uborkaszezon – sajtómunkás szlengben a nyáron a fű se nyő mélymagyar kifejezés tömörítvénye. Nincsen a világon az a jóléti ország, ahol ennyire ne nyőne a fű nyáron. Magyarországon az aktív hónapok száma nem éri el a kilencet. Sajtónyelvi eufémiában ez egyenlő 8-cal. Más megvilágítás igénye esetén alig több, mint féltucat dolgos hónapok száma. Ha imígyen kumulálhatnánk GDP/GNI-nket, kiderülne, hogy bezzeg óperenciántúli területek csak kulloghatnak utánunk a rangsorban. Lényegében semmi sem történik június 15-és szeptember 15. között. A gépjárműforgalom reggel 7-8 és délután 4 körül ugyan megélénkül a szeptemberi iskolakezdés után, de igazából, ha valaki bármit intézni, kijárni, lezsírozni akar, uborkaszezonban ne is próbálkozzon. Pl A Város-ba tervezett nyári mesterséges dugók pompás uborkaszezoni téma, hiszen a forgalom nyárrra legalább harmadával csappan, ráadásul az építőipar idén június 1-jével végképpen beszarik, ami a behajtási engedélyek hiányán a teherautóforgalmon kaszáló rendőrségünk esélyeit fogja rontani az aratásban. A magyar utak állami sápszedői nem csak esős és hideg, de forró kánikulai napokon sem állnak ki, tehát azok a kamionyótós álatt-ok, akiket fék nélküli olajfaló füstgépeken, 130%-os tengelysúllyal küld a lágyult aszfaltú utakra a főnökük, vezetés közben is dönthetik a söröket befelé… Esetleg a hűvösebb reggeli és alkonyati órák lehetnek gépjármű ellenőrzés szempontjából veszélyesek..

aratásiriport -tűnt korok kedvelt témája uborkaszezonra

http://www.nyugatijelen.com/pictures/5131.jpg

Hasonló a helyzet december 15. és január 15. között. A kápéemes nem meszel, kórboncnok nem boncol, a Nemzetbiztonsági Hivatalban se veszik föl a telefont, a patológusok sem folytatják a szövetvizsgálatokat, tehát pechje lesz annak, akinek a télimikulás dugja a csizmájába a pozitív vérlabor’ját vagy CT-jét arról, hogy rák-gyanús. A PET-CT előjegyzésbe is beépül ez a téliuborkaszezon, pedig elvileg az már vállalkozói nagyiparba számítana. (Minden laikus összepisili magát a gyönyörtől egy MR-CT-centrumban, húdebetette mán ide a lábát a vállakozás, bezzeg a magyaregészségüggyel szemben, hűmicsodaudvariasság, jajdeidőpontvanmán, meeeennyire nem kell várni… de persze mélymagyar ez a jelenség, mert a CT-MR nagyvállalkozók viszont lezsírozták, hogy a kórháznak, aminek a kebelében dolgoznak, ne legyenek olyan korszerű berendezései, amiknek használatával az ő üzletibevételük megcsappanhatna… és pl a volt Killián [ex-Mária Terézia]-laktanyában hiába udvariaskodig a schnedige, fess 92 éves ludovikás tiszt a hölgyekkel, nyugativállalkozás ide, piacvezetés amoda, a doki csak hetente egyszer jár be aláírni a papírt, tehát lelete csak a jövő héten lesz, kész, passz. Az a Vészhelyzet című amerikai filmsorozat 10 évvel ezelőtti epizódjában volt unikális, hogy a doktor futtában egy CT-t is kért és egy negyedóra múlva már a leleten agyalhattak, nem az aláíráson…) Teljesen mindegy, hogy állami vagy magánszféra, december 15. és január 15. között sehol semmi. Pl az újévi népszokások közül a Sólyom-köpködés az idén január 7-én kezdődött.

A Kétfejű Bármi mindig hálás táma uborkaszezonra. De nem Weöres Sándor A kétfejű fenevad c. drámája [történelmi panoptikum két részben a szerk. kieg.], ami soha nem volt oly időszerű , mint mostanában, amikor két rossz közül, ha a harmadikat választanánk, kiderülne, hogy azt az egyik gründolta netokratice...

