batyuzás -1. 1945-1953.  A batyuzás a vidéki parasztok mellékjövedelemszerzési formája volt. Első időszakában hivatalosan ezt feketézésnek is nevezték. A hiperinfláció idején (1945-1946.augusztus1.) a pénzforgalmat helyettesítette. Az egyszerű barter-árucseréket Budapesten komoly zugtőkések irányították –ez volt a tanácsmilliomosok eredetitőkefelhalmozásának időszaka.
  
batyuzók a Nyugati pu felé         -Rózsa László fotója 1945.

A feketézésből szerzett jövedelmek a Forint bevezetéséig dollárba és aranyba konvertálódtak, melyek így Forint-korszakban is másodlagos valuta-szerepüket. 
természetszerűleg megtartották. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

feketézők igazoltatása

 

Razzia -ha batyuzó estére a Fővárosban maradt, könnyen az un vetköztetők áldozatává vált, akiknek hálózataiból lehetett ilyen finom ruhákat egyéb kereskedelem híján beszerezni, mint amiben a képen látható civil rendőrök is pompáznak a fotó kedvéért.

A Rákosi féle „monetáris” politika egyszerű volt: Ha nincs pénzkibocsátás, nincsen infláció. Pénzhiány (bankjegyhiány) alakult ki. Faluhelyen akár 200-300, később, az ötvenes évektől 1000-2000 Ft készpénz előteremtése is képtelenség volt.
 A lyukas 2f is ért valamit...
Vidéki üzemekben és a termelőszövetkezetekben gyakran nem állt rendelkezésre készpénz a bérfizetésekhez sem. A paraszt az un "szocialista" rendszerben is másodosztályú állampolgárnak számított, a hivatalos ideológia szerint alacsonyabb osztályöntudata miatt járt neki alacsonyabb bérezés (no meg a kor urbanlegendje szerint ugyebár a parasztnak ott van a baromfiudvar, a disznóól, meg a kert, ahonnan degeszre zabálhatja magát). 1950-ben élt olyan vidéki, aki még nem látott 100Ft-os bankjegyet, de még 50 Ft-ost sem (Rákóczit ábrázolta…) .  Így lényegében a Rákosi korszak leghidegebb napjaiban 1950-53 kényszerűen el is nézték a batyuzást.

 Nincsen ma az a műholdastelefon, ami akkorát villanna, mint ez a  Zippo egy tanácsmilliomos kezében 1955-ben

A vidékről felérkező vonatokról parasztok százai szálltak le kisebb pakkokal , batyukkal, bőröndökkel, és ha a rendőrök tessék-lássék meg is kérdezték őket, azt füllentették, hogy valamelyik rokonukhoz jöttek… Cinkotára vagy Rákospalotára vagy Óbudára. A parasztokat amerikai cigarettáikat cseszkó és osztrák öngyújtókkat kattogtató tanácsmilliomos zugkereskedők várták. Az ötvenes évek közepére a tanácsmilliomosok már a telekspekuláció, a régiségkereskedelem területén forgatták százereiket s első millióikat. (Megkezdődött pl a Rózsadomb, az Istenhegy fölparcellázása –egyelőre városi „parasztok” kaparintották meg az építési tilalom alatt álló 2-2holdakat, egy hektárokat [10000m2].) A magyar nemzetközi batyuzásban a Csehszlovák viszonylat volt jelentős. 1968-ig Csehszlovákia ipara semmiben sem maradt el a Nyugat-európai átlagtól, személygépkocsi és egyéb járműimportja, finom-gépipara jelentős volt. Borotvapengét, a már említett öngyújtót, nejlonharisnyát, füstszűrős cigarettát, ballonkabátot, nejloninget és más szikrázóan műszálas holmit csempésztek ill csempésztettek magyar zugvállalkozók. 1956. előtt magánszemély autót nem birtokolhatott: A tanácsmilliomosok vásároltak egy nyugdíjas állást  (mondjuk anyagbeszerzőit) valamelyik szövetkezetnél, meg persze volt autójuk: a szövetkezet nevére kiállított engedéllyel. A fizetésüket meg fölvette a szövetkezet könyvelője vagy vezetése…



