MOTTÓ: Mikor a Deutschék kiszabadultak, és nem volt már miről beszélgetni a lépcsőfordulóban, mielőtt ő a gangra ki, én meg a harmadikra föl, akkor kitalálta: kéne csinálni egy újságot. A Fidesz Hírek bedöglött, a mozgalom meg biztos adna pénzt egy jobban kiókumulált kiadványra – mondta ő. Legyen tabloid-formátum és amolyan anarchoid, vörös-fekete színvilágú a dolog, Angliában az ilyen jellegű radikális diáklapok marha jól bírnak kinézni -Vágvölgyi B. András (A Mancs első kisérleti kiadása: 1989. október 14.)

"A 2010-es választásokat az az egymillió szavazó fogja eldönteni, akik már 1990. után születtek és számukra történelem a rendszerváltás" -molekularezgés a Political Capital közvéleménydeformáló intézet sufni WC-jében 2007. végén. Ebből desztillálódott a nyilvánosság előtt "tanácsadó és elemző" cégként forgó kis kombattó agyaiban az a sok kis ügyiség, aminek a levét mostanában szürcsöljük. ( Lásd az MDF powerelését, Bokros beégetős kiiktatását a politikaiéletből, stb.)

Úgy lett 20 éves a MaNcs, hogy szinte észre se vettük. Ez még csak a negyedik MaNcs-cím a blog-pont-hu-n.

egy komment a Reakció-blog ünnepi cikkéből
  Kettes    · http://orulunkvincent.blog.hu  2009.10.15. 22:16:35
@Alfőmérnök: A Fidesszel 1993, annak keresztény-konzervatív fordulata óta nem vállalják a közösséget, a citrom-motívum meg csak néhány éve van. Egyébként nyilvánvalóan az új, fiatal olvasók kedvéért akarják megerősíteni az elhatárolódást - akik egyébként sem a Tanút nem látták, sem a Kádár-rendszert nem ismerik, de a narancsról a Fideszre asszociálnak.

A MaNcs úgy lett a gonzóújságírás (-> indexista stílus) atyaságába visszamagyarázva, hogy Vágvölgyi B. András volt  a magyar újságírókollégyiomban az, aki legközelebbről láthatta Hunter S. Thompson balzsammalteljesen illatosra sikárolt , üdvös, ciklámenszínű seggelyukát, azt. 

A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://i.realone.com/assets/rn/img/9/9/9/0/15520999-15521002-large.jpg”.A magyargonzó újságíró elsősorban rekvizitumaitól az, a szájából bláz lóg jellegzetesen, az arcát szétitta-szívta (élni kell!-ugye halljuk Dégi István hangján a gründgens hivatkozását, élni kell, nyalj politikai seggeket, hogy ÉLHESS) ... nappal is leereszti a redőnyöket, mert a here-je annyira out már az emberektől [ez Para K. Imre -a szerk döbb.] Punk is a magyargonzó, és csummázza a traktorokat is, csak motor legyen bennük. Akkor viszont a magyargonzó, amikor megkapja a jógyerekújságírás nyalókáját, a "Minőségi Újságírásért Díj"-at jókiffiú, jókislány és a portfólióját úgy fogalmazza meg, hogy méltó legyen az úttörök vérveres, K-KB-nagy az*ára, arra! Hogy bekaphassa. És pecázik is. Ha viszont abbahagyná a piálást (a magyargonzó sörrel lövi be magát intragyomrilag) , akkor úgy jár, mint Para K , s elmegy póker-payola-bloggernek, de ez legalább valamennyire gusztusosabb verzió a politikaipayolánál.

A magyargonzóújságíró azt nevezi jajdepolitikaifüggetlen megnyilvánulásnak, ha minden tizedik nyalócikke után paszománytoz egyet Tóth Károly MSZP képviselő (e célra kijellt boxzsákember) pofájára vagy megemlékezik Lendvai Ildikó nemleszgázáremeléses mondatáról. Nemrég megadták a kilövési engedélyt Szili Katalinra is. Azaz harap ő, mint az igazigonzó', de az ajakával, azzal a kis kandírozott mandarinzselészínű áramvonalassal! 

