Az oroszlánoknál aztán tényleg hímsovinizmus van. A hímegyedek henyék, herék, táplálék után nem járnak, viszont a legnagyobb részt veszik ki a nőstények elejtette zsákmányból. Miheztartásra az evulóció során még megfelelően széles képernyőt is kifejlesztettek. A megfelelően széles képernyő a haladás igazi tehnikája!

Mint látható, az emberek is bedőlnek a hímoroszlánok face-ének és minden emberegyednek elsősorban az oroszlánról, mint blick, a hím ~ja ugrik be... A meséknek se a nőstényoroszlán a hőse, aki tövig koptatja körmeit a vad (eleség) utáni járkálásban, önfeláldozó anya, jó húg s ha ciklusa van, vagyis dugni szeretne, akkor nem bonyolult, a homo sapiensek-re jellemző szertartásossággal tetteti úgy, mintha fájna a feje s tanképen engedne a hím erőszakának, hanem maga magát vágja gerincre s hempergéssel (valamint illatmirigyével) ad jelet az attac-ra.

A haszid bibliamagyárázó anekdotafilozófia szerint: "Légy nagyon szerény: a halál után úgyis a sír férge vár!" -Nahát, ezzel nem sokra menni az emberi életben. A szerénység veszélyes! Az csak a mesében van benne, hogy az ember éppen a megfelelő időben a megfelelő helyen van, amikor megbotlik, és himm', egy timföldgyárat talál. Vagy, hogy egy nagyrakás használt irodabútort meg amortizált számítógépet apportba számítanak bele.

A szerénység akadály. Az emberi nemnél az un. buszsofőr-effektus működik. A vezér a fő -tulajdonképen függetlenül a tulajdonságaitól vagy képességeitől. Vidéki buszjáratokon kopasz, háromfogú, 92fokos szájszagot lehellő buszsofőr körül is legalább 4-6 hölgyutas fényezi a kapaszkodókat -persze járata válogatja, mikor melyik.

A kontraszelekciót általában csak a színéről ismerjük, vagyis úgy, hogy a tehetséges áll és néz: majd úgyis fölfedezik, hiszen jó. Nem törődik a könyököléssel, a kavarással,  a stréberkedéssel vagy a törtetéssel, hiszen ő eredendően jó valamiben és kész is... Hát nem. A kontraszelekció lényege az, hogy attól még a tehetségnek is be kell tartania a  társadalom játékszabályait, és ha nem tartja be, akkor elmehet taxisofőrnek vagy benzinkutasnak vagy portásnak, aztán a szajkómunkásaink, amikoris a néppel közvetlenformában (pl mint taxisofőr , benzinkutas, pincér, portás, szobafestő,) találkoznak, csodálkozhatnak, hogy ki-mindenkik vesztek el ebben az országban.

"A siker: bűn ." -írta Hajnóczy Béla Ödön. És: meg is nézhette magát ezért mondjuk Urbán Ernőhöz vagy Moldova Györgyhöz képest. Moldova a közepesnél (tehát Urbán Ernőnél is) gyöngébb szépirodalmat írt... hanem fölfedezte azt, amit Hoffmann Géza is: az igazi élő eleven humor a kocsmákban, restikben, bizonyos munkákat végző csoportokban, szájról-szájra alakul ...elsősorban veleszületetten tehetséges jóhumorú ismeretlenek által. Nem kell mást tenni, mint vasutas, kamionos, bányász -hozzátenném még, kőműves, boncmester- körökben forogni s gyűjteni, aztán ezt az egészet közepes képességekkel összerendezni -illetve Hoffmann estében lámpalázmentes, jó színészi képességekkel előadni. A siker tehát nem bűn, hanem erénypótló, és minél felszínesebb az az izé, amit kultúrának nevezünk, minél rövidebbek a figyelemgazdálkodásban a feltűnés sziporkái, annál inkább elegendő a puszta siker a továbbhaladáshoz. Aki kellően ~, azt sugallja magáról, hogy van is néki mire.  

Havas Henrik jó példa arra, hogy ha valaki kellőképpen nagyképű, azzal rápótolhat közepes vagy annál szerényebb tulajdonságaira.

A másik módszer a Friderikusz Sándornál megfigyelhető (csakhogy a szuperszéles és sarkított képernyőnél maradjak) .

Vagyis az törtető váltogatja a képernyőméretet s amikor egyet fölfelé lép, szerénkén húzigálja a zakója szárnyacskáit, s amikor egy grádicsot ugrott, akkor veti csak hátra a fejét s dagaszt kellő orczaszalonnát hozzá.

Gyakoroljuk csak! -tehát fej hátra, áll leszorít, nyelv dagaszt-kitol a fogak közés, magánhangzókat öblöget, mássalhangzókat sziszeg. Ugye? -milyen férfias sport is a nagyképűség?

Szerény az tud lenni, akinek van mire. Akinek nincsen mit lepleznie, a legnagyobb bátorsággal tud ~ lenni. Szüntelenül ügyel a kétlépéstávolságra, hogy a nebulóit kellően lenyomja, minden pillanatban érzékeltetni kell fennsőbbségét -és a kis nebulók imádni fogják ezt. Elismerik az oroszlán dörgését pusztán a hangfrekvenciák alapján. És érdekes! -az egyébként a női emancipációért karmocskáikat villogtató nőegyedek fogják őt rajongani eme férfiass tulajdonságaiért! Hajrá, uraim!

Ha már ezt a két ösztönszerű közútálatnak/népszerűségnek örvedő médianyálhullámlovagot választottam ki, el is különböztetem őket. Havasban a lényeg a puszta őserő -az ember, ha szervízbe viszi az autóját, ezzel találkozik, elélép a HUNGAROCAMION anyagkiadó raktárosaként szocializálódott műhelyvezető s rámutat a táblára: "Ha ön szerelő, álljon be hozzán dolgozni, ha nem, kérjük, foglaljon helyet az ügyfélváróban!"  Amikor aztán az autót átadják úgy, hogy az alsó motortakaró lemezt félig a betonon húzza s lógnak a csavarok, a fél napot az ügyfélváróban agyát széjjelvárakozván várakozó ügyfél kér egy 13-as kulcsot a végmunkához, még hátrébb veti a fejét, még havas henrik-ebben szóla: "Ggyahh minek a'!"

Vagyis gyakran találkozunk a kellően ~júaknál azzal, hogy nem engednek, semmilyen körülmények között. Friderikusz ehhez képest ritmikusabban halad. Amikor még a Vitray Tamás nebulója, fejecskéjét figyelmeségből fordítja félre. Alapból rendelkezik azzal a veleszületett képességgel, hogy nincsen lámpaláza, vagyis közönség előtt természetességgel tud természetes lenni. Friderikusz esete abban is klasszikus, hogy őnála is elég csak az, ha az első milliói eredét nem firtatja az ember. (Az MTV két csatornája volt országos, és a Dallas nagynézetségű sorozata farvizében haladt a show-műsora úgy, hogy a biztonság kedvéért a másik adón pl Brahms vonósnégyeseket közvetítettek.) Az hari' s nyali kellően ritmikus váltásáról (tótawériánus bérnyalakodás ) már szóltam itt. Mindenféleképpen bonyolultabb agyiműködésre utal az, ha a kellően ~ időnként szerénke, főleg a nőegyedekkel puszipacsiz is. (Mikoron szajkómunka után gründol, nincsenek tanúk..)

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr52384319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása