A részeg -ség -olyan, mint a tolvajlás. Minden tolvaj mutat magánál alávalóbbat. Más ~sége mindig feltűnőbb.  ~ségünk puszta feltételezése is aljas inszinuáció. Ellenben más ~sége megbotránkoztató. A ~ség, mint a házasságon belüli erőszak is, maszkulin. Nő nem erőszakos házasságon belül, nem pedofil, nem fingik, lába nem büdös. És nem alkoholista, csak a fogfájására, mens'görcsére, egyéb , éspedig , alkalomszerűen iszik, ritkán, gyűszünyit. Végső, negyedik fázisban, amikor már tagadni nincsen mit, a mesterekre fogni sem, hiszen válóper kereteiben elszerzett kertes háza is elúszott a piáláson, az alkoholista nő még mindig nem volt sohasem ~. Már csak egy öltözet ruhája van, az is büdös. Acetátszagot lehel, mája hegyesen kidagad sötétkék, kutyaalól kihúzott-stílusú (de nem mesterségesen gyűrt) nyomottmintás nejlondzsörzé blézeréből -anyukáját gyászolja, akinek temetésére az elmúlt tíz évben huszonhétszer kéretszkedett el. Most anyukája "a rákosztályon fekszik". Muszáj egy nyeletet innia az ideg' miatt. Az alkoholista nő lakásába végül senki nem jut már be, a legképtelenebb helyeken van  hányás , az ágyneműtartóban, a padlóváza tetejéről a képzőművészeti albumot [Kovács Margit kerámiái] el ne vegyük, az isten szerelmére, hátmég a fazekak a konyhában… Az alkoholista nő azért ér nyomorultabb véget, mert "nincsen ilyen", eseteivel a feministák se' foglalkoznak, mert lefoglalja őket a faszságok elleni küzdelem. (Az önfelkent & elhivatottságszerű  érdekvédelem különleges tulajdonsága ez, hogy mindig csak valami elől védenek az érdekvédők, de egyébként a védett csoporttal nem foglalkoznak, még az önérdekük fölismerésében sem segítik őket -de ez egy másikk cikk…)

A legfelső kaszt a kocsmarisztokratáké. Valóban előkelő megjelenésű idegenek. Elkülönülnek a kocsmában, a legelőkelőbbek a pult mögé állnak be inni. Sokuknak Fontos Aktatáskája van -benne a hatéves uzsi kövületével.  Egy öltözet ruhájuk gyakran messziről kifogástalannak látszó öltöny, hamuszürke, bőrnyakú ing. (A háta is bőr: hónapszám le nem veti  az emberzsír meg a retek gyíkbőr-fényes feketévé üti által, magyarul tahó, avagy gahó.)  Kocsmarisztokrata sohasem ~. Legfeljebb igen közeli hozzátartozója ismeri ~sége fokait. Rigolyái vannak, lédiget (kimérőset) nem iszik, csakis üvegből, minőségit, papírozott nyakú sört. A kocsmarisztokratában a kocsmáros is megbízik. Legalábbis a kezdő, tapasztalatlan kocsmáros.

 A kocsmarisztokrata átka lényegében a túl jó máj. Adottságát azonban képességnek tudja be. Mintha nem veleszületetten lenne jó a mája, hanem zseniálisan edzette volna ilyenné ki. Sohasem hány, és a kocsmarisztokrata szerint ~ az, aki hány. Tapasztalt kocsmáros azonban tudja, hogy a kocsmarisztokratával vigyázni kell. Ugyan ritkán hajlik el[látványos részegség szinonimje], de akkor nem ismer gátlást. Határozott mennyiségű italt iszik minden nap, de ha hiányzik egy pár korty vagy üveg a beálláshoz (ami csakis hazapályán, otthon érheti, delíriumos őrjöngéseiről a kocsma közönsége soha nem tudhat....) bármit képes megtenni a hiányzó italért. És persze hány is a végén (a jó máj átka a széjjelrothadó hasnyálmirigy... és ez nemregenerálódó szerv, mint a máj) . Hány a kocsmarisztokrata, de soha nem lepleződik le. Egy vastag HRraaAPCÍÍt mond a zsebkendőjébe, az őrizetlenül hagyott kabát zsebébe, a csikktartóba. Kilépteti a taxist a volán mögül és azalatt -egy szempillantás!-   a kesztyűtartóba halloáz. DE CSAKIS A MINIMÁLIS MENNYISÉGET! Képes visszahányni egy gyűszűnyi pálinkát, majd a hányást legyűrvén, ami külön kéjöröm, újra bedobni.

A kocsmarisztokrata fő élevezete az alsóbbrendű alkoholisták gyötrése. Ha van pénze, igyekszik leitatni azokat, akik legalább hánynak, de talán majd el is esnek.
Aki hány, azt mondja: ~ az, aki elesik.