Az uborkaszezon azokra a békeidőkre utal, amidőn a dandárban is meglehetősen kötetlen munkaidejű szerkesztőség végighawájjzta a nyarat úgy, hogy a szeri’bee [szerkesztőségbe] maxx az adminisztráció meg az ügyeletes szerkesztő járt be. A papírsajtóvilág alkonyán, pl az un „rencervátás” korszakában nyeretlen kezdő újságírónak esélye volt kézirata elfogadtatására augusztusban vagy télimikulás és kari’ között, mert akkor a fiókok is kiürültek, és még a kéziratguánókat is áttúrták az ügyeletes szerkesztők. A nyári összevont számokkal trükköző folyóiratoknál pedig a nyeretlen kétéves eséllyel szeptemberben kilincselhetett. Kéziratleadás szempontjából reménytelen az az utalványozásiidőszak, ami az adószezon és a nyarlási bankszámlaszezon idejére esik, ilyentájt még a legmélyebb alkotói válságban punnyadó szajkómunkás is összevérizzad 2-3 flekket.

>>Szedik az uborkát a tiszaistenmögi „Nemhátrálunk!” TSZ bolgárkertészetében<< típuscímű riportok szépidejéből származik ez a kifejezés. Természetesen az Érik a [bármi] és a disznótoros riportok is ebbe a műfajba tartoznak.

Gazdaságiév? – még a kampányév is csak 9 hónapos az uborkaszezon miatt. A jellegzetesen mélymagyar ennköpködésben édes hazánkat sokszor banánköztársaságnak szóljuk le. Egy igazi banánköztársaságban évente háromszor vetnek uborkát, mégse nincsen az évnek olyan hete, amiben ne lehetne puccs. Magyarországon a puccsistáknak még hadsereg se kéne, uborkaszezonban 7-8 ember átvehetné a hatalmat, de senki nem tudna erről, senkit nem találnának a vezető állami-és kormányhivatalokban, akiket seggbe lehetne rúgni (nincsen az a katonai diktátor, aki csizmájával ártatlan ügyeletestitkárnő fehér halászgatyós popsiját illetné...). Sőt eleve mélymagyar puccsisták nem tudnának féltucat embert se összetoborozni a nyolcból… Ha Magyarország banánköztársaság lenne is, mégsem igazi, mert uborkaszezonban nincsen az a blogoszferiális junta, ami egy puccs kommunikációját le tudná zavarni. A Mocskos Kéthétben 2009. (03.28-04.13.) pl az egyik legfontosabb agymosási művelet miniszterelnöknévinfláció gerjesztése volt, élenjárt ebben az index-pont-hu. Rémületes belegondolni abba, mi történik , ha Gyurcsány legjobb barátjának, üzlet meg harcos és céges társának uborkaszezonban játsza át a meleg csákánnyelet. Mivel Gyurcsány először Bajnait javallotta, így alighanem egyszerűen Bajnai lehetne imígyen is a miniszterelnök anélkül, hogy 20-30 ember életét összeturházza a sajtó. Augusztus 20-ig még az Acsar Gárgyulákok is panganak, nemhogy a 200-300 példányszámos Magyar Fórum „szerkesztősége”. A Magyar Fórum nem puruttyázta vóna össze azt a bizonyos címlapot, ami által többtízezres ingyenreklámlehetőséget nyert - megmondom, az elavult telefaXXXom se tudta április elejéig, hogy még ilyen sajtóförmedvény, hogyaszongya Magyar Fórum egyáltalán van... az is lehet, hogy azóta a példányszámukat feltornázták 500-ra..

