peca - közép-tiszavidéki (Tiszaroff-Nord) dialektusban pöccő. Namost tisztázzuk akkor (utoljára, ami az első alkalom is volt egyben,  1988-ban horgásztam, pecázni viszont termelőszövetkezeti dolgozóként eleget...) hogy a horgászat, az jaaaajjj,  nagyon nem pecázás, mint ahogy a motorozás nem biciklizés, bár a két kerék lehet négy is.

http://epa.oszk.hu/00800/00804/00408/peca.jpg

 

A piktogramon pompásan látni az orsó szimbólumát.

A Halmozottan Hátrányos Helyzetű Rétegek , akik a modern szociológia szerint a gyermekeiket legendásan szeretik ha nem pecázni mennek, akkor kosarakkal a kiöntésekbe halért.

 

A peca áll egy valamiből, amit fogsz, zsinórból, ami szerencsés esetben damil, van rajta horog, az úszó csak bizonyos esetekben és csali (a legprofibb pöccős csali nélkül, puszta horoggal többet fogot, mint én bolti úszós készségemmel) . Autentikus pöccő egy kis lécdarabka, zsebbeférős [felmagyarul: zsebpeca] , amire a zsinór és a horog fel van tekerve. Cigány osztálytársam komenyistaszombat kereteiből kitörvén (mink a Szabaccság Park fái alatt gereblyéztünk) beállt az öntözőcsatornába    és a gereblyéjével csapta agyon az átláthatatlan delfinzöldszürke vízben elúszó halakat. Ugyanis ő nem szórakozásból pecázott, hanem akkor evett, ha ~zött magának. Fenekezett is a halastónál, a halőrnek bizonyítékul elég volt, ha látta a parton ülni...

8 komment

Címkék: peca

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr621541077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.17. 23:30:53

apám két "hogyan oltsunk ki életet páncélozott gépjárműben, és maradjunk életben" oktatás között gyakran horgászott. Nagyapám, az anyai ágú, pecázott. én már csak a fejemben nézem, ahogy gyerekkoromban a két öreget néztem. valami baromira fogyóban van, az a meglátásom...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.17. 23:32:32

apám két "hogyan oltsunk ki életet páncélozott gépjárműben, és maradjunk életben" oktatás között gyakran horgászott. Nagyapám, az anyai ágú, pecázott. én már csak a fejemben nézem, ahogy gyerekkoromban a két öreget néztem. valami baromira fogyóban van, az a meglátásom...

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2010.03.18. 00:37:40

egyszer volt egy zsebpecám

kimentünk a holtágra tóra (mertbizony úgy vagyok án városi gyerek, hogy a dunamenti vadonba jártam pecázni:)

naszóval egyszer volt egy zsebpecám

többet nincs erről mesélni:)

magyar-magyar szótár 2010.03.18. 06:26:13

@A Hannibal Lektűr-attitűd: och boldog gyermekkor, erre én is emlékszem, az ember úgy várt valamit az olajiszapzöld víz alól! Ach, életem első pirosszárnyú keszege!

magyar-magyar szótár 2010.03.18. 06:27:31

@vészmadár (pica pica): igen, sokakat nem is érdekel a fogás maga... viszont szemérmesek ahhoz, hogy csak úgy kiüljenek a partra közvetlenül a semmivel... sokaknak a horgán semmi csali, az nem látszik...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.18. 08:08:43

életem egyetlen hala egy compó (cigányhal) volt... az mit jelent a pecahoroszPÓK szerint?

magyar-magyar szótár 2010.03.19. 04:28:21

@easykarma: Nem lehet hozzászólni. Biztosan ocsmányul cigányoztak benne, nem is tallóztam. A heten-egy ágyban.. hát.. én olyan házakat láttam, a ház ősmagyarol a szoba (soztatlan épület, a szoba=ház)
igény kérdése is... vannak, akik a többszobás házukból egy albérleti szobába költöznek a fűtés végett akkor is, ha lenne pénz 2 szobát fűteni. Amivel fűtenek, az a sparhelt, a főzéshez szükséges hő fűt.. a cocpolt meg a zópétzés meg a belvízpogromos házaknak is ez lett a vége. És ha elég egy szoba, akkor előbb utóbb lebontódik a többi. A kádárkorszakban kép-mutatásból (hogy el ne vegyék a gyerekeket) tisztaszobát tartottak (a gyerekek hidegszobának nevezték.. dacos nagylány néha beköltözött, ha 13 évesen nem akart szorosan a testvéreivel feküdni. Egyik tanítványom szülei a konyhaasztalon basztak, mert ott volt hely, az asszony felfeküdt, közben utasította a nagylányt, vigyázzon a kotli körül a kicsikre... A gyerekek úgy veszéltek szüleik baszásáról, mint pl kompífeőzésrű vagy gyisznaóvágásrú, annyiba számított. (a nagylyány a fiúval, akit ki akart fognbi magának, elbújt a hidegszobába, de az anyja beacsétotta, összekenyik a dísz-rökamiét (vastagon lepte a por)
süti beállítások módosítása