs baj, nem én hívtam haza...:)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.04.25. 09:20:28

@efes: Mondjuk, meg is vannak fizetve annyira, hogy nyugodt szívvel szállnak szembe egy akármilyen nagy hatalmú képviselővel is, ha szarosságot feltételeznek körülötte... Persze, nagyobb a piac, angolul meg mindenki beszél, hanem éppen csikánó kertész vagy házvezetőnő az illető...

magyar-magyar szótár 2010.04.25. 12:29:56

@efes: Nálunk a szelektív oknyomozással van baj -lásd a taggyűlés és a permanens igazgatótanácsi ülés közötti különbség "méretnemszámíts"-ságát. A méret nem számít, ha az ellenség kutyája nyúlmogyorót pottyant vagy a mi dinoszauruszunk egy vagonnyit szarik, egy az. Vagy ha a bezzegamerikai oknyomozónő szabadidejében pettingel az oknyomozása egyik trágyatermelőjével, akkor nem csak a face-ét, nem csak a bugyit húzzák le róle, de elmehet a dél-dakotai állami egyetemre kunyerálni a téón, hogy tegyék már ki a nevét a faliújságra, hátha felveszik 15-en az oknyomozóújságírást.. és akkor adhat órát (ami Magyarországon egyetemi tanár voltam az USÁ-ban címen interpretáltatik)
Mondjuk az indexnél már ez félig megy, pl Bodoky művészúr nem lépett egyszerre és nem kap rétest estére.

Ezek a féligek nálunk, ezek a féligek...
süti beállítások módosítása