Dr Bodolai [Dr Baradlai] ötletei alapján
 
„ A kutya is jódolgában vész meg.”
/ősparaszti mondás/
„Józan parasztész pedig nincsen."
/Tóta Wórlyuk Árpád népnevelő/
 
Rp. 16.: Végy egy 600ezret se érő hajótestet másfél milláért. Ne, ne kérdezzél meg hozzáértőt, mi vagy te, narancsmegyei fődbirtokos, aki a kasznárját kűdi föl Pestországba megvenni egy helyre kis 800ezer Ft-os hajót egymilló-kétszáz-kápéért??  Felújítás címén basszál el rá laza csuklómozdulatokkal vagy kétmillát úgy, hogy a végén 400ezret se érjen a kész iparihulladék. Többek között csak a balhéért nyócgyerekes arizonai mormon hajóácsot fogadjál meg a felújításra, aki a Gyalogkakukk Sivatagban tanulta ki a szakmát, akinek egyetlen szakmai erénye az, hogy bizonyos irányultságú olvasóid idegét majd jól felcseszi a klerikális [sic!] barom kontextualizálása. Végy egy darázsszemüveget, ami a szétivott és szívott arcodból megfelelő világításban még emberies vonásokat hagy szabadon és fotózd le magad. Írd meg ezt az egészet egy jópofa cikkben, ami napokig fönt lesz az indexen, mert jó havér vagy.
 
Rp. 307.: Ez még semmi, ennél sokkal több pénz kalandosabb körülmények között is el lehet jizzelni a vakvilágba, repülj pl Indokínába az őserdőbe pecázni. Nehogy ám valaki másra, mint nejlonőserdőre gondoljon! Van itt lédiboj, terrrmészettesen amerikaisrác a pult mögött és általában az a kultúrmocsok, amit életúnt NSZK márkamilliomosok hagytak maguk után a még viszonylag szűz korszakban, úgy Bodolai művészúr születése táján. Lépten-nyomon találni kapitányokat, akiktől húsz dollárért lehet bérelni valamit, ami esetleg még megy is valahová, de perszehogy nem oda, ahová akarunk jutni. Az ember kap egy jó véres hasmenést, megtanulja, hogy seggtörléshez nem biztos, hogy minden lapulevél, ami annak látszik, aztán fölkettyen a repülőjegy dátuma, ideje visszavergődni az európai és amerikai kultúrmocsok sikanóin a reptérre oszt tűzz haza, aztán az ember megtanulja élvezni pár napig azt, amit amúgy jólétében már halálra únt.
 
Persze nekem van ezellen az áfiom ellen egy egészen óccsó gyóccerem. A magyar túrista egyik legfőbb jellemzője az, hogy vagyonával egyenesen növekvően egyre inkább úúútájja az olyan helyeket, ahol rajta kívül is van még magyar túrista. Rohadtul gyűlöli pedig a gazdag magyar túristát, aki nem tudja má' jódógába' mikeket ki ne tanájjon. Nemkülönbek vezérlő értelmiseggjeink sem ebben, különösen pedig az újságírók [-> Váncsa Pista bácsi esete a szintén a magyarok elől enyhelyet kereső Kertész Imrével Madeirán].  Tehát. menjen el Bodolai úr jedzőnek Tiszaburára, ott garantáltan egy magyar túristát se talál, ezzel a tulajdonságával Tiszabura hat kanyart ver   Antarktisz 789. HPW-re . Mindjárt ott a szomszédban a nagymagyar Alfeőd pöccő központja, 'Roff . A burai, roffi meg bői cigányok három nap alatt az agyát is széjjelszopatják, sokkal hamarabb de frenetikusabban, mint a laó csávók,   megetetik dögpörkölttel és bőrébensült sünnel meg varjúlevessel, és el lehet kártyán* is veszíteni azt a fölösleges 2-3 millát, 10ezerért nincs töke a menyasszonyak de nem is több tizenkét évesnél és ha Bodolai művészúr egy egész évet lehúz Tiszaburán, az talán még a világnézetén is lazít valamit.
 
*újabban kártyázni se kell tudni hozzá, csak elveszik a bankkártyádat és te szivesen, önként, dalolva megadod a PIN-kódját.

25 komment

Címkék: áfiom

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr812816145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

budai zöld 2011.04.11. 09:22:32

Nem a cikkről, hanem a mottókról jutott az eszembe az az [/off], hogy egyszer azt mondta nekem egy budai Pesten, miszerint: "... mert a paraszt alapvetően buta".

Sőt, én iskolában is tanultam arról például, hogy a vidékiparasztok fogyasztói (inkább vásárlói) magatartása mennyire irracionális. Bár ez régen volt, és azóta már a haladópestiek is hasonlóan vásárolnak.

Én már voltam 'Roffon. Akkor mehetek Új-Zélandra?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.04.11. 09:43:22

Van, aki képtelen lekötni magát. ez pedig nem pénz vagy státusz kérdése. Az persze más, hogy ha kőgazdag vagy, az uncsizásodat levezetheted ilyen japán körutakkal, de hát az unalom a fejedben van, ezt kellene elmondani nekik, ha érdekelné őket.

Fenehorizont 667 2011.04.11. 09:51:53

hányszor, de hányszor beszéljük a csajommal, hogyha lenne sok pénzünk, egész évben csak az országot járnánk, jajj!

annyi, de annyi felé lehetne itt utazni, hogy hihetetlen, pedig milyen picike ez az ország.
csak azoknak a helyeknek az egymásutáni végiglátogatása, ahol a rokonaim laknak, nagyjából 20-25 ezer forintba kerül. és ez csak a vonatjegy.

és pl zala megyében még életembe nem jártam.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.04.11. 09:52:10

amúgy ebben egyet kell hogy értsek az öreg Worlukkal, nincsen józan paraszti ész.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.04.11. 09:55:09

@kchkscak: "zala megyében még életembe nem jártam."

gödrös. nagykanizsa és egerszeg ősi ellenségek, a kanizsai kertvárosi svábokat sáskáknak hívja a belső kerületek népe, mert zöldséget termesztenek. plusz ioo vannak az ország legmagasabb kerítései, nem ilyen kis 1,60-as lécek meg vasak, hanem 3 méteres kőfalak zárnak el minden kilátást.

A kanizsaiak nagy része pécsre jár egyetemre, az egerszegiek meg inkább vasba és gy-s-m megyébe. Plusz az én fülemnek igen kedves a tájszólásuk. Nagyjából ennyi:)

kikoránkell 2011.04.11. 10:41:06

zalában fasza lovardák vannak, nyugdíjas német rendőrfőnökök, orvosok és közjegyzők töltik az idejüket traccspartival, kajával-piával éééés vad ulticsatákkal! Továbbbá unatkozó szöszi lánykáik 1 év alatt az összes egyfogú roma lovászlegényt magukra rántják. Valamint szép. dombos a vidék,viszonylag kevés belvízzel, nem úgy mint Dudiék felé, ahol mongyuk, Fegyvernekről Kenderesre bödönhajóval is el lehet jutni.

ekkerjoz 2011.04.11. 13:25:47

Megvédem Bodolait, nem csak azért, mert pecás haver, hanem mert elég sokat mozog a burai, kevi cigányok között, egyáltalán nem idegen módra, tiszteli őket, ők is tisztelik, ennyi.
A tárgyi pecás buliról pedig egy hajszállal maradtam le, hagyatékot kellett tárgyalni, azóta is sajnálom az utat.
Pecás tudod egy külön fajta, ha még emlékszel, a világ végire elmegy a hal ígéretéért, erre bazmeg külön iparág alakult ki. Nincs olyan kopár víz, amire el ne indulnék, ha egyszer az életben azt hallottam, fogtak ott halat.
Mindegy amúgy, csak gondoltam, elmondom.
Ha téged basztatnak, azt se hagyom.

budai zöld 2011.04.11. 15:00:23

@vészmadár (pica pica):
A józan paraszti ész nálam = gyakorlatias önálló gondolkodás. Életképesség. Felelősség.

Szerintem igenis létezik ilyen, azt gondolom, hogy ez maga a homo sapiens evolúciós sikerének titka. Meg a nyugati civilizációk sikerének is a titka.

De persze a józan paraszti ész generációk alatt eredményesen kinevelhető az emberből, és most tényleg ott tartunk, hogy ma Magyarországon kisebbségben vannak azok, akik képesek gyakorlatias önálló gondolkodásra.

(a 'Roffos kérdést meg már megválaszolta méhészborz)

magyar-magyar szótár 2011.04.12. 06:25:02

@vészmadár (pica pica): Ebben is "téved" a mester, hiszen ez a mondása eleve józanparaszti észre vall.

Hogy mi a józanparaszti ész lényege, arra akkor jöttem rá, amikor megláttam a közép-amerikai indiánok és a magyar parasztok kukoricamorzsolásra használatos ág-darabját.

Fölnézel egy akácfára és "világít" onnan egy jó villanyélnek való (természetesen annál vastagabb). Namost ugyanezt az ágrejteket megmutatom neked, a tudósnak és nézed és nemlátod.

magyar-magyar szótár 2011.04.12. 06:31:01

@ekkerjoz: Nem ismerem a művészurat, ez a kép jön le róla ... valahogy az, amit te állítasz róla, nem. De ha te mondod, elhiszem. Sajnos tölünk függetlenül azonban ez igaz: a túristaipar rothasztó hatása. Kivehetjük a képletből a művészurat, téged, engem, de ez nem fog megváltozni, a lemondóan mosolygó szétivott vagy szívottagyú napszemcsis fentrőljöttemberek ahogy "biodinamikusan" lézengenek a (most a kambodzsai meg laó partok számítanak armorikainak...)

magyar-magyar szótár 2011.04.12. 06:33:35

@ekkerjoz: Nem látom, nem látom azt.. elhiszem neked, hogy volt 'Keviben a csávó, de a gondolkodásukon ebből semmi... hogy mondják? "nem jön le..."

A cigányokról annyit: Kamondit három éven át szívatták a roffi, bői bengészelő cigányasszonyok, járta utánuk a tarlót, etették "fehérembereknek való hűűjjeségekkel" kb ennyit kell a "trópusokon" tőőtenie az értelmiseggnek az első valóban őszinte szó -ig..

magyar-magyar szótár 2011.04.12. 06:34:30

@kchkscak: Pedig Zala igen szép, csak a Kis-Balaton ficakjában egy bivalyfertő pl...

magyar-magyar szótár 2011.04.12. 08:13:17

@budai zöld: @ekkerjoz: @kchkscak: @vészmadár (pica pica):
Nemhogy létezik józan parasztiész, de filozófiai iskola is -Magyarországon Váncsa István a mestere. Nembonyolódnék most bocskoros [kis]nemességünk ősférfiasságának elemzésébe meg abba, hogyan/miért is vetítődött ebből torzkép a "magyar dzsentri"-ről. (Vö.: a Krúdy Gyuláról máig tanított hamis-hazug kép.] Vizsgáljuk csak Wórlyuk mester tragoediáját. Ugyanis őkelmének Váncsa a mestere. kevés embert ismer maga fölött, de Váncsa mindenképpen az. Wórlyuk az új iskola híve, nagyon sokszor -mint a józan parasztész tagadásáról való ókosstojássága is- provokál. Többet ér számára az igazságnál egy jólbevitt kis provokáció. van egy elképzelése azokról, akik ellen kampf-ol és ez az elképzelés kb annyira igaz, mint az antiszemitákban élő zsidókép, sok-sok kisigazságból egy összességében elbaszottul nagybüdös hazugság. Ehhez gyön ódalról a relativizmus -tehát Wórlyukat sem zavarja, ha téved, ilyenkor vállat von és aszongya-ja, mi is az igazság, mi is, minden relatv. Ám ha véééletlenül beletrafálna, akkor el van ám telve a maga igazságától és akkor rögtön kiderül, hogy mégis vannak igazak meg nemigazak (pl "nackók") [Erről sokat pofáztam annakidején, amikor a faszkók szezonját összekeverte a nackók fazonjával...]

Egyszerűen a paraszt nagy fasz. Én is csak lesem, hogy csinálja, de utánozni nem tudom, az udvarom nem seprős, nem fénylik szőre a tehénnek, a trágya nem sikeredik szarvasba, tizenkettőt fial a kocám, szépen föl is neveli, minden a minta szerint, de nem akar bebúgni, berakatni se lehet, egyszerűen valamiért nem akar többé fialni, afféle szinglifilozófiát szed össze, de honnan. Tővel heggyel minden össze és képtelen vagyok valamiféle rendet kialakítani, keresztrejtvényműveltségemmel jól trükközök, de lóugrásban kihagyok részeket... Szóval ez a töketlenség. Ez a különbség. Ha felnézek egy akác koronájára, kilátom belőle a jó szerszámnyelet, a felhőzetből és égi fényviiszonyokból megmondomm az időjárást 2-3 napra, de pl képtelen vagyok arra, amire Bohumil Hrabal: leszúrni hízóm, ha meghízott. Vagy kitekerni a tyúk nyakát, ha végelgyöngülésben szenved...

