brainstorming -szó szerint agyviharzás. (Én az agymenést rossz szinonimának tartom... a szerk.megj.) Ötletzuhatag. 1. A vállalat(irányítási) marketingben alakult ki. A menedzsment vagy más, ötletelésre kiválasztott (megbízott) személyek egy adott kérdéskörben igyekeznek minél több ötletszerű felvetést, megoldási és kivitelezési javaslatot tenni. Egy önmagában kivitelezhetetlen vagy életidegen ötlet is lehet hasznos: cáfolta építő gondolatokat ébreszthet. Az ötlet-termelés után következik a szelektálás, vagyis a továbbgondolásra alkalmas ötletek kiválasztása.

 2. (politika) A menedzsmentdemokrácia az ochlokrácia formája. A Kevesek, akik a hatalmat magukhoz ragadják, nem beépítik az amúgyis legátolt és folyamatosan pusztított (demokratikus) intézményrendszerbe a tudást, az alkalmas személyeket, hanem a tudó-kat (tudósokat is, pl szociológusokat) csak ötletelésre használják és fizetik. (Almagyarul: kilóra megveszik.) A folyamatos ötleteléshez naponta új ötletekkel kell előállnia a Legfőbb Menedzsernek (Kedves Vezető, államelnök [Vlagyimir Putyin] , miniszterelnök [Vlagyimir Putyin] , etc) -ebben névtelen ~olók segítik. Ma konkrétan Magyarországon pl a minisztériumokban szakmunka helyett a szó szoros értelmében éjjel-nappal ötletelés folyik. Minden létező és alkalmas eszközt felhasználnak az ötletgyártásra. Ha kifújnak, akkor pl a minisztériumhoz beadott pályázatok anyagaiból merítenek. Gyakran ma már más célja sincsen egy szellemicélzatú pályázatnak, mint az ötletek lenyúlása. Késő éjjelig melóznak az ötletbrigádok.. ám sokszor A Főnök  (aki nem biztos, hogy a "miniszter" , azaz a szakterület fő PR-menedzsere) már délben visszahajítja az egész salátát. Mivel az ötletek végrehajtása senkit nem érdekel, igazából PR-szinten folyik a lekommunikálása, így a feldolgozási szakasz elsikkad, az ötletek életszerűségét nem vizsgálják.

Gyak.: A politikai ~olás káros hatásait leginkább a magyar un "egészségügyi reform" állatorvosiló-szerűen alkalmas példáján szemléltethetem. A ~olók sok, akár közhelyszerűen is ismert hátrányt, korrupciós lehetőséget, visszásságot, hibát tártak föl. Azonban nem végig. Kirajzolódik, hogy a ~olók, ha esetleg papírjaik szerint orvosok is lennének, ma
XXX a kórházi gyakorlatokon ismeretelen főnővérektől, cinikusabb öreg dokiktól (almagyarul: akik ahhoz még fiatalok 44 éves fejjel, hogy a léből kapjanak, amit kizárólag a már nem oprálós, csak max asszisztáló prof lenyúl) hallottak el ezt-azt, anekdotákat, negyed vagy féligazságokat. A ~olás ugyanis ok-okozati összefüggéseket nem képes feltárni, csak felszíni tényeket rögzít. Az un "egészségügyi reform" elemeihez egyáltalán nem készült hatásvizsgálat, szakmai tapasztalattal rendelkezőkkel nem egyeztettek. Az ötletek a gyakorlatban csiszolódta.. vagy haltak el vagy váltak formálissá. Pl a vizitdíj ötletelője arra se vette a fáradságot, hogy beüljön egy vidéki, falusi orvosi rendelőbe és végignézzen egy rendelést (amihez, mint "papíron-orvos"-nak joga lett volna...) Már menet közben, óriási pénzpazarlással próbálták életszerűbbé tenni az ötletet.. Jellemzően a központi agitprop hiradóanyagokban kizárólag városi-kórházi vizitdíjbeszedő automatákat látni, ami által azt sugallják, hogy sorbanállás nélkül, egyszerű pénzbedobással lehet a díjat befizetni, holott a gyakorlatban zömmel ez egyáltalán nem így működik... A ~olók szerencséjére közbejött a „népszavazás”, amire minden kudarcot és kényszerű visszavonást , megtorpanást, általában a sikertelenséget rá lehet fogni.

ágytálpénz (1) állam (1) anekdot (1) arrogancia (1) baloldali (1) bérnyalnok (1) blöff (1) dezonionista_zászló (1) fórumozósbetegség (1) görény (1) gründgens (1) haladóbaloldali (1) hirig (1) ingyensörakarózás (1) mélymagyar (1) nagypofa (1) népnevelő (1) politika (1) reform (1) stréber (1) szopjkultura (1) szótár (21) tótawériánus (1) zónijó (1)

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr22388729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása