Gyorsan megnyugtatok bárkit:Ez nem marketing-elemzése lesz a málna árának.

Az egyik fő ok az, hogy 2010. május óta nem a piac, pl a kereslet  és kínálat határozza meg Magyarországon  bárminek az árát,

hanem a mocskos FIDESZ és a Rohatt Vidéki Cigány Geci Varacskos Maradóna, a Pancsóarénalakúszívű Potrohás Kádár.

2002.és 23010.között bármi történt,a dolgozókat racionalizálták és a piac döntött felőlük, különben is a barmok szavaztak a kapitalizmusra -hát vethettek magukra.

A 2010-ig szorgoskodó reformkormányok agitációját a FIDESZ is támogatta a szokásos ócska és kontraproduktív  propagandájával és nem csak úgy, ahogy a 2007. június végén megbukott Többiztosítős Rendszer ötletének élővé hazudozásával, de liberális gazdaságpolitikának dicsérték föl.

A málna árszerkezetében a jelentősebb hányad az időjárásé (a klímaváltozással) valamint az új kártevők és az egyre drágább növényvédelem.

Az amerikai lepkekabóca előszeretetel akkor telepszik a málna hajtásaira,amikor nem lehet lepermetezni:szüretben.

 

Szerintem a mezőgazdaság emberi élő-kézi-munkaerő  igényes területei éveken belül behalnak. A kukoricacímerezés 2-3 éve már a proletáriátus számára is fujj-fujj.

A málna szedéséhez azonban a hajlandóság még kevés:érteni is kell hozzá. Más gyümölcsök szedése is nehézkes alkalmimunkásoknak "külsősök"-nek, de a málna csak gurulósállapotában szedhető---

Az érett málna finom,de nem gurul, hanem lapul és levet ereszt.

---a guruló állapota az,amiben idehaza a kertemben még nem eszem meg. Annyira még nem élvezetes fogyasztani,mint az érettet. A fogyasztásra alkalmas finom,érett málna nem kerülhet az értékesítési láncolatba, mert nem birja ki a szedőedénytől a tárolóedényig, túl puha.

A málna gyártó ipar a málnának látszó biológiaiszerkezetek tápoldatába az érést megakadályozó anyagokat fecskendez.. az elavultmagyarparaszt pedig ilyenekkellepermetezi az elavultan málnáskertben ésmég termesztett-nek nevezhető málnbáját (de más gyümölcsöket is. Ettől lesz íztelen a cseresznye: lepermetezi és akkor nem vesz föl több vizet, nem repedezik ki, cserében jól néz ki,mint Lady Gaga, de nemlesz íze...)

 

Nagy figyelem,szorgalom szükséges a málna szedéséhez. Kint kell lenni a levegőn és a napon, nem lehet közben telókázni, borzalom és akkormég az is megoldhatatlan probléma a Z-generáció és a fiatalabbak számára,mi lesz, ha pisilni kéne?

 

A magyar proletár pedig nem hajlandó teljesítményben dolgozni, csakis órabérért.

 

Egekben a munkanélküliség annyira, hogy sajnos a mai proleáriátusnak már napi 16 órát kell törnie magát abban, hogy el tudja kerülni a napi 10000 Ft-ot is fizető,kézbe, naponta,munákat. Majd fogja akkor magát büdösparaszti munkákban törni! deee!

A bandagazdák igyekeznekkialgebrázni egy elvárható teljesítményhez köthető teljesítménybér elosztásával a proletárok által elvárt órabért.

Nagy nehezen beáll a gallyát törni, de a tövét adják neki bérezésbe, de szedjék is ki neki, vágják fölapróra és vigyék neki haza! -vagy csak az uzsorás portájára, aki gallyárában,de kp fizeti ki. 

 

A gyakorlatban azonban egy prletár, ha annyira mélyszegény, hogy kellene neki a pénz,amit munkával kereshetne meg + akarat+jószándék:Egy óra alatt nem képesmegszedni egy kiló málnát.aminek az átvételi ára 500-800 Ft.

 

Természetesen a 30évvel ezelőtt még jelentős magyar (egészen pontosan szlovákból asszimilálódott magyar) gogyósgyümölcstermesztésnek is Lengyel testvéreink tették be a kaput a holland típusú szintetikus málnagyártás segítségével: Gumikutyaízű olcsó, a szállítást-törődést jól biró "hatalmas" gurulómálnákkal gyalulták le a magyar málnatermesztőket a piacról.

A málnatermesztés is hasonlatos a globális spekulalizmus általmegsemmisített más elavult ágazatokhoz:Nyomhatnak bele milliárdosállam [=kormnány] támogatásokat,attólmég nem lesz málna,de főleg nemlesz olcsóbb a málna:

NINCS AZ A PÉNZ AMIÉRT A MÉLYSZEGÉNY MÁLNASZEDÉSBE ÁLLANA. A málnatermesztő büdösparaszt meg kiöregszik és a  gyermeke számára NINCS AZ A KEVÉS PÉNZ AMENNYIÉRT INKÁBB EL NE KÓTYAVETYÉLNÉ A MÁLNÁST

 

Nem viccnek szánták az alábbi videót, de szerintem röhejesebb,mint a KomediCentrál

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr2016117994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serény Vélemény 2020.08.08. 10:24:18

A modern ipar, meg minden.
És ez még piskóta ehhez képest: www.erdekesvilag.hu/a-voros-afonya-latvanyos-betakaritasa-az-egyesult-allamokban/

(Úgy néz ki, hogy a meleget nem bírja a málna. Mondjuk ezt megértem. Nekünk van néhány bokrunk, úgy nő, mintha gaz volna, de félig árnyékban van. Mit se mondjak: finom. Régen a málnaszörp olyan volt Mo-n, mint a szódavíz. A legszegényebbeknek is telt rá, mindenki főzött be magának. Ma meg a málna abszolút luxus élelmiszer. )

Frick László Intézet 2020.08.13. 13:15:23

@Serény Vélemény: Bocsássmeg..a cikkképein mit csinálnak,mi az? Így mossák a vörösáfonyát vagy ez valami vicc szeretne lenni ?

Frick László Intézet 2020.08.13. 13:19:43

@Serény Vélemény: Nem csak a meleget nem birja,de a napfényt sem.Az idén különösen gyilkos volta napsugárzás.A málna eredetileg is erdei-tisztás-széli aljnövényzetféle,átszűrődőfénybe fák aláfélárnéykba kellültetni.
Az idén sok volt az esőésnem volt annyira forróa nyárelő..de most ez a pár napos napssugárzás az árnyékoló hálóalatt is leperzselt sokmindent. (Olaszországban már 3 rétegűa napsugárzás elleni védelem,egy zöld sűrűháló,egy fehér matt fényszűrőfólia és az alatt még egy lazább szövésű háló

Lesz mlénád tehát, ha árnyékba ülteted ésmégvéded is a tűző naptól a tavaszi napokbanárnyékolóhálóval..meg érteni kella metszéséhez..ez nekem nem megy.

Rengeteg málnám van,viszont az amerikai lepkekabóca is imádja.
süti beállítások módosítása