Klaus Mann regényhősét, Hendrik Höfgen-t, a becsvágyó színészt egy volt barátjáról, Gustaf Gründgensről mintázta. Szabó Isván Mefisztó című filmje világsiker volt. Valamennyire (bocsánat e szóért:) emblematikussá is tette Höfgen alakját.

Túlságosan egyszerű lenne ezt a fiatalembert csuklóból a vérnácikkal összelegyinteni csupán azért, mert megfelelt az aktuális politikai irányvonalnak.

A XX. század tele van megfelelő emberekkel... "...mert élni kell!" -hallani vélem most is, talán egy filmből, valamelyik nyomorult szereplő hangja: "Élni kell!!"

High-fejű értelmiségieket ma is gyakran hallani, amint leszólják az egyszerű, butanépet. Ám gondoljunk bele, mennyi szólamnak, politikai trendnek, napi-pramm-prammnak kellett megfelelni. Egy vidéki  paraszt 1967. óta már hétszer is átállt már más-más fűtési módra.. és mindegyik átálláshoz volt kampányszöveg (...kidobni az otthoni gizgazzal is fűthető kemencét, szénre.. kidobni a szeneskályhát, oljara... drága az olaj.. vissza a szénre, központifűtésre... arra olajégőt, mert a HTO olcsóbb.. átállni gázra.. majd a gázról vissza a .. mire is?) Aki nem lépett Eszterre, nem kapott rétest estére. Mindennek sora van - a rétesevésnek is.

És az erősebb kutya eszi meg a túróspalacsintát.

És a sztereotipiák pedig a síklogikai gondolkodást segítik.

Legkönnyebb az evidenciákat elfogadni.

"A farkasokkal kell üvölteni" -tartja német mondás. Igen, legkönnyebb a farkasokal üvölteni. Valamint: "Utólag már mindenki könnyen okos."

Írhattam volna Szabó Lőrincről is. Sokan ismerik Huszonöt év című versét. Szabó Lőrinc egyik legjobb barátja volt Illyés Gyula. Ő ír a naplójában A Harmadik, Erzsike temetéséről. A verset... a leveleket a nemrég elholt Szakácsi Sándor hangján hallom.. s hozzá olvasván Illyés jegyzését: Erzsike temetésén Szabó Lőrinc a barátainak ezt mondta: Jó volt az ágyban -kár, hogy szellemiekben nem méltó hozzám. Azt is az Illyés naplóban olvastam Szabó Lőrinctől: Az ember legalább szemöldökön felül legyen tiszta." Igen... Nem közismert, hogy Szabó Lőrinc.. fogalmazzak finoman?... nem tartott kellő távolságot a nyilas mozgalomtól. Az igazolóbizottság előtt többek ifjabb barátja, Keresztury Dezső állt ki érte.. -ismerjük ezt Keresztury emlékezéséből.

A gimnáziumban a genya, képmutató, az iskolát morálisan és oktatási színvonalában is romboló igazgató minden éveben, minden beszédében elmondta: Alkalmazkodóképességre nevelnek benünnket. Pofákat vágtunk a beszédére, volt diák, aki botrányosan köhintgetni kezdett. De vajon ők is, az igazgatóság, nem merő alkalmazkodásból fekleltek meg a politikai elvárásoknak? A kémiatanár, aki az iskola párt-alapszervezetének titkára is volt, nem a nyugatimádatunkról papolt, gesztikulálva svájcikarórás kezével.. majd tanítás után nem az akkor még kuriőznek számító nyugati autójába ült, hogy odahaza a nyugati HiFi tornyából hallgassa a könnyű esztrád limonádét? Vajjon ironizált-e, amikor nyugatimádatunkat ostorozta, hogy nekünk csak a kóla a jó s a nyugati zene?

Ha máma valakit gyöngéden figyelmeztetek Höfgen példájára, gyorsan begépeli a Mindenhatoooo ablakába a nevet s aztán sértődötten rohan, hogy ő nem náci. Mert Höfgen náci volt? -ezt tudjuk? Szabó Lőrinc nyilas volt, mert... hogy mondják ezt Political Correctben máma... a nyilasok holdudvarában... is megfordult? (Tanulságos erről Tersánszky Józsi Jenő jegyzése a Nagy árnyakról bizalmasan -ban... őkelme Tersánszky is beült nyilasokhoz a terembe, de ő az utolsó sorba és bárgyúan mosolyogván, amit lehet úgy is értelmezni UTÓLAG, hogy.. kinevette őket...)

Még a véget nem ismerve mást mutatnak a történelem látszatai: Leni Riefenstahl 1938-ban PÁRIZSBAN díjat kapott a berlini olimiáról készült PROPAGANDA filmjéért. (Hogy most Chamberlain utólag bárgyúnak hangzó kijelentéseit Hitlerről ne is idézzem...)

A bérnyalnok is gründgens. Nem tagja A Pártnak -de a pártprosi ajánlja azt a népnevelő célzatú propfilmecskét, amit A Párt lózungjaiból a kezébe adott treatment-ekből kohol állami  [kormányzati] pénzből. Vagy fölad magának egy labdát, ami kommunikációscél, és aztán azt lecsapja, hogy hoppá, mostan tényt ragadott meg. Vagy ha nem talál, csinál.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr75381696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

intizar 2009.12.04. 14:09:51

Nem Höfgen-t, hanem Höfgent. ÍÍÍrjon MAGYARUL!
Egyébként pedig a veje volt.

intizar 2009.12.04. 14:14:08

Már hogy a nagy Thomasnak. És zseni, akár Szabó Lőrinc, és embernek visszataszító, akár Sz. L. (Aminek a náciság/együttüvöltés csak csekély részét képezte.)
süti beállítások módosítása