Hála istennek a sofőrbetegség lényege nem több kettőnél, tehát a Mesterséges Intelligencia Korának népe valamennyire képes felfogni ezt a kettőnél nem több és bonyodalmasat:

Két nagy baja van/lehet az öreg sofőrnek:

-ha  fuvarba kell mennie

-vagy ha nem kell már fuvarba mennie...

 

Öreg sofőr ismerősöm két-és fél millió kilométer balesetmentes teheratósofőrködés után egy filmes vállakozáshoz állt be sofőrnek, a felvételin mindenféle bonyolult cikkcakkokba kellett centizve érzéssel betolatnia.

Azt már naív szűzlánykoromban sejtettem, hogy a filmgyártásban a valós időben,tehát nem azon, ami a vásznon látszik,leginkább várakozni kell.

Az öreg sofőr csak a várakozásokra emlékszik.Egy időután feladta kitudni az értelmét a fuvarnak.

Valami utcai autós jelenet, öt teherautó egy tíztonnás,két nyolctonnás meg két 3,5 tonnás, három tucat ember, két tonna felszerelés (a legtöbb teherautót csak odavitték,leparkolták,ki se nyitották,mert csak arra kellettek, hogy a fuvar számláján az összeg magasabb lehessen).

Egyszer,még süldő diák koromban együtt utaztam valakivel,akinek az anyukája A Filmgyárnál volt varrónő, azt mondta,minden évben pár nap iszonyú, elképesztő a hajtás (ezt részletezve kiderült, hogy olyankor az anyjának majdnem annyit kell gürcölnie,amennyit egy átlagos nap egy átlagos háziipari szövetkezet varrodájában bármelyik átlagos varrónőnek). Az év többi napján általában rendelkezésre áll és vár. Akkoriban még forgattak fekete-fehér művészfilmeket, egy ilyen forgatásán volt valami a napfénnyel, végül 10 és 14 óra között az operatőr átbeszélte a gyártásképviselőjével a dolgot és úgy döntöttek, hogy a szereplőnek tulipros anyagból kell varni valami felsőruházatot, beautóztak a járási székhelyre, ott vásároltak egy vég tulipiros jersey anyagot,az anyja megvarrt belőle egy blúzt,közben a fény teljesen elromlott és másnap mást találtak ki, egy bizonyos kék-félét,mindenesetre az anyja hazahozta a vég jersey-t és eladta egy maszek varrónőnek egy kismotor áráért. Vagyis potomért.

Nem egy jelentős film (és szín)művész lakásában mozdulni sem lehetett a bútoroktól és berendezési tárgyaktól,amiket forgatások után elkunyerált.

Nagyon sokan azt hiszik, hogy a kapitalista filmgyártásban pl Hollywood-ban ez nemígy megy, nem a lófaszt, pl Tarantino a legutóbbi mesterfilmje költségvetéséből felújítatta a kedvenc autóját. Amit már elsőfilmjében is felújíttatott , annak a filnek  gyártási költségvetéséből. Egy darabig striguláztam a D,E,F... R,S,T,U... Zs kategóriás amerikai filmeket,amikben dramaturgiailag megmagyarázhatatlan okból fel kellett tűnnie egy Legendás  Klasszikus [Shelby] Mustang-nak,ritkábban  Chevrolet GTO -nak.. ezek is aztán a szocialista reláció szabályai szerint mentek kézen-közön maszekba...

megallazido.JPG

A képen látható jelenet majd valamilyen filmre kerül -felvételére öt teherautó vonult ki az Andrássy útra, vagy harminc ember, Az utánfutót vontatóamerikai terepes-duplafülkéskisteherautó sofőrjén kívül még két faszi hasznát tudtam kitalálni,ülnekaz utánfutón arra az esetre, ha a tökéletesen rögzített derítőket egy hurrikán vagy tornádó le tudná csavarni az utánfutóról, de persze szélcsend volt,a szokásos unalmas pesti kánikulával. Húsz ember céges fekete pólókban innen hátra,föl a Bajcsy-Zsilinszky út felé ültek és lestek vagy felálltak és cigiztek vagy eljöttek fagyizni.

És akkor még a politikát, meg a politikusokat basztatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr1016183932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása