Ismeretes, mely-mennyire ellenáló, rebellis nép a magyar. A dabas-sári-i szlovákok pl egymást közt még anyicska nyelvükön  beszélnek, kivéve a csirkecomb, paprikáskrumli s hasonló gasztronómus kifejezéseket, egyes kötőszavakat és számneveket -de bizony, pl amikor gombnyomogatós közlekedési lampiont szereltek föl egy frissen létesített zebránál, nem nyomkodták meg, hanem eősii mongol-altaioid attitűdben szépen megvárták, hogy az aazidőtájt még egymásfaszába járó sűrűséggel közlekedő kaminyoncsordák és autó-oszlopok között legyen egy negyedütemnyi szünet s akkor átvetették magukat a túloldalra, méghozzá azért, hogy ne kelljen szegény autósoknak fékezniük.  (Dabas településkonglomerátum  minden háztartásában 2 autó vagy legalább egy hivatásos sofőr nagycsaládonként...) Úgyhogy a legendásan gecó dabasi rendőrök, ha azt akarták, hogy fajin fekete féknyomoktól legyen csíkos  az aszfalt , odaálltak s elkezdték, mint bolonbornyú a műanya gombját, nyomkorászni.... és kaszálták a birságokat..

 http://www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/1998/9820/torta/616-1.jpg

Cukortorta -Fényes Adolf festményén

 

Na, valami ilyen össznemzeti ellenállás fogadta az 1903-ra megépült Parlament-ünk épületének kinézetét is.

Senki nem tagadhatja, hogy Európa legfényesebb, leggazdagabban berendezett parlamentje épült meg így, csak Franz Erkel Bánk bán-ja és Hunyadi Lászlója lehet képes, csak a zene elbeszélhetetlen nyelvén  a néhai eklektiko-kitscher-sosevótromantikánk lényegiségét kifejezni. Aki nem hiszi, olvasson utána:Ottlik Géza is használja ezt a kifejezést.

Építésére 1882-ben írták ki a tervpályázatot, amelyet végül Steindl Imre (1839-1902) műegyetemi tanár nyert el. A leginkább a "historizáló eklektika" stílusába besorolható épület - amelyben gótikus, barokk és reneszánsz elemek egyaránt fellelhetők - építése 1885-től kezdődően 17 éven át tartott, és átlag napi 1000 ember dolgozott rajta.

 A Cukortorta, ha egyetlen ívet húzunk pl A Nagy Sárga Siemens Légkondis -villamosokig pompás jelképe a mélmagyar fenn-az ernyő -nincsen kas* proccnak, a lepukkadt körúton egy tűzoltóautó csak rombolván lenne képes elszáguldani a szabványnál keskenyebb sávban a Hűdemodern Jajdesárga Jármű mellett, miközben egy-egy mellékutcában még 1986-nál ragadt be a vetítőgép...

A cukortorta mára kiment a divatból (a tirnyes-tornyos kupolázottsága a ~ forrón alácsorgó karamell pottyanatosságára utal ) .

 

*Az egykori parasztszekéren dzsentroid extra volt a bőr esetleg vászon esővédő ernyő, a kas viszont a vesszőből font oldalra utal.. vagyis a procc tulajok feneke kilátszott a  bakról, míg messziről jobb képet mutatott sövény fölött az ernyő látványa...

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr491477874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása