szocialista reláció - a  foxi-maxi ról terjedő párt-gazdaságpolitikai szakkifejezés a múlt század 60-as éveitől. Vált: szocialista elszámolás, KGST kereteken belüli export-imprt, esetleg bartel ügylet. A szocialista relációt aztán, mint fogalmat egyéb, nem egészen gazdasági viszonylatokra is alkalmazták.

A termelőüzemek és gazdaságok vezetőit arra szorították, hogy importigényű gépeiket szocialista relációban szerezzék be.

Magyarország szocialista relációban "értékesítette" bauxitját és timföldje egy részét is. Az ügyletet devizarúbelben számolták el. A devizarúbel képzetespénz nagyjából annyit ért, mint a kiskakas gyémánt félkrajcára, viszont ajánlatos volt elhinni, hogy létezik. Kb a dollárral egyenértékbe számították. Viszont ebben a mesebeli valutanemben is már egymilliárdott tett ki Szovjetúnió államadóssága a Magyar Népköztársaság felé 1973-ban. Az adósságot húsz évvel később úgy kezdte el Oroszország törleszteni, hogy a képzetesrúbelt valódiba számítolta le, így megúszta negyedével. És pl vagy szlengbélien szocialistarelációs "ügyletek"-ben, vagy pl szinte használhatatlan Lada Niva terepjárókban törlesztette.

Nagyjából a 70-es évek elején a politikai humor felől került a kifejezés szlengbe. Rokonértelmű szlengszava az umbulda, szintén így. Ha valaki szocialista relációban szerezte be pl a Simson motorkerékpárját, az azt jelentette, hogy az ÁFÉSZ boltosnak letett előre 500 [korabeli nevén ady] Ft-ot, és akkor ő azt az Intéző Ember-nek passzolta oda. A Központi Elosztóban visszatartották a Smimson motorkerékpárokat és csak akkor adtak ki egyet-egyet, ha a megfelelő intézőember a jattot bedugta a raktárosok  barna vagy kék köpenyei nyúlt zsebeibe.

A fogalom a 80-as évekre az egyszerű lopás, rablás és fosztogatás eufémiájává züllött. 

"Jáázsi! Hunnan van ez a fajin vaskapud?"

"Hát, most szereztem cuccujialista rélácijaóban a gépgyárbú! Véééletlenül hamarabb kihúzták a vágóbul, hogy ne legyen rajta akkora lyuk, amin kiférne a kiscsirke!"/1973/

 

"De fajin az IFÁ-d Raóccsi! Hunnan szerezted? Nem látszik téeszIFÁnak!"

"Sanyi bá' szerezte ki a Volántól, darabját 30ezerért, nekem megszámította 300-ba, majd letörlesztem neki, csak dógozzak, haladjak!" /1990.- Sanyi bá' a Volán anyagbeszerzője volt./

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr88870339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.01.11. 13:03:47

Rokonságom egy része (tanyasi káderek) szerint mégiscsak a legszebb évek voltak :-)
Lehet, hogy az ő gelkás köpenyük zsebébe vándorolt az Ady?

magyar-magyar szótár 2009.01.11. 17:24:15

Ha téeszjuhászok voltak, akkor a bekecsükbe biztos!Hány fül vót az a harmincnégy!

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.11. 19:04:40

panelban az egyik felsőbbszintes lakó otthonra rendezte be az asztalosműhelyt.
volt ott gép is, anyag is, megrendelő is - még az utóbbit is az üzemből hozta.
öröm volt ott lakni.
süti beállítások módosítása