Gyerekkoromban legnyugatabbra elsőként a Schönbrunnban jártam és van ott egy nem is túl nagy szoba, akármelyik vidéki körorvosi kúriában volt akkora szoba a Horthy-korszak sötét évtizedeiben. Intarziás parkettája van annak a szobának és egészen konkrétan az akkori Magyarország egy teljes évi adójába került.

schonbrunn.jpg

Az Onkel a magyarul nem nagyon beszélő Herzog Eszterhazy Familie Sechter-i Castell-jével szeretett volna vígasztalni. Az Unkoorisch ugye Ein Bedjaren Volk és ezek a Die Bedjaren aus Hordobadj a németnyelvű történelemkönyvek szerint nem egészen a kastélyépítéseikről híresek, egy tisztességes várat nem tudnak megmutatni pl a Budapester Fischerbastei ein NeoKlassizische Kitschili.

unkoorische_zigainaa_castell.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr1116441962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szorgalmas Gyémánt 2021.02.27. 08:59:01

Mit érdemes rakatni mostanság padlófűtéses házba? Sévadpadlónak van értelme?

Frick László Intézet 2021.03.01. 08:57:04

@Szorgalmas Gyémánt: Nem értek a padlófűtéshez.Amit tudok róla annyi,pont,amennyi a "svéd"+bármilyen faanyag-ot kizárja.Elvileg el tudokképzelni olyan 1880-ban épült házat,amiben collos-akapadlódeszkák Tiszán 1864-ben leúsztatott faanyagból,amit rönkben (locsolván nyáron) szírítottak négy évig,majd nagypallóban (2-3coll vastag pallók) száradt még négy éven át (nyáron állatbőrökkel takartan, nagy melegben,ami akkor a mai 28-foknak felelt meg,locsolva) majdezután megvette az épület-és bútorsztalos és az őszáírtópadlásán töltött párévet,majd felvágták padlónak.Szerintem egy ilyen padlóviselné el a padlófűtés hőingását,deehhez még kell egy feleség,aki nemhisztizik,amikor felfűtéskor a padló elkezd ropogni. Meg persze aléptekalatt nyikorog.

Épeszű ember betont lakásban nem alkalmaz. Az alapot sasas, salétromállómagas fajsúlyútömöregg sötétvörös égetésűtéglábólrakja.A talajmozgásokra a beton,még ha vasbeton is,feszülés reped,a tégla:ha kétkézujjaid a begyek felőlösszefűzöd,elmozgatod:azt csináljáka téglák,engednekamozgásnak
majd a kátránypapírral szigetelt lábazat felett vagy vályog vagy sárga salétromálló "samottosabb" tégla,ez könnyűéskönnyebb faragni is. Alul sima malter,derékmagassáktól törekes is lehet a sztigetelés végett.

Alakás/ház belülnembetonozott.Tiszta illatos homok kerülledöngölve felülreés arra a párnafák ( 16-18x7,5-10-es gerendák) amikre rászegeled apadlót:A talajjalérintkezve a padlósoha nem lesz hideg,nem fagy le a lábad. A helyiségeket kemencével Ha kívülrőlfűthető)meg cserépkályhával(ha csak belülről oldható meg a tüzelése)

Egy ilyen háznak a mostani tudományos hőtanusítványa majdnem alegrosszabb,viszont a tényleges (tehát ha valóban megmérnéműszerekkelis) AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA lenne. Amit az is bizonyít, hogy egy ilyen falusi orvoskúriát...plecetfa husángok 30 cm-s darabjaival fűtve egy IFA-derék tüzelőanyag elég, Egy hétbvégéreelkérsz egy oltyán munkást Békés vagy Bácxskiskun megyében és az összevágja neked az ecetfa husángokat (olyat is tudok,akinekmég fizettek is azért, hogy hat kamionderék ilyen ecetfahusángost kivágjon.

Gyak. egy 100 négyzetméteres régi gyógyszerészi szolgálati ház az ebédl cserpékályhájávalkifűthető, naponta három-hat kupa (szenesputtony) ecetfa husáng kell hozzá,deakipálinkafőzőből hoz ingyen (+fuvarköltség) barackmeg szilvamagot, azzal fűt.

A kemence, ha tudsz még olyan kemencést,akit Borbás Marcsi Erdélyből hívatott,egy igazikemence, ha koszolható helyiségből fűthető.. gyak biomasszávalfűtheted,az most a kérdés, hogy fizetnek-eneked azért, hogy a biomasszád elhozd ésmennyit számít föla fuvaros,meg van-e hely aportádon a plkukoricaszárat tárolnimeg kedved a füsttel bajlódnimeg mit szólaz asszonyod a füstszaghoz.

Még amit a padlófűtésrőltudok,hogy ha valahola szoba betonja alatt kilyukad a cső, szerencsés esetben száloptikával vagy valaholmegtalálják a helyét és csak ott kell feltörni a betont.

Visszatérve a szövegem elejére,természetesen normális házban a födémben főleg nincsen beton,betonkoszorúmeg hőhíd (= hőveszteség) képzésére alkalmas Korszerű Modern JövőbevezetőMegoldások.

Itt szeretnémmegjegyezni, hogy az egerek pár generáció alatt megtanulták,hogy a közet vagy üveggyapot is hawájj... A mai "kűművesek" általkényelmességből gyalázatosan alkalmazott polisztriolban lakóparkokat fúrnak.

Tehát egy szerintem normális ház mennyezete alul deszkázott, az rabicolva és van rajta 4,5 cm vastag laza tzörekes vakolat.Namost találj egy kőművest,aki csak elis hiszi,hogy létezhet törekkel kevert habarcs :D
Az alsőmennyezetdeszkát a mennyezetgerendák tetejéig feltöltöd salakkal,mert azt az egér útálja,majd megint deszka vagy csak sárléc,ha nemszeretnéla padlásodon néhány vagon gabonát tárolni. A saralástpersze imádják az egerek,viszont kétvödör sárral karbantartod magad is.

Egy..épeszűember,aki be tud építei a számítógépébe egy új processzort vagymemóriakártyáttud cserélni,az 1-2 napalatt a saras "cigány" kőmüvesmunkákat megtanulja,pl a törekes habarcsot kitanulni 2-34 nap. Jó,lehet, hogy nemlesz olyan üvegsimamint egy igazi Zimmerman-é , de akkor ráfogod, hogy rusztikus.

Érdekességképpen említem meg az olyan központifűtést,amit paraszt búboskemencébe rakott fűtőtaggalfűtögetnek szalmacsóva... friss vizes nyárfahusángok,vizes szalmakell hozzá, vizes ázott kukoricaszár meg legyen azért szárazza is.

Serény Vélemény 2021.03.03. 16:03:17

@Frick László Intézet: Gondolom olyan ez, mint az autóipar.
Tudnának tényleg jó, és gazdaságos autót is csinálni akár, ha akarnának, csak minek, ha szart is el lehet adni?
Tudnának csinálni normális anyagokból normális, gazdaságos házakat is akár. Csak mondjuk akkor miből lenne a nagy multi építőanyaggyártó tulajának pénze új repülőre?

Frick László Intézet 2021.03.05. 06:15:18

@Serény Vélemény: A valóban gazdaságos és tényelg zöld autó előállítása kb 6-7 évre teljesen feleslegessé tenné az egész K3F csoportotminden gyártónál.Be kéne zárni a laborokat, de az összevonások nem kímélnék a Marketing Osztályt sem.

Méndenéletgörbe nemegyenes. Minden életgörbének tehátmegvan a csúcsa,és ami azután van, az a hanyatláása.Ez az Univerzum Törvénye.Ha megszületikegy CSillag, az azt jelenti, hogy csak meghalhat a szokásos újjászületés,az már egy majd mássik új csillag lesz.

Vagyis az autógyártás történetében egyszer véletlenülmegalkották az Optimális Autó Motort. Töb Optimális Karosszériával. Sokan azzal baszogatnak engem, hogy az ilyen szaremberektőlmég elöl is dobfék lenne,nem. Elöl tárcsafék, hátul azért nem lenne tárcsafék ,mert az szükségtelen bonyodalom. Az autó életgörbéje során egyes elemeinek is megvolta maguk csúcspontja,plafékrendszernek meg az ABBS-nek.

Az ízlés dolga,ami szerintem az elektromos ablak,miszerint a vezetőoldalára minekaz,a modern autóvezető legyen már annyira sportos,hogy le tudja magának tekerni, ha viszont kérdezni szeretne járdán gyalogostól, na, az anyósoldalon legyen.

A klímárólis ellehet vitatkozni.. tehát részeredmények tekintetében maradna természetes diverzitás.

Gondolj beleadohányzásba,hiszen az autk esetében is szó van a tüdőrákról,hiszen a DPF szűrőket azérttalálták ki,mert az onkológusok üvöltözve pofozgattak esettanulmányokat. Mert azok már a hanyatlás dízelmotorjai voltak

a Csúcs Személygépkocsi Dízelmotor 3,8-4,2 l-t fogyaszt 100 km-re,amai agyonszabályozizmus mellett indokolatlanul gyors és erős. Viszont nagyjából2 tank üzemanyag áráa ráköltésselmeg lehet oldani azt, hogy alig fogyasszon motorolajat. Korma "makrokorom" ami ellen az emberi szervezet eredeti védekezőrendszerrel rendelkezik,meg hamar leterül az autómögött.A beledolgozott energiaévtizedekig szolgál,nemkell reciklálni hatévenként.
süti beállítások módosítása