kontraszelekció - a szocialista, "kommunista" [ komonista, komenyista] , fasiszta és náci rendszerekre, diktatúrákra jellemző társadalomleválogatási forma. "A kapa ír és a toll kapál" -ahogy az orosz és az ukrán mondotta a Szovjetúnióban. Részben a társadalom bűnösrétegekre való leszalámizásának [Goebbels -féle polit marketing] mellékterméke is.

A laktanyában, ahol katonai szolgálatomat töltöttem, a vízvezetékszerlő volt a századírnok, és a vízügyi főiskolát végzett, ám balszerencséje (szerencséje?) folytán nem tápos [ előfelvételis, aki a maradék katonai szolgálatát diploma után tartalékostiszt-jelölt tisztghelyettesként töltötte -szerk. kieg.] diplomás pedig a karbantartószakaszban sepregetett illetve 24-órás váltásban őrséget adott. Egészen addig, amíg egyszer aztán írni-rajzolni képes emberekre nem lett szükség a századirodán M-tervek másolásához. Akkor rögtön előkerültek a seprűk nyelétől az érettségizettek és a század egyszem diplomása.

A szocialista oktatási rendszer alapelve a kontraszelekció. A származás erősen befolyásolta az előmenetelt. Az SS-be a háború végén [Günter Grass is így járt..] kényszerbesorozott népinémet gyermekét származása, miatt, bár KISZ tag volt, kitűnő tanuló és iskolai véleményezése is megfelelő, nem vették föl semmilyen felsőoktatási intézménybe, maximális pontszámmal, ötször egynmás után zsinórban, helyhiányra való hivatkozással. Természetesen Budapesten, frekventált helyeken bezzeg-példaként pl történelmi nevek viselőit igen, felvették, diplomázhattak. Ez annak az elhárítási taktikának egy sávja volt, amiben az ismert szamizdatosokat nem tartóztaták le, nehogy mártírok legyenek, a tökismeretlen, részegen ruszkizászlót tépő munkásgyereket meggyomrozták, talpalták és lecsukták, mint a malacot, mert őérte nem szóltak Nyugatról. 

A továbbtanulásban a munkás-paraszt származás volt a fő.  Politikai szempontok alapján válogatták le a gyerekeket. A Rákosi-korszakban még hagyján. Falun is éheztek, sokszor zsírzó sem került a lábosba, nemhogy hús. A vidéki vonatok batyuzókkal zsúfoltan futottak be a budapesti pályaudvarokra, ahol a felvásárlók bácsi!-néni! -maga nem téeszcsé gazda? -felkiáltásokkal rohamoztak a rendőrök erős félrenézése mellett (1951.) Pl a vidéki [leányfalui] telekkel rendelkező budapesteieknek is teljesíteniük kellett a beadást -megveték a feketézőktől a tojást vagy a tyúkot. Ilyen körülmények között a kulákok, ha a gyereküket nem akarták felveni egyetemre, főiskolára, néhány kacsával, libával, tyúkkal párszáz tojással, fél disznókkal, korrupcióban, ellene hatottak a kontraszelekciónak.

Néha kegyelemből a jeles tanuló gimnazistának megengedték, hogy ha nem is a jogi karra vagy orvosira, de mondjuk tanítóképzőbe vagy védőnőképzőbe jelentkezhessen s elvégezze azt.

Hamvas Béla a tiszapalkonyai építkezésen volt raktáros (némi dacból is, mert ha egy picit beadja a derekát, lehet, hogy kap egy SZOT-könyvtárosi állást Budapesten).

Lelovich György, aki néhány Homoki-Nagy István filmben az állatok betanítását végezte,  afféle "falubolondja"-ként kallódott óriási tudásával, mint kisálattenyésztő kisiparos, illetve patkányozó foxikutyáival egészíttete ki jövedelmét. Miközben hozzáképest szakmai fajankók magos állásokba kerültek. Tanítványa George Toth dollármilliomos lett az USÁ-ban a tőle ellesett fogásokkal,Lelovich György történetei alapján írta meg Mészöly Miklós a Magasiskola c. regényét, ami a kádári kontraszelekció lényegét szemlélteti kiválóan.

A kontraszelekció áldozatainak névsora több lexikont is kitöltene. Sok esetben azonban az áldozatok maguk is felelősek "élhetelenségükért". A fasizmusban, a halálos übüiád burleszkben a hülyének tettés is elég. A nácizmusban vagy a sztalini diktatúrában a "farkasokkal kell üvölteni". A kádári konszolidáció után azonban elég volt zümmögni a zengazének-et. Egy kicsit, csak épen egy ici-picit behajtotta az ember a derekát. Nem tett megjegyzést a Durov kutyája elv miatt befutott jópofa dilettánsokra.