Újabban az augusztus 20-ikákban az a bosszantó, hogy a szeriből valakinek be kell mennie a szerkesztőségbe az Acsar Gárgyulákok várbéli náci attakja miatt. Márpedig az idei Acsar Gárgyula vonulás lényegében a kilenchónapos kampányév nyitóeseménye lesz, nem is tudom, mi lenne az SZDSZ halovány parlamenti reményeivel az Acsar Gárgyulákok nélkül. NB az MSZP is erre játszik a kampányában, hogyaszongyaja édes ciccamicca az órjásplakáton, hogy ő azért nem szavaz a jobboldalra, mert az a szélsőségekkel micsinál, juj, akkor én se szavazok azokra a melyikoldalosokra... (30 rongyért vállalom egy mikrobuszravaló vidéki alkesz fölszállítását A Vár-ba augusztus 20 estéjére, de a pirosfehérsávos zászlókat és a kocsisbort kérem, a megrendelő biztosítsa.) Nos, ha ez nem probléma, nekem meg van előre írva az idei augusztus 20-ra az Acsar Gárgya felvonulásról a cikk index, origo, NOL és MNO stílusban is, darabja 10eFt, címem a profilomban.

Mondhatnánk úgy is, hogy a nyári szabadságolások ideje ez. A nagyleállásé. Van ilyen pl az autóiparban, augusztusban, szeptemberben kezdődik az új modellév, alvázszámilag már a következőt ütik be. Nagy-Britanniában szeptembertől már a 2010-es év betűjelével ellátott rendszámokat adnak ki. Bezzegóperenciántúli területeken, egy-másfél hónapig tart az uborkaszezon. Lassan 65 éve kell mindig valamilyen Ónijó normáinak megfelelnünk, de az uborkaszezon, az csak nyő, egyre hosszabb.

Magyarországon törvénykezésben pl a törvényhozásnak látszó szavazógépállománynak nagyjából másfél éves lemaradása van, ami törvényt Kedves Vezetőink a Büdösajjas Ellenzék permanens obstrukciója ellenére esetleg átnyomtak a szavazógépen, annak a rendelkezési és végrehajtási szakasza köszönőviszonyban sincsen egymással, ami biztos, hogy az anyagi fedezet vagy Zónijós Forrás vagy majd az önkormányzatoknak kell kigazdálkodniuk azt. Ha valaki venné a fáradságot és minden törvényt meg rendeletet az Alkotmánybíróság elé küldene, akkor hat uborkaszezon egymásután se lenne elég agyonhallgatni a truvályt e témakörben. És akkor még a Kulcsár Attila-ügyként ismert Medgyessy-ügy belassult eljárásáról vagy az állni látszó Acsar Gárgya pörről nem is beszéltünk.

A mélymagyar gazdasági betyárvilágban eleve rutin bírósági ügyre játszani, hiszen ha sikerül valamit bírósági útra terelni, akkor a kárvallott, valljuk be ezt tömör, alföldimentalitású keresetlenmagyarsággal, a jó kurvaannyába elmehet, mire ítélet lesz, addigra a tetteseket kisegíti a társaságitörvény. Egy átlagos ügymenetben legalább négy uborkaszezon is támogatja az alperest. Pl. a Medgyessy-ügy bűnbakjává kreált Kulcsár Attila, az a gyanúm, most már érdekelt is az „ügye” elhúzódásában, mert „háziőrizetében” már „túlüli” a várható büntetését és még valószínűleg kártérítést is fog kapni.

Reménykedhetünk, hogy a bombagyárakban sem áll le a munka, a 8 négyzetméteres, egy-két főt foglalkoztató sufnikban nincsen szükség komolyabb karbantartásokra. Bombánkét kb 1284 szavazót nyer az SZDSZ, többomba, többtermelés, a bombagyárak kapacitását tekintve 2075-re meglesz a 200001 szavazó. És ebbe még nem kalkuláltam bele, hogy 60 acsargárgyista felvonulása 2739 potenciális szavazót állít az SZDSZ mellé. Esetleg még valami jó kis csürheizmus az idén őszre...

Nevezhetném az uborkaszezont híraszálynak is. Az idei májust lezavarta az április, május első hetére az őszi vetések az Alföld naposabb területein üres szemekkel való látványkalászokba szöktek, sárgul az ősziárpa , látszat, különösebb tartalom nélkül. Előre muchacházom azokon a sokatmegélt ősz sajtóarszlánokon, akik az uborkaszezon nyitótémájára, cseresznyeszüret Nagykörűben, június közepére vonulnak le, mert pont kajsziérésre érkeznek, az idén a germersdorfi már május végén ráaszalódik a magjára kényszeréretten.