2. Az un „szocializmus” szebb napjaiban a lengyel típusú batyuzás terjedt el. Nem köztudomású, de Lengyelországban sem volt szomorúbb a „barakk” –sőt: szabadabban utazhattak. Mivel a szocialista agitprop (ma politikai kommunikáció, lekommunikálás) akkor is a mellébeszélésre, a kimagyarázásra és a legegyszerűbb össze-vissza –és keresztülhazudozásra épült, az inflációról beszélni nem lehetett. Akkor is a maihoz hasonló mondatszörnyeményekkel beszéltek mellé a lényegnek, pl : „Az idén először csökkent a [romlás] növekedésének mértéke.” A lengyel infláció sokkal magasabb volt a magyarnál, a fizetések néhány nap alatt elértéktelenedtek. Ezért a lengyelek a fizetés napján felvásárolták a boltokból a felesleges, mert a tultermelés miatt olcsó holmit, pl frottir törölközőket és elbatyuzták ide Magyarországra, ahol háromszoros áron értékesíthették. Az így kapott Forintot valutára váltották (lengyel fogorvosok csak dollárért vagy német márkáért dolgoztak maszekban…) … kettős valutarendszer alakult ki, ami még lódított az infláción.

Később a lengyelek továbbfejlesztették a batyuzást, és nagyjából a Varsó-Budapest-Isztambul-Berlin- Varsó –körben folytattak batyuzós árucserét. A forintot dollárra, márkára váltották, azon Istambulban bőrkabátot vettek, és hazafelé eladták Budapesten, és a pénzt megintcsak márkára, dollárra váltották, így utaztak haza. 
A lengyelek ma is batyuznak, sokkal inovatívabbak ebben, az első batyuzók unokái, fiatal egyetemisták a tea-szivar világtengelyen, Peking-és Havanna között (olcsó orosz bádogpados haláljáratok közbeiktatásával) kis csomagokat batyuznak nagy haszonnal. A magyar  nemzetközi batyuzás eltörpült a lengyel mellett, mindösze a Szeged-Szabadka farmer, szeszesital és (ehetetlenül rossz jugó csoki) buszjáratot érdemes megemlíteni az 1989 előtti lengyel típusú batyuzásokból … no meg a 70-es évek elejétől a bécsi Mariahilfer-straße –buszjáratokat:


a magyar azonban túristaútra csak kétévente utazhatott Bécsbe. Viszont ingyen markolhatta föl a nagyáruházakban a nejlon reklámszatyrokat és a reklámöngyújtókat. A gorenje –túrizmus idejében már viszonylag szabadabban járhattunk-kelhettünk … de a magyarok Isztambuli kalandozásaikból nem Kelet-Berlinbe vették az irányt, mint a lengyelek, hanem szépen hazajöttek…
A rendszer formai változása után a magyar-ukrán –magyar-román határon élénkült föl a mozgás. Míg a 70-80-as években főutvonalaink erdősávjaiban mindennapos látvány volt a batyuzó lengyel áltúrista karavántáborok látványa egy nyár-őszi alkonyon, addig ma már elvétve-ritkán-ritkán látni lengyel rendszámot: akkor is valamelyik magyar testvérváros felé robognak a brat-ok.  

konyec:  ukrán piac... 

3 komment

Címkék: batyuzás

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr63785435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Liberté_73 2008.11.29. 20:29:58

Nem bartell az, hanem barteR!

magyar-magyar szótár 2008.11.30. 05:11:22

Köszönöm Liberté73, már javítottam is, és hogy emlékezzek bunkóságomra, meg is jelöltem a betűt. Hát izé, szellemileg leépült vidéki HHH ingyenmedve vagyok, a szemem megette a képernyő, még írógépen kedtem.
Viszont nálam a komment a bejegyzés része, lehet mindent, ütni, vágni, frusztráltan fikázni
a korrektúrázást külön megköszönöm.

Mivel HTML-idióta vagyok, imbecillis, ezért, ha valaki meg tud győzni arról, hogy nem ver széjjel mindent, jöhet HTML-hártyát [sablont] is kovácsolni. Én azt se tudom, mi a feedback, a visszaping meg a lead mező.
süti beállítások módosítása