A felirat szerint legalábbis. Szovjetbojár palotalakásában a fürdő részlete, itt húgyozott , természetesen csak a mai orosz dizájner elképzelése szerint , ám férfihezmnéltó természetes testhelyzetben a húgycső hátratörése nélkül a szuperhím és alkalmasin a Дик-jét [ejtsd gyik ]meg is moshatta [Bóbanyikov -gyűjtemény, Moszkva]. A valóságos szovjetbojár lakások aligha különbözhettek a nagypolgári és főnemesi palotalakásoktól. M. Bulgakov orosz orvos Kutyaszív c. kisregényében a professzor még csak magasrangú vezetőnek se számít, de a lakása hétszobás és ezeknek a régi moszkvai palotalakásoknak a nagyszobái 40-60, a kisebben 30-40 négyzetméteresek is voltak.

Forrás: The New York Times, fotók: Andrea Wyner.

SzovjetBojárFérfizuhanyzójaPiszoárja.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr915340017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kikoránkel 2013.06.02. 16:56:46

hádde a kutyaszívet még a NEP alatt írta.
még tán tekintély volt egy prof.

magyar-magyar szótár 2013.06.03. 07:06:14

@kikoránkel: Gyerekkoromban volt egy játszópajtásom, akinek az anyukája érdekházasságra lépett az apukájával, hogy Nyugat-ra [Dovlatovnál is pontos értelmezését olvashatog a Nyugat-nak és a nyugatinak, tehát egy román importing, amivel már még Osztap Bender is dicsekszik, a nyugati autóbusz az Ikarus és a nyugati targoncák a kiemelt szovjet gyárakban (Balcancar -Blgaria] egy nyugati kiküldetés (Csehszlovákába) a legeslegnyugatibb kiküldetésnek az NDK számított, ahol pornómagazinokat is lehetett vásárolni [Das Magazin p. 1M50]
TEHÁT ennek a kisfiúnak a bábuskája valami közepes szintű osztályvezetőhelyettes féle volt mondjuk a.... traktorgyártási minisztériumban, a lakása pedig, hát ezeket a moszkvai lakásokat csak érzékeltetni is, a nappalija akkora, mint egy andrássy úti egész palotalakás volt valaha.. megkocsonyásodott késő-empre.. ez a lenini empire, ami túlélte a NEP-korszak opartját és aktivizmusát is (ezutóbbi látható a jópofa orosz dizájnőr gyűjteményében, egy csomó poen, pl utcatáblák vagy a moszkvai metró eredeti csempéi négyzetméterszám)
Az poenriportban látható rekvizitumok NEM jellemezhették igazán a sztalini enteriőröket.. esetleg jelentéktelenebb műűvészek bohém lakásaiban lehettek effélék, persze a FALIszőnyeg[en Lényinnel] nem leterítve...
A bábuska játékokat is vett és küldetett a nyugatra szakadt onokának , valamint egy pianinót, ami húúú, hát kivitelére nézve.. ehm.. cáriempírbarokkeklektiko... ezek a játékok ötletesek, művészi kivitelűek... abban a korszakban, amikor a moszkvai jutalomkirándulásokon a magyar szocialista brigádok a költőpénzükkel nem tudtak mit kezdeni, fura piszkosfehér törékeny műanyagból (helyenként mintha krómozva)készített álszamovárok, minthalennevalamik, pl világítótorony, ami nem világított, bár ötletesen nyíló cigarettatároló ..semmi értelmeset nem tudtak venni.. ezek a játékok viszont pazarok, kormányozható lemezdömper maketthűséggel, aminek a lámpái világítottak és a kormánya kormányzott és az ajtaja a kilinccsel nyílt ... nekem csupa búrzsójjá játékom volt, de irigykedve néztem ezeket a menő luxusdolgokat. Autó kivételével a szovjet tanácsmilliomosok bármit megvehettek.. szerintem még a kegyelmet is a NEPkorszak után. Az igazi osztapbenderek inkább fizikaimunkásként vezekeltek rejtezvén pár évet Keleten. [Dovlatov pompás karcokat ad a végéről, a kaukázusi gyümölcseKSZportőr csávó* vagy a finn nejlonzoknik esete) Autóból be kellett érniük a... az egyik csúcsmodell a 80-as években az 1600-as Lada motorral és Bosch injektorral meg gyújtással szerelt Aleko-Moszkvics volt nyugati [Barum] gumikkal. Persze Joszip Kobzon Csajkával villantott. A konzervatívabbak meg Volgát tartottak.

*annyi baksist kellett adnia 50-100 versztánként, hogy mire fölért Leningrádba a szállítmánnyal, gyak. az egészet el is lopta s alig maradt neki valamicske, talán pár évnyi olajbányászfizetésnyi

JegenyeFa 2013.06.03. 10:39:09

Csak mondom, nem mintha számítana, hogy holnap reggel kimegyek a Déli pályaudvarra, várok egy kicsit, hátha valamelyik vonattal megjön az eszem. Ha mégsem, akkor elutazok vidékre. Elhagyom A VÁROSt, most, amikor jön a katasztrófa. Ti akik maradtok, menjetek nézzétek meg, hogy beomlik-e a parlament a mélygarázs gödrébe, építsetek gyorsan mobilgátat a Rómain, hordjatok homokzsákokat ahova csak akartok. Ha már van ott, akkor hordjátok el máshova! Az alsó rakparton biciklizni tilos!
Dudi, te meg írhatnál egy politikamenteset a vízről... persze csak akkor, ha tudsz, ha mersz, ha akarsz, ha ráérsz, és ha nem tiltja a vallásod.

magyar-magyar szótár 2013.06.03. 11:33:47

@JegenyeFa: Olyan vidéken lakom, amit évente fenyeget kb olyan ár, amiről írsz, de a szart se érdekli, minthogy A Város messze van ide. De holnapra hátha eszembe jut valami fasza kis történet.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2013.06.04. 18:24:48

ha jól értek mindent, vannak olyan helyek, ahol MINDEN évben az utóbbi 500 év legmagasabb árvize jelenik meg.

Fenehorizont 667 2013.06.05. 10:43:07

@vészmadár (pica pica):
én egészen véletlenül, de tényleg tökvéletlenül vmi közös ismerős árán, amiról szótárúr nem is tud, naszóval tudom, hol lakik a DUDI, és jártam már jópárszor arrafelé, és mostanában is viszonylag rendszeresen szoktam, mert laknak arra rokonyok. így ennélfogva azt is tudom, hogy ez egy khmm, hogy nagyon enyhén fogalmazzak, egy hatásvadász költői túlzás volt tőle. ki tudja, hány ilyen van még? vagy ez a művészet, a cél érdekében?

az viszont tény, hogy a zemplénben vannak olyan kis falvak, ahol a hegyből megáradó, normál esetben 95 cm széles patakok néha házakat reccsentenek ketté, mert alámossa az egyik felüket, amikor a kispatak többméteresre duzzad pár nap alatt, plusz az odavezető egyetlen utat úgy elárasztja, hogy se ki, se be...és nem verik nagydobra, sajnos. mintha nem létaznének azok a helyek. de ilyen is csak kb 5-6, esetleg 10 évente van.

magyar-magyar szótár 2013.06.05. 11:06:11

@vészmadár (pica pica): A Duna kiszámítható, a Tisza pedig nem. A vízlépcsők óta mégúgysem. A Tisza egy bonyolult rendszer volt, "földalatti folyókkal" ,. a táj sokszor 100 évvel a szabályozás után, 30 km-rel arrébb is "emlékezni" kezd. a 11-13 évvel ezelőtti áradások jócskán beleszereltek a vízmérnökök orcáiba (a számtech segedelméve. Modelleztek pl műtárgyat, amire számítottak s mögé menekülési-gyülekezési pontot KÉPZELTEK s kiderült, hogy a folyó úgy seperné el el, mint pihát... (ával) A Tisza kiszámíthatatlan természetéhez ráadásul hozzábabrált a Kárpátok tarravágása Ukrajnában s Romániában

