A politika a sóbiznisz része
/Frank Zappa/
 
Minden hasonlat lesántítható egy alattomos rúgással, de az, amelyikben a sakkról van szó, a tábla lesöprésével is. Mégis, ismétlés, de nem árt a mai csőbetűvel terehes időkben megint végiggondolni:
 
kép forrássa: bruhaha-pont-ru
 
 
A politika olyan művészet, mint a sakk: A jó játékos a gyönge lépéseit is irányítja. A gyönge keze fogja a gyönge mezejének bábjait, a gyönge esze szerint -azonban a táblán a jósakkozó az úr. És a gyönge sakkozó azt a lépést hülyerékázza örömmel sajátjának, amit pedig a jósakkozó gondolt ki.
 
 
Játékos feladat: akinek még van ezután is hangulata, szórakozzon el olyan gondolatokkal a sakk-hasonlattal messvén, mint pl. a demokrácia a politikához képest, a hűdespontán, joojdealulrójövő civilkezdeményezések [ a szíájjészerepe USÁ-n kívüli demokráciákban mennyiredemokratikus, avagy a szíájjét nem zsöbetűvel kell írni!] és ha a civil-t viccből mindenütt lefordítjuk polgárira, az csak annyi-e, mintha a huszárt csikóra fordítjuk vagy nem?  Aztán a netokráciá bezzegamerikában, az első netokrata elnök alulróljövő volt-e vagy felülről találták ki alulróljókijövősnek?
 
 
A gyönge egyszercsak látja a lépéseket előre, akár 3-4 lépéssel is előbbre látja, már a seh, a sah lehetősége, alig fér a bőrébe. Azt hiszi, lépései  zseniálisak és kombinációnak nevezhetőek s lépi is sorban, az én lépésem, az én lépésem ( visszhang, a kibicek: az én vééleményem, az ééén véééleméényeem!)
 
  És a jó sakkozó beszorítja egy lépéssorozatba - szün: csak nekünk laikusoknak tűnik tetszőlegesnek egy játszma, a sakkhoz értők lépéssorozat-modulokban gondolkodnak, ilyeneket látnak előre, ilyeneket kombinálnak, tehát akár kibicek is átláthatják, amit egyedül a gyönge-közepes sakkozó nem lát be, őbenne titkos kis örömtüzek gyúlnak, hogy wuááá, mindjárt győzni fog! -és akkor a jósakkozó bemattolja.
 
Megvan ez a kép? - és akkor most nézzük és hallgassunk bele a kibic polémiákba:
 
-Hogy fogja a fikás ujjaival a geci azt a lovat [huszár]!
-Mi, a királynőnek [vezér] mintha bili lenne a fején!
-Hűjje, a futóó sréhen áll, leveszi azt ott -mért nem veszi?   Hát nem lássa bazmeg, hogy levehetné??  
-Bazzz, ilyen zakóban sakkozni ülni, a paraszt kurvannyát, hogy áll a haja!
-Lehet, hogy azér’ áll úgy a haja, emlékszel, amikor a Fisher a Szpasszkijt direkt --
-Kis takony, elébb tanuljon, tapasztaljon s csak aztán üljön sakkozni!
-Fenét, most a kis takony győz, mákja van a kis gecinek!
-Alsóindiai védelem ez, olvastam az újságban. A zsidóknál általános ez, még két év és oda a világ sakkélete. Most majd az fog következni, hogy leveszi a futóó a ... Mért engedte a parasztot [gyalog] odalépni?? nem lát a szemétől?? Most elbaszta, levehette vóna!
-Hogy áll a nyakkendője. Egyébként vezércseszlovák védelem, olvastam az újságban a Török Vidor Mester Elemez-ben. Apám, annak a csávónak olyan meglátásai vannak. És szerinte nem biztos, hogy az nyer, aki nyit.  Bezzeg WQAWX milyen elegant ma, jó a frizurája!
-Ja, és milyen szép a keze! -bezzek az a szemétláda, lapátnyélen vastagútt ki a zújja!
-Telik nyakkendőre annak, aki lopta!
-Fog még ez kolduspoharat rázni a Blahánál, a vidékiparaszt annyába!
- …mindjárt bemattolják, nédd csak!-Mi? Hol? –Nem memmontam előre, hogy bemattolják?
 
PS.: Aki ráér, álljon meg még két pillanatra és gondoljon bele, a politika bocsjav, a politizálgatgatás, a "sajátvélemények" hangoztatása [a sajátvélemény -re is érvényes Dudi Nagy Fing Szabálya - a szerk. gon. ért. röh.] mennyi-de-mennyi barátságot, testvériséget tesz tönkre, hagyján, családokat ver széjjel....

 

5 komment

Címkék: politika

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr283332950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.10.27. 12:42:08

a cím ilyen korosztály-szűrő?:)

aki érti, az tuti elmúlt 30, mert még tanult oroszul

* * * *

...és mi van, ha két jó sakkozó sakkozik
- a kibic abból még kevesebbet ért
- a jó elemző viszont segíthet
- kis magyarázat a posztodhoz is elkelne, én is csak azért értem, mert:)
- ha patt a vége, a kibic nyer?

és mindig van revans! aki fekete volt, fehér lesz, és fordítva...

budai zöld 2011.10.27. 12:45:52

Találók a kibic polémiák.

De leszögezném, hogy a magyar politikát nem Bobby Fischer szintű spílerek sakkozzák, hanem pályaudvari/falusi vásári nagymesterek, akik a fogalmatlan frigyesmesterek megkopasztására szakosodtak, néhány könnyen átlátható trükkel, kb. ittapirosholapiros szinten. Egy közepesnél gyengébb sakkozóval nem tudnának végigjátszani egy partit.

spájdernecc 2011.10.27. 12:52:19

@A Hannibal Lektűr-attitűd:
a kibic mindig tökéletesen ért mindent
csak
- beleszótá Béla, lemaradtam a lépésről
- a faszér olyan egyforma a király meg a királynő
- ha időbe berosál, avvan amit ém montam
- ha' nem megmontam, jobb hafölaggya?

2011.10.27. 13:28:07

Az is szép pillanat, amikor a sakkhoz semmit sem értő játékos összezavarja és megveri az önjelölt nagymestert, akinek abból áll a tudománya, hogy bemagolt egy könyvet, de sajnos nem tud a könyvön kívül gondolkozni.

magyar-magyar szótár 2011.10.28. 04:55:18

@ifsz: Minél lazábbahn kezeljük a rossz, de szükséges hasonlatot, tehátz ne szálazzuk, szoríjjuk annál inkább még valamennyire hasznos marad, egyetlen haszna az ilyen hasonlatoknak a tengersok beszéd megspórolása, egy jó képesbeszéd kitesz 20 oldal szakszerű rizsát.
süti beállítások módosítása