tanyaközpont - felkapaszkodott elsőgenerációs budapestiparaszt leszólásában minden kisváros (Kaposvár, Ercsi, Gödöllő, Miskolc)

 tanyaközpontba száműzött értelmiségi [ A Doktor] ábrázolása magasfokú művészimegvalósításban (Krasznahorkai László - Tarr Béla: Sátántangó)

http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/Nyiregyhaza/pages/images/017_a_bokortanyak_009.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 a szótáríró drámája Részeges Vidéki Körorvos tanyaközpontban -témakörben ITT

 

 

 

a szótáríró fiókjából:

Végül az Úr -Isteny már csak csak úgy a maga kedvire szór egy csipet jégcsillámot a puszta felett, abba láncsázván a Nap súgári, ágácok görcskarjai az égen, tőlyek és jegenyesor: gyönyörűség.

Hideg van.

Kétoldalt a majori házak már maszekban, kinek úgy, ahogy a gazdaságtul átvette, kinek kűporosan, garázzsal, előkerttel, fejírre mázolt traktorgumi -kerékvetőkkel. Pipi-papucsok, gummicsimmák, Nicé -és Adiadios cipők az aszfaltút bogárhátán lipi -lépkednek: Hát hideg van, srégan levágnak az egyik házba. A konyhában már tanyáznak páran, a szembe szomszéd, meg a hatodik. A gazdaasszony már emeli is a családisörös üveget a kredencről: csak hat pohár van. A tanyázók fölhörpölik, mán van is elég pohár. A konyhában a pára, mint a téli istállóban, ammóniák és disznószargőz. Penész. A penész az egész falakat, a konyhabútort, a tévét, a kredencet, a linaóléumot, a gumipapucsot, a moslékosvedret, a penész már mindent általvett: ütögél kifelé a kileseő vakolaton.

Kiscica kunkor' alszik, benne a gumicsimmábúl haséjtott szaladdjki klumpában.

Bogárszemű lyány kínaipapucsban, feődseprő -haséjtottszárú divatnadrágban, velünk, idegennyel egybül tekintetet akaszt. Na, ki -ki daógára! Gazdaasszony megáll: Hát a pornyóújságok! Legyintenek, ráér. Gyerünk, dologra. Odakint hívesség, de már enged a Napnak.

 

Fene Masszéjv áll félre az úton. Jaóska! Most már együtt mennek tovább. Ránéznek a teharautóra, nézem, szemeikben könnyek? Semmi, egykedv. Fájin autó ez! Ezzel mán lehet daógozni. Nyújtom a nyakam, hun a Jaóska, a Masszéjv -tulajdonos, meg akarom nézni, de már nem ismerem meg, pedig kezeltünk. Szevasz -szevasz. Na majd az öltözéke megmutatja. Nézem, mind egyformák, gumicsizma, pufujkává vedlett sídzseki. Toporgás a ház előtt, végre a gazda ( Bob Dylan lyánykorában, de hosszabb hajjal) kilép és integet egy üveg viszkivel, heéj, beljebb! De nem, az asszonyok megállnak: A kicsi, még alszik! A gazda csak erősködik a viszkivel, van viszkikrémlikőr is, asszonyoknak való. Iménti gazdaasszony megmondja, asszonyoknak mi való, nevetik, de tréfa félre: Ha fenn is mán a kicsi, de nem, jó lesz itt a napmeleg aódalon. Háziasszony (Joan Baez homlokpánttal)  szives, kijön a picivel, aki már totyogócska, azt kapják, csókolják, megeszik, édes. Közben a gazda viszkit tőt. Na, isten. Krémlikőr, annak is isten!

 

Hanem mostmár föl a ponyva! Fönt van az régen! Intem, ez szekrényt, azt a ládát. Mi a nehéz. Könyvek dobozokban. Egy doboz negyven kila. Hat ilyen doboz van. Bogárszemű kislyány szalad: Heéj, anyu!lejárt a gép! Eridj kislyányom, teregessé' ki. Mindenki fog valamit, lámpa, mosó és hűtőgépek, Hi-Fi, néprádió, lemezgyűjtemény. Az egyik legíny a fejéhez kap, jaj, ő bolond, elfut. Közben a gazda a kutyárul rendelkezik. Kaukázusi-komondor-kuvasz keverék. Ki vállalja. Ez fél óra, a kutyával nem lehet csak úgy, azzal meg kell beszélni a dógokat. A kutya már beletörődött. Szakmai kérdések: végre az egyik majori kiáll: jó lesz a marhákhoz, ki a tanyára. Jaó! Ez! Tényleg. No, kiskutyám? Kutya a feődet nézi. Új gazda kutyával el: a combjára csap, ciccent és a kutya fejhorgasztva megy vele, mintha mindég az üvé lett vóna: nem néz vissza. Vótgazda megtörli szemüvegét, ami sosevót. Na, isten. Erre másik üveg bontódik, viszki, krémlikőr.

