Azért alakul ki háziorvos hiány, mert a pénz nem minden és az orvosi pályát a fiatalok meghatározó nagy zöme a sok pénz reményében választja. Csakhogy a háziorvosi tevékenység nagyon sok pénzt hoz és mégtöbb nemlátható jövedelmet. Ennek ellenére se akar senki háziorvosnak menni, bár egyébként még a szegényebb településiönkormányzatok akár az orvos segge lyukának rendszeres (és valódi-fizikai nemeszmei!!) kinyaltattatását is meg tudják szervezni. Amikor már az oknyomozásba eddig eljutunk, belátható (lenne) hogy a

háziorvoshiány oka nem pol hanem társ.

A politika bele se tudna avatkozni. lehetne, pl egy igazán jobbikos stílusú népszerű döntéssel egy háziorvos alapbérét másfél millió nettóban megállapítani. Ettől még nem javulna a helyzet. Aztán gyöhetne a FIDESZ-től faszán lejáratott kifejezés, a háziorvosi életpályamodell -ettől talán még a napipolitizálgatásba belegárgyult aktív háziorvosok egy része is beadná a praxisa kulcsait az önkormányzathoz...

http://www.szatmarikisterseg.hu/Megvalosult/Haziorvosi%20szolgalati%20lakas%203.JPG



És még mindig nem érkeztünk el a lényeghez. A lényeg az, hogy

a végzett fiatal orvos azért nem akar háziorvos lenni, mert nem kívánja egy háziorvos életét.

Ami ugyanis: nincs.

Orvosnak lenni ugyanis többnyire hivatás... és az egodeista picsaember minden szeret lenni, csak elhivatott nem.

Életkép [2000- ]: A lakókörzetemben állampolgár nem hívhat mentőt akkor sem, ha hozzátartozóját végveszélyben látja. A diszpécser utasítja a mentőszolgálathoz betelefonálót, hogy hívja az ügyeletes orvost és majd az hívhat mentőt. nem, rohamkocsit nem hívhat. A diszpécser a rohamkocsit kérő orvost is leugathatja. A körzeti (ügyeletes) orvosnak ott kell állnia és majd az esetkocsi mentőtisztje eldönti, hogy szabad-e rohamkocsit hívnia. Tehát nemkevés esetben egy házorvosnak még annál is többet kell nyelnie, mint amennyit a pógármester, a település nagyjai, pógárok meg az orvoskollégái a torkába gyomoszkolnának...

A háziorvosnak ugyanis mai-köznapi modern korszerűértelembe véve nincsen élete. vagyis ami élete van, az maga a háziorvosi hivatás művelése.

A háziorvos munkaideje 16-18 óra -a többi készenlét. És hawájjzhat Tongán tangában, Kubában kabátban, Angolában hangorkánban, Oregonban fotelokban, biztos, hogy a körzete 15 legtekintélyesebb emberéből egy hívni fogja valami hasfájásos témában.

Talán a jobb helyeken, ahol érdemes élni, mert az emberek már teljesen & annyira elidegenedtek egymástól, hogy ha betegség fogja el őket, akkor nem a háziorvosukat hívják, hanem csak úgy valami orvosi ügyeletet...


A háziorvosi kar átlagéletkora 55 év.

 

Tegyük föl, hogy 1234 fiatal orvosból egy mégis háziorvos szeretne lenni ... megérkezik Tschajaga-Roetzschoege-re... Ahol már vannak háziorvosok.. részben kijáró helyettesek... Az egyik orvos 62, a másik 67 éves, a harmadik 72 éves. És még mondjuk van egy szemtelenül fiatal 48 éves helyettes///hétvégén-ügyelős. És ekkor a fiatal kezdő háziorvosnak azt kell tapasztalnia, hogy Tsch-R mind a 7836 lakója szivesenlátja... (az egyébként 2000 kártyás körzetében...) nagy és megelőlegezett mélymegbecsülés  övezi... szeretik... dől a pénz... de a Tisztelt Kollégák öldösik, nyírják, csapdákba ejtik, etikaibizottság elé vonsszák, aknamunkálkodnak ellene, lealázzák, stb. Nemhogy a hivatásától elveszik a kedvét, de még az élettől is és akkor, ha esetleg 2-3 évet kibir, le fog lépni. Variatio: Levadássza egy sokkal több pénzt kínáló önkormányzat. Ugye, hogy mennyire nemérdekes a valóság, ha nincsen benne "politika"... Hát még, ha a kémiatanárok átlagéletkorára mutatnék rá...

A bejegyzés trackback címe:

https://dudenbuch.blog.hu/api/trackback/id/tr567299291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.03.24. 07:08:19

a kémia (matek, szakmai tantárgyak, stb) tanárok átlagéletkorára már megvan a megoldás
1. óraszámemelés (már megtörtént)
2. 3 éves lesz a középiskola

aztán, ha az a generáció is kiöregszik, aki ma még tanít, majd legfeljebb még emelnek az óraszámon meg 2 év lesz a középiskola

:D

Frick László Intézet 2015.03.26. 02:35:37

@Lujza Steinmann: Elfeledkezel a csudálatos tényről. 2010. májusáig pompás üdvkormányzás jellemezte az országot, minden szakszerű volt és a legfényesebb, a saját ön - és az ellenségeik definiciója szerint is liberálisok építették a pedagógustársadalmat, tehát immár 5 év után MOST kéne özönlenie a kémiatanároknak a pályára

2015.03.26. 06:13:14

@Frick László Intézet: na, pontosan az ilyen válaszok miatt nem jártam jó ideig ide, és most is látom, jó nagy hiba volt visszajönni ide. Egyrészt a többi kommentelővel szeretek itt dumcsizni, de általában felülkerekedik az a negatív hozadéka az itteni csevegésnek, hogy tőled értelmes válasz nem jön, bármit írok, csak 44!!! gyurcsány és jógyerek.
Most meg "pompás üdvkormányzás" mint válasz. Hülye dolog, de az a baj, hogy egyszerűen rontod a levegőt a saját blogod kommentoszlopában. Kurvára uncsi a monomániád. Nyomasztó.
különben is, nem tudtad, hogy a kémiatanárok a Gyurcsány kottájából játsszák le a periódusos rendszert?

kheiron 2015.03.27. 15:02:40

"háziorvosi tevékenység nagyon sok pénzt hoz "

Egy kisvállakozásnak (1 diplomás és 2 középfokú végzettségű alkalmazottal) havi 1,2-1,7 millió forint szerinted nagyon sok? Ebből fizetik a három ember bérét, járulékait, meg a rendelő költségeit.

Mínusz - a szerinted húdenagyon orvoskereső önkormányzatok által kivetett - iparűzési adó.

Szóval ez a hozzászólás konkrétan hülyeség. Az meg, hogy a háziorvos hol húzza meg a magánélete határait, rajta múlik.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2015.03.27. 22:11:31

a Wolkwagen Beetle nagyon szar kocsi? Mert nekem tetszik, már ahogy kinéz, és szívesen vennék egyet, de nem értek hozzá.

Frick László Intézet 2015.03.28. 02:45:28

@Dinamuki: A VW New Beetle egy VW Golf IV. más ruhában. 1.9 TDi méginkább a ritka 1.8 20V 125 LE-s motorral javaslom. A leggyakoribb a 2.0-es benzines motorral. Előfordul az 1.6 101 LE-S NYOMÓCSÖVES motorral, ezt nem szeretem, mert előzés előtt (és más teljesítményköveteléskor) vissza kell váltani és 6.8-at fogyaszt. Magyarországon kevesen vásárolták, a használtan kaphatóakat kintről hozták be, damenfahrzeug volt, ami hátrány... de legtöbb jólszervizelt. A föntemlített motorokban, ha 200-300ezer km van, az még a legszebb férfikor kezdete, az 1.9 TDi és az 1.8i 20V benzinesek 5.5 litert fogyasztanak, a 2.0 majdnem annyit eszik, mint egy édes kis Toyota Yaris, azaz 6-6.2 / 100 km viszont nagyon megy.
Két fő hátránya van az autó "kinézetének" az egyik kinézni belőle: tükörből kell tudni tolatni vele (amit a magyar eleve nem tud, betolni oldalt két kocsi közé vagy tolatni pince-pláza-parkolóban) a másik a balra sréhen előrelátás. amit egyterűsen takar az 'A-oszlop' dizánny.
Hátul két személynek van hely és a csomagtartó eszmei. De többnyire egy személy használja, esetleg kettő...

Én, mint büdösparaszt, úgy vagyok vele, mint Stahl Judittal, bejövős nekem a földközitengerimedencei ősnői attitüd, de lehet találni nem drágafenntartású celeb-ben is.
Úgyhogy én IV-es Golfot vennék 1.8 20V motorral

Frick László Intézet 2015.03.28. 02:50:33

@kheiron: plusz a para'... a természetbeni juttatások... Nincsen és nem is lehet jobb dolga vezető értelmiséginek, mint orvosnak falun vagy mezővárosban, parasztok és cigányok között... persze én hivatásának élő születettorvosról beszélek.. Sokan azonban azért mennek orvosnak, mert jótanulók és sok pénzt akarnak keresni... hát az orvosihivatás nem nekik való.