Olvasom, egyes gyermekek kommentjeit, sokan nem tudják már, hogy a Fidesz, mint az EGYIK LIBERÁLIS párt kezdte futását, a jobbosság eleinte retorikai beletolatás volt a hősimagyarmúlt mocsárvilágba, sőt, csúfolták a Fideszt az SZDSZ ifjúságitagozatának is  [az az SZDSZ nemazonos a mai kvantumfizikai elemekkel leírható konglomerátumínóval)]  Nyelvecskés csókokat adtak a népszabisok P. Szűcs Juliannának még akkor, amikor a MaNCS ban P.Mobil -ként aposztrofálták (utalva arra, hogy áruló volt arégiMozgó-botrány után elvállalta a főszerkesztőséget).
Szóval kétszer ugyanannak a MaNCS-nak a torkára nehéz lépni.

Lehetett volna egyébként a sok elvetett címvariáció (pl Új Generáció) mellé odalökni a Bacsó-filmre utaló magyar narancsot is, mert a Magyar Gonzo ugyan Karcagi Laciká-s, nem annyira belőtt, mint a valódi, de mégis a miénk, drága a kokain, a sör-vodka meg annyira leöli a nyelvikifejezőkészséget, hogy akkor már az ember többremegy, ha az albán Wikipedia oldalakból koppint össze valami stílusfelszínt, és nem korai Megyesy-Váncsa-Kovács publicisztikákból. 

Magyargonzó netújságírót úgy próbálhatsz be, hogy írsz hozzá egy témába vágó, stilisztikailag brilliros kommentet és, ha azt a blogtitkárnője benthagyja, ő leszólja, hogy zavaros, közhelyes, tanulj meg írni... Magyargonzóújságírónak, ha jót akarsz, csinálsz egy kamu náci kommentnicket és jól lezsidózod, meg ballibsized, azt a titkárnő is benthagyja és ő is eldicsekedhet vele, hogy rám, még a régi fényére hoooggy gyönnek még  a barmok!

A magyargonzóújságíró úgy újságíró, mint a kétütemű Trabant volt autó, elsősorban az udvaron, meg hétvégén a nagymamit látogatni, de árokba ne hajts vele részegen, mert a motortérbe, a motor fölé helyezett benzintank miatt nem lesz érkezésed az ajtónyitógombért nyúlni, egylánglob-ban fáklyaként ég.Van sebessége, kereke, gyorsulása , de vigyél magaddal tartalék gyújtásmegszakítót, meg egy napozógyékényt s ha beszart a gyújtás, kitekered a kormányt, melléfekszel a jobbelsőkeréknek, kikapod a rosszat, be a jót és már indulhatsz is! 

Egy mondattal itt is adózom Frick László emlékének, aki irodalmi (ujjábólszopott, kamu, de igaz!!) riportjaival, valamint   azzal, hogy valódigonzóként először sikerült cikket [icc. tárcát -a szerk kieg.] átverekednie szerkesztőségen az ágybavizelés örömeiről (Élet és Irodalom, 1990.) az egykor még életre esélyes magyargonzó egyik ősatyja volt. A Mindenhatoooo szinte semmit nem ad ki róla, én viszont nem tudom azokat az adatait ( született? -meghalt 1990-ben, már a befutása után, félrészeg-másnaposságában, a felesége veszekedett vele a konyhában, ő meg kiugrott az ablakon, sajnos a negyediken lakott, lakótelepen...) ... unokáink tehát már semmit se fognak tudni Frickről, és bevallom, eszem ágába nem állt volna a magyar gonzóújságírás magyarnarancs-jellegéről ennyit is írni, ha valódi szándékom ne az lenne, hátha valaki kedves kommentelőm kisegít pár adattal Frickről, pl Budai Zöld kolléga. Fölhívhatnám Dr Kovácsot is, megvan a mobilja száma, de mi van, ha éppen pecázik és kapása van. Vagy nincs. (Magyar gonzó, úgy látszik, imád pecázni, ez is jellegzetessége, mint a melírozott hülyegyerekfrizurcsi.)

