mottó:  "Ne úgy mondd, hogy szisza, mondd ki tisztán, hogy makka!"

monnyonyle - A mondjon le! felszólításból jópofásított, megkisebbítőszándákú publicisztikai fogás, ami eredelig a blogoszféra Nagy Bumm!!-ja előtt a fórumozósbetegség viharos terjedése táján harapózott el.

Hejh, amikor még a Kádár-korszak alkonyán a rendszerváltás hasadóhajnala elől fakuló években szép és okos szakállas-pulóveres bácsik jólartikulálva követelték! A kádári bábparlament-be kívántak bejutni, milyen jól hangzott akkor! Aztán ezek a szakállas bácsik már felnőtt bácsi korukban annyira nem preferálták ezt a lemondást, és páran pedig közülük, ugyanazzal a szájukkal, amivel ellenségeiket leköpönyegforgató-zták, monnnyták meg szépen, már elég renyhén a hangképzésben és artikulációban, hogy nem lenne ez a lemonnykodás annyira célszerű, különösen nem, ha őnékik kéne lemonnyanyi  -de persze személyesen ők már mennének a szőlőföldjüket elnézni hószám a csöndes szőlőházuk teraszáról, csak A Haza Üdve, A Fényrederülés és persze nemmellesleg és mindig az alkotmányosaggályok. Amiket gördítettek eléjök, amikor még ők szakállas és pulóveres bácsik voltak, a gaz nemlemondók! 

Népünk Nagy Tanítói szerint , míg a kurucok bëlgául csak annyit tudtak mondani, hogy monnyonyle-monnyonyle a Habsburg Ház, addig a derék labancok két gólya lábának meggyógyítása közben verejtékes homlokukat famentes biotörlőkendővel itatván Kazinczy díjra érdemesen kérlelték II.Rákóczi Ferencet, hogy mondjon le szépen. A kurucok a törökökkel kooperációban vagdalták a gólyák lábát. A labancok találták föl pl a takarékoskodást, tudniillik a kurucvérű kunokkal, akik Rakamazon helyderutyutyuztak menekülvén a Nagykunságból, összespóroltattak egy nagyhalom pénzt, hogy a Habsburgokkal schwegerségben álló Német   Lovagrendtől visszavásárolhassák a városaikat-falvaikat, amiket a Habsburgok kénytelenkedvén a kuruckor pusztításain, zálogba csaptak. Ha nincsen a labancság, nincsen a Redemptio, és akkor a kunok mire mélymagyarkodnának, hogy ők megváltották magukat??

Bohóctréfát a reá jellemző bumfordian önellenható amatőrizmusban egy Torgyán nevű közepes képességű budapestiparaszt és ügyvéd csinált a felszólításból a múlt század '90-es éveinek elején.

Mégazelőtt, 1990. októberében a taxisblokád idején A kormány mondjon le! -mely üdvösen hangzott. A kormány hazudott, és le kellett volna mondania, mert azt mondta, hogy nem lesz benzináremelés, és lett, és nem hat hét alatt emelte meg durván, hanem egyszerre, egyetlen húzással. Válsághelyzet volt, de arra a válsághelyzetre nem volt jó megoldás a kormány le nem mondása, főleg mert azt csupa szép, okos, időnként még keveset borotválkozó és párszor pulóverben is látható bácsi aszon'ta meg, hogy a kormánynak, amelyik hazudik, demokráciában távoznia kell. Természetesen más a helyzet, ha a kormány nem hazudik, mert a mi kedves és derék kormányunk, pl barátaink, üzletfeleink alkotják, hogy hazudnának hát? - csak nem mondanak néha igazat. A Szükséges Hazugság filozófiájára most nem térnék ki...

Azonban még ma is kimondjuk, jólformált hangzókkal, hibátlanul, ha a nekünk nem tetsző párt aajjasképmutatóférge, az a nemnormálisbarom, lopcsalista áálatt, az, az a triplatokájú vagy girhes, zsidóorrú vagy fütyülősbarackos árvalányhajas, a népnemzeti filoszemita sújtásos fékomadta, az, a hígvérű szittya magyarosítottnevű kurucapjakaszálta labancgúnnyája, az, nem akarna lemondani, na, akkor így mondjuk szépen: mondjon le.

Deám, ha a nekünk tetsző, A Nemzet Üdve, Korunk Kosúttya, a Derék, egyfajta Deák, ki értelemspermiomával fölhőzi Édeshazánknak az a kibaltázott, kurzív egét, paszománytozza pógárosodás útját skófiomokkal meg, smakkoltatja a makkját, a mi málnásunkba a mi örömönkre zavarja be a lompossát, és valaki meg azt követelné, hogy? Na, akkor kezdünk el ironizálni a monnyonyleee -vel.

4 komment

Címkék: monnyonyle

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr2908278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2009.01.28. 23:35:01

"triplatokájú"
"smakkoltatja a makkját"

Odabasztál, apám! :D

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2009.01.28. 23:55:43

Szió, tetszik a blog, megengednéd hogy ajánljam a Nolblogon?

magyar-magyar szótár 2009.01.29. 13:50:22

Józsi, Armida, köszönöm a hozzámvaló [vágott.. Jaazsi, tee!] jóságtokat.

Ajánljad, szivem, te tudod ;)
süti beállítások módosítása