A:Amikor én figyelmeztettem az újságírót, még életben volt.
B:Hogyan figyelmeztette?
A:Véletlenül kicsúszott a kezemből egy pezsgősüveg.
 /meseszerű betét a film forgatókönyvéből/
 
Május óta szerte az óvodában jóformán mást se lát az ember, tettetetten gyászos pofival hujjogató vagy    műhahotázó jógyerekeket. Az egyik szó, amin rémesen stréber erőltetett hahahával  szoktak műnevetni rosszcsont kedvenceink, az oligarcha. Áááá, nincsen iiis  i-íííí-lyeeeen. Ááááá! Ho-óóóó-oogy is lenne. Illetve hát ezek az oligarchák maguk, az a szaros kis taggyűlés, ugye… höhöhö…
Pedig Makk Károly Így, ahogy vagytok [munkacíme Kertész Ákos alapnovellájáé: Farkasbőrben] című filmjét már az idei filmszemlén, még februárban bemutatták.
Ez a film nem Szabó István Rokonok -ja. A Rokonok még elmegy, a „történelmi múlt ugye”, régen vót -sosevót.  Szabó Rokonok-ja a nagycenki fasorba se nincsen még ehhez a világhoz, amit Makk filmje mutat.
 
Nem mondom, hogy nem lehetne szőrszálakat hasgatni. Én is fölhorgadtam pár apróságon, túl sokan játszanak olvasószemüvegben. A Keleti Végekig valójában nem jut el ez a film, pl a debreceni vagy kunmadarasi  ruszki repülőtérig. Keletebbre van Makk filmje a maivalósághoz, mint Szabóé a nagycenki fasorba se, de ez a Kelet kurzív, relatív, inkább még Nyugat, inkább a Dunántúl.
Szimbolikus is az, ahogy az 1986-os veszprém megyei faháztrancsírozás dramaturgiai okokból átfüllentődik a ruszkik kivonulására tartott búcsúúbulihoz… ez a húzás igen-igen jellemző a magyar filmszakmára, de jól van, hagyjuk, tényleg, ez lényegtelen apróság. Nem Mig29-esekkel boltoltak a kivonuló ruszkik, az még akkor csúcstechnika volt. Még az UAZ terepjáró is necces (-> nagyítás, dramaturgiai okokból furmányolt túlzás). Úgy nagyátlagban a Népszerű Fiatal Férfiak semmi újat vagy többet nem tudnak, mint a szokásosat (Fenyő, Csányi stb). Az öregek viszont jók, még Jordán Tamás és Reviczky Gábor is sziveskedett legalább a film felvételei viszonylag enyhén ittas állapotban megjelenni.
 
Pártok? –oldalfüggetlen az ábrázolás. Ebben a filmben aztán oldalt nem találni. Nem mondom, érdekes lett vóna pár Téeszelnök vagy Vidéki Tanárnő tagozatos meg gumicsizmás szőlőbányász… de minek.   Mácsai Pál alakítja pompásan az egyik oligarchát, aki a politikai pártokat egy mellékmondatban rendezi le „mindkét párt támogatja a megoldást”  . A sajtómunkásság mindkét oldalon kurvára elfogult, saját magából kiindulván valamifele politikai elkötelezettséget sejt az oligarchákban. Ebben a filmben miligramm pontosan jelenik meg az, hogy még a szart is sajnálják az oligarchák a politikai eszmékre, annyira se érdekli őket, hogy abból tegyenek rá. Az más, ha kilóra kell megvenni valakit –a pógármestert. Most pl a sajtómunkásság az önkormányzati választásokor a pógármestereket ilyenesnek vagy olyanosnak állította be azalapján, hogy a párt avagy A Párt kit támogat. Odalent persze a valóságban ooolyan burleszkek estek meg, mint pl A Párt támogatta jelöltet A Párt helyisejtje által valkóban támogatott fazon nyerte meg. Aki aztán persze az oldalfüggetlen oligarchák karjaiban találta magát… Hagyó egyik jóbarátja és társa a Parlamentben a jóoldalon orál reuzzzenéstelen pofával és szempillarezzenetlen, a másik barátja viszont odalent beállt ezek közé képviselőnek.
 