Egyelőre azonban, pedig még nincsen uborkaszezon, a Központi Kommunikáció nem értesült az aszályról, mert az akkor lesz, ha a miniszter (aki egyébként képzett és tapasztalt agrárszakember, extéeszelnök) bejelentheti. Majd leszólnak neki a Miniszterenöki Hivatalból az illetékesek, mikortól jelentheti be az aszályt, mert a bejelentésének költségvetési vonzata is lesz. A korai nyár előrehozta az uborkaszezont is, a sajtómunkásság strandriportokat készít, pozitívkisugárzást generál. Az index Bajnai-nyaló cikkéről már leszáradt az egyik nyalinger szajkómunkás neve, ha így halad, az a másik árva is eltűnik és akkor egy nagybüdös (X)-et kéne odatenni az igazság szerint. Vagy egy

-t.

Majd aratásiriportok idején -ez mindenkoron tuttitéma uborkaszezonra- fog fölbukkanni ez az aszály-téma, hogyaszongyaja a sokbüdösparaszttya, csak panaszkodni tudnak a zsírtahó annyukba’ jabba, mért nem vetettek azt, ami terem, pl jamgyükeret, kenáfot vagy banántot! Aki fesztet az időjárásra panaszkodik, az a büdös zsírtraktorosgazda, aki mezgaztámogatásokból él. A strandéletben ugyanis nem fordulhat az elő, hogy a verőfényes hajnali 10-kor kicuccoló dógos sajtómunkáscsaládot trópusi felhőszakadás veri az öltözők eresze alá déli kettőkor, á, hogy is!

Uborkaszezon a blogoszferiális agymosás területein is van, a bejegyzések száma zuhan, a bérbloggerek is elhúznak a vérbe tengeri sóslevegőn gyógyítgani politikai seggfejek face-nyalásán tályogosodott nyelvierejüket.

Az idén belebasszusoz egy picit az uborkaszezonba az EP-választás, a szajkómunkásság szerencséjére azonban meglepi nem várható, a cikkeket előre meg lehet írni, esetleg a számokat majd a korrektor bejavítja. A gond esetleg az, hogy Dessewffynek, Stumpfnak vagy Töröknek mégis be kell talicskáznia fizikaiarcát is a tévéstúdióba, de ha esetleg mégse lenne kedvük, én feleannyiért is el tudom mondani azt, amit ők, alvállalkozásban, csak a pofátlan vigyorgás műfajával kell vigyáznom, mert hiányzik a jobbfölső ötösöm. Még pár év és az internet kinyírja a hagyományostelevíziózást is, és akkor az ilyesmit meg lehet oldani virtualicce. Az uborkaszezon egyik nagy nyertese már régen is a konzervipar volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr521140150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2009.05.24. 11:02:19

Jóvolt.
Ichletem támadt.

2009.05.24. 15:04:20

Ez egy hiánypótló.Kár, hogy kevesen értik:-).

thewitch 2009.05.25. 11:27:52

Poinc, te már ilyen korán lezavartad az uborkaszezont, vagy hova tűntél ilyen sokáig?
Az a Vonnegut TM világmindenség seggluka nagyon ott van.

Lev Alekszejevics Nyunyeszkij · http://evacuo.blog.hu/ 2009.05.25. 15:11:58

nekem is seggluk jutott eszembe, tök spontán

Lev Alekszejevics Nyunyeszkij · http://evacuo.blog.hu/ 2009.05.26. 19:01:25

egyébként veszprémi naplónál úgy látszik már elkezdődött az uborkaszezon, mert a főcím ma Kaszap István kutyájának más kutyák általi, véres megtámadásáról harsogott

Muster Mark 2010.12.27. 10:08:47

Figy, ez kibaszottunalmas lett. Kibaszottul kurvára unalmas. Még csak a harmadánál jártam, de már vagy ötször ismételtél mindent, úgyhogy abbafejeztem.

magyar-magyar szótár 2010.12.29. 06:27:25

@Muster Mark: én még annálisjobbanúnom. Mindig azzal ülök neki, hogy na, majd most szép és bölcs is (= rövid, szűkszavú a dodonaiságig) leszek, de csak fecsegésbe fúl mindég. magyar-magyar szó ár
Sok beszédnek sok az alja
süti beállítások módosítása