Ha legalább egy kisajakredőbe szorult megtúrósodott izgalmi váladék frunclikánál több gonzó-ságra való hajlam lenne a mai néphülyítés netisztikus gründgens-eiben , akkor figyelmeztetnék a jógyerekeket arra, hogy az, amit "indexista stílus"-nak hisznek szegénykék, az valójában 25 éves találmány, és kezdetei abba a korba nyúlnak vissza, amikor még volt a liberalizmusnak valami esélye, és nem attól lett liberális egy újságíró, hogy valami izzadságszagú provokációval sikerült kommentiálisan leballibsiztetnie magát egy olvasójával.

A rendszerváltás időszakának politikai rulettjében sokféle pártnévre tettek (színre, számra, márminthogyha 1945-ben a kisgazdapárt jött be, akkor majd most is, meg a magyar munkásmozgalom java szociáldemokrata volt, és akor majd azután, hogy a kommunistán igazán, mint a répát, csakis a szocdemeket vagdalták mindig, majd még lesz húsznál több emberben nosztalgia a régi rózsaszín szakik iránt..) . Az efféle rulettistákon az MSZP, a lényegében egyetlen profi politikai pártkonglomerátum, az eredeti tervek szerint a majdani magyar politikai élet teljes pártpalettája, csak röhögött az MDF vagy kisgazdapárt szerű képződményeken. Akiket komoly ellenségnek tekintettek az MSZP ideológusai (elméletiszocialisták Vitányiék, gyakorlatilopcsalisták Máthé László MSZP főpénztárnok körül, pl Dr Kis Péter is, Dr Kapolyi , ésígytovább, még kriptokommunista frakció is volt, Krausz Tamás körül)   ... szóval az MSZP komoly ellenségszámba a két (kettő!!) liberális pártot vette. Úgy 1993-ban, amikor a FIDESZ elkezdett retorikailag belecurikkolni abba a retorikai mocsárba, amiből annyi esélye van kijönnie, mint a Muhi Csatá-ban volt a magyaroknak, minél több rückwerts-vorwerts mit vollgas, annál mélyebb dagonya...  akkor már csak az SZDSZ-szel kellett valamit kezdeniük (lásd 1994-et).

Vagyis bármennyire keserves is ez a jobber újságírótanoncoknak, sajna a Magyar Narancs a kezdetekben nem volt ekkora politikai szopónyalógép, mint mondjuk a 2000-es évek derekától. Olyan gonzóújságírás ugyanis, ami tótawériánusan nyalja az Időszerű Kérdések és Népüdvek fényét, meg a korrupt, spekulalista-lopcsalista hatalom helyett még a beszopatott népet kárhoztatja, nincsen. Pimasz és provokatív építőkriticista megböködős újságírás már volt a Népszabi legszebb délnapjaiban is, pl Moldova György vagy Komlós János jóvoltából. Én Ősz Ferenc humorát  kedveltem, de ő sajna meghalt akkortájt, amikor Farkasházy teddymafflancsot fölfedezték, mint humoristát.

GYIK.: Időnként megkérdezik, hogy mit szedek, hogy ennyi beteg cuccot írok össze. Válaszom: semmit. Kávé és zöld tea a mai világban, amikor már a kiscsákók, nem, mint apáik a piros zsiguli hátsó ülésére, kevert-tripi édesgetésekkel csalják be a csajokat, hanem giná-val csinálnak belőlük akaratnélküli bioguminőket, hogy rádüböröghessenek, konkrét nő konkrétarcára bizony nem is biztos, hogy sikerül kiverni... szóval semmit se szedek. Néha bedobok egy pár számot Frank Zappa Pofa be és gitározz!-járól. Vagy bluest hallgatok, de mainapság komolyzenén kívül jóformán semmit, csak a Bartók rádió az , amit el tudok viselni. Hogy milyen zenét, hát könnyebb körülírnom, mit nem, az olasz opera nagy korszakától [belcanto -a szerk.kieg.] Donizetti nagyonnem, Lehár Ferencig és túl, na, ezeket nem nem. Még limonádézenét is szoktam hallgatni, úgy háromhavonta, ha feljön nekem. Valamint, ha ez lenne a magyar gonzó, ami a netisztikus, akkor , ha választhatnék, inkább lennék T. Bone Walker gitár-road-ja, úgy elmennék az időbusszal oda, retúr nélkül... 