Külön sajtóvetítést rendeznék az Így ahogy vagytok -ból a magyar sajtómunkásságnak -oldalfüggetlenül. Két haszna lenne ennek baz akciónak, az egyik, hogy a sajtómunkásság 20 év alatt először, ha másként nem, filmen, szembesülhetne azzal a valósággal, amiről pártelfogultságában (vagy bérért, kutyakoncért) koch-olt. Másrészt pedig végre kisülnének a valódi arányok a jóoldali megfelelően nyaló és a rosszoldali III-IV. osztály pilhákodói között. Valójában, ahhoz képest, mekkora maffia hízlalódott ki Magyarországon az elmúlt 20 évben, újságírónak haja szála nem görbült, nemhogy protkója drótja. Pezsgősüveg -hagyjuk má', ivott belőle a záttatlanka... . Azt hiszem, ha a maffia és a sajtómunkásság viszonyát filmre vinném, én nem csak dramaturgiai okokból, Kármán Irén vacsorálását használnám föl Portik Tamással.,.. és after.. sőt. Szemben a maffiával, de térdelésben, sliccmagasságban .  Kissé  jobbról egy nemszerény arcú egybenyakú hős alakja is átvonulna kersztben a térfigyelő rendszer  kamerái előtt… Vagyis a mottómba vett párbeszédrészlet enyhédeden fölszorozza a sajtómunkásság szerepét. A sajtómunkásság csakis politikai cél érdekében (= nyalásból, szopva…) oknyomozott meg tényfeltárt.. élete.. veszélyben… muchacha-ha-raccha-haharaccha-hhaaa Csak szólok egyébként, hogy ha megnézzük a jóoldali, megfelelően nyaló sajtómunkásság árlistáját, akkor azok Kertész Ákos jóoldali, Bereményi meg rosszoldali, nemmegfelelő író…  
 
Én ilyen jó magyar, maimagyar filmet régen nem láttam. Maimagyar. Ezek az emberek nem rokonok. Sőt, néha még nem is nagyon ismerősök egymásnak. A téma a korrupció. A pógármester. A Gábor ugye, aki mennyijótervvel érkezik és mivé lesz. De főleg a hogyan lesz mivé az érdekes (ééés hóttreál) ebben a filmben. Hiába fáradnak a stréber műhahotázással megkisebbíteni a jógyerekek, így, ahogy vagytiok ilyenek vagytok, így jöttetek, győztetek és így tudok maradni. Sőt, a valóságban, elárulom, nem is kell kilőni a koronatanút az öreg Micuból. Sokkal reálisabb az a jelenet a börtönfolyosón, ahol a koronatanú mellé vééééletlenül pont az oligarchák egyik emberét tennék be az előzetes’ben. Nadehát „nem dokumentumfilm ez kérem” a magyar film ilyen, vannak követelmények, valamilyen meseszerű elemnek mindenképpen lennie kell –és így nekem is tetszik, ez a lényegtelenül apró dramauturgiai változtatás.
 
Így, ahogy vagytok, vagytok benne a filmben. Benne vannak a jógyerekek, a rosszgyerekek -jó gyerekek vagyis a tejbetökök nem nagyon. Talán a film végén van egy hosszúsálas vil’szürke gyüri öltönyös ősz-hosszú sörényes alak, a Jelentős Művész [a videón 2:12-2:14 k.jobbról], aki a rátöltésen is részt vesz. Ahol a filmekben elvárható kötelezően mesés slusszpoen: az egykori ruszkitiszt lánya, Nagy-Kálózy alakítja pompásan, lelövi, mint a kuttyát az oligarchák egyik csápjának tapadókorongját.
 
Ahhoz képest, hogy milyen kevés pénzből készült ez a film, mennyit kellett gázsira költeni, néha még statisztaszerepben is neves [ha név az, amit egy egyébként kitünő színész szappanoperában szerezhet…] azaz gázsi-igényes embert láthatunk.
Még azt is csodálom, hogy egyáltalán ennyi pénzt is kapott Makk Károly erre a filmjére. Gondolom a könyv szinopszisából valami szimpla krimit sejtettek. Nem is javaslom senkinek, hogy a film megnézése helyett érje be a szinopszissal. Makk is úgy beszélt –most már tudom, merően cselből-  a filmjéről, mint krimiről. Pedig ez nem krimi. Füllentett Makk. Mert ez a film hátborzongatóan hóttreál. Ez van. A Gábor ilyen volt –és láthatjátok, hogy A Gábor helyében más se tehetett volna mást. Ti sem. Én sem. Megnézném és kedvenc jógyerekeimet A Gábor helyében, sőt, hát be is töltik A Gábor mértékét, csakhátugye a kiccsibe az kicsibe csinálja ugyanazt, mint a naccsibe.
Én kötelező matinén vetíteném az oviban ezt a filmet. A jógyerekeket meg óvvvónééénííít direkt középre ültetném, hogy jól láthassák. Utána óvónéni hármat tapsolna rózsás tenyerecskéivel : „Úgy, gyerekek, és most hahotázzatok, oligarcha mija, ugyammá, sose  nem is vót ugye…”

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr752435200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.11.09. 10:16:59

Hát azon, hogy ötpercenként nótára fakadt Tyutyu bácsi, azon sikítva fetrengtem a röhögéstől. De milyen dalokat danolt! Kodály Zoltán 100 magyar népdal első fejezete, amit KIZÁRÓLAG csak az óvónőképző intézetek Kodály-fixált énektanarai tanítanak! Polgármester, de magyar férfiember ilyeneket nem dalol részegen. Szerintem, ma már egyáltalán nem dalolnak EZEKEN a szinteken.