Kontraszelekció közgazdaságtani metszésben, innen: www.ingyenebed.hu/content/view/2/63/

[...] tekintsük át a hatékonysági érveket. Ezek közül a legfontosabb a kontraszelekció csökkenése. Mivel a közszférában jóval alacsonyabbak voltak a bérek, ezért a legtöbb tehetséges ember a versenyszférában dolgozik. Ilyen módon a kulcsfontosságú – pl. tanári, orvosi és közigazgatási – állásokba csak a legrosszabb képességű emberek kerültek, leszámítva a fanatikusok csoportjait. Ezt nevezi a közgazdasági irodalom kontraszelekciónak. A kontraszelekció hatása talán az oktatásban a legszembetűnőbb, amely kérdésről komoly vita zajlott le az utóbbi időben (Tímár-Polónyi könyv, vita az ÉS-ben). A diplomás minimálbér bevezetésével jelentősen nőnek a bérek, és így csökkenhet a kontraszelekció. Ez a hatás nagyon pozitív, és önmagában indokolhatja a diplomás minimálbér bevezetését.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a kontraszelekció nem csak a diplomások esetében jelentős, hanem például a diplomával nem rendelkező ápolónők körében is. Ezért a kontraszelekciót a közalkalmazottak béremelésének bármilyen változata mérsékelné, és egyáltalán nem látom valószínűnek, hogy ezek közül éppen a diplomás minimálbér bevezetése a leghatékonyabb. Hasonló lehetett volna a „közalkalmazotti minimálbér”, vagy a „tanárok és egészségügyi dolgozók minimálbére” stb. bevezetése. Ezek baromságnak tűnnek, a diplomás minimálbér valamivel jobban hangzik, de nem sokkal értelmesebb náluk.

 A blogoszféra maga a totális kontraszelekció. A mocsokblog mocskot teremt s aztán az ebbe  a mocsokba behúzott tapicskolókra mutogat, hogy hájszen, ezek vattok tik esztet eszitek he. Természetesen a mocsokblogger lelke tubarózsa, összerándul a végbele, ha egy cica ránéz a lépcsőházban, és nem tartja viccesnek, ha a barátnőjével lacikonyházván Kapolcson a véres hurkát az árus a blogjához méltó tréfiséggel egy vérezett májashurkaként tálalja használtvécépapírral díszített tálcán. Nem az a vezető polblog, amelyik a politikai helyzetet feltárja, hanem az, amelyik a néphülyítés aktuális agitpropját nyomja. A bloggiális kontraszelekció fedésére persze "minden virág " nyílík, tehát a nemmegfelelőoldali polblogolás díszpintyeit is kipakolják. A kiadott agitációspropaganda iránynak megfelelő nyaló álblog bejegyzése azonban protekciós, hiszen kliens írja.  

A netokrácia illúziója bloggfiális kontraszelekcióban a legprimitívebben korrupt spekulalizmusá züllött. Nem az információ megosztása, hanem birtoklása a hatalom. A néphülyítést "piaci igények kiszolgálásának" nevezik. Szegmensenként egyszerre milliók húzzák le a WC-t maguk után a jólcélzott [szegmentált] tévéműsorok előtt. Marslakó, hodbólgyüttember azt hihetné, hogy valami vallásféle ez és a képekel vibráló izé az oltár. Lefényképeznek egy borjút Bejrutban, egy autó hátsó ülése helyérőn áll, feje kint az oldalüvegen, és odaírják a kép alá, hogy TEHENET szállítana Bejrutban a világon egyedülálóan, ilyen még nem volt. Különben Karánsebestől Jin Zhiáig és le Csamvardzsampalcsantavarmmanhalláig így szálítják sedan személyautóban a borjakat, de nem baj. 

A blogoszferiális kontraszelekcióban csak a közhelyes a népszerű. Csak képesek dekódolni a funkcionális analfabéta olvasók dekódolják, ami tízszeresen copy. Ez a funkcionális analfabétizmusból adódik, ugyanis a féligismert mondatsablonokból álló szöveget kibagadozza, de a teljesen ismeretlen, pl nem szakmáhjába vagy érdeklődési sávjába vágó szöveget már nem tudja összerakni, ezért az számára zagyva baromság. (Ezért tud a funkcionális analfabéta érdeklődésének megfelelő szakirányban végezni, bár egyébként tíz sornál hoszabb idegen ágazatból való szöveget már nem képes fölfogni.)  Az eredeti szöveget leérthetetlenesezik, nem képesek fogalmilag elkülönböztetni a szövegbe foglalt nyelvi archaizmust (miatt helyett mián ) az elütést és a helyesírási hibát. 