Szerintem a magyar orvosképzés csodálatos... kevés ilyen egyetem van ma már a világon is, mint a budapesti SOTE

Frick László Intézet 2015.03.28. 02:51:28

@Lujza Steinmann: de te nem vagy monomániás a beszűkülttudatú gyűlölködéseddel

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2015.03.28. 15:16:09

@Frick László Intézet: danke sehr, mester. Azért sztem maradok egy használt Beetlenél, úgy 150.000 km-rel, az még "megkímélt", nem?
Az olyan brummogó hangú nők, mint Stahl Judit is, nekem kifejezetten antierotikusak, akkor inkább már a csicsergő hangút szeretem (az összetett világképpel rendelkező blogpajtásoktól elnézést kérek, hogy ebben is ostoba módon a főáramot majmolom :-))

Meg bocs, de ez azért (nem mintha újdonság lenne, csak most kép és hang és arc is van hozzá):
index.hu/video/2015/03/28/juhok_hajdu_bihar_fold/

tudom, szerinted pont az ellenkezője igaz, és ezek az emberek a lókötők stb. sztem meg nagyon nem..

Frick László Intézet 2015.03.29. 04:02:05

@Dinamuki: Német vagy osztrák autó több okból is érdemes venni, ezen okok fő'je pedig az, hogy nagyjából a papírjaiból kikövetkeztethető az előélete. Egyszerűen csak ahhoz kell ragaszkodni (egy frissen behozott, nem regisztrált, nem forgalombahelyezett használtautóról beszélek) hogy a nepper a papírjait hajlandó legyen megmutatni. Előszöris a törzskönyvben minden tulajdonos névvel-címmel (osztrákban születési idővel is) benne van. Másodszor ott a szervízfüzet, amit b ár lehet ugyan hamisítani, de azért nem kell csingacsguknak lenni egy hamisítvány leleplezéséhez. A papírokat összevetve az autó kopásaival... azért úgy nagyjából elfogadható eredményre juthatunk.
Az autó fő-kompjuterébe a futásteljesítmény főösszege beleég nehéz trükközni, mindenestre az egyik legextrémebb eset, amivel találkoztam, egy ex-taxi Audi 750000 km-ról visszapörgetett órával megkíméltebb, újszerűbb... évek után is költségmentesebb volt, mint egy magyarországi ütöttvágott, rosszutakon gyilkolt szerviezeletlen 300000-rel.
A VW 2.0-es motorja faék-szerűen egyszerű. igen jó motor, amivel lehet spórolni is vagy ha muszáj, száguldozni, nyomatékos túramotor, ami jól birja a városi-rövid-utazást is. az 1.8i ugyanaz más hengerfejjel... ezek a motorok mindent kibirnak, volt ilyenem 600000 km-rel, nem ette le az olajat egy olajcsereperiódus alatt max-tól a min-re és a CO-ja olyan jó volt, hogy a zöldkártyás fickó nem merte beírni, fölfelé hamisította

Jose Grande 2015.04.01. 08:09:57

De a társ. állapota pol - tehát nem függetleníthető a pol. a társ.-tól.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2015.04.07. 20:36:38

@Frick László Intézet: danke noch einmal.

Most egy kicsit más, egy jó ki összefoglaló a... gyurcsányista aknamunkáról... ja nem, Orbán remek sportpolitikájáról:

futballsznob.blog.hu/2015/04/04/ket_kezzel_szort_szazmilliok_gyerekek_a_meszarszeken_ime_a_tao

kheiron 2017.02.19. 01:26:16

@Frick László Intézet:

Lófaszt van para.

Azok az idők már régesrég elmúltak, amikor a falusi körorvosnak nem kellett gyakorlatilag élelmiszerre költenie.

Amiről te beszélsz, az a "hivatástudat", amit a tisztelt magyar lakóság úgy gyilkol le 2 hét alatt a fiatal kollégában, ahogy azt kell.

A "jájdebeteg a gyárék", az orvos X kilométerről rohan, de a jájdebeteg gyárék közben bement a városba a haverjaival. A hajnali 2-kor felzörgetik, mert 36,8 fokos hőemelkedés van. Hajnali 1-kor azért hívják, hogy írjon már receptet, mert 3 nap múlva elfogy a gyógyszer.

És ez a napi rutin, ezeket a falusi bunkókat meg nem lehet sem elküldeni a jól megérdemes büdös kurva anyajukba, sem pedig megfizettetni, indokolatlan hívás / 10000 Ft tarifával.

Frick László Intézet 2017.02.19. 07:01:04

@kheiron: Ehhez kell egy fiatal kolléga is. Az én generációm voltak azok a picsa szülők, akik:
""Űsz a picsádon, ehun a távirányító, neje,. lessed a vidijaót vagy a Dizni MAtinét a tévébe osz' kussá. Az én generációm volt az, akik először nem művelték a kertet, csak a fűnyírót járatták benne. Akik nem vettek csirkét, mer' minek a' sokat eszik. A mi gyerekeink azok, akik:
"Ide a pézt Anya osz kussá a szobámbú kifelé!"

