portásország -Magyarország portásország. Időnként a mélymagyar publicisztikákban találkozni ezzel a meglehetősen bugyros, sokrétűen redőzött mélybíbor kifejezéssel. Részben arra utal, hogy ebben az országban mindenki nagyon tud, még a portások is jobban, mint a professzor úr, akinek alázatosan biccentenek a portásablakon át.

A mélymagyar publicista akkor kezd el leportásozni , ha kiderül, hogy ő, aki egyébként az omnipotens superbus-ok szupersarkított nagyképenyőjével járkál, sőt, akkora orca , hogy azt a nyaka nem bírván, talicskán tolja maga előtt, de valami konkrét ügyben, vitában alul marad, például azt álltja, hogy a Volkswagen Golf sooookkal nagyobb a Passat -nál, és leviszem az utcára, és a parkolóban  két egymás mellett álló autón, tessék Golf, tessék Passat, bemutatom a tényt, akkor elkezd nyafogni, hogy ez egy portásország, itt mindenki jajdenagyon tud mindent, ő speciel nem szólalna meg pl mezőgazdasági kérdésekben (hatrészes cikksorozata kolumnátbetöltően terjesztette  a naív urbanlegendet arról, hogy egy Torgyán nevű budapestiparaszt verte volna széjel a csodálatosanjólműködő téeszrendszert ), mert nem ért hozzá, és amihez ő nem ért, arról nem beszél. (Ebben a képben a hülye portás, aki mindentudónak hisz magát, én vagyok a buzi Golfom-mal meg a köcsög Passat-tal, ezek szerinte egyébként náci autók, onnan tudja ezt, hogy ő ért a szimbolikához, jegyekből meg képes állítani valakinek a milyenségét, ha a nácik Wagner-re masíroztak, akkor Wágner náci és kész,  TEHÁT aki VW-t vesz, az is náci. Ja, hogy neki milyen autója van? Alfa Romeo ja van... )

A portás anti- cerberus -féle kapuőr is, vagyis, ha az ember megáll, elkezd kérdezősködni, akkor ottfogja, hazaküldi, elveszi a behívóját és szól a biztonságiőröknek, egyéb, éspedig.

Mindenidők számomra legkedvesebb face-ű portása  Annie Lennox-forma nő punk mini bőrszerkóban, a dzsekije szögekkel vervén, neccharsinya, tűsarok, zselézett tüsihaj. Kolléganője (senki nem tud oly gonosz lenni nővel, mint egy másik nő) azzal mószerolta volna be nálam, hogy a főnökség kegyelemből alkalmazza, mert öt gyereke van kb nyolc apától és egyedül neveli őket, kell a píz.

Bevált módszerem portásországban, hogy valamely intézményben, minél nagyobb kaput tát a világra annál inkább, a nagyhatalma kapu középvonalába veszem az irányt, sietős léptekkel, ámde nem elfelejtve egy nagyonbarátságos széles mozdulattal, hozzá mosollyal vakuzva beinteni a portásfülkéhez. Sohasem szól utánam a portás. Csak a Nagy Ház -ba nem sikerült ezzel a technikával bejutnom, sőt, amikor A Nagy Ház egyik főbb munkatársa [Balázs Béla-díjas] alázatos könyörgések mellett csúsztatta be engedélyemet a belépésre, még a cerberusnak állt feljebb és műfogsorélről pekvén lesajnálóan beszélt a főmunkatárssal, aki alázatoskodva bólogatott.

A portások is nagyontudnak portásországban, de a taxisok méginkább. A taxis emblematikus fogalommá Szekér Gyula taxis esete kiderülése után vált. Mélymagyar népszokás a magyarköpködés, pl , hogy mekkora tolvaj is a magyar. Ez , a sajtóban Gyuszi Taxis becenéven emlegetett illető oda-vissza furikázott közepes-nejlonszatyor pénzekkel, megbízójától átvett egy nejlonszatyor pénzt majd a célállomáson pedig átadta hiánytalanul annak, akinek kellett. Vagyis tette a dolgát. Természetesen Gyuszi Taxis bíróság elé került, vádlott, pedig ő kb csak ugyanolyan eszköz volt, mint a megbízója, akivel pdig a  megbízói elhitették, hogy bróker, és még a balhét is el akarták vele vitetbni, de attó azért annyira vonakodott, hogy megbízói jónak látták Csillagkapu (filmegyetemi diákszlengben SzarGét, főszrepben/produced by MekkGányol)  dimenziókban belassíttatni az eljárást, hogy mégse legyen azért nagyobb bántódása. Ez pedig a Gyuszi Taxis-t a legeklatánsabban mószeroló cikk linkje: index.hu/politika/bulvar/taxi4133/ Mert ha Medgyesy Péter lehet még érdemei elismerése mellett utazó nagykövet, akkor a bűnügyben vétkes közreműködés nélkül egyszerűen a munkáját végző [A-ból B-be szállított, nem jogosultan a szállítmány eredetének firtatására] Szekér Gyula miért is ne végezhetné a munkáját? Sőt: biztos lehetek abban, ha egy esztergomi_látkép -t nem vett el a szatyrokból, akkor a csomagjaimat is rendben szállítja.  Innen aztán tényleg taxisország vagyunk: a marhapőcsik tehet arról, hogy a marha tilosban legel.

Taxisországban a taxis jóformán az egyetlen kapcsolata az ergya, koszos, büdös tetves társadalommal   burn it -iszonyodásban álló cinikus megmondóembernek: Amíg vidéki  tanyájára viteti magát, leszorított tokával baudelaire-i setét elnézéssel hallgatja/erszti el füle mellett a taxis beszámolóját -azért a soros vezércikkében időnként megszellőzteti az így szerzett valóságfoszlányokat. És akkor elégedettek lehetünk, a vén részeges künikósz disznó még mindig az élet ütőerén tartja a ... micsudáját... azt... 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr15897002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.28. 14:14:09

- hova mész, kis kopasz?
- eltávra.
- eltávra?
- igen, a hadnagy elvtárs aláírta.
- tudod kinek kell azt aláírnia, hogy innen kimehess? nekem!

magyar-magyar szótár 2009.01.28. 14:36:16

Kobra:
Könyved lesz! Könyved lesz!
Hazamécc! Hazamécc!
(a gyerek felvidulva, rajongóan nézi, mint apját, erre:)
Hzamécc! -de nem most.
süti beállítások módosítása