vízkormányzó -vízügyér szakkifejezés, még ma is használatos. Vízmegadó.1. személy: A vízkormányzó a zsilipekkel ellátott csatornarendszer vízmozgását felügyeli, kezeli a zsilipeket. Szakszóval megadja a vizet a csatornaágakba. [Vö.: "Valaki malmára hajtja a vizet"]A vízimalmok idején a völgyekbe lezúduló patakokat is zsilipekkel terelték a vízimalmokhoz. A ~ hajtotta a molnár malmára a vizet. A ~ -t senki nem látta: Mindenki a mónárt szidta, ha nem járt a malom. Vagy várni kellett. A molnár veszkődött a parasztokkal, kente a fatengelyek vasalt végeit, a perselyeket, fúrt és faragott, ács is volt, meg bognár is. A ~ pedig szépen, kényelmesen járdalt a hegyek oldalában, föl a zsilipet, le a zsilipet, távol az emberektől, a madárdalos erdőn. Ha rossz idő volt, lement a fogadóba s ahány mónár arrajárt, mind ételt, italt fizetett neki, vagy jókedvű pincérlyányt.. mert a ~-val nem ártott jóba lenni. Hiszen nem volt mindegy az, kinek a malmára hajtja a vizet...

Tkp a mai szajkómunkásság is ilyen: ártatlan pofival ülnek és közben hajtják bizonyos malmokra a vizeket, miközben kikkezükkel így-és-így csinálnak, hogy ők ugyan nem részrehajlóan.

2. tárgy ~ műtárgy. Pl zsilip
árvízvédelmi ~ műtárgy:
 

 

vízimalom:


~ műtárgy vízimalomhoz:

görög ~

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr38788004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bolee 2008.11.26. 02:55:55

meg kéne szerkeszteni az oldalt
baromi igénytelen

magyar-magyar szótár 2008.11.27. 09:28:42

Én vagyok az igénytelen Bolee. Nekem jó ez a gyári sablon. HTML-imbecillis vagyok, tökhülye a HTML-hártyakovácsolásban. Örülök, ha a helyesírási hibáimat látom a képernyőette vaksi szemeimmel:)))
Bolee! Értesz a sablonkészítéshez? Asse tom, ki vagy, de ha akarsz szerelni, gyere, megadom a belépőt. Csak Kocsis Úr Hivatásos Vadász lábára ne hágj a setétben.

RomBold! (törölt) 2012.02.19. 10:36:25

Ez tetszik.
Kár hogy 2008-ban még sehol se voltam.
Azt hiszem, régebbi írásokat fogok olvasgatni.
süti beállítások módosítása