Fenehorizont 667 2010.11.09. 10:17:48

már megint jógyerekezel.
olvasok inkább indexet.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2010.11.09. 12:48:53

parádés szereposztás

vagy ez nem a modoros blog?

magyar-magyar szótár 2010.11.10. 03:17:01

@efes: Dehogynem. Pont EZ a lényeg. Éppen azért érzi jól magát ENNYIRE a magyarmaffia, mert a sjtóban és a műűűvésuzeti életben tálalt képek annyira mellétrafálnak. Sokat préfikáltam és pofáztam erről -hiába. Már Illetékes Elvtárs esetében elbaszták a jógyerekek. Ott van Berecz János esete, a milyen villája, a milyen könyvtára. Pontosan hogy magyarnóta helyett népdalokat dalolnak. És az ártatlan jókisfiúarcok? Törőcsik Mari helyébe én egy Aranyos Öreg Bácsit láttam, a Műűveltet és Okosat, Az Etalont. Ésígytovább.

magyar-magyar szótár 2010.11.10. 03:18:45

@efes: Sőt Quimby-t ordéjjanak. Voltam két maffiózó nejlonparasztházában, a tisztaszobában négy fal könyv volt, de milyen könyvek, nem a Terézanyu-k. Okos pedagógusfeleség, aki szép is, 43 évesen bikiniben. Senki se gondolná, milyen iparban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.11.10. 09:59:31

@magyar-magyar szótár: Ja, van benne logika. Hiszen a mai maffiózók, legalábbis ezek, akik itt voltak bemutatva, általában tanítóképzőt, vagy tanárképzőt végeztek, esetleg műszaki egyetemet. A lényeg, hogy nincsenek valódi, megélt hagyományaik, pontosabban azok legfeljebb csak a kollégiumi időkig datálhatók vissza. Ott meg általában edda és/vagy beatrice és/vagy európa kiadó és/vagy republic dalszövegek részeg ordítása volt a buli, az elmaradhatatlan illés-féle újra itt van...-nal. Tanítóképzős, tanárképzős körökben már előfordult bizonyos népdalozás, de nem a régi Jávor-féle mulatós dalkincsből merítenek, nem is az egy-két generációval korábbi pártfunkci-vadászvacsora-zárszámadás buli setlist megy, a "betiltott" székely himnusszal a végén - ezeket már ne ismerik. Ők azokat éneklik, amiket a fősulin tanítottak nekik, ami, amúgy olyan magyarosch is. De hogy Kis kece lányomra mulasson egy délceg korrput vidéki polgármester? Ez azért nagyon LOLos. Az meg, hogy Quimby-re, az nonszensz. Egy alter értelmiségi lehet, hogy részegen Quimbyt énekel, mert azt ismeri. De hogy maffianisztikus attitdűddel megáldott funkci Kiss Tibivel mulasson? Tibi abban a pillanatban húzná fel magát ez első fára.

De nem is ez a baj - Tyutyu bácsi heherészése volt az igazán ciki. Meg hogy józanul mulat... Rossz volt, na. Nekem viszont a Csányi most tetszett először - épp ilyenek ezek a nyálas, simulékony Simicska-félék, mint amilyet ő tolt.

magyar-magyar szótár 2010.11.11. 02:58:30

@efes: Szerintem viszont mókás ez, az "elvárt figurák" lesznek rosszulértelmezett dramaturgiai szükségszerűségből (projekció és nagyítás vagy túlzó kicsinyítés) AZTÁN pedig a néptudatban már ilyen figurák élnek maffiózóként. Kb akkora ez a tévedés, mintha mai vállalkozókat "Frici a vállalkozó szellem" stílusban polgárandrásizálnának viccesnek, vagyis egy mai étteremtulajdonos-maffiózó 1993-as Palackozott Ítalok Bótja -tulajszerűen lenne ábrázolva. Éppen ez volt a félelmetes és.. kényelmetlen is... csak szajkózni tudom: Nemhogy Quimby-t üvöltenek Nemélhetetk muzsikaszó néééélkül! stílusban a hétfői afterpartin [péntek délben volt a disznóvágás :)) ]de Shakespeare-t szavalnak. A behangosított házban e g y é b k é n t Purcell szól, sőt, lehet, a Pergolesi év tiszteletére Az úrhatnám szolgáló -ból részletek.

magyar-magyar szótár 2010.11.11. 03:07:51

Papp Sándor zsigmond kritikája a Népszabadságban annyira ócska és vacak, a magyar kritikaiélet-től megszokott ótvar (természetesen "levegőbe beszélt" vagyis csak úgy odamondott, de példa nélkülien) kis gecizésekkel, hogy ide kell másolnom, okuljatok:
Makk Károly ráadásul elég nagy fát nézett ki magának: a hazai politikai és közélet reménytelen pénzéhségét. A korrupcióról és összefonódásokról szeretne mesélni, egy újabbkori Rokonokat forgatna, amelyben nem a családi kapcsolatok, hanem az érdekek határoznak meg mindent, s teremtenek urambátyám viszonyokat.

Ám hiába a lendület, az Így, ahogy vagytok semmivel sem tud többet felmutatni, mint egy idevágó húszsoros bulvárcikk vagy egy korcsmai borgőzös beszélgetés. A bombasztikus felületet karcolgatja csupán, s mindezt megkapó slendriánsággal. Erre különben már a helytelenül írt főcímnél gyanakodhatunk, amit csak tovább fokoz a borzalmas vizualitás, a hol túlvilágított, hol sötét képek, az életlen természetesség.

S hiába, hogy a magyar színészvilág színe-java fordul meg a filmben, mert olyan összecsapottak a karakterek, annyira nem kidolgozott a közöttük lévő viszony, hogy a nézőnek folyton találgatnia kell: mi is történik voltaképpen. Ez pedig egy thrillerben megengedhetetlen.
HIRDETÉS

Törőcsik Mari a mindent kézben tartó Keresztanya szerepében pedig egyenesen szégyen, s erről egyáltalán nem ő tehet. De hasonló sorsra jut Cserhalmi György, Szabó Győző és Nagy-Kálózy Eszter is. Téblábolnak, alibiznek. Játszanak, de maguk sem tudják, hogy mit.

Akárhogy is nézzük, az Így, ahogy vagytok se nem izgalmas, se nem szókimondó alkotás. Ötlettelen, formátlan, a nevetségességhez közel. Mintha egy nagyszabású film vázlatát látnánk, a nagyívűség lehetőségét, amiből majd gondos kezek épkézláb történetet, pontos figurákat és érthető viszonyokat faragnak majd, hogy végre nekünk is legyen egy megrázó, tanulságos politikai- és maffia-filmünk. Kár, hogy ez a fázis valahogy most is kimaradt.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.11.11. 10:22:50

@magyar-magyar szótár: Nincs ezzel baj, ez az ún. bulvár-kritika. Amire te gondolsz, az elemző "nagykritika" ma már kizárólag folyóiratokban van jelen. De ezeket én magam is csak igen ritkán olvasom, mégpedig azért, mert szeretem én magamnak feltörni a diót, utálom, ha már előttem valaki megcsócsálta. De legalábbis, erről nem akarok tudni. Aztán, amikor kész a saját olvasatom, már elolvasnám a mélyebb elemzéseket is, de akkor meg az zavar, ha nem értek egyet vele, nincs mód vitára: az olvasói levelekből csak a bennfentesek kerülnek bele az "olvasó ír" rovatba, a többi megy olvasatlanul a kukába.

Az más kérdés, hogy a faszi fasz. De a népszabinál nem nagyon van, aki nem fasz.

Kenguru 2010.11.12. 00:10:16

@efes:
"De hogy Kis kece lányomra mulasson egy délceg korrput vidéki polgármester? Ez azért nagyon LOLos. Az meg, hogy Quimby-re, az nonszensz. Egy alter értelmiségi lehet,"

Azok utan hogy kiderult, Zagyva Gyorgy Gyulanak egyik kedvence a Ludittak, en mar semmin sem csodalkozom.
Amugy a maffiozas egy bizonyos szint folott ertelmisegi mufaj.
Az orosz elvatsak se csak vodkazni tanultak a Dzsezsdzsinszkij foiskolan.

Egy altalam egykor ismert(nyomozo ur: NEM ELEKSZEM) B-kat maffiozo hazament Baratok koztot nezni.
Eloszor azt hittem viccel.

magyar-magyar szótár 2010.11.12. 02:34:39

@Kenguru: Valahol itt, még a 'szótár fénykorában megemlékeztem a mi k. őrgy-ról, az elhárítótisztről, aki félrészegen adott búcsú ÜTI-t (hogy belügyiállományú létére hogy adott ÜTI-t ezt ma se tudom...) a lényeg, Adyt szavalt és az akkor nagy divat EP Kis Magyar Pornográfiájából idézett. ÉS aztán az efféle csókák... de ez nem az én kitalálmányom, Bezegamerikában evidenciaként tekintik, amiről nálunk nem beszélnek, bár pl Oroszországbannjóhogynem, hiszen bele is lehet halni a túlokosságba. "Maffia"-ként náluk a megyei vagy területi bajnokság B-ligáját mutogatják, malacfoci bandákat. A "magyar maffiózó" megingyúrunk vazze alakúnak vetítődik.

magyar-magyar szótár 2010.11.12. 02:37:28

@Kenguru: A séma szerint pl vaddisznópörkölt megy a vacsin... hát ki nem únja??? A séma szerint viszkit nyomnak.. ádehóóógy! Tiszta pálinka .. és reggelire jaó kis fokhagymás abároltszalonna. Az erőspistát meg az egyik vidékiparasztháza gondnoka feleségétől veszi, házi. És vannak jelentős háziműűvészei ugye, nem is gondolnánk.

magyar-magyar szótár 2010.11.12. 02:42:27

@efes: Uszonyától is bűzlik ez a hal. Nem kézivezérlés van, hanem fónia. nem írja le, csak betelefonál, összefutnak egy öszeröfin. A hosszú ezüsthajú szürkeöltönyös sálas jelentősművész meglátta sajátmagát a filmen, betépett és odaszólt: "te Lajóss kúrassátok má le ennek a vén szarházi trottynak a filmjét rendesen, micsoda egy szar!" Természetesen az instrukció sincsen leírva, sőt, csak körbefogalmazva van, ha a kiscsákó akar magának melót (ezért fizetnek ám!!) akkor jólviselked. És hagy idézzem Varga Lajos Mártont a Népsazbitól: "Egyetlen tárcára nyolc neves ember áll sort" Evvan. Le se kell írni, diktálni se kell, a stréber tudja magától is, mi a csapásirány.

Gondolj bele efes, 20 éve egyetlen szomszédok epizód készült 12-16 millió Ft-ból.. Mi pénz volt ez a "60 millió" erre a filmre? 17 éve volt egy lámpába izzó 40ezer Ft.

magyar-magyar szótár 2010.11.12. 02:44:55

@efes: Az is baj a magyar kritikussal, hogy ha fáj a hasa, akkor szar lesz a film. Kedden kettőkor nincsen kedve, de mégis meg kell néznie egy könyvet... akkor annyi is lesz annak. Ha a könyveket megnézik, akor nem tudom, a filmekkel mit szokás... de gondolom, nem a nézni igét használják a tevékenységre...

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.11.12. 10:02:53

@Kenguru: Zagyva Gyula azért csak egy jobbikos handabander, messze nincsenek azok a fiúk még ilyen pozícióban (remélem nem is lesznek sosem). Az, hogy most benn balhéznak a parlamentben, az csak a mai paranoid bel (és kül)pol helyzetet jellemzi. Igazi maffiózó sohasem áll le ilyen nyikhajokkal, egyáltalán, meginni egy valamit, mert az üzletnek mindig árt a balhé.

A BK-t én is nézem, olykor visítva bírok röhögni rajt'.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.11.12. 10:13:46

@magyar-magyar szótár: Az a reggeli az nagyon ciki volt. Az IS nagyon ciki volt. Ilyen nincs, mégha esetleg "van" is.

Mámegint pénzezel. A Szomszédok híresen jól fizető produkció volt, aki játszott benne, gyakorlatilag egész életét megalapozta ott. Lakás, kocsi, stb.

Jelentős művészek (tudósok, sportolók, emberek) sosem akarnak pozíciót, mert jelentősek.

Jelentős embereket nem érdekli a pénz és a hatalom, mert jelentősek.

Nincs olyan, hogy A magyar kritikus. van ilyen, van olyan. Van aki tényleg úgy ítél, ahogy a hasa fáj. Van olyan is, aki úgy, ahogy a szerkesztőségi értekezleten azt, megszabják neki. Van olyan is, aki jobban felkészül a kritika tárgyából, mint az, aki azt megalkotta. Van olyan is, aki azért húz le egy filmet, mert a rendezője nem köszönt vissza neki. Emberek vagyunk.

Kenguru 2010.11.13. 21:24:46

@efes: Persze hogy nem maffiozo, nem is azt mondtam.