A Fiatal Kolléga nem is kerülhet abba a szituációba, hogy a Gonosz Buta Falusiak kiöljék belőle a hivatástudatot.

Egyet felejtesz el: Leginkább az öregek fordulnak orvposhoz, a szüleim generációja meg mi. És mi: tejelünk szépen.

Amiről a paraszolvenciával kapcsolatban senki nem beszél:Értelm iségitől nem meri elszedni a pénzt az orvos, de a paraszttól az utolsó bornyaú árát is. Namost... nem sok parasztnál van mán egyáltalán bornyaú.

Viszont a falusi önkormányzatok, a pógármesterek ugye... idegesek azon, hogy megválasztják-e őket a kondér mellé továbbra is.

Azaz egy falusi körzet esetében -egyébkét törvénby és szabályellenesen- a körzet összes költségét is átvállalja az önkormányzat az ingyenlakhatás és egyéb juttatások mellett. Ótó van a doktor segge alája téve stb.

A proletár, az nem fizet, az biztos. Örülhet a doki, ha nem egy nagybüdös pofon gazdája lesz, ha a proletár hozzáfordul. Mentősök is tudnának miről beszélni. De azért az akármennyire elproletárosodott körzetben is vannak még parasztok, akik tejelnek szépen.

Itt inkább más a gond: A mai 20-38 éves gyerekek nem tanultak meg dolgozni. Önzőek. Nem kell olyan magasságokban kutatni a társadalmat, mint orvosok... Elég legalul a tanulatlanokkal kezdeni.

A benzínkúton, ahol tankolni szoktam, két év alatt 50 fiatalt próbáltak be: 10 lányból 8 hájas, a malachasa lecsüng a nadrágja korcára... tehetetlen... nem képes megtanulni a kút büféjének a kezelését. Ki kell írni a frencsiz-ben, hogy Meleg Szendvics -de nehogy azt merjen kérni a büdösparaszt vagy a buzi kűűűfőddi. Nem szivélyes. nem udvarias. Letegez. Tíz magaamfajta vén szarosból 9 azt hiszi, hogy most őt a csaj fiatalnak nézte meg dojó. Dojópofa. Azonban ha belemégy a tegezésbe, attól kezdve úgy beszél veled, mint köcsög haverjával: "Ne kérjé má melegszenvicset!" Inkább ne kérjé semmit.

És nem tudod megfizetni. Mert azért áll be dógozni, anyuélk basztatják már. A munbkásosztály leszakadó rétegei még fel-fellátnak a 28-32 éves kisgyerekükre, hogy... mosmább... kezgyé magaddal valamit. dógozzá... oszt... egy kicsit járuljá má hozzá a háztartás kőccségeihez, ha a vasárnapi ebéd után követelnéd a kepi ájszfrútot, akkor tegyé is má valamit az asztalra. Elmegy, beáll... de tesék lássék... nincs vesztenivalója... Ha kirúgják, megint maradhat otthon, ő megpróbálta...

Akinek van gyereke, ismeri ezt az effektust: az én asztalomról nem eszi meg a krumplifőzeléket, de Kereszt'éknél kétpofára falja. Az én tyúkudvaromba a bokáját nem húzza be, mert kakis lesz a papucsa, de a nagynéniéknél, ott ganajaz a jaószág alól. Ésígytovább.

Ennek megfelelően ez egy szarország, ahol élni sem lehet, de Bezzeg A Fényesben.

És ha pl Bezzeigisztánban pulthoz állhat be (amit így élből kizárnék, de játszásiból fogadjuk el...) ... ott nincsen visszau'... ot nempof" pof' alapáll'. Kuss van. Tüsténkedés van. Serteperte.

Nem minden pénzkérdés:
Óriási önámító hazugság, hogy a pénzről lenne szó:

Élből, Para nélkül eleve több jön össze egy vidéki körzetben, mint az angliai kórházban aláírós[=felelősségvállalós, börtönbemenős] orvosként.

Ő MŰSZAKOS orvos akar lenni. Tól-IG orvos akar lenni. Van egy műszakja tól-ig, azt leteszi és akkor x ideje szabad.

Orvos is akar lenni, de szakma szerűen orvos, tehát nem hivatás-szerűen. Ez az az igazság, amit senki nem akarna látni.

kheiron 2017.02.19. 08:53:28

@Frick László Intézet:

Lószart tejeltek. Nem. Lehet, hogy a te településeden így van, de országos szinten egyszerűen nincs az, amit te állítasz.

Te ugyanis egyetlen, 6 kilométeres körön belül látsz. Én meg az egész országból saját néven író kollégákkal beszélgetek a zárt fórumon.