A ~ség két alapműfaja a szinten-ivó és a kiütésért ivó. Ez utóbbi lényegében toxikomán, elfajulva politoxicomán, ha nem alkoholt iszik, akkor mindent, ami még árthat, de nem feltétlenül drogozik, inkább kedveli a háztartási kemikáliákat, vegyszereket. A politixikománt a drogostól ökonómus gondolkodása különbvözteti el. Valamint kell némi innovatív hevület egy krumplibogárméreg hatás-szintjének kilipityókázásához.

Vannak ciklikus ivók, akik meghatározható időszakonként merülnek le, kóborló, kiütésig ivók, három napi vagy heti vagy hónapos őrjöngéses túra után hazatérnek, cakkba vágják a céget, a családot, milliós üzleteket kötnek, nagyregényt írnak, nagyfilmet forgatnak, lenyomnak egy évadot a Metropolitan-ben vagy a pornóiparban, kinek mi a műfaja. A ciklikus ivó számára a kiütés nem szégyen, hanem mindennapi cél, amikor fázis-ban van. A ciklikus ivónak szerettei vanmnak, nagy barátiköre, imádják, meg akarják menteni. Kóborlásakor összefognak, keresik, autóznak utána -ahelyett, hogy egy ásóval szétütnék a fejét. Mert a ciklikus ivó az egyik legreménytelenebb ~es. Idő és pénzpazarlás vele foglalkozni. Akit szeretünk benne, annak nem sok köze van a korpuszhoz, aminek rabja. Dante pokla jólszervezett fakultatív kalandtúra a ciklikus ivő szökéseihez képest.  Igen, épít, alkot, fölhalmoz -de a történet vége minden esetben a pusztulat, százakat, de legalábbi a családjait, gyermekeit, szeretteit is magával ragadja végső bukásában, ami a hasnyálmirigy szervi tulajdonságai miatt mindenképpen úgyis bekövetkezik.

Aki elesik, az arra mutogat, aki naponta kétszer esik el.

A majdnem legalsó osztály a poháraljkotyvalékgyűjtő. Ő a kocsmalét trollja. Undorító, csigalevet izzad, ajakán s nyelvén sljemet (köpetet) forgat, majd szórakozottan beleiszik a betérő alkalmi vendég poharába.



Levesébe köpni -valaha, amikor még voltak éhezők, azok étkeztek így, beleköptek más levesébe, és akkor megkapták az elundorodott vendégtől. (Tersánszky JJ is megírta ezt a típust)
 


Csakhogy a poháraljkotyvalékgyűjtő "dolgozik". És naponta csak kétszer esik el.
Míg a mocsárjáró az a boldog típus, akinek innia sem kell már a részegséghez. Inni csak üvegből tud, pénzét már képtelen kivenni a buxából. Minden mozgatóidege tropa: nevét erről kapta, úgy lépdel, akaratlagos parancsokkal mozgatva senyvedt idegzetű lábizmait, mintha mocsáron járna. Egy mocsárjáró naponta három üveg sörtől vagy három nagyfröccstől háromszor üti ki magát -ekkor térül meg az a vagyonnyi pénze, aminek a piálással lőtt oda…

Sok mocsárjáró valaha kocsmarisztokrata volt.  Addig jó, míg fáj a máj. Ha már nem fáj: összezuhant. Vagy a hányás korszaka jön el: széjjelmegy a hasnyálmirigy. Hasnyálmirigy nélkül berúgni tantaluszi kín: Kortyonkint küzdi magát, végtelenhosszú órák alatt enyhe szalonspiccig. Egy hirtelen döntés -és nem éri el a fehértelefont. Hajnóczy Péter hercege nejlonzacskót tartott magánál hányás esetére. Borzalom, amikor már nincsen mit mondani a fehértelefonba, és mégis halloá-oá, halloá-z.

Természetesen mindig a másik kocsmarisztokrata zuhan nagyobbat. Ha meghal egy kocsmarisztokrata, senki nem sajnálja, sőt, gúnyolják, gyönge volt: minek iszik az, aki nem bírja. Rossz volt a mája. A kocsmarisztokrata temetése a káröröm ünnepe, arisztokrata társai gúnnyal csepegtetnek a gödörbe a piából, amit a boldogságuk ünneplésére benyomnak, hogy ím, és lám, ők jobbak, erősebbek,  ügyesebbek és majd ők a ~ség végzetét elkerülik.

Más mocsara, amit járdal, mindig mélyebb.

A paraszt alkoholista nem gatyázik: Az első hajnalon, amikor beszarva ébred, kimosdatja magát a kútnál, felveszi a legjobb ruháját, kiballag a temetőkapuhoz és fölköti magát a FELTÁMADUNK traverzére.

