Ha az isten azt akarta volna, hogy türelmes legyek, gójnak teremt,

/askenázi jómondás/

 

Mely mennyien is felejtik el a toleranciát türelmetlenül követelők közül azt, hogy a türelem gyöke a tűrés.

Az askenázi jómondásra pedig - A Jób története miről is [miről is -a szerk kérd.] szól? Nem jéziánus találmány a türelem.

Egyébként pedig a társadalmi tolerancia is afféle, mint az angolgyöp vagy a konzlib. Évszázados ápolás kell kéne hozzá, és persze Blood, Sweat and Tears. Csakhogy példásan türelmes jógyerekeinknek pont ez az egyik főbaja, hogy minek is ríjjunk annyit a magyar történelem hawájjos századai után ...

 

12 komment

Címkék: türelem

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr182014564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frick László Emlékzenekar 2010.05.26. 07:47:40

A k'k'k'éjrópai szűntelen ríjjásnak az az oka, hogy feszt orrbaszájba verik az embert.
Az üldözési mánia alapja az üldöztetés.

Az összeesküvéselméletképzés alapja az, hogy az ember ellen össeesküdnek.
A türelmetlenség alapja pedig az, hogy sose türelmesek a parasztálattyával.
Ami paraszt bunkaja viszont olyan, amilyenek Ottlik is leírta aaz iskoklában. Jeccerasztán kitör belűle a sokkúttúrák, elkezd nyitottbicskával járkálni, joszt akkor jaó hazakűdik a parasztkurvannyába, jabba.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.05.26. 13:44:12

az egész Ottlik-regényben csak az a kis parasztfiú viselkedett úgy, ahogy értelmes embernek viselkednie kell. A többi, azt nem is értem. Azok droidok vagy mik lehettek?

magyar-magyar szótár 2010.05.26. 15:01:58

@vészmadár (pica pica): Úgy érzem, Ottlik sem értette azt a figurát, csak megfogta. Később találkoztam vele (a parasz'gyerekkel) én is a kollégiumban, laktanyában ... börtönben beleugranak a késbe és elítélik őket tiltott eszköz birtoklásáért meg erőszakért... Nálunk pali a neve, de Oroszhonban muzsik ...

2010.05.26. 17:41:26

Aki ezt az askenázimondást(?) kitalálta, annak sose volt gyereke.

Barát József guru 2010.05.26. 18:56:04

A kedvenc mondásom.
A tűrés gój smonca, az azesz ponemek buzdítják tűrésre az embert.
Ja, és mindig TE tűrjél, ő meg azt csinál veled, amit akar.

Lev Alekszejevics Nyunyeszkij · http://evacuo.blog.hu/ 2010.05.26. 21:14:50

@vészmadár (pica pica): a többi úgy viselkedett, ahogy mi viselkednénk, a parasztfiú meg úgy, ahogy szeretnénk.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.05.26. 22:24:13

azért annaka regénynek volt pár számomra érthetetlen vetülete. Például hogy Merényiék mivel is tartották a markukban mondjuk a 2 (később három) kiképzőből az egyiket (később kettőt). Végülis akármilyen kemény gyerekek is voltak, azért a regény szerint mégiscsak 10 éves szarosok...

magyar-magyar szótár 2010.05.27. 06:22:34

@vészmadár (pica pica): Más volt az a tízéves. Más volt az akkori érettségizett ember. Még a reálérettségizett is meglehetős fogalmazott és a humánérettségis pedig nem csak szabadkéz' rajzolt. A kis 16 éves prepa [másodéves tanítőképzős azaz fölsőgimnazista], aki Krúdy Gyulát megállította az utcán. Orvosoknak szépirodalmi és olvasott!! könyvtára volt... miközben mint körörvos, kétlovas hintón 50 km-es körzetet ügyelt. És nem minden hintón volt ernyő...

magyar-magyar szótár 2010.05.28. 03:19:11

@méhészborz: Az askenázi családban a gyerek az ő puszta hétköznapiságában a htb máme dóga , a fater főleg az eszmei iránymutatásban vesz részt a napi 14 órás meló mellett. Lényegében Az Írás törvényi alapcélja éppen az is, hogy a frissen [A Nagy Olvadás után] kialakult apajogútársadalmat törvényileg is alátámassza.

magyar-magyar szótár 2010.05.28. 03:23:23

@Lev Alekszejevics Nyunyeszkij: Én nem szretnék úgy viselkedni. Én mindig jógyerek szeretnék lenni. Most is már alig várom, hogy tehessek is valamit a gyűlölet ellen.Na, menjünk, oszt etessük meg a disznókat.

magyar-magyar szótár 2010.05.28. 03:29:31

@vészmadár (pica pica): Nem tudom, hogy olvastad-e Örley István A Flocsek bukása c elbeszélését.
A jógyerekek már politikusan tudnak viselkedni az oviban is. 4-5 éves gyerekeknek van pl annyi esze, mint A Dohánygyár májereinek, tudják pl, hogy kell árulkodni úgy, hogy az ne hasson árulkodásnak, vagy sorakozókor úgy intézni, hogy az óvón énifelől megint az a takonyorrú Petike ugráljon és forgolódjon a sorban. Vagy ott vannak a kislányok, pl a mutogatás üzletágban, mindig a fiúknak kell először megmutatniuk és az okos jókislányok mutatás nélkül szaladnak el nevetve, meg ilyesmi.
Mint a börtönnóta csibebölcsijében.
süti beállítások módosítása