A művészet egyre kommerciálisabb lesz, a fluxus in versa működik, visszavág a klapanciás kín- és ragrimes sms-költészetbe, tubarózsák, tigrismintásra hoaxált párductestű nők, naplementék előtt szivecskeformába összehajló alakok:  a blogoszferiális fluxus, zenében   , a tamtam, a révületet stimuláló ősi dzsunga... már a kortalan harmonikus zene is bonyolult.

A netokrácia kontraszelektáló műveltségeszménye elhiteti korunkgyermekével, hogy okosabb , mint a nagyapja volt, holott érrettségizett létére nem ismeri Dido és Aeneas történetét, nem olvas kottát,  algebrai alapműveletekre képtelen, filmen 3 percesnél hosszabb svenken elhal az unalomba, filmben és zenében is csak az ismétlés, az ismétlődés, a dzsunga, a copy, a hoax a felfogható, a reál, a valóság az ismeretlen.

Nem az elitkultért verem a prampramot itt, csak azt mutatom, hogy a blogoszferiális netokrácia gyermekének nem sok oka van a felvágásra ennszellemisége felől... Aztán meg a társadalomcuccujiológusok és más vélményformáló Felnőtt Bácsik jól csodálkoznak, mekkora egy ergyanép ez. Hát.. pont akkora, mint a másik. Kik is voltak Népünk Nagy Tanítói az elmúlt években? Húsz éve kik is mondják meg a tuttit ebben az országban? És haa tévednek, akkor kiállnak a büdös ergyanmép elé azzal, hogy elbacharachhaháztuk gyerekek, bennünket is beszopatott Cipolla.

A hatalom is kontraszelektál. Csak a kis hal akad a hálóra. A Csillagszóróhadművelet-en a csillagszóróárusok fennakadnak, a tűzijátékcsempészet meg milliárdos tételben mehet. Ötmillónál nagyobb közbeszerzést, szerződését nyilvánossá kell tenni, de milliárdos tétel esetében meg védi a jog a szerződő üzleti titkait, a Nabucco-szerződéssel kapcsolatban meg még a Zónijó is bekaphatja, nemhogy a parlament, majd kapnak utólag tájékoztatást. És ezen jogi cukiságok ugyanabból a szájból fuvolmányoznak.

Az un rendszerváltás idején a kontraszelekció elleni küzdelem az egyik fő csapásirányt jelölte ki. Az iskola pénz kérdése, a diploma főleg, a szülőnek, ha van rá pénze, évi 3-4 milla, menthetetlenül diplomás "orvos" lesz a gyereke 8-10 év alatt. A szocialista kontraszelekcióban a kutyámkölyke-alapú ellenválogatásban nem szám, segg segg, szék szék -de sokszor a segghez tartozó fej is segg volt, míg a jófejű meg azért nem kapott a végzettségének megfelelő állást , mert abban egy seggfej ült. Teszemazt példának itt van mindjárt a pénzügyminiszteri funkció 2006-és 2009. tavasza között.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr58895222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kenguru 2009.03.29. 23:40:07

"a szülőnek, ha van rá pénze, évi 3-4 milla, menthetetlenül diplomás "orvos" lesz a gyereke 8-10 év alatt."

Na mondjuk az orovi egyetem(ek) azok szvsz pont nem azok a helyek ahol ez menne.
Ott azert tudni, dolgozi, akarni is kell.

No meg ki az az ALLATT aki kepes 30-40 millat belefektetni abba, hogy olyan szakmat szerezzen a gyermeke, amihez tok tetsegtelen, es emiatt max orvoslatogato vagy gazdasagi miniszter vagy valami hasonlo ketes egisztenica lehet belole.

Akkor mar jobban jar ha abbol a 30-40 millabol vasz neki valami prosperalo uzeletet, pl.

Kenguru 2009.03.29. 23:42:34

"Teszemazt példának itt van mindjárt a pénzügyminiszteri funkció 2006-és 2009. tavasza között."

Ez a dolgok hibás értemeze. Tehetséges V. elvtárs, csak kérdés miben.

Ahogy anno Arnold Mihály(es vpop dandár(?) tábornok) mondta az olajdossziés index-videoban:
"Draskovics jó államtitkár volt. dolgozatta a államány, csak kérdés milyen céllal."

magyar-magyar szótár 2009.03.30. 04:42:40

@Kenguru: Kösz...
Veres elsősorban , mint színész tehetséges, pompásan el tudta hitetni, hogy van pénzügyminiszterünk... Mászkált a táskával és jól fel tudta mondani, amit a kamarilla leiratában eléraktak.
süti beállítások módosítása