És nem, nincs autó téve az orvos segge alá. A jajdemegszorult önkormányzatok arra képesek, hogy az orvostól talán és esetleg ne szedjenek iparűzési adót. Iparűzésit. A háziorvostól. És a rohadt, ám annál büdösebb kurva anyjukat a tisztelt bógármestereknek.

"Élből, Para nélkül eleve több jön össze egy vidéki körzetben, mint az angliai kórházban aláírós[=felelősségvállalós, börtönbemenős] orvosként."

Te meg miről beszélsz? Be vagy rúgva? Már bocs.

Frick László Intézet 2017.02.20. 06:34:12

@kheiron: Abból nem indulhatsz ki, az orvosok mit VALLANAK be és miről beszélnek.

ismétlem: A legtöbb orvos nem merészel tanult embertől pénzt lehúzni.
Pár hónapja debreceni rákosztályos orvos akart parasztokból egy rák-eleven-rothasztotta végsőstádiumos beteg műtétje ürügyén pénzt kihúzni.

Szó nincvsen 6 km-es körzetről.

Vegyük a Rákmenetet. Itt van az országosan ismert Esterházy Péter halálbamenesztése. Vizsgálóban ültem, amikor egy koronatanú öreg nővértől elhallottam az ügy pár részletét.

Ha rákos leszel, kizárólag akkor van esélyed, ha valahogy Budapestre kerülsz -nálam első a SOTE az Üllői-n és csak a második a Kékgolyó utca... De a Mária utcáról is tudok hőstörténeteket. Van egy orvos, aki költő is különben, a Péterfy'ben.

Futottak még rovat: Debrecen.

Azok, akik máshol és ráadásul tanulatlan büdösparasztként kerülnek a rákmenetbe, mennek a lecsóba szépen.

Majd biztos erről fórumoznak aztán ezek az orvoskollégák.

A para-húzás pszichológiája semmiben nem különb a teherautó sofőrök raklaplopásainál.
Biztos láttál már országút mellett "Raklap vétel!" 1500!" feliratot. Csak és kizátólag lopott raklapokról van szó.

Olyan ez, mint a kutyák tyúk vagy tojásevésre kapása. Ha egyszer rákapott, nem menekülhet a szenvedélytől.

Van most ez az országos balhé a nőgyógyászatirákosztályos sebész zsebészkedéséről: ez teljesen általános és többszáz ilyen van.

És nem anyagi kérdés minden. Nem lehet bérezéssel megoldani.
Azt is, de főleg orvosoktól tudom, hogy az egyik fő gond Magyarországon a feudalizmus: Az osztály az osztály főzsebésze, az OVFo hűbére, szpáhibirtoka. A Tanár a vasárnapi ebédlőasztaaltól felkel és berohan műteni a lakatos kisiparos szemét, nehogy már a takony kezdő 44 éves orvosnőnek jusson egy önálló műtét(=100000)

Az orvos segge alá autó van téve, nincs az a Körülszarosfaalva, ahol ne [pályázati pénzből vásárolt] autóval és sokszor sofőrrel furikáznák az orvost.
Jó sok település vaan már önálló körzeti orvos nélkül, ezekben-ezek közt meg a legtermészetesebb az ügyeleti autó használata.

Vannak különbségek a települések között, pl az én falumban nem hívhatok mentőt a 4. kis stroke-ocskáját kapott hozzátartozómhoz. Az ügyelets orvos meg vagy a faluban van vagynem. De ha ki is jön, csak esetikocsit hívhat és majd nem ő, a Dr Med. Univ, hanem az esetikocsi szakápolója dönt abban, jöhet-e rohamkocsi is.

Rögtön meg cáfolom ezt, mert pl egy 98%-ban cigánylakosságú falubaa jahhhwoooollll!-jelszóval, vigyázba vágván magát küld olyan kocsit, amit a hívó kér, ugyanez a diszpécser. Aki persze habos szájjal és telipofával szidja a cigányokat.

Itt is., mint sok másbaan, seki nem merészel szembenézni az igazsággal.
Az orvosok sem.
Nyilván elsőtől kb 79-ik sorig az aktuális kormányzatot és főségeket kell okádani le.

Azonban annak, hogy a körzeti orvosok átlagéletkora 55 év fölött van és senki fiatal orvos nem akar körzetbe menni, egyáltalnán nem pénzbeni-fizetésbeni okai vannak. Ez egy teeljesen máss, nem is egészségüggyel kapcsolatos jelenség.
Ez a mai 18-38 évesek generációjának a fő problémája. Szülők hibája, tanárok hibája, média hibája, korszellem az oka és sokegyéb. És a politikára rákenegetése Dr Bubóizmus.

Röviden: Dr Bubó országa vagyunk és itt mindenki nagyon doktorbubó, ha ennmagát a bubóskodása nem érinti.

kheiron 2017.02.20. 07:16:46

@Frick László Intézet:

Hm-hm.

