A Retek Klub agitációs-és propaganda osztályának politikai megfelelés főcsoportja az un "hiradó"-ban új rovatot nyitott. Egy előzetes névsor alapján írókat keresnek meg, aztán ezek az írók vagy vállalják vagy nem a részvételt. Vannak harci-marcik, akik szivesen és vehemensen (hiszen ezért kerülhettek  kapásból szinte azonnal a listára, elvégre a listákat un asszisztensek állítják össze és ezeknek kb annyi eszük is van, mint titkárnőknek) meg vannak írók, akik távolságtartással, ornamentikusan és cizellálva, mintegy metaforikusan, az ellenállás méla búja vagy bája vagy melankóliája.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8d/Egressy_Zolt%C3%A1n.JPG/200px-Egressy_Zolt%C3%A1n.JPG

"A kelet-közép-európai üldözési mánia kialakulásának a fő oka az, hogy ott az embert: üldözik!"

/Dr Esterházy Mátyás bölcsessége, múlt század, Ötvenes Évek/

A drámaírónk népszerű, nem annyira ismerjük harci-marcinak, gyorsan ezért az aktivista narrátor a riport elején fut egy kört, mert megígérték a drámaírónknak, hogy közvetlenpolitikaiaktualitást nem ráncibálnak belé, mármint a riportba, ezért megjegyzik, hogy a népszerű drámaíró nem szeretne politikailag aktuális lenni.

TŰZŐR LEGÉNY: Seregek!

ÖREG BAKTER: (a torony aljából, reménykedve:) Boncsokos???

TŰZŐR LEGÉNY: (reménykedve, örömmel:) Nem!! Zászlók! Keresztények. Magyaróóók!

ÖREG BAKTER: Jaj. Az kurva fiai! Bestyék, faszom beléjök!

/E jelenetet Móricz Zsigmond feldolgozta az Erdély c. trilógiájában: a török hódoltságot nyögő Hódmezővásárhely esete az érette [= az adójáért] pörölő magyar főurainak bandériomaival./

A drámaíró majdnem annyira öregnek látszik, mint Darvasi Laci bácsi, pedig öt évvel fiatalabb. Félelmének ad hangot, miszerint ez így nem annyira jó, hogy bizonyosak ellenség képeket kreálva operálnak a társadalomba félelmeket bele. Ez nem annyira direkt kiállás így, viszont sejthető, hogy ha a nézőnek úgy esik jól vagy kézre vagy lábra, akkor a mai orbánzat aljas sorosozásáról van szó és orbánék az egyszerűen már elviselhetetlen ellenség képei. Ami, ha ügyesen eltekintünk attól, hogy Benjamin Netanjahu zsidó és Izraelben nem csak a jobbosok sorosoznak, akkor egészen megteszi antiszemitizmusnak is. Márpedig egy antiszemitaság vádja mindig jól jön, mint proletárnak az utcakő vagy a sárga láthatósági mellény, valahogy illik a kulturált ellenségképzésbe bele, mint a lámpavas.

Ha orbánék sorosoznak, az ember már nem vesz nagylevegőt röhögéshez, az tavaly előtt volt. Most már kibaszottul unalmas is, nem pusztán önellenhatóan ostoba, és ezért az ember vagy rá se ránt már egy sorosozást hallván vagy csak kifúj és a török megszállóktól eltanult cö cö cö hangokat hallva cancog [-> rosszallást kifejező hitetlenkedés]

PARASZT (kasza  egyenes,kapa súlypontban) Ki vagy?

FŐNEMES: Kuruc!

PARASZT: Hűjj, az bestye kurvafia toportyán fajzat, dögőjjé (üt, vág)

(főnemes lóhalálában el)

(következő falu)

PARASZT (kasza, sat. mint fent) Ki vagy?

FŐNEMES (büszkén) Labanc!

PARASZT Híjj, bestye (sat. mint fent)

(főnemes gyalog, irháját mentvén el)

(következő falu)

PARASZT (mint fent)

FŐNEMES Álljálmeg, jóember. Mielőtt húsra vágandsz, egyre válaszolj kérlek: Egyik faluban agyonvágtok,mert kurucnak mondván magamat, a következő faluban mert laboncnak, tahát azért. Most hát elébb te mondd meg, kuruc legyek-é avagyis labonc?

PARASZT Heíjj, bestye kurva fia, egyre megy a kuruc a laboncal, dögöjjé!

(leveri lábról, húsra vág, beleket kiont, koncol)

(függöny)

/ dramolette XVIII. századi magyar főnemesi anekdot nyomán /

 

A kelet-közép-európai ellenségképzésnek a fő oka az, hogy ott az embernek feszt: ellenségei támadnak, az!

faszorru.png

A románok a bozgorokat útálják.
Kérdezi tőlem egy román, hogy kik azok a románok, akiket útálnak,mert ő ide jár napszámba hat éve, de még nem érezte..
Mondom neki: a bozgorokat útálják ezek a magyarok.
A román les: Mi van?
Először, akiket ti bozgonak mondotok, szépen lerománozzák és úgy.
A román így se érti.
De egy magyar, az nagyon :D

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr1714563342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.