népszerű művész -A XX. század első kétharmadában a prostituláltak kedvelt fuvarszerző, palifogó médiázása.

"Népszerű művész, jó leszek magával pengő-ötvenért mindössze!"

"Nyalom azt a györörű szemedet, népszerű művészem,  cidázom a zamatos töködet!"

Nejloncsövesként a kisváros parkjában lógtunk, egy öreg (77 évesnek látszó, kb 55 éves) cigányasszony szivesen lejmolt bennünket régi palifogó dumákkal -akkor [1977.] hallottam először.

Kosztolányi Dezső egyetlen fennmaradt naplójában is olvasható ez a kifejezés a többi között...

Népszerű művészek:

Bela Lugosi

    

 

  

 

 

 

 

 

Sandor Márai File:Márai-socha2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

                                          

 

 

Gabor Szabo

 

Sandor [ Rumos ] Szabo

 

Georges Cziffra

Ferenc Molnar
Ferenc Molnar és Sandor Marai két saroknyira laktak egymástól New York-ban. Azonban soha nem találkoztak -erről ismerszik az egyenletesen mély magyar külhonban: Mindegyik jelentősebb művésznek gondolta magát a másiknál.

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr21881164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ibusibus · http://stirlitzblog.blogspot.com 2009.01.16. 19:52:14

Nem értelek, NY-ban nyolc millió ember él (agglomerációval 18). Ha egy házban lakom is valakivel és véletlenül még egy kocsmába is járunk, nembiztos, h egy asztalhoz ülünk... (még akkor sem, ha szintén autószerelő). Csak a rokonokat osztja isten, a barátokat magunknak szedjük össze. Nem hinném, h ez mélymagyar dolog lenne...

Az pedig, h művészként esetleg nem értékelték egymást, szinte természetes. Művészetről igencsak eltérő gondolatai lehetnek az alkotóknak, hiszen éppen nem másolókról, iparosokról van szó, hanem felfedezőkről, akik a maguk útját járják, és azt tartják üdvözítőnek. Gondolom, mindkettőnek megvolt a maga világa, és remekül elvoltak a másik társasága nélkül. Szerintem nincs ebben semmi különös. Lehet nekem kertszomszédom a tótaw, akkor is max köszönök neki, h szija Árpi, te faszkalap - csak mer' szomszéd, ennyit megérdemel. De nem ülök oda a tornácára, nem kérem kölcsön a kaszáját, se a feleségét, és nem kukkolom a lugas mögül.. és mondjuk átkozottul megsértődöm, ha kiderül, h ő ezt csinálja. (Az első adandó berúgáskor biztosan orrbaverem érte.)

Volt nekem egy Neil nevű haverom, egyenesen Belfast-ból. Kiválóan sakkozott, és rengeteget söröztünk együtt Helsinki kemény magjában. Egyszer elmagyarázta nekem, h külföldön két ír nem igazán fér be egy kocsmába. Ha az egyik már ott van, és bejön egy másik, akkor aki később jött, annak el kell mennie - vagy viselje a következményeket. Vagy annyira jófej, h maradhat - de ez roppant ritkán fordul elő, az írek ilyesmiben borzasztó szigorúak. :D

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2009.01.16. 21:43:48

Jó poszt volt, te népszerű művész! :D

magyar-magyar szótár 2009.01.17. 05:20:00

Nah, jah, az ír és a magyar rokony népek. Az íreken beteljsedett a herder-i jólat, viszont igön kuruczossak az ángliusokkal. Akik szerint visziont a talicska feltalálása segítette az íreket a kétlábraállásban. Az írek is piálgatnak (de nem oly rettenetességgel, mint az oroszok). Az íreknek van Bono-ja, nekünk sincs, sőt Ali for President! (ebben én is benne vagyok, és FUCK Penelope Cruz´) és ha lenne is, nem kapna báránylegeltetési jogot [=díszpolgárságot] A Város legelőjén.
Más írje mindég ződebb. (Vö az írek viszonyát Joyce-hoz...)

ibusibus · http://stirlitzblog.blogspot.com 2009.01.19. 11:12:58

"..viszont a talicska feltalálása segítette az íreket a kétlábraállásban." - rofl, ez jó, ezt megjegyzem.. (kár, h akkoriban, még nem hallottam, méltó visszavágás lett volna a mongolért.)

ibusibus · http://stirlitzblog.blogspot.com 2009.03.14. 17:44:15

most találtam: "Egyetlan magyar író sem tudott könyvei jövedelméből megélni. Jókai fejedelem volt, területenkívüliségben élt, könyveit nemzeti intézménynek tekintették. És szerényen élt... De ő sem tudott megélni száz kötetből, az életműből: kellet a laptulajdonosság, a képviselőség, az igazgatósági tagság... Kosztolányi nem volt képviselő, sem igazgatósági tag. Ezért írt, minden nap, színes cikkeket az újságokba. Újságba írás nélkül író nem tudott megélni Magyarországon.
...
A szomszéd házban, ahol laktam, betért a kapu alá. Nem hozzám jött, írók nem szeretnek egymáshoz járni. Csak a nyájas olvasó, vagy a műkedvelő képzeli, hogy az írók szívesen időznek írók társaságban. Senki nem olyan féltékeny, elkeseredetten kíváncsi a pályatárs életére, lényére, magatartására, mint ahogy az írók lesnek a másik író házi titkaira, de nem szeretnek összejárni, mert tudják, hogy a másik éppen olyan kíváncsi. És félő, hogy kiderül róluk is valami."

"Kosztolányi nem érte meg az a időt, amikor a szépirodalom a kiadók számára már csak ráadás volt, amit programjukban odacsaptak a csámcsogtató ponyvához és az áltudományos szakkönyvekhez, mint mészáros a culágot. Amikor a szépirodalmi műm gyanús volt, mert az olvasó joggal orrontotta, hogy nem a könyv jutott kiadóhoz, hanem maffiózus praktikák árán, az író."
Sandor Marai: Föld, föld!...

bunko_jobbos 2009.06.29. 22:02:25

Klasszikus Molnár Ferencről:

Egy kisasszonnyal beszélget a kávéházban, mire a virágáruslány odaszól, hogy szép virágot a szép virágnak. Mire M. F.:
Köszönöm, nem. A hölgy már meg van baszva.

magyar-magyar szótár 2009.08.03. 07:45:44

@bunko_jobbos: Nem csodálkoznék, ha Liszt Ferencről is mesélték volna, mint más vándoranekdot-ot is.

Siegelinde 2009.08.07. 10:54:07

@bunko_jobbos: fujj, hímsoviniszta disznó... (mármint MF)

magyar-magyar szótár 2009.08.09. 12:33:30

@Siegelinde: Szép az anekdotban az is, hogy MF egyébként 20 fős slapajhaddal tért be bárhová, ezek irodalmi és színházi meg hírlapíró arszlánok voltak: csoda, hogy a virágáruslány odafért a kérésével. És ha ideveszem, hogy Friderikusz S . a... - mire is??- mekkora egy férfi tud lenni ;)
süti beállítások módosítása