Kb. olyan ez a helyzet, hogy én belül vagyok egy körön, te meg kívül, de te próbálod nekem osztani az észt.

Egészen úgy néz ki, mintha én próbálnálak téged kioktatni a 80-as évek vidéki irodalmi életéből - melyben te ott voltál, én meg nem. De azért én tudom a tutit, te meg nem, mert neked hazudnak, én meg olvastam 3 db Tiszatájat.

Azért ennél komolyabb vagy szerintem.

És valóban, senki nem megy körzetbe, amíg az egész havi központi pénz másfél millió, amiből ki kell hozni 2-3 ember fizetését meg az egész miskulanciát adóstul-járulékostul.

Annak meg, hogy valaki 24 órában állandóan ugrásra készen legyen - épp a mostani öregek voltak, akik valamiféle félreértelmezett hivatástudatból ezt végzetesen elbaszták. Az orvos ugyanis rendel, a rendelési időben. Azon kívül meg nem. Mert neki is jár a pihenés, hogy jót dugjon a partnerével, vagy hogy kertészkedjen.

És ne a parasztok idiotizmusát szolgálja ki, mint egy utolsó tróger - "Józsikám, arréb kéne tenni mán a fát a kertben, kapsz érte három sört".

Hát egy nagy büdös lófaszt, a paraszt tanulja csak meg szépen, hogy hol az orvos helye a társadalomban. Fent. Kérni lehet. Rendelni nem.

Frick László Intézet 2017.02.21. 05:17:07

@kheiron: Sokat írtam itt is példaképeimről, Krúdyról és Kosztolányiról. Móriczról. És még Karinthyt is vehetem ide, de a Nyugatosok közül sokakat, tersánszkyt. Ady publicista is volt, ésméghozzá a versei egy része zanza (napi) publicisztika. Adyt is igen mély társadalmi érdeklődés jellemezte.

Én nem oktatlak ki téged. Ezt így indulatból valamin megsértődvén vissza idevágtad nekem -nem is foglalkozom vele többet, mivel nem oktattalak ki, nem kell védekeznem.

Ismerem a parasztot, aki bemegy az orvoshoz... bocsjav, az onokát kűdi be papírral, mikeket írjon föl.

Az ok rémesen egyszerŰ: az orvostársadalom hígulása. Nálunk pl A Doktornéni (belőlük kettő is volt!!!) írta a gyógyszereket így. Az egyébként több-szakvizsgás, egykor elméletiekben kiemelkedő orovs azért csúszott le körzetbe, mert már mindenünnen eltanácsolták idült alkoholizmusa, politoxikomániája és depressziós fázisai miatt. Többnyire az elsötétített lakásban ődöngvén s őrjöngvén az irnok-felesége A Doktornéni tartotta a frontot, kezelte a számítógépet és a pedig alacsonyszámú (2-essel kezdődő számú) pecsétet.

Ugye egy olyan orvostársadalomról beszélünk, ahol egy 5-össel kezdődő pecsétszám a Takony. Akinek kusska a vájutól. (Ha már parasztozunk... legyen.. igen, kemény!)

Az orvosi, az hivatás. Pl a tanító is ilyen.

Én ezért szeretek cigányok közt dolgozni. A cigány nem a kinézetem vagy az éppen aktuális társadalmistátuszom vagy a Boss gatyám alapján ítél meg.

Parasztok között... ez ugye a 9ö0-es évektől volt jellemző, hogy az orvospáriák, a honosított bukaresti vagy kijevi "orvosi diploma" .. ami a magyarhoz valamiféle felcseri szint, kb egy mentőtiszté, de találkoztam már kórházi főnővérrel, akivel a tehetséges fiatal orvos-rezidens összeszürte a levet, hogy A Valóság-ból is tanulván hamarabb juthasson előre...

Itt jegyzem meg: Kosztolányi kb... volt olyan szintű orvoss, mint mondjuk egy honosított kijevidiplomás. Tehát ha Kosztolányit idetranszportálno, azt, amit a legalja körzetiorvos megcsinál, hogy kicsit ránéz és ha valami az egyszerű antibiotikumok és barbatikumok/izgatók körein kívül esik, szakrendelőbe utalja...

Kétféle orvos van, a születettorvos és a jótanuló. Jól tanul, abszolvál mindent, szakvizsgákat is tesz -csak éppen a gyakrolatban ez a tudása az elmélet szintjén marad.

Kicsit profán lesz a hasonlatom, de az autószerelésben ez tök' ugyanígy megy. A diagnózis állítása az alap. És a maimodern korszerű autót-ról a szervíz kompjuter sokmindent megmond, azonban a trapézgömbfejben nincsen jeladó, tehát nincsen más hátra, mint megemelni az aautót és pajszerozni a futóművet a kopottság-lógás ellenőrzésére.

Az orvosi hivatásban van egy szükséges sáv, az érzék, az érzékelés a diagnózisállításban.

Ismertem egy orvost, aki 81 éves korában tette le a fonendoszkópot -süketség miatt. Miközben egyébként vííídáman elpraktiztálnak jótanulókból lett orvosok zeneihallással -csak éppen a fonendoszkópon nem hall semmit mert... nem hallja.

Nyakkendős buzi koromban a srácok behívtak a műhelybe és elküldtek a kétséges autóval próbaútra, mert... egyszerűen ők nem hallották meg érezték az autóból, amit én (-> kopogások és zörejek)

Nem az öreg orvosok baszták el. A szocializmus baszta el, az "ingyenes orvosiellátás". Nem aparaszttal van baj -az instállja a doktorurat. A proletár az, akinek jogai vannak és előbb berúgja az ajtót és aztán kérdezi meg, hun az orvos?? A paraszt az intenzíven engedelmes fekszik, kussol, nemu' nempof'... A proletárhoz infarktus után birkapörkőttekkel, zsírfalatokkal dobozossörrel vonulnak be és a nővérekkel, mint csiskákkal beszélnek.

A paraszt nem tróger. A paraszt pénzeli a dokit és eteti. A szocializmusban is az orvos papundekli egyszálbőrönddel érkezett és öt év múlva már sajátautója volt és 10 év múlva saját, nemakármilyen háza.

A pareaszt BÁRMILYEN orvosra felnéz.

A cigányyoknál azonnal megbukik a papíros ember. Az ember, akinek van ugyan taanító diplomája, de nem tanító. A pap, aki kúrel a sekrestyében: nempap. A parasztok szemet húnynak, a cigányyoknál a kasztból azonnal aláhull a shúdrák és dalitok közé a nem-hivatásos, a "tól-ig" szakmai.

Egyik kedvenc példám az orvosok Viszockij-a. Elöljáróbaan annyit, hogy abban a cigányfaluban a piálás lenulláz. A tanítók úgy sodródtak oda le a "végállomás"-ra ahogy a csap papír szerint orvosok a nyomorútt községekbe. Ki kellett volna baszni a pályáról, demert a cigányfalubaan nem volt elég tanító... ott még... azoknak... jó lett. Piás volt. Amikor a gyerekek a piaszagot először megérezték dűűűűni róla, vége volt, nulla, elfektették és a fejére léptek. A paraszt oportónyista. A paraszt sunyul. A paraszt instállja a részeges tanítót -legalábbis a szemibe'. Instállja a rossz orvost.

Frick László Intézet 2017.02.21. 05:45:05

@kheiron: A született orvost más nem érdekli, csak a tudománya. Ismerek orvosdinasztiát. Klasszikus klottgatyákban ugrálnak, szalonnasütögélnek, oportót vedelnek stb és a társas játékuk a kitalálós, tünetek és a gyógyzserkönyv alapján, fejbőltudásból, tünetek, javallatok gyógyszereket a fonákjáról kitalálni egyebek

A született orvos más témát nem ismer. Ismertem született ortvost, akit kuláékgyerek lévén orvosira ugyan nem engedtek, de egy akkoriban újnak számító főiskolás sávba igen. Soha semmi másról nem beszélt, mint a hivatásáról és rengetegminden cigányélet-titkot kitudtam tőle az esetei kapcsán.

A magyar irodalom egyik legnagyobb bűne, hogymiközben a Posztmodern Legények úgy nagyhirtelen, egyik évről a másikra, hűdeegy történetmondó emberek [-> mágikus reálizmus] lettek, valójában a Rencervátás dokumentálatlan. Nincs irodalmi képe.

Ha a Horthy-korszak valódi történetei eránt, akkor ott vannak a Nyugatosok, a Harmadikutasok

A szocializmus korai és középszakaszáról pompás pannó Domokos Mátyás [szerkesztésében-válogatásában] Száz elbeszélés-e a 30 év sorozatban

A Rencervátás-ról reál kép alig van. Háy János és Ficsku Pál... itt-ott, de csak foltonkint Bächer

Volt egy születettorvos, sajnos idült alkoholista is, Bólya Péter, aki író is volt... Vagyis... hát-tulajdonképpen... ez az íráskészség...
A régi igaziértelmiség VALAMENNYIRE tudott írni. Úgy, ahogy pl ma Gerlóczy Márton képes írni, úgy pl melyik orvos nem tudott 1945. előtt. Igazából még egy reál érettségizett is elég jól tudott fogalmazni. Rajzolni is sokkal jobban-használhatóbban tudtak az értelmiségiek.

Valami ámátőr művészi tevékenységhez minden magasfokú értelmiségi konyított, ha mást nem, zenélt.

Szerencsétlenségemre hozzátartozóim halálmeneteiben meg saját eü problémáim miatt is keresztül-kasul ismerem az egészségügyet.