A Duna bármilyen áradásától.. 5-6 km-re nyugalom van, a Tisza meg 40-70km-rel arrébb fokozza a belvízi helyzetet

Lehet, hogy az is az oka, hogy a Duna folyam, a Tisza meg csak folyó...

Fenehorizont 667 2013.06.05. 11:07:22

@vészmadár (pica pica):
plusz m_ecséren is laknak ismerőseim, (most sokat cikkeznek arról a faluról) és ott az elmúlt 70 évben 3 nagy árvíz volt. az ötvenes években volt egy kurvanagy, amiről fotókat is láttam. tényleg durva volt. 2002-ben egy hasonlóan nagy, csak akkor már volt töltés, 2009ben egy majdnemakkora nagy (akkor halt meg a polgármester homokzsákrakodás közben - ami egy hazugság, mert azért halt meg, mert már vagy 70 éves volt, és egy nagy buli után alvás nélkül ment ki megnézni, mi a helyzet, és egyszercsak összeesett, és kész páff), és most lesz majd egy gigameganagy, ahogy írják.

Fenehorizont 667 2013.06.05. 11:13:21

@magyar-magyar szótár:
jah, a belvíz, na az viszont tényleg para. a duna mellett is van belvíz, de az nem úgy, hogy 30 km-re tőle is komplett tavat alkot. ez sztem a talajszerkezettől függ. hogy hol vannak vízzáró rétegek, és mennyi, és hogy emiatt hol és miként jön fel a belvíz, és az alföldön ott olyan, hogy könnyen feljön. plusz a tisza alsószakaszos folyási jellegű (meanderező), kis esésű, vagy milyen, és kanyarog, vagy kanyarogna, ha hagynák, és nehéz védekezni. láttam régi térképet, amit rekonstruáltak olyan helyzetre, amikor ki volt áradva teljesen a tisza. nagyon kemény volt. a folyó keleti partján gyakorlatilag alig volt település, tiszta víz volt az egész.

Fenehorizont 667 2013.06.05. 11:17:24

én még azt nem értem, h mér nincsen olyan, hogy a dunán és a tiszán egyszerre van árvíz? nem, mintha kivánnám, de tegnap pont ezen gondolkodtam.

magyar-magyar szótár 2013.06.05. 14:29:39

@fenehorizont: Néha egybeesik a tavaszi ár, de más vízgyűjtőterület. 1000 méternél magasabbról érkező vizek is táplálják (a Kárpátokban márc-ápr olvad, az Alpokban ápr-máj)Valamint szokatlanul sok hó volt a német vízgyűjtőterületen is a télen s esőebb a május. Erre felé pedig egyre Keletebbre egyre kevesebb eső esik.

magyar-magyar szótár 2013.06.05. 14:33:42

@fenehorizont: Az alföld egy gödör, amit feltöltött a Tisza és mellékfolyói.. eleve is kaxcskaringós volt és a mai medertől Keletre számtalan régi meder ma is kivehető magas belívíz idelyén. 200 áéve az áradáskor ide-oda folyó idószakos vizek vágtázta "a rónán át" (A Hortobágyszéli Folyás-nál pl. Kunhegyesnél a Kakat ér időszakonként pusztítónagy folyóként zúdult (szintén oda..azaz le a Hortobágynak... majd vissza a Tiszának, apadáskor...
pedig . A Dunának pedig jégkorszaki eredetű kavicságya van, elég jól záró és egy [Keletre]elmaradt főbb medre
süti beállítások módosítása