Az értelmiségi alkoholista kocsmarisztokrata, okoskodik. Szofisztikál. Szisztémákat dolgoz ki a tudományos ivásra. Méregtelenítő kúrát tart: Három napig vodkázik.  Ritmikus iszomisztika, pálinkával összerántani a sört. Ha fáj a máj, bort kell inni, ha a gyomor is fáj, már csak a kristálytiszta, festetlen tömény szesz segít.

A legvirtuózabb alkoholisták, toxikomániás és tudományosivók gyakran orvosok. Tiszta szeszt desztilláltvízzel. Ha nincs elég szesz, akkor gyógyszerekkel gyorsít. Kémikus, a háta közepére a bőre alá ültetett tabletta hatását receptre kapható gyógyszerek szedésével üti ki. Orvos? -Vladimir Viszockij a haverjával egymásnak metszették ki egy pincértől kért éles késsel a tablettákat egy párizsi étteremben, hogy piálhassanak. A kocsmarisztokrata, legalábbis alcoholico és addictive orvos is.

A ~es művész a szesszel stimulálja magát, turbózza tehetségét. A tényfeltáróújságíró felhagy a piálással -kénytelen sakk-szakcikkeket írni ihlete fogytán. Aki lejön a piálásról, valamilyen más szenvedélybetegségbe csap át, szexmániás lesz vagy szerencsejátékfüggő. Vagy naponta 32 kávét iszik -arról imerni föl, hogy bedobja a kávékat cukor nélkül, mint feleseket. A sakk-szakújságíró persze nem vallja be, hogy a pia megvonása miatt lett sakk-szakújságíró, hanem hazudik valamit, hogy a főnöke, az ellenségei, üldözik, egyéb, éspedig.
Az alkoholizmis olyan, mint a halál: vagy kiszállsz magadtól vagy utolér és legázol. Kocsmarisztokrata, amikor kiüti magát, ülve szunyókál s azt hazudja, megfáradt, elpilledt.

A szép vég ritka: Holdvilágos éjjelen, minusz 20 fokban elfáradni. A ~ tudata  kettéhasad. Nem hazudik ugyanis, amikor tagadja részegségét. Legbelül józan. Beszélni már képtelen, de micsoda ultimót mutat be még. ~sége, mint üvegfal. Józanfele innen reked, és a sok hülye csak a beszédképtelen őrjöngőt látja odaát.  Sakkozik, mattol, de a mmm-nél többet már ki nem nyög. Szóval a fáradt ~  leül a járdán, a falnak támaszkodik, néz át a parkra. Hamarosan nem fázik már. Sőt: szinte tavaszi kellemes simogató jóidőt érez: a tavasztündér jött érte el. Már csókolja is, huh, szinte forró, orgazmikus érzés. Aztán álmot csókol a szemére Piatündér, álom, édes álom,  évtizedek óta nem volt ennyire jó. (Még az sem, amikor az egyik kocsmarisztokra ádehogy, nem~es feleségét partibavágták, miután beletöltöttek egy deka vodkával vadított sört. )

Reggel ott ül az alkoholista korpusza deres arccal boldogan.

De ilyen szép halál ritkán adatik.
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr67820065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amitlatok (törölt) · http://amitlatok.blog.hu/ 2008.12.13. 10:07:51

:)Szép, főleg a haláltusa leírása, ami nem is haláltusa csak a mámorban fürdőzés kezdete

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.12.13. 10:30:27

ugyan, a gyógyszer nem mindenkit gátol meg abban, hogy dafke ráigyon, és három napig visítson utána. az ilyen úgyis jól megedzette magát már azon, hogy az antidepresszánst is töménnyel küldte hátra, a hányózacsit meg berakta a mélyhűzőbe, csak épp teli.

Ex Termesz · http://karvolt.blog.hu 2008.12.13. 10:44:31

jó poszt :)
picit zavarja az olvasást a sok ~ jel (tudom... ~=részeg, de akkoris lassítja az olvasást)

dr. Wilbur Swain 2008.12.13. 11:16:35

na, ez odavert rendesen - eddigi talán legjobb poszt

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2008.12.13. 13:32:35

"Kóborlásakor összefognak, keresik, autóznak utána -ahelyett, hogy egy ásóval szétütnék a fejét."

Minden szava üt a cikknek, de különösen ez a mondat. :D

magyar-magyar szótár 2008.12.13. 19:16:38

Józsi, végülis szeretjükazt az embert. Nem ásóval ütöttem szét a fejét, hanem belenyomtam másfél deci vodkát. Utána végre elaludt. Persze behúgyozott -a kedvenc szőnyegünkön.

magyar-magyar szótár 2008.12.13. 19:18:12

Kedves Termesz, nem valami szócikkszerű lett ez a rész, így muszáj a sok ~. Ha nincs, akkor meg a sok részeg : szóismétlés.

magyar-magyar szótár 2008.12.13. 19:19:30

bs! Ez hiányzik a gyűjteményemből, a hányózacsi a mélyhűtőben , köszönöm.
süti beállítások módosítása