menyhely (menhely)- állami gondozottak elhelyezésére szolgáló intézmény almagyar[szleng] tájnyelvi változata, ami egyben rm. [régi, magyar] is. Közismert ~ünk a Fóti Gyermekváros.

 

 

 

 

Ennek a mintájára nyílt meg 1981. nyarán (augusztusban) a  hírhedt szolnoki, aminek vezetésével a gyogyó ~ vezetésben nagytapasztalatú pedagógiai bűnözőt, Dr Hetényi Kornélt bízták meg. A szolnoki "gyermekvárost" a Hetényit váltó igazgatója  szíjjelszervezte kisházas falusimenyhelyeknek (családiházas-kiscsoportos rendszer, amiben a nevelő mintegy nevelőszülőként él együtt a gyerekekkel. Pl a különböző korcsoportba tartozó testvérek, szemben a ~-jel, együtt maradhatnak).

(Pedagógiai bűnöző az a lelkiismeretlen elemberiesedett állat, [cucujiológusul a burn it állapotában]aki azzal a számítással megy padagógus pályára, hogy abban sok a szabadidő, ott a nyáriszünet pl, és különben is, szereti a gyerekeket, majd a harmadik év után legkésőbb rádübörög, hogy sok gyermek egy szobánál alig nagyobb helyiségben meglehetősen büdös tud lenni, mégsem hagyja el a pályát, sőt, a legveszedelmesebbek, mint Hetényi vagy helyettese Dr Orosz Emilné még karrierépítésbe is fognak, politikailag megfelelőek, törtetők vagy stréberek a hatalomért.)

 

A hhh [halmozottan hátrányos helyzetű] gyermekközösségekben farkastörvények uralkodnak, a ~ek általában kivetettek, megítélésük nagyban függ attól, milyen a kikottázottságuk és mekkora vagányak. A ~es sokszor-sokszor nem gyermek már hétesztendősen (vö. a tavalynyári Tizenegyéves Ember a Blahá'n) , de mégsem felnőtt. Szakágazatokban, dobi, csövezés, lejmolás igen erősek. Dilaj-ak gyakran [labilis idegzetűek]. A dobit néha úgy veszik, falcolnak is. 12-13 éves csajszik utcán, parkolóban önálló dolgozniképesek, kemények, parasztot kamu cidázásban kézimunkára levesznek, ha viríkolna a csávó, emberkedne, nyelvük alatt zsilettet tartanak, megismerni őket alkarjaikon a rengeteg falcolás hegeiről.

A' a jó, amikor parasztok gyönnek a menyhelyre, egy kis vetítés, pl apukázás, oszt a parasz'csá'ó mán nyomatja is a csokit, cukrot, rágót. Gizdák ezek, kínyeskedők, csak teszik a fejüket a jókodásban, meg is írdëmlik, hogy az ember szana-szíjjel szopassa a zagyukat. Beidegesedik az ember, túlságokat mond, hogy a menyhely bőtöny, meg kóter meg ilyesmi, de az az igaság, hogy azért a menyhelyen a legtöbb tanár meg nevelő inkább frigyesmester, ilyen paraszcsávók azok is, ide adják le selejtbe a tanárokat, akiket piálás vagy ilyesmik miatt kidobáltak az igaziiskolából, csirákat, pëdofélokat vagy buzinőket. Összes városiiskolábú kirúgták mán, de úgy vannak vele a gyivibe' hogy a menyhelybe még elmegy... /Eméljó/

A saósfalu   valamivel jobb, mint menyhely, nem annyira börtönszerű, de ott is sok a buzi* meg a mindenféle szakadt tanár, nevelő, akiket márkitettek máshonnan, alkoholisták, lakásuk sincsen, ez a meló az utolsó esélyük. Legeslegjobb magányosházba kiadva, ahol házaspár a nevelők, nem egy picsa, aki a szexhiánytól pszichós , de az ilyen ritka. Falun meg semmi sincsen, halálra únjuk magunkat, a városba kell dobizni egy kis művelődésért. /Szoposkiszti/

buzi* -gyakorlatlan, tapasztalatlan, esetleg pszichésen sérült pedagógus könnyes szemekkel a szeretet jeléül simogatja a gyerekeket... Példamondat [10-12 éves leányok csoportjában a síró Szandát simogatva vígasztalná a barátnője Szívike, erre:} "Haggyámá buziáálat!!" Menyhelyes mesékbűl óvasgat, azt a köcsög tvisztolivérest, ami ilyen kintieknek való rívatós mese. Buzibicebaóca, attú is faszomkivammá! Az a jó neveleő, benyom valami dévédét, kussójunk, oszt tavasz." /Hélga/

 

 

 

saósfalu

 

 

 

 

 

Aki a gyermekváros kifejezés "szabatos" definíciójára kíváncsi, nyissa meg ezt a www.hier.iif.hu/hu/letoltes.php pdf dokumentumot.

Böjte Csaba gyermekotthona  

 

Egyszer magyarkodók megkérdezték Böjte Csabát, otthonába hogy-hogy román gyerekeket is befogad. Azt mondta erre türelemmel:  Mindenkinek van  magyar rokona, őse Erdélyben.

Odaki', Magyarországba' nehezen értik ezt meg

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr76840801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása