komaivás (XVII-XIX. sz eleji kötés;mm: életreszóló barátság megpecsételése). Az delicvens, az csárdának alkalmatos helyiségében, sútban, asztalon, nemkülönben  teréjtett subáján, pucér seggit az égre gyalázvást, tehát a komája őnéki seggibe bort tölt,  avagyis a csárdásné, azkit gyakorta szintén a ~ba vonytak, avagy más némbereket ezen fertelmeskedésekbe. Onnan penig az delicvens segge lyukából kiszürcsölé a bort. Imígyen komaságba kerülvén, az fajtalanságokban, rablásokban, persecutiok elől búdostattatásokban segedelmére egymásnak.

3 komment

Címkék: komaivás

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr93807106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retroflexus 2008.12.07. 10:47:15

Komoly! Látszik, hogy a régi időkben is színes fantáziával voltak megáldva az magyar emberek! :)

Zigi 2008.12.07. 17:17:08

Mostanában a legtöbb ilyen útszéli csárdában,nem is kell "az delicvens segge lyukába tölteni az bort",mert egyből üvegből kitöltve ilyen szar íze van.

dr. Wilbur Swain 2008.12.07. 20:26:06

na, ezt sem tudtam még... o_O
süti beállítások módosítása