Az írói is hivatás. Pl Kurt Vonnegut tanított írást. A jól fogalmazást meg lehet tanítani embereknek. Kosztolányi a halálközeliség szorításában megtanította Kosztolányiné Harmos Ilonát Kosztolányi (azaz Csáth Géza) novellát írni és egy kötere való vázlatot kitisztázott neki olvashatóra -azokat majd az özvegy szépen meg is írta.

Az írói hivatás lényege nem az íráskészség. Nem a stílus és a forma -sőt, abzug.

Hemingway orvos fia volt és... meglehetős orvos.

Ugyanis az írói hivatás alapja az olthatatlan érdeklődés az emberek iránt.

A magyar magasfokúirodalmár hány és okádik az emberszagtól. Ó, mennyi jóltanuló papíros orvost láttam az emberszagundorban vergődni!

Ráadásul az orvosi hivatás lényege, hogymiközben az ember nem kaphat okádhatnékot az emberektől, aaközben el is kell idegenednie, nem veheti a lelkére, pol ha kiomlott beű gyermneket visznek elé, nem jesszusolhat benne a felébredtanya. Hogy ez akár az ő gyereke is lehet.

Kedvenc történetemben a paraszt kislányát heveny influenza méghevenyebb szövődménye, a tüdőgyulladáss vitte el. A paraszt az a szelíd, halkszavú ember.. nem dübörgött, nem hőbörgött... de tudni akarta, hogy lehet-e felelőse a kislánya halálának és az orvos-e az. Az orvos is tudni akarta (születettorvos, nagyon rossztanuló volt, de a legkivállóbb orvosok egyike) A paraszttal bementek a boncolásra. A kórboncnok mutatta: esélye nem volt a kislánynak -aki szintén halkszavú volt... panasz nélkül húzta ki azt a szakaszt, amiben pedig nyafiznia, siránkoznia és jajongania kellett volna.

Mind a két orvos kajánul figyelte a parassztot, mit csinál a lyánya boncolásán, de nem csinált az semmit. Figyelt figyelmesen és tiblábolt, hogy ne legyen útban.

Az írói, az hivatás, az ember történettel fekszik és kel, Kosztolányi éjjel fölkelt és gyorsírássaal skiccelt.

Írói példaaképeim zömének az emberek büdösek (voltak). Az egyik oly ritkán beszél élő-húsvér emberekkel, hogy egyszer, amikor kőműves munkát keleltt rendelnie és beszélt a köművessel, az emgihlette. Ami lételeme volt Kosztolányinak vagy Karinthynak vagy Krúdynak, olyan közegbem a Rencervátás legfényesebb magyar írói undorodnak, zárórát csinálnak, nem ők az ügyeletesek. Leeresztik a redőnyöket, ne jöjjön be az emberszag.

Szokatás kérdése, a te-fogalmazásod és te nézeteid szerint tróger=paraszt miként viszonyul az orvoshoz. Tudni kell az emberekkel bánni, az orvosi olyan hivatás, amiben az emberekkel kell bánni, aki nem bírja, menjen patológusnak.

Megmutatom ezt tanítóban:

A papíros tanítóknak nagyon sok energiáját veszi el a figyelemfelkeltés és a figyelni szint tartása meg a fegyelmezés.

A született tanító bemegy a terembe, a gyerkek felé fordulván felhúzza a szemöldökeit -így, látod? - és a meellkasa előtt egy nem pontosan leírható gesztust tesz az egyik kezével, de inkább mutatóujjával: És: figyelem lesz. Csak úgy lesz.

Frick László Intézet 2017.02.21. 05:45:30

@kheiron: (ez a vége:)
A kezdő fiatal körzeti orvos a "trógerok" és "büdösek" között a legtökéletesebb napi nyugalmiszakaszokat alakíthatja ki magával. A baj majd a tanultbarátaival lesz, az állatorvosékkal, gyógyszerészékkel meg a tanarakkal és egyébértelmiségiekkel.
A doki a zargatásra, amikor nem ő az ügyeletes, eleinte szorul csak erre, párszor, kiáll az ajtóba... ugye nincs az a felvett munka , amit ne kéne szokni.. aminek ELEINTE ne lennének csikorgó fordulatai még, szóval kiáll az ajtóba és így csinál a szemöldökével meg igy-és gy a mutatóujjával (a ki aaz ügyeletes táblára) és kész...
Persdze vaan felkapaszkodott trógerokkölyke, aki elfelejtette hunnan gyütt és mibű és teszi a fejét és megjátsza és ilyenkor rossszul reagál, azaz olajjal locsújja a tüzet... Éshát.. kibukik a kabuki, a tróger megismeri a fajtáját és úgy is rejagállik... :D
süti beállítások módosítása