Amiről senki nem mer beszélni. Terjedése járványszerű.

fejtetű -pediculus capitis

Nekem még a XX. században volt, harminc éve, amikor terjedése nem járványszerű volt. Jól behatárolható területeken fordult el.

A fejemre a ruhámról került, oda meg a tornaöltözőben a fogas szomszédom ruhájáról mászott át. A területi földrajzversenyen bizonyosodtam meg arról, hogy a gondolászati fejvakarászásom valódi oka mi.

A korpaszeletkénél alig nagyobbacska fejtetű szürkés színű, a petével teli anyaállat különböztethető el inkább. A hímek picinyek. Nagyítóval apró lábai megfigyelhetőek. A peték csepp alakú tokokban vannak a hajszálak tövén. Körömmel a hajszál tövéről elindulván a korpa szeletkéi lehúzhatóak -a serke, vagyis a fejtetű petéje nem. Köröm között elnyomva a teli tok jellegzetesen pattan szét.

nőivarú tetú frissentojt serkével

Húsz éve a KÖJÁL [pompások] idején még voltak rendszeres ellenőrzések. Kis tanítványaim fejét sokszor magam dörgöltem be nittyforral. Szakkönyvet vittem be, rajzokat készítettem -a meggyőzés nehéz volt. A szülők tagadták, hogy a gyermekük fejtetves lehetne -a fejem szana-széjjel hasogatását ígérték. Néha a meggyőzésem sikeres volt -aztán figyelhettem az ablakból, fagyban, télvízben, mint mossák le a gyerekek a fejükről a nittyfort az ártézi kútnál-agyonig ne verje őket az anyjuk.

Sötét, fekete hajban könnyebb észrevenni a tetűt. A viszketés, a furcsa, enyhe csiklandó érzés mindenképpen gyanús. Az ellenőrzés egyszerű: újságlapra hajolván kézujjakkal alaposan át kell fésülni a fejet s megvizsgálni a papírt, majd a hajszálakat a petetokok után. Ha valaki a családban fejtetvességben szenved, mindenkinek alkalmaznia kell az irtó-és általában több napra, egy -két hétre védettséget is adó szereket. Hasznos a külső közösségekben is elvégezni a kezelést.

Ha egy gyermekközösségben fejtetvességet észlelnek, minden gyermeket és az otthoniakat sem árt ellenőrizni. Az alkalmazható szerek többsége védettséget is nyújt -tehát nem fölösleges, ha a fertőzött közösségben mindenki használja. Meg kell ismételni az ellenőrzést a petetokok (serkék) iránt.

Ma már mindenkinek alapvető emberi joga fejtetvesnek lenni. Az ÁNTSZ nem tarthat csak úgy ellenőrzéseket. Mindenről beszélünk, dobáljuk, csámm-nyámm a nagypol - kispol gumicsontjait -csak pl a fejtetvesség járványszerű terjedéséről nem beszélünk.

7 komment

Címkék: fejtetű

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr95919558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Wilbur Swain 2009.02.22. 16:13:40

pedig még most is van: ahol nyáron dolgoztam gyerekek közt, ott is akadt párszor, "fő munkahelyemen", a kollégiumban meg pláne van, egy kis hölgy hozza otthonról - érdekes, de sosem vakarózik. ez hogy lehet?

Kenguru 2009.02.22. 18:37:49

"Ma már mindenkinek alapvető emberi joga fejtetvesnek lenni."

jaja.

Meg amikor a -hivatalosan nem létező- hajléktalan gyereket behozzák nappalra az óvódába, az óvónők csak fertőtlenítő kendővel törölgethetik át szegényt, mert megfüretni az mamár durva jogsértés(szinte holokauszt) lenne.

Nem jó ez így.

magyar-magyar szótár 2009.02.23. 06:04:29

@dr. Wilbur Swain: Mindent meg lehet szokni. Érdekes megfigyelésem, hogy tetű témában beszélvén hamarabb vakaróznak reflexesen azok, akik még a csiklandós izgést sohasem érezhették fejbőrükön... Viszont legártatlanabbul azok hallgatnak, akiknek szinte zsezseg buksijuk...

dr. Wilbur Swain 2009.02.23. 08:49:45

ó, nekem már volt egyszer, de már most is azonnal vakarózom :)

I.A. · http://bicske.blog.hu/ 2009.02.25. 11:12:24

azokat a "köjálos néniket", akik 76-84 közé szorult általános iskolai pályafutásunk idején havonta, két-három havonta bejártak hozzánk ketten, ünnep volt, mert addig sem volt tanulás, s ha meglátta közülünk valaki az iskola előtti járdán, a folyosón, bárhol, akkor bepörögve, suttogva-ordítva rohant vissza az osztályba az örömhírrel: "MEGJÖTTEK A TETŰNÉZŐK!"
Aztán találgatás, fogadás, hogy kinek lesz, tetűlottó, remélem nekem nem stb. Akinek túl sokáig nézte, az elkezdett izgulni. Ezért egy idő után azzal kezdték: hosszú ideig azért vizsgálunk,mert nagy a hajatok és mi alaposak vagyunk.
Ja. Így már más.

2009.10.27. 11:41:05

Nekem meg nem volt es mar percek ota vakarom a fejem.

magyar-magyar szótár 2009.10.27. 12:58:16

ősi reflexüzenetet is hordozhat at a 44000 vagy hány gén. Van ember, aki cápaiszonyára réved vissza, más uszonyára.
süti beállítások módosítása