Csak a baloldali-lilaertemsiegi-csajrap-et
hallgato skinheadvezer kb annyire realis mint a Marait olvaso kinai bufes.

De mint tudjuk a valosag a legjobb forgatokonyviro.

magyar-magyar szótár 2010.11.14. 09:24:44

@efes: Jelentős műávészek és sportolók buliálásokat kaptak. Éppen most van egy ilyen friss skandallum, egy jelentő publicista és közíró buliálásban volt az akadémiánál tudományos fokozat.. és hát.. valljuk be, tudományos tevékenység nélkül tudományos iztézettől húzott állami fizetést és most állami buli akadémikus nyugdíjat fog kapni BE SE JÁRT AZ INTÉZETBE de minek is, amikor ő nem tudósa a témának, hanem közírója... bármennyire is jelentős közíró, azért még nem akadémikus szintű tudósa a témának!! és sajnálnunk kell... ...
Volt buli szerkesztőbizottsági tagság. A 90-es évek elején, legelején Apáim, akinek a faszán nyőttem föl, 3-4 ember dógozott a cégnél és hányan vettek onnan fizetést. Jólgondolkodó megfelelő MŰŰVÉSZ kapott buliálásokat,
pl a Szomszédokban a szereposztás jórészt jóbarát-nak jutalomgázsi kis pármondatos szerepért.. nem mondom, néha az igazság lt helyre és méltatlan körülmények között élő művész kapott apanázst a kis szereppel...

magyar-magyar szótár 2010.11.14. 09:31:21

@efes: Ezt nem kétlem, hogy emberek vagyunk. Már emésztgetem a kommentedet egy napja, sokminden eszembe jut, hiszen végülis én is "kritikus" is vagyok. A legjobb barátom kérdezte magánlevélben, mért dicsérem Xyzz-t, ha egyébként ez a fickó engem a szarnál jobban útál "mert jó" ezt válaszoltam.. de én is ember vagyok, van, akit p u s z t á n azért abriktolok "mert nem köszönt vissza". De igazából, ha valaki ennyire képen kívüli tejbetök, mint PSZS.. és mégis meg mer ereszteni egy ilyen kritikát, amikor VLM aszongya... hogy nyolcan állnak sort egy publikálási LEHETŐSÉG-ért.. szóval ha van kritikára 300 karakter vagy esetleg 1000 is, akkor a nyolcból mért nem olyat engednek, aki képben is lehet... Tejbetök írhasson persze... mondjuk valami elbaszottan magossműűűvészikvalitású mittoménmiről, ami nem életes...

(és megint Kosztolányira utalok.. aki szegény ember volt és MÉGIS mennyi cipőt koptatott el utánajárákálásban...)

magyar-magyar szótár 2010.11.14. 09:34:26

@Kenguru: A kínai büfések zöme értelmiségi. Az Első Hullám-ban a 90-es évek elején a zsírvállalkozók jöttek Kínából eredetitőke-megalapozásra. A maiak viszont értelmiségiek.. bizony, tanárok, diplomások akik SOHA SOHA SOHA nem is akarnak visszamenni már. Fölvesznek egy vietnámi [barnabőrű] szakácsot, mert... főzni, na azt nem tudnak, de lelkesek.. És ha megvan kínaul, Márait olvas (olasz pizzás kislány Alesandro Marai-t, akinek a könyvei akármelyik toszkán könyvesbótban KIRAKATBAN VANNAK ám!!!

magyar-magyar szótár 2010.11.14. 09:38:29

@efes: Jut eszembe az orosz maffia... a bennünk élő "orosz maffiózó" kép a sofőr, a csicska, az élőhús felhajtója, akinek újévi jutalomutat [kolbászt töltött Kozsalik verőemberéből és leküdte a harkiv-i húspiacra...]Hurghadára fizet be a sef. A "bárisnya" rúdtáncos az egyik bárjában. A maffiózó viszont a telet Saint Maxime-ben tölti és szemre aligha különbözteted el a touluse-i élőhúskereskedő ősprovance banditától. A francia kiejtése meg még Brezsnyev alatt csiszolódott tökélyre...

magyar-magyar szótár 2010.11.14. 09:42:52

@efes: Az orosz maffiának stílusa van. 1986-ban az Arbaton egy nyomozófőembert fekete Mercedes-ekből kilépő figurák lőttek szitává, ez nekünk nem mond semmit, de nem honos gyártású jármű a Szovjetúnióban több, mint lehetetlen volt, egy szibériai börtönparancsnoknak volt egy ócska Audija meg Volvója. Sőt, kábítószer maffiózók is a Kaukázusban 1989-ben mercikkel menekültek az őket a csúcstechnikával, Volgákkal üldöző Szervek elől.. Ma a szerveknek Daewoo/Chevrolet-je van, a maffiózók meg Q7-tel illannak el. Lereszkedik a szakadékba, bekapcsolja az autómatikát és amíg az autó magától leereszkedik, ő kilő a hátsó ablakon a szakadék peremén tájoló Szervek-re...