És még annyit: Nagyon sokan az utánzói közül abban a tévedésben élnek, hogy Váncsa stílusa (mintha ugye a stílusa lenne a lényeg) a piálásnak is köszönhető és egyáltalán, a piának köszönhetjük Váncsát (vagy Krúdyt) de nem, hanem ELLENKEZŐLEG, az, amit tudunk belőlük az, amit a pia meghagyott nekünk. Azt, hogy micsoda Váncsa tök're nem a stílusa határozza meg, hanem az, hogy igaza van. És ezért nem kell maszatolnia.

magyar-magyar szótár 2011.04.12. 08:15:27

@ekkerjoz: Két malomban őrölünk, én mondjuk darálóban.
A magamfajta paraszt hajlamos hanyattvágni magát egy szellemembere közelségétől, de a szellemembere (teste) nem a szellem maga... Ha jópofa is. Amit én Bodolai vagy Szily művészúrról nagyon is el tudok képzelni, Szily művészúr nagyon lavva nekem maszekban. Amúgy hát egy segg, pl az a beszopott szlovák pornóklipecske háááá... De hát én is 1 [db]segg vagyok, mit tegyek...

ekkerjoz 2011.04.12. 08:32:02

@magyar-magyar szótár: testvérem, értem, mit fejeztél ki a posztban, és igazad vagyon általában. Konkrétan viszont Bodolai más, mint a portréd.
Nincs ezzel semmi gond, és nem fényezni akartam egy pecás havert, csak hát a tények.

ekkerjoz 2011.04.12. 09:03:15

A turistagyárak hatásával teljesen egyetértek, régen írtam (álnéven bazmeg, restellem) ilyen útleírásokat, aztán jöttek a kérdések:
-Úton Spanyolország felé milyen látnivalók vannak, legalább 4-5 darab?
-Albániában tényleg megbüntet a rendőr, ha nincs az autóban hullazsák?
-Igaz-e, hogy a macedon koldusok mind titkosrendőrök, és csak azért koldulnak a határon váró kocsiknál, hogy lebuktassák a csempészeket?
-A budvai strandot tényleg géppisztolyos katonák őrzik?
-A La Gardia reptéren lopják a gyereket?
Nem lehet tudni, kinek milyen az érdeklődése, de az idegenforgalom stabilan megél a parasztvakításból, vagy éppen az ellenkezőjéből.
Most éppen Izlandot keresik az ínyenc utazók.

budai zöld 2011.04.12. 15:58:28

@ekkerjoz:
"Most éppen Izlandot keresik az ínyenc utazók."

Ugyan már, a (viszonylag korai) trendkövető tömeg kapta fel, pláne, hogy kicsit olcsóbb lett, miután beomlott a valutájuk. Az ínyencek már rég megunták a rohasztott cápát, ha érted, hogy mondom.

Cat Walk 2011.04.12. 18:06:59

Azt hiszem, én roppant egyszerű lélek vagyok, és ezért jól érzem magam a teljesen közhelyes Velencében, vagy a horvát tengerparton is.
Egyébként nem tudom, mennyire ismert, de a tömegturizmus célpontjaiban is vannak olyan helyek, amik egész más körnek szólnak, akár beékelve a plebsnek való cuccok közé, láttam már roppant drága yachtokat is ilyen heylen horgonyozni.
Amúgy meg, aki képes magát jól érezni, az a Palatinus strandon is jól érzi magát:)

ekkerjoz 2011.04.13. 10:11:03

@Cat Walk: biztos velem van a baj, de mindig szerettem az egzotikus helyeket, már a szó furcsa, szokatlan vonatkozásában.
91-ben egyedül laktunk egy egész hotelt Horvátországban, senki nem mert/akart ott nyaralni, mert hát lőnek, pedig nem lőttek. Azóta sem nyaraltam Horvátországban.
Nem azért mentünk oda két kisgyerekkel, mert háború volt, hanem mert érdekelt Isztria.
De a nyolcvanas években Bulgáriából elmotoroztunk a kotori öbölbe is, Albánián keresztül, az is jó túra volt.
Laoszba is azért mentem volna, mert érdekelt, és hát a peca a Mekongban...
Ezzel együtt szerintem nálam egyszerűbb településen senki nem lakik, már hogy őszinte legyek.

magyar-magyar szótár 2011.04.15. 06:28:41

@kikoránkell: ezt a zalai anzixot meg kéne irnod bővebben, mert én is valami hasonlót tapasztaltam. Az Őrség ráadásul Z alán túl van...

@ekkerjoz: látnivaló Spanyolország felé nagyon sok van, mindjárt Saint Tropez előtt jobbra föl Cogolin (A Pipák Városkája) pl.. az a francia vidék 2 óra lassú sétányira a Cote D' Azure-tól szegényebb, mint Magyarország némelyik fóttya.

Francia erdőben lakókocsiban meg tákolmányputriban lakozó vándorcigányok.

Paratölgyerdő.

ekkerjoz 2011.04.15. 09:54:34

@magyar-magyar szótár: ja, én főztem velük pálinkát, és segítettek megcsinálni a vwgolf féket.
Amúgy olyanok, mint bárhol máshol a világon, a család szent nekik, mindenki más paraszt, a hatalmat nem tűrik.
süti beállítások módosítása