eperszedők [spa.: fresa vendimiador inmigrantes rumanos] -kelet-európai ideiglenes (alkalmi, szezonális) mezőgazdasági vendégmunkások. Konkrétan epretszedni üvegházakba Magyarországról pl pedagógusok és más bűnös értelmiségi rétegek ("akik sokan vannak") járnak -pl Skóciába. Magyarországról inkább az értelmiség emigrál munkaügyben, pl a magyar orvosi diplomát (az "ingyenes"t) bárhol akkreditálják.

Az ~ k zöme latino-franko nyelvterületen, Olaszországban és Spanyolországban tevékenykedik. Zömük román állampolgár, mert ők a latin nyekveket könnyebben tanulják meg. És aki tud beszélni, az már nem csupán idénymunkát kap. Azaz az eperszedők ma már csak a nagyobb ünnepekre utaznak haza. Ezrével , tízezrével szelik át nyugat-kelet/kelet-nyugati irányban az országot 1-2-3 éves, spanyol vagy olasz rendszámú autóikkal. Odahaza a szakképzetlen munkanélküliek segélyeket nem kapnak. Lehetetlen megélnie a valódi proletárnak tehát havi 10-15 napnyi napszámból, ha nincsen hozzá állami apanázs. Az ~-k a megkerestt valutát hazaviszik, otthon költik el. 



Szőlőt is szednek. A mediterraneumban gyakorlatilag egész évben szezon van -az epret is leginkább üvegházakban szedik január-február-márciusban.

 eperszedők -Románia minden nemzetisége jóformán képviselteti magát...


Megjött a valamilyen-TOURIST -felirattal álcázott melósbusz Spanyolországból.  A szülők nem csak csokit hoztak..

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr89787991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása