nagyida1ty.jpgnagyida_ilo.jpgnagyida_v_afrike.jpgnagyidazsigmondahibas.jpgve_ka_ida_cigani.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr5616077800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kizárólag ezért regisztráltam 2020.07.26. 11:00:51

szeretem a cigányos írásaid, foglalkoztál velük munkáid során? javaslatok mit érdemes olvasni a témában szociológia stb szempontból? kortárs irodalmi kánonban egyetlen cigány író jut eszembe, és most inkább nem barchobázok az a költőnő aki mindig vicces rímekkel végzi sorait nem jut eszembe a neve egy felolvasáson mondta részben cigány, jelenlegi poszt szlovákia? van még ez a zenekar Parno Graszt érdekes konstrukció mindig, ugye a dalszöveget nem az énekesek írjak magyarul azt hiszem, humorosnak találom ahogy néhány szót kiejtenek (idegenkedve) például a Quimby feldolgozás YouTube felvételen a hallucináció szó kapcsán, hogy olyat a cigány ember nem csinál, vagy mi is az, tűnik a zenészek arcán tükröződni. szóval irodalmi ajánlás? cigány blog, mint olyan? sajtó, ami nem kamu szár?

Frick László Intézet 2020.07.27. 07:30:37

@kizárólag ezért regisztráltam: Semmit.Jóformán az összes "szakmai" szöveg alkalmatlan. Gúnymosollyal javasolhatnám Gyenei Márta Stratégiai gyermek c.dolgozatát. Az ugyanis szamizdat és szamizdatabb,mint Kertész Imre Hamvas & Krúdy nagydolgozata.

Lakatos Menyhértetlehet olvasni,a Füstös képek nagyon régi történet ugyan,de néhány alapkérdést megválaszol. Lakatos Menyhért egész életútja is tanulságos.

"Nem akarok cigányköltő lenni!" -panaszolta Jónás tamás,pl ebben a felkiáltásban sok-sokminden benne van ,egy regényt tudnék rólaírni,deminek.

Van egy cigány blog, valami dalit romongró..éppen csakátfutottam,segített a felismerésben,ami összeveti a dalit önbecsüléshiányos létet a romongrókcigány-önértelmezésével. Linket nem tudok.

Volt egyszer egy cigány linkfelhőm,a zömét eltüntették.A francia cigányokról valólingyűjteményemet teljesen.

Itt a blogomba sokmindent összeirkáltama cigányokról,azokban is tallózhatsz.

A zenész cigány egy felsőbb kaszt és még ráadásul nép-nemzetiségileg sem egységesek,más az erdélyi cigány zenés ,aki nemkirekesztő, hanem befogadó ésmultikalcs és más pla budapesti zenész cigány,akiket inkább a szinto-khoz hasonlíthatnék,akikkirekesztők és már azért is tiltakoznak, ha valaki románakmeri téveszteniőket annakellenére, hogy a szintokat egyébként történelmileg a kárpáti románcigányokhoz lehet eredeztetni vissza. (a német neveik olyanok,mint amagyar cigányoknál a Rostásmeg a Sárközi és a Serfőző:ez ragadt rájuk a Németföldén átkeléskor...illetve a nemzenészek ott is ragadtak,mint vándorkereskedők)

Az Ibériai Ág cigányai egészen mások,ők,ahogy a mi "oláh cigányaink" a török+délszláv kultura felölérkeztek, az ibériaiak az arab kulturából s a mórokkalés egészen más az önképükmeg a csatlakozásuk,ahogy nálunk a magyar népzenéhez csak Erdélyben lehet közük,Ibériában,főleg Aragóniában a "spanyolnépzene" alapja a cigányok zenélése,elfogadott és betagozott.

A budapesti zenész cigány műzenét,asztaliéttermi zenét a XIX.sz, eleji popzenét mint "cigányzene+magyarnóta" játsza. A budapesti magyarnótás cigány megállt valahol 1850 táján,depla szászcsávási zenekar, az tovább haladt és XIX.sz.végi-XX.sz.elejiállapotoknakmegfelelőket is játszik,multikalcs is,fúziós is, játszikkevereéket és játszik külön magyart,cigányt és románt. Faluja válogatja,de volt, aholmindenkimindegyik szettben táncolt,volt, ahol csak a cigány szettre táncolt mindenki -erről bővebben Sebő Ferenc tanár úr rádiós előadásaiban hallhatsz.

nagyon érdekes a budapesti zenész cigány kisfiú, Cziffra György zongoraművész története,őegy a kasztból leszakadt család gyermeke (mint Mága Zoltán is)

A zenész vagy művész vagy egy kézügyes reprodukálóember,akit ott leges-legbelül a zene valójában annyira nemérdekel.

Sok-sok zenész cigány jóljátszik,deez nem több nála,mint értés a mesterséghez -érdeklődés nélkül.

Nagyon kedvelem Radics Gigit, tisztelem az apját,a családját, sajnálom,hogy nem a komolyzenét választották..ők egy tipikus esete a budapesti zenész cigány művész ágának,egyre több fiatal budapesti cigány zenész inkább a komolyzenei pályát választja.
A budapesti cigány hegedűművészt tanulmányozniMenuhin háromszor utazott Budapestre.

Demszky sajnos totál félreértette Zappát, Zappa cigányokkalszeretett volna játszani -de nem budapesti cigány dzsessz-zenészekkel,ahogy Sztravinszkij örök fájdalma a cimbalom,úgy Zappának a hegedű és zappa panaszplta, minden hegedűse unalmas tökfej

Én hallom, hogy Zappa mennyire odalett volna a mi erdélyi cigányaink hegedűújátékától,még popzenében is az a hegedűjáték,ő azt szerette volna.nagyon tisztelem Babos Gyulát... de Zappa nem velük gondolt,amikor a cigány zenészekre...

Csak a zsidó és cigány hegedűművészeknek vannak meg azok a fogásai... senki másnak,azt fedje is a homály, hogy a művész cigányok hallottak-e el valamit az askenázi művészektől vagy fordítva...

Bocsánatot kérek:már nem lesz időm az elütéseket javítani,de kérdezz még...

Frick László Intézet 2020.07.27. 07:35:20

@kizárólag ezért regisztráltam: Mit csinál a cigányember

a "cigánykultura" nemúgy kisebbségikultúra,mint más nemzetiségieké, hanem szivacskultúra.mint pla magyar kultúra

Nagyon-nagyon hasonlítanak a cigány nyelvek és a magyar a sorsukban: ha elkezded szálazni a cigány nyelveket,megkapod a HosszúÚt térképét is..a történetet és végül.. alapszó alig marad... minden szó vendég a nyelvben,főleg a gyakorlatiak éa többszótagosak.

A jiddis olyas,mint sok-sok cigány nyelva német alap-bankonglomerálódotthéber szórványokkal és a hangzókban őrződő ősi héberhangzók a leítan németesben.. na..sok cigány nyelv efféle,pla beás románcigányokéban a XVII.sz-i nyelvtancsinálás előtti ősromán (a valach) a törzs. és abban a törzsben.. nagyon kevés indiai rögszó

az ősrománban néhány szláv jövevényszó (bolgár) volt s ezek a "románcigány"-nyelvben is megmaradtak.
süti beállítások módosítása