Toporgok, mert közben az idő, mint búza a szélyes garaton. De itt nem, mert még a hagyaték. Mert ahová a Raóbert megy, oda nemhogy kutya nem, de feűnyíraó se kell: a hatodikra? Bicikli? Varrógép? Barkácsasztal? Fogynak a garázsbul a dolgok. Még egy üveg viszki? Szemre vagy negyvenen álldigálunk, fele asszony s lyány. Már a nap fejűrű világéjtja be a tájat, a sújtó igazság, minden szípsíg elpárállik a tájbul. Messzi város, tenger kilométer, leponyvázok s fordítom útba a teherautót miheztartásra: mosmább ideje lenne. Fut vissza a legíny, gitárjával, hogy mégegyszer, az az átkötés? Vótgazda veszi a gitárt, Les Paul fazon , mutatja. Na, mostmár a vótgazda is fordulóra veszi a fókszvágeny mikróbuszt -ej, be sok tápot meghozott azzal várasrul, sóhajt az egyik asszony. Na, de az az átkötés hogy van a Led Zeppelinybe? Na? Na? Na -de nem, motor állj, van még krémlikőr. Búcsúölelések, csókok, ajtócsapkodás, még valami gyógyszerrül papír.

 

Állj, telefonszám, majd fölhívlak és benne lesz! Na, indulj, de nem. Motor állj, emerrűl kerül egy Pajero, tanyásgazda gyütt föl, búcsú, ism. ölelések. Vad idegeny, nekem is integélnek, mintha mán tavalyról, bogárszem villan a vállak közett. Integetnek, motor gyút. Amit intenek, a sohaviszlát. Negyvenéves asszony, százránc arcán búnélküli, tiszta mosoly: Na, ilyen állatorvosunk se lesz többet! 

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr21585174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.12.09. 09:32:22

Tanyaközpont ma, Békésben praktikusan egy darab ház: balról kocsma, jobbról vegyesbolt, a kettő között postaláda. Útkanyarban van a ház mindig, előtte vastag keréknyomokkal kátyúzott természetes parkolóval, gyakran itt-ott zúzott kővel szórva. Előtte transzformátorház, hogy ne kelljen a Titászosoknak mesze menni inni. Bicikliknek egy kb 5 méteres korlát, ami mellé mindig van támasztva 2-3 tanyabike, oldalán előírásszerű fonott vesszőkosárral.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.12.09. 10:28:23

provinciális pestnek provinciális vidék jut

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.12.09. 14:43:27

Kispest, nem Pest, tanyaközpont!

Fradista rigmus

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.12.09. 22:29:44

off

kismagyarizé a kedvenc jógyerekeidről:

egyszavak.tumblr.com/

(cvikli up, egyszavak meg én vok)

magyar-magyar szótár 2009.12.10. 03:50:16

@A Hannibal Lektűr-attitűd: Feladom én ezt a vitát. Alap, hogy nem szabad elvenni az emberek hitét. Ha te azt akarod hinni, higgyed. Bánom én, nem engemet hülyítenek az a lényeg.

ibusibus · http://stirlitzblog.blogspot.com 2009.12.13. 12:33:22

@A Hannibal Lektűr-attitűd: :D

másrészt nézőpont kérdése ez is: tanya felől nézve a kocsma már központ. Létezik nézőpont, ahonnan Bp. is az, olyan nézőpontot is el tudok képzelni, ahonnan az egész naprendszerünk tanya, az emberi civilizáció meg primitív törzs.. Ki állítaná, h egyik, vagy másik nézőpont érvényesebb? Vannak, akik állítják, sőt szokás is ilyeneket állítani, ám ennek érvényessége, vagy jelentősége megreked a tanya, törzs lakosságán belül, azon túl nulla - az égetett agyagedényeiknek nagyobb a jelentősége egy külső szemlélő szempontjából.

Nagyanyám három falunál messzebb soha nem került saját falujától - mármint a Felvidéken született, szal akkor egyszer, meg amikor már nagyon öreg volt, telente igyekeztünk Budapesten tartani valahogy, mert kezdett önveszélyes lenni otthon. Nem volt maradása, utálta Pestet, két telet ha kibírt ott..

Baja mellett ismertem egy iciri-piciri, elkerítetlen, rendezett vályogházat, szőlővel, apró ablakokkal. Valami bajai orvosé volt. Tetszett az ember látatlanba is, pedig lehet, h egy velejéig korrupt, hálapénznyelő volt, ki tudja.. Nézőpontok.

magyar-magyar szótár 2009.12.14. 06:32:14

@ibusibus:
A legfőbb nézőpont a kocsmárosé, a kocsmarisztokrata ezért nyalja ki magának a helyet szélen, de lényegében a pult vonala MÖGÖTT:
Ebből a szemszögből mindenki bunkó, tahó és részeges. elviselhetetlen a banda, böfögnek, tolonganak a sorban és leokádják a kátrányos vizelde falát. Míg a kocsmáros meg a kocsmarisztokrata a AVégső Ampullát zárás után veszi be, a kocsmáros míg hazaér a kombi QWartburggal, addig a kocsmarisztokrata, magukra zárják az ajtót s az asszony felkapcsolja az éjjelilámpát, s a keblére húzott dinyhacsücsökkel várja, hogy mára az örjöngés hullámai mit vetnek partra... Szemei véres húsban rézpitykék.. Azonban az adásidő ajnos mindig véget ér ott, amikor ezek a fejletkulturáltak hátrahanyatlanak az m1 A szólás szabadsága c. műsorában azzal, hogy a Jobbik, na, az spontán lentről jött föl média nélkül. (A kurucinfos meg gólyahír vót a levegőben neeeem???)
süti beállítások módosítása