 

*minden öt jó harapvanyalásra jár egy labda-nyomda, 10 labda egy kiccsillag, tíz kiccsillag egy nagycsillag, húsz naccsillag egy pillangónyomda, abból negyven kell egy kispirosponthoz, tízkispiros egy nagycuppanós, húsz pirospont egy ceruzásötös és aztán majd az osztályozóértekezleten meglátják, minden huszonhetedikre egy jobberslapaj kapja...  /részlet a Mózer Aranka Díj -megíratlan szócikkből/

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr571453350

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2009.10.16. 03:23:57

A Tudózsidó hírolvasója

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Humanic (törölt) · http://macso.blog.hu 2009.10.16. 06:59:31

Hallgass Wagnert, és aztán próbál írni.

magyar-magyar szótár 2009.10.16. 07:40:12

@Humanic: Wagner nekem giccses, főleg Richard Strauss koppintásában*. Nem nyugtat meg, nem lelkesít, nem inspirál, bár szép, az kétségtelen.
* ha választanom kéne a Star Treck meg a StarWars között, akkor az Orion űrhajóval mennék el Daktariba. (Zene: Metró: Kutyám Bell)

Morbus_Hungaricus 2009.10.16. 10:58:29

"az MSZP komoly ellenségszámba a két (kettő!!) liberális pártot vete"

???

2009.10.16. 11:09:53

Bocs az offért, de megköszönöm a kandírozott mandarinzselészínű áramvonal említését,elkezdem mindjárt megkeresni,mert már rég olvastam,pedig jó,legalább annyira, mint a limozene.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.10.16. 12:03:42

olyan a gonzónk is, amilyen jár nekünk: magyargonzó

magyar-magyar szótár 2009.10.16. 12:57:25

@méhészborz: Tom Wolfe nagyon fontos elegy-alkotója annak, amit a mai jógyeekek "indexes stílusnak" hisznek.
És az outfitje!
www.whataboutclients.com/archives/wol0-005.jpg

magyar-magyar szótár 2009.10.16. 12:59:26

@KurtaBetyár: Ja, két t-vel kell írni, de rendszerint a másodiknál nem csapok eléggé a billentyűre. Egyébként tényleg két liberális pártunk volt, ez ma , úgy, már 1997-ben sem volt libertális pártunk, hihetetlen, de igaz.

magyar-magyar szótár 2009.10.16. 13:01:26

@KurtaBetyár: Most látszik, hogy mire volt jó a liberális, újságíróink maradékai odahúznak, ezért támogatják Demszkyt, meg ezért nem árulják el, hopgy a MaSZOP azért rendezi a külsőkoala hisztériát (á la SZDSZ tavaly) hogy addig is a csürhe azzal foglalkozzon s ne a BKV-val. Ami különben jelentős sara Demszkynek, de ebben megint a magyargonzók sziveskednek nyállal fedni neki.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.10.16. 14:49:35

Abban a nagyon valószínűtlen esetben, amikor ténylegesen világméretű problémákra kellene valami reakciót adnunk (nem, nem olyan bugyuta kis dolgok, mint a sub prime válság, vagy az olajkrízis, vagy az élelmiszer infláció, azok csak judeokapitalistabolsevista trükkök különben is), lemegyünk egészen a gyökerekhez! White trash, a maga tiszta, romlatlan valójában! Egyszerre globális és lokális, mindenki számára elérhető és megideologizálható, szélsőséges és mainstream: ott van benne a redneck, a militáns, a konzi, a libsi, a hippi, a KKK, az antifasiszta, az Amerika imádó, az amerikanofób, a minden!

Mert ez Magyarország igazi arca - a white trash. Semmi több.

Különben is, minden titkos, még a kiszivárgó felvételek is titkosak, annyira, hogy nem is az van rajtuk, ami!

Szerintem tuti nyerő stratégia.

This is mass madness, you maniacs!

(seggünkre pediglen kollektíve vérfarkasokat tetováltatunk, hogy titkos gyűléseinken megismerjük egymást, jó lesz)

Morbus_Hungaricus 2009.10.16. 14:58:06

@magyar-magyar szótár: Nem a két t-re meg a két liberálisra gondoltam, hanem a komoly ellenségre.

Arra gondoltam, hogy komoly ellenségnek az Antall féle MDF-et tartották.

Az SZDSZ-től már akkor sem féltek, a FIDESZ komolytalannak tűnt (akkor még az is volt), a Kisgazdákat sikerült Torgyánosítani, a Szocdemeket pedig szétzülleszteni (Petrasovics Annára emlékszik valaki?).

budai zöld 2009.10.16. 15:07:12

Megtisztelö a megszólíttattatás, de sajnos generációs okokból Frick Lászlóval kapcsolatban nem tudok segíteni. Én már szóképekböl tanultam olvasni, tehát 1990-ben az Élet és Irodalom nekem nem játszott, maximum a Commodore Világ.
Meg a sirálypapírra nyomott Narancs fogta mindig feketére a kezem. Az utolsó pirosfekete szám óta nem is vettem a kezembe.

2009.10.16. 15:15:20

Te vagy a hézag, apóca.

magyar-magyar szótár 2009.10.17. 02:56:38

@KurtaBetyár: Az MDF-en annyira röhögtek, kb úgy, mint a mongolok a folyónak háttal felvonuló europid seregekre. Kicsit meghúzták őket menekülést színlelve, aztán visszaszorították őket, hogy ne kelljen annyit kaszabolni. Miközben komolyságot erőltettek az Antalli Gőg-ön való háborságukhoz, némelyik MSZ-s elkezdte a pad alatt keresni az elgurult golyóstollát, annyira ki volt a röhöghetnéktől. Az MDF, mint "gyűjtőpárt" könnyű falat volt. Antallék nem loptak, ezért nem volt pénzük a lázadókat úgy bent tartani, mint ahogy viszont az MSZP érdemei elismerése nélkül is a kirúgottat bent tartotta, inkább adott neki pártautót, párt-titkárnőt és íróasztalt, csak ne menjen ki kis-MSZP-t csinálni. Az MSZP még ellenzékipárt korban annyit fosztogatott össze a Máthé László féle Első Lerablásban, hogy az MSZP belsőeellenzéke, Vitányi és köre is lázadt már ellenük és kiírták az "újságjukba" [Mozgó Világ, az MSZP haladószárnyának ideológiaii folyóirata kis művészeti-ir. mell.]

magyar-magyar szótár 2009.10.17. 02:59:58

@KurtaBetyár: Petrasovics tipikusan a rulletpárti volt és a kisgazdák detto. Antall kisgazdának indult volna, mert odavéltek, hogy az elsőszabadválasztások majd 1945-re áll vissza. (Mínusz Rákosiék, plusz szociáldemokraták) A Fidesz-től és az SZDSZ-től a jó sajtókapcsolataik miatt féltek, lásd ideföl, 1989-90-ben a legjobb magyar újságírók a liberálisokat és a posztmaóistákat segítették (az SZDSZ-ben voltak liberális arcok mellett posztmaóisták, mint H. Miklós, már nem maósita, de tipikus after ideológiai állapotban.

retroflexus 2009.10.17. 17:05:14

Azt tudjátok, hogy a MaNcs első főszerkesztője Kövér László volt? Nagyon jó újságnak indult, teljesen új színfolt volt abban az időben. Lovas Zoli irásait különösen szerettem. A politikai beállítódás eléggé lehúzta a lapot, a szerkesztők is gyengébbek lettek, egy idő után már nem volt érdemes olvasni a politikai tartalmú cikkeket. Aztán 2002. áprilisában készült egy PR-cikk a Kovács Lászlóval, na nekem ott szűnt meg létezni a Magyar Narancs.

magyar-magyar szótár 2009.10.18. 05:31:52

@retroflexus: Kicsit szégyelltem is magam, amiért jellegzetes matulista-fikaista stílusban ügyikén elkerülöm a Magyar Narancs lényegét, miszerint egy gészen bezzeg-amerikás jó lapnak indult, isten nyugosztalja Vig Monikát, nem akartam, hogy a neve a MaNcs egy szikrányi részecskéje, a DEEPmagyargonzó témakörében egyáltalán felbukkanjon. Inkább jó, mint nyalinger volt még a középidőszakos, kb 12-15 évvell ezelőtti MaNcs is. Valamivel erősebben harapnak a semlegesség látszatát keltendő, de hát vannak nők pl, akik erősen posiztatják magukat dugás közben, mert az jó nekik, és szerintem Lendvai Ildikó is büszkén döccen, ha egy akkora óriás, mint Tóta W mebbböki a nemleszgázáremelés-sel.

Ha jó arcot, mindenképpen Winkler Róbertet kell megemlítenem, én, ha bús FIDESZ-milliárdos lennék, egy egész tévét gründolnék rája. (Csak viccelek, hogy megmutassam, ez rosszabb reklám Winklernek, mintha lehordanám a feje tetejéről a sárgahaját)

retroflexus 2009.10.18. 08:19:07

@magyar-magyar szótár: Tényleg, Winklerrel kapcsolatban igazad van. MaNcson túli munkái közül alapmű a Kutya utónévkönyv. Mostanában mintha kicsit túlszerepeltetnék...

magyar-magyar szótár 2009.10.18. 08:59:47

offo: Kedves retroflex', neked van szkennered - és az endékás Das magazinról valamid? Gondoltál rá? Bár lehet igen,csak nem leltem rá nálatok. Nekem van egy Das magazinom, ámde szkenner még a melóhelyen sem...

magyar-magyar szótár 2009.10.18. 09:02:29

@retroflexus: Winklerben van egy kis barokkos paraszti őserő, a munkabírása máma már szokatlan, egyszerűen csak sokat tud dógozni, mint egy régi igaziújságíró, hírlapíró, ez az, ami annyira frusztrája Krúdyban a mai médiageciket. 4 óra munka, 16 óra buli (néha kocsmasarokban javított kefelevonatot vagy jegyzetelt..) és koldusszegényként is volt egy makulátlan ingje megy egy polcravaló könyvtára...

retroflexus 2009.10.18. 10:41:04

@magyar-magyar szótár: és még fut is...
Das magazin, az sajnos nincs...
Régebben semmit se dobtam ki, de a sok költözés azért megviselte az archivumot. Olyan azért van, hogy MaNcs próbaszám, Hitel első száma. Szkennelni amúgy tudnék.
Még a MaNcsról jutott eszembe, hogy Marton László Távolodót sem szabad elfelejteni. Én úgy lettem Nick Cave rajongó, hogy csak annyit hallottam tőle, ami a Berlen fölött az égben (tudom, nem szereted...) volt. Aztán annyi jót írt róla m.l.t., hogy hallatlanul is megszerettem, utána már nem is volt meglepő, hogy milyen jó, amikor meg tudtam venni a lemezeit.(kazettáit)

magyar-magyar szótár 2009.10.21. 02:44:01

@retroflexus: A 'Börlin fölött'-ben csak az angyalgiccset nem szenvedhetem. Bár igaz, mint a naplemente is. Wendersnek egyéb tréfáit, valódi verekedés, ugye, az a piedónés horog, amiből live! nincsen tovább... Igen, a MaNcs -nak volt egy olyan vetülete, amit egyáltalán nem érintettem, a nempolitikei, nem politizálható, nem-politikailagmegfelelő ... nem tudom, hogy a megfelelés reflex-e. Látta, hogy apu is kénytelen volt megfelelni a melóhelyen s végülis a kész lózung-ot mindig egyszerűbb, egy kis melegvíz, beledobja az ember, kihorgászolja, rá a nyitót, zumm-zumm és már be is kaphatja...

Azt hittem, hogy a Das magazinról gigabájttonnaszám ad a Mindenhatoooo anyagokat, képeket, de még a .de -oltár is spórolva csepegteti...
süti beállítások módosítása