magyar-magyar szótár 2010.02.18. 06:11

ród

 [road] a rockzenekar konyhalánya.

Volt példa arra, hogy a road jó gitáros (sőt!!) volt, pl Vedres József, a Bikini gitáérosa road volt a Beatricében.

Vedres József ma [Beatrice]
 

 

 

Két alaptípus létezik:

az a road, akit szarbasevesz a zenekar, a kábelező tyúkbelező ember, aki cipeli a felszerelést, rendezi a sok felesleges meglehetősen büdös és picsa grúpi sorsát (ezért eléggé irigyelt a csávó, hiszen neki jut a trippermentes, tényleg amatőr kezdő, és még tegnapelőtt mosdott diáklány kategória) .. az ilyen roadok nagyképüek, a koncerthely személyzetével alig kommunikálnak, szabadidejükben hátravetett fejjel járnak , szűk szemrésükből tekintgetnek a vastagonleszart világra. Az ilyen roadok másik kompenzációs lehetősége, amikor fesztiválon technikuskodhatnak. Kedvenc példám Jimi Hendrix borzalmas wight szigeti "utolsófellépése" (ami nem az utolsó volt, de hagyjuk, és a fehmarn szigeti még ennél is borzalmasabb volt. A szerelés a Wight szigeten semmirevaló volt, képzeljük el Johann Sebastian Bach-ot, akinek csemballo darabját templomi lábbalfujtatós harmóniumon kéne eljátszania, a csöves erősítők a környék egyik erős rádióadásának a műsorát kezdték el sugározni, miközben a Jimi betét utolsó harmadában a hippiség között álcáskodó sima szarkavarán bűnözők felgyújtották a szinpad fölötti sátor-tetőt. Jiminek szüntelenül az erősítőkkel kellett kínlódnia, miközben az egyik felelős, egy copfos road unottan rágógumizott bele Jimi arcába 5 cm-ről. Igazából az A-tipusú roadtól nincs is mit várni , ez a szituáció a réhi magyar munkaerőpiaci helyzetre emlékeztet, amikor a munkáltatónak megalapozottan az a véleménye, hogy az emberei dologtalan lusta élősködő és tolvaj szarjankók, és a gépkocsivezetőik fizetését eleve az ellopható üzemanyagmennyiség értékének belekalkulálásával határozzák meg.

Ritkán-ritkán a road-ok és a zenekar félistenei és héroszai között családias a hangulat, lyuksógorok is ugyebár, egylevegőn vannak sokat a turné alatt, gyakran ugyanattól a nőtől kapnak trippert. A Prognózis zenekarban Vörös István gitároskoncerten mindig bemutatta a roadokat is, ezzel a japán-koreai típusú személyzetkezelési technikával viszont azt érte el, hogy a roadok akár gitárszóló közben is tyúkbelet cseréltek úgy, hogy a zsűri semmit se vett észre, ott forrasztottak a kontrolládák árnyékában, ésatöbbi. Az ilyen tipusú zenekaroknál a beállás félórával rövidebb és sokkal jobban sikerül. A szerelés általános állapota a turné során sem romlik, hanem javul és sokkal kevesebb tripperes grúpinak sikerül megdugatnia magát a félistenekkel ( főleg, ha van zenekari titkárnő is velük van, aki országhszerte ismer jó bőr-nemibeteg gondozókat!!) Kedvenc ellenpéldám a lusta és bunkó road-ra a U2 egyik legjobb slane castle-i koncertje, ahol Bono Kék Gitárja húrjaszakadván egy szempillantás alatt a gitármester kezébe került, miközben Bono végig énekelt s amikor a secperc húrozott hangszert visszavette, szintén éneklés közben egy gesztusal nem felejtette el megköszönni. Persze a jelenetet pompásan rögzítette a kamera, és csak ragadt rám már annyi a matulista fikaizmusból, hogy elkezdjek itt gernyózni azon, hátha ez is annyira spontán jelenet volt, mint amikkel Paul McCartney bácsi szokott operálni.

9 komment

Címkék: road ród

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr621508450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2010.02.18. 10:16:34

van még egy fontos dolga a jó ródnak
kérdezd a republicot, pl.:)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.18. 11:01:20

A műfajban alap a Kraft Tamásról (egyébként Zappa-rajongóról) szóló Stage Pass című könyv, melyen csak egy dolog ront egy picit, hogy Boros Lajos írta.

Némi infó: www.zappa.hu/?q=hu/node/2326

Rézfaszú Bagoly 2010.02.18. 12:41:29

Ha jól emlékszem a Tátrai Tibi meg a RB Kapitány ródja volt a hetvenes évek elején.
Meg két ródra emlékszem még régi Hobo koncertekről, Simon ikrek, ha jól emlékszem a nevükre. Bár azok nem a gitárhangoló fajtából valók voltak.

Tokfalvi 2010.02.18. 17:19:06

Jaja, az Ikrek. Voltak azok Ricsén is, ha jól emx.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.18. 22:02:03

kimaradt az a típus, aki annyira lentről induló és semmire sem jutó zenész, hogy egész életében a maga roadja marad. Ismerős fazon:)

Frick László Emlékzenekar 2010.02.20. 05:03:23

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Nem volt még szerencsém élő Republic-hoz, csak a tévében láttam, de ott a ródot nem.

easykarma · http://easykarma.blog.hu/ 2010.02.22. 10:35:19

@Frick László Emlékzenekar: fél literes pohárban hordja a viszkiskólát meg az unicumot (azt talán nem fél literesben:)

budai zöld 2010.02.25. 12:57:46

A második ród-típus két speciális alesete:

- a road (hangmérnök) a gitáros, énekes tesója --> még eléggé be nem futott együttest jelez
- a roadok az elözenekar --> lecsúszott a fözenekar, úgyismint sajátmaga emlékzenekara lett
süti beállítások módosítása