magyar-magyar szótár 2010.11.14. 09:44:23

@efes: Még kedvesebb figurám Csepregi Éva néni a halatortánban vagy vacsoracsatában, a jóságos néni, zenélnek is, tényleg, az embernek könnyek szöknek a szemébe, ha az előéletét nem ismered... (és innen a ruhafogas-hasonlatom)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.11.14. 17:54:21

@magyar-magyar szótár: De hát ezek éppenhogy nem jelentősek! Ezek a megélhetési művészek! :) 12=tucat emberek ezek, nem jelentenek lófaszt sem. A jelentős emberek nem alacsonyodnak le odáig, hogy ide- vagy oda mondjanak. Sőt, ha odamondanak mégis, onnan azt mondják, hogy idebeszél, és fordítva.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.11.14. 17:55:40

@magyar-magyar szótár: Azért a Szomszádokban kevés jelentős művész fordult meg... talán Hofi egyedül, egy mondatra, de az olyan is volt!

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.11.14. 17:57:25

@magyar-magyar szótár: Kihalásos állások ezek. De ezt viszont tényleg te tudod jobban: régen, a Nyugat korában hogy volt ez? Saccolom, hogy azért a Nyugatba se volt egyszerű bekerülni, és nem csak arról van szó, hogy a mérce volt magas...

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.11.14. 18:00:27

@magyar-magyar szótár: Az orosz maffiózók vezető rétege kivétel nélkül hajdani KGB-s ügynök, akik kiválóan beszélnek idegen nyelveken, és intelligencia dolgában is felveszik a versenyt bármelyik James Bonddal. Legfeljebb módszereik könyörtelenebbek, de még ez sem mindig biztos. A fiatalabbak pedig ezek fiaik, akik nyugaton, menő egyetemeken szocializálódtak. Akik hangosak, azok a verőemberek, de egyszerű tenyerestalpas muzsikok.

magyar-magyar szótár 2010.11.15. 05:48:44

@efes: EGY részük, a nyugati sajtó számátra érdekesek tényleg LGB-sek, aztán vannak a komszomolisták (a Putyin vs. Hodorkovszkij ügy) Semmit nem tudunk a XX. század Oroszországáról (aminek története csak részben a Szu. története!!!) A szovjetmilliomosok története elvégelődik az Aranyborjúval, de az életben minden ment tiovább. Dovlatov jóvoltából a Jelentős Művész szovjetmiliomosok életébe pillanthatunk bele. Dovlatov anyja barátnő-félcselédje volt egy jelentős műűvész feleségébnek, így Dovlatov az elit szélén is élt, de az alvilág szélén is, és lényegében börtön helyet, enyhítésképen keleltt katonának bevonulnia: lágerőrnek. Fontos ez a Dovlatov -lámpázás a mai orosz történet szempontjából, ha érdekel, olvasd el. Aztán vannak az emigrantok, akik a Szovjetúnióban pénzért vettek zsidó papírokat, kimentek Izraelbe majd onnan nagyon gyorsan amerikába.. Most pedig otthon "becsűűűűlettes" vállalkozók. Sok érdekeset lehet megtudni a mai orosz maffiáról kamionosoktól -akiket érdekel. Ma is a maffia kiséri a jelentősebb kamionszállítmányt a finn határig vagy Moszkvába.

magyar-magyar szótár 2010.11.15. 05:56:53

@efes: A Szomszédokban epizódszerepekre éhező, nyomorgó elfeledett nagy művészeket vontak be. (A hzaveri körből, de hát én is abból tallóztam volna) Raksányi gelért egyik legnagyobb színészünk volt. Én szarba se vettem a Pisze Matyi [Rózsa Sándor] szerepe miatt, feszt csak "hülyéskedős" szerepekben láttam -amíg egyszer aztán volt szerencsém a versmondó estjéhez a rádióban. Ahogy ő verset mondott! Nem is képzelnéd.
Most Horváth ugyanezt csinálja az Életképekben. Ott van Vári Éva (az aktuális Kulkáné) pl.. micsoda pompás színész, hogy hozza hitelesen a szerepét... pompás... Néhány pillanatot láttam már a Kulkával előadott duo-nótás-darabocskából is, az se rossz.

Sokmindenért lehet szapulni a Szomszédokat.. ha jól emlékszem Zsurzs Kati is felbiukkant benne egy kisebbecske alibi (= pénzért) támogatási célú szerepben. Jó, dús életbe kerültek sztárok, Kulka 3 hónapig a empinskiben lakott, míg a villája épült... de azért jutottak jelentős morzsák kevésbé szerencséseknek is.

Bocsáss meg, d tekintelek olyan jó barátomnak, hogy intselek: nem muszáj mindent indexista-matulista módszerekkel agyonvágni. SZAR volt a Szomszédok, szar ... tényleg.. de a szar nemes anyag is.. Az Életképek sokkal job... de mégsem foglalkozik vele senki... vagy nem tudom, gondolom, agyonfikázni divat. A Szomszédok egyik gyöngesége a napipolitikai-aktualitású "népszava" (nem a lapra gondolok!)de visszanézve egy 20 éves Szomszédokat, hát nem mondom, hogy művészeti élvezete okoz, de társadalomszociológiai MÚZEÁLIS értéke van.. és ezt azért nem szabad agyonfikázás közben elfelejteni.
Vagy Kutya bácsit végképp rossz skatulyába nyomni ezért...

magyar-magyar szótár 2010.11.15. 05:57:40

@efes: Ráadásul Horváth szépen le is szokott a népszavista prédikációkról az Életképek -ben.

magyar-magyar szótár 2010.11.15. 06:03:51

@efes: A Nyugatban CSAKIS a mérce volt magas. Hogy mondjam... azért tyúkszemekre mégse ajánlatos vót rátiporni. József Attila az életben más volt, mint amilyen most a "hősi alakja" (lásd Tersánszky Józsi Jenő: Nagy árnyakról bizalnmasan című intimpista könyvét... benne vannak más Nyugatosok is. ) De a NYugat korruptságban össze sem hasonlítható mondjuk a 15 évvel ezelőtti magyar állapotokkal. (Ma már nem szám, hiszen az irodalmi lapok meghaltak jóformán. K. György pénzember pénzel most egy ÚjNYugatot, hallgatják is agyon.. 5000 volt az első példánya!!! Hát mai legjelentősebb orgánumaink nem fogynak el a NYugat 1000-es példányszámában, Bizony egy mai NYugat, a Holmi jó, ha 500 pld-ban elkél. Ha öszeszámolod, 500-nál több az indexista jujdehaladó jelentősművészünk. nem tudom, hogy a Könyvesblog jógyerekei összesen vesznek-e két Holmit (egy pakli cigi az ára)

Babitsról sok-sok rosszat gyűjtöttem össze MERT útálom az alakját, sokal kisebnek látom jelentőségét az egykori hatalmánál, és így sikerült is igazolva látnom előfeltevésemet. De azért ez az indexista (Dr Vásárhelyi Máriá-s) módszer nem egészséges ám!

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.11.15. 09:18:23

@magyar-magyar szótár: Akkor most megvallom neked, hogy én még szerepeltem is a Szomszédok néhány epizódjában. Mint statkó, mivel akkoriban az egyik, olykor előkerülő helyszínen voltam népművelő. :))) valamelyik diáknapon pedig előadtuk kísérleti színház-modorban, recitativo az egyik epizódot, mert valamelyik marha megtalálta az egy epizód forgatókönyvét a háza kukájában... ÉN szerettem a Szomszédokat. Milyen jó volt az öreg szocdem munkás figurája, aki mindig a Vágási Ferit istápolta (aki ma olyan hzghcsjhggdhn fidesznyik, mint ide Lacháza) Horváth Sándor, asszem. meg Bőhm bácsi, meg az öreg erdész. Ezeket bírtam nagyon.

magyar-magyar szótár 2010.11.16. 04:02:09

@efes:
Igen, ők voltak segélyezve a szerepek által... Olyan volt az erdő ott, mint a Jóban Rosszban -ban a Macsek, hogy akármi van, menjünk a Macsekbe, meg persze ha mentő járt arra, akor bban Magenheim vót a doktor ésígytovább, de hát ezek is dramaturgiai szükségszerűségek [nem dokumentumfilm ez kérem] Ugyanígy a tárgyak, a "becsületes kockalada" ... a "becsületes tapéta"... A keramikus művésznő lakása.. Pl az ismétlésekben, mint a pornófilmeken is, én általában a környezetet [élő, nem épített díszlet!!!] figyelem, egyre értékesebb lesz ilyen szempontból a Szomszédok. Érdekes a két hervatag nő, Almácskánál és Dr Magenhemnél hervatagabb (34 évesen már fonnyatag)sztárnők nem vótak tán soha. Oli bácsi...